icon

Moja 19 mesačná je každý deň horšia a horšia

8. dec 2019

Ahojte baby, moja dcéra je každý deň horšia a horšia. Dnes sme boli na Mikulasi, ktorý poriadal môj zamestnávateľ a horsie dieťa tam nebolo. Nechcela sa odfotit s nami, s Mikulášom, stále revy, sceny. Keď sme tam obedovali, stále od nás utekala, splhala sa po radiatore, z ktorého 2x spadla, aj keď som ju upozornila, že to robit nesmie. Bola vyspata, najedena, napita, prebalena, proste nič jej nechýbalo, len si ide trucovité za všetkým. Nebijeme ju, nekricime po nej, začínam uvažovať, či v tom nie je problem, že nepozná trest, tak si dovoľuje, lebo nas(najmä mna) absolútne nerešpektuje. Doma detto, keď ju chcem prebalit, uteka predo mnou, aj keď ju chcem obliecť, nemôžem ju nakŕmiť, lebo ona chce sama(samozrejme je potom jedlo všade naokolo🤦🏽‍♀️). Koľkokrat za mnou príde a začne má bit!!! To už kde sme? Chytím jej ruku, že to nesmie, vysvetľujem, ale to dieťa môže byt Rado, že mám taku trpezlivost.. Skusala som aj rady z “nevychovy”, vyjadrit pochopenie nad jej emociou, ale k ničomu to nevedie, každý deň je horšia a horšia. Aký model výchovy sa Vám osvedčil, aby sa dieťa začalo spravat normálne?

Strana
z4
katrin21
9. dec 2019

Inak este jedna vec,reakcia na tvoju odpoved .
Mamy prestante stale riesit,ze dieta bude mat z " vychovy " traumu... toto uz ked ppcujem, ma az zdviha zo stolicky...
Nikto nechce mlatit dieta ako zito,alebo co... ale proste nerieste,ze ci ked mu das na zadok,bude mat traumu... pri vsetkom sa to riesi,akykolvek problem, uz ma matka vycitky,ze trama mozna...
A prave preto su tieto deti potom take..
Pravidla, rezim, system a skusat dieta prelstit...dostat ho tam,kam chces...

deedol
9. dec 2019

@katrin21 s tymto poslednym vobec nesuhlasim. skratka svoje dieta bit nebudem, vzdy je aj ina cesta. a nepaci sa mi ani ta myslienka, ze ho chcem "prelstit", nie som predsa nejaky manipulator, ale jeho matka. jasne, nech si kazdy robi, ako uzna za vhodne, ale potom sa necudujme, ze to tie decka skusaju vo svojom okoli (napr. biju a manipuluju svojich spoluziakov v skolke a pod.)

deedol
9. dec 2019

@katrin21 suhlasim vsak s triadou "pravidla, rezim a system". len v tych sposoboch "vynucovania" sa asi nezhodneme🙂

zuzuliennka1
9. dec 2019

@ktochytavzite napisala som, ze vidim, ze rozumie, ale spravi si po svojom... nas napr. ma 2r a este nerozprava. a je aj rozdiel medzi chalanmi a dievcatami v tomto... cele je to len o tom, poznat si vlastne dieta a prisposobit tomu vsetko, nie pisat, ze 19m dieta je stale horsie a horsie....

zuzuliennka1
9. dec 2019

@katrin21 dohovaranie neplati v nasom pripade, pri povahe, aku ma nas syn. urcite nie je jedine take dieta.. to som tym chcela povedat.. a ako aj ty pises, a sama to vidim, dost vela robi aj to, ze este nerozprava... tak dava svoje pocity najavo inak - nieco nechce? musi nasilu? - bude kricat.. ako inak to ma dat najavo? ja tomu rozumiem.. ale opat sa opakujem - je to len a len o tom, si poznat svoje dieta.. moje dieta nikdy neuvidite sa v aktualnom veku, hnevat a robit sceny na mieste, ako opisuje autorka - lebo na take podujatia nechodime, lebo ho to nezaujima.. zato na ihrisku sa vie sam vyhrat s autickami a kamienkami aj dve hodiny... takze to nie je o tom, ze je dieta “horsie a horsie”, ono proste je, kazdym dnom je starsie, skusenejsie, vyspelejsie... sama vidim, ako si uz syn dokaze skladat puzzle, co v septembri rozhadzoval po izbe, mohla som mu dohovarat aj cely den - na skladanie puzzle dokopy, nie nahadzat ich vsetky do vedierka - proste dozrel az teraz.... keby som vtedy mala o tom niekde pisat, tiez by som sa asi rozculovala, preco sa ine 1,5r deti vedia vyhrat s kuchynkami a moj syn namiesto hry tie puzzle rozhadzuje a okusuje... no lebo je to osobnost, jedinecny clovek, nie robot do poctu ostatnych rovnako starych deti... teraz si tie puzzle sklada bez chyby, akoby to vedel odjakziva

letfenixa
10. dec 2019

Mne to stále rezonuje v hlave, ze každý deň je malé dieťa horšie a horšie. Keď si ju upozornila, že nesmie liezť na radiátor, ponúkla si jej nejakú zaujímavejšiu aktivitu, alebo si očakávala, že si sposobne sadne a bude s vami stolovat?
Máš malé dieťa, ktoré sa správa úmerne veku a spoznáva svet.

zuzuliennka1
10. dec 2019

@katrin21 a ja napr. skusam dookola, opakujem, vysvetlujem, ako papagaj, co je normalne 🙂 dieta, kazde jedno, musi len na tu ktoru aktivitu proste jednoducho dozriet 🙂 treba sa riadit proste svojim vlastnym dietatom.. za to, ze na puzzle je napisany odporucany vek 18m+ neznamena, ze uz 18m sa s tym ma hned vediet hrat ako profik... dozreje na to o mesiac, o dva, ine dieta sa s tym mozno vie vyhrat aj mladsie... a mas pravdu, je to o povahe 🙂 dietata, aj matky. Nas syn je napr. flegmos, on sa dokaze hrat s autami a puzzle aj dve hodiny, potichu, a ja mam fakt dovolenku 🙂 ako som pisala vyssie, na ihrisku sa zahra v klude sam, s kamienkami a pod. , ine dieta by sa unudilo k smrti, potrebuje ine deti, lepsie sa citi napr. v nejakom detskom centre... a to je vsetko ok... 🙂 skor nez porovnavat a riesit, je naj cesta si proste odsledovat vlastne dieta, spoznat ho, co ho bavi, nebavi a tomu to prisposobit 🙂

ktochytavzite
10. dec 2019

Chces rady ale ked Ti niekto das nereagujes.Ked ste spolu obedovalu,preco ste maly nedalu do detskej sedacky?Odtial by nevyliezla a vy ste mohli kludne stolivatvaj 30’,zeby si troska poskrielala,nevadi,

aceris
10. dec 2019

@ktochytavzite osobne by som to povazovala za obtazovanie okolia...nenechavam zasadne dieta vrieskat v ziadnej restike, kaviarni ani inde medzi ludmi. Verim, ze to moze byt pripad viacerych mamiciek a mozno aj autorky.

katrin21
10. dec 2019

@deedol ako prepac, mam uz doma jeden 19r exemplar odchovany a nikdy neboli ziadne problemy. Naopak, mozem neskromne povedat, že mam skvelu dceru, vzdy vsetkym pomahala, branila slabsich .. atd....
Ono.... PRelstit nemusi hned znamenat negativum.... proste musis byt predvidavejsia ako dieta, vopred si premysliet, co tvoja veta sposobi a tym prelstit dieta, že mu das len take možnosti, ktore ty potrebujes,... a ano, niekedy sice treba aj trochu vydierať( ked neurobis toto, nebude hento ), ale to je normalna vec do zivota v style porekadla : bez prace nie su kolace . Nemyslim , ze to dietatu uskodi, naopak, nauci sa niest nasledky svojich cinov ( ked nieco nesplni, co ma, pride trest, nebude odmena , tak je to aj v škole, praci do buducna, nie?) ..
proste ako rodic musis byt o krok vpredu pred dietatom.. predvidat, ako zareaguje, hadam si pozna mama svoje dieta.... zas netreba sa uplne chytat za slovicka..
MOja 3,5 r dostala po zadku celkovo mozno 5x za zivot... nic hrozne, urcite ujmu netrpi a urcite nie je bitá viac ako chleba sýta.. Ale niektore deti, ktore ani nevedia, co je to po zadku dostat , hoci len raz za rok, su prave preto take zle a neposlusne, lebo maminy len dohovaraju a dohovaraju a nic.... dieta v kazdej situacii nad nimi vyhra, nenesie nasledky svojich cinov nijako a po zadku uz dostat je uplne tabu.... radsej aj capnem, ako mi ma skakať po hlave..Ohýbaj ma mamko, pokial som ja Janko.... ludova mudrost..
Ale opakujem, nie som ani ja za nejake bitky za kazdu blbost a casto a to som ani nikde nepisala 🙂

katrin21
10. dec 2019

@zuzuliennka1 ano s tym suhlasim.... nie kazde dieta zaujima rovnaka aktivita.. ale zaroven uznaj, ze su aj inak temperamentne deti.... aktivnejsie, alebo aj kludnejsie... a budu reagovat rozdielne aj pri cinnostiach, ktore ich zaujimaju, uy len tym ako dlho udržia pozornost. AKtivnejsie , živsie dieta ju udrží na kratko, pokojne vydrzi dlhsie. Ved aj dospelí sme rozni 🙂.

A ano, tiez mnohe veci dookola malej opakujem, muzovi to niekedy ide na nervy, že nerob prednasku malej... ale ja viem, co robim.. nikdy som nemusela pri nej riesit, ako ideme cez cestu... uz ked sedela v kociku len tak 9 mesacna, som jej hovorila : ideme cez cestu, pockaj, pozrieme sa, nic nejde, OK, mozeme ist... samomluva, ale ver, že to dieta to pocuje, vnima, ujklada sa to.... 🙂 to je len jeden priklad...
Ale nemysli si, aj my teraz mame krasne obdobie vzdoru a je veru ina, tvrdsi oriesok bude ako ta prva... ale zas viem,ze to je aj obdobím... nastup do skolky, je s nami menej, ked je, chce nasu pozornost atd.. v skolke je napr.ukažkova, ucitelky ju velmi chvalia.. zato doma jak čert niekedy, hlavne k veceru....ale prejde to a ja neustupim 🙂

zuzuliennka1
11. dec 2019

@katrin21 uplne suhlasim, manzel ma tiez ma za verklik 🙂 ale naozaj, to inak nejde... neustalym opakovanim sa nauci, skor, neskor - kazde dieta... od kedy vstane, a chystam ranajky, a mlieko, a ukazujem mu a vysvetlujem - teraz vyskoci chlebik z hriankovaca, namazem maslom, nech sa paci,.. dokonca na zvuk mikrovlnky vie, ze tam je jeho voda na mlieko, aj ked nie je 😂 pri akejkolvek prilezitosti ide mikrovlnka, uz stoji v pozore a ked to nie je pre neho, to je kriku 😂 ale ako vravis - neustale sa to opakuje, tak si to spojil 😊 tak verim ze aj ta moja samomluva bude mat za chvilu odozvu a rozkeca sa 😊

alzbetkacicka
11. dec 2019

Ja som nenapisala ze mate svoje dieta bit to urcite nie ale zvysit hlas a vymyslieť nejaký zakaz pre nu,nestaci jej len potichucky povedat ze to nemozes a podobne potom vas neberie vazne,takto som to myslela

Strana
z4