Moja 19 mesačná je každý deň horšia a horšia
Ahojte baby, moja dcéra je každý deň horšia a horšia. Dnes sme boli na Mikulasi, ktorý poriadal môj zamestnávateľ a horsie dieťa tam nebolo. Nechcela sa odfotit s nami, s Mikulášom, stále revy, sceny. Keď sme tam obedovali, stále od nás utekala, splhala sa po radiatore, z ktorého 2x spadla, aj keď som ju upozornila, že to robit nesmie. Bola vyspata, najedena, napita, prebalena, proste nič jej nechýbalo, len si ide trucovité za všetkým. Nebijeme ju, nekricime po nej, začínam uvažovať, či v tom nie je problem, že nepozná trest, tak si dovoľuje, lebo nas(najmä mna) absolútne nerešpektuje. Doma detto, keď ju chcem prebalit, uteka predo mnou, aj keď ju chcem obliecť, nemôžem ju nakŕmiť, lebo ona chce sama(samozrejme je potom jedlo všade naokolo🤦🏽♀️). Koľkokrat za mnou príde a začne má bit!!! To už kde sme? Chytím jej ruku, že to nesmie, vysvetľujem, ale to dieťa môže byt Rado, že mám taku trpezlivost.. Skusala som aj rady z “nevychovy”, vyjadrit pochopenie nad jej emociou, ale k ničomu to nevedie, každý deň je horšia a horšia. Aký model výchovy sa Vám osvedčil, aby sa dieťa začalo spravat normálne?
@mpg no a napr. nas este nerozprava, ale rozumie, ked zakazujem. Takze aj to je opat individualne
@alzbetkacicka tu nejde o “posratost z vlastnych deti”, ale mna bili rodičia hlava nehlava, ale nielen, že to nikde neviedlo, ale som sa necitila milovaná a do dnešného dňa som to rodičom neodpustila a svoje detstvo kvôli tomu nepovažujem za stastne, takze nechcem aj svojmu dietatu spravit bitkou takúto celoživotnú traumu..
@siska53 ale tam neslo len o Mikuláša. Bolo tam veľa zaujímavých atrakcií pre deti. Spevácke vystúpenie znamej detskej skupiny, to obsedela relatívne kľudne, potom detský kutik(šmykľavky, lezecké tunely, trampolína, bazen s loptickami, to sa jej všetko pacilo, bola stastna, mala z toho zazitok), len ostatne veci pomimo niesla zle, či sme sa chceli fotit pri stromčeku, či s mikulasom(balicek si zobrala v pohode a isli sme tam, keď už nikto nestal v rade), keď sme sa s mužom chceli najesť na 10 minut, tak sa nedalo, lebo furt utekala a chcela si ist za svojim, samozrejme, že som sa vyhla atrakciám, ktoré by jej boli proti srsti ako maľovanie na tvar, či atrakcie, na ktoré bola ešte mala..
@katrin21 len ona sa začne tak metat na rukach, že keď ju nepustím na zem, tak by mi spadla, je ako metajuca sa ryba, ktorá sa nedá udržať a pritom mi kričí “dole”. A je aj zvláštna povaha, lebo toto odignorovanie na ňu vôbec neplati. Keď odidem(skusala som to milionkrat, keď nechcela ist napr. domov, aj sa jej schovat, že ci sa aspoň toho zľakne a ona si ide svojim smerom a vôbec ju nezaujima, že má už ani nevidi, lebo sa ani neobzrie), take, že papa, ja idem prec, na ňu vôbec neplati, lebo mám z nej pocit, že v tomto je odvážna a nemá potrebu sa držať “maminej sukne”. Uvedomujem si, že ju budem musieť začať trestať, lebo to u nej len cez pozitívnu motivaciu nejde, len neviem najst typ trestu, ktorý by na ňu platil a zároveň by jej nespôsobil traumu(ona nemá ani tablet, obľúbenú hracku, takze jej nemam čo zobrat a pod).
@h2 a ako mám popísať to, že sa sprava horsie ako sa správala pred 3-4 mesiacmi, aby čitatelia tejto diskusie pochopili, v com mám problem? A nie, mozes byt v klude, nehovorim jej, že je zla, že je maly diabol, ktorý pôjde do polepšovne, nedostane nič na Vianoce a pod😉
@deedol čo sa týka jedenia, Ok, nejaké cestoviny, ryžu a pod. nech si je, ale ona vôbec nechce, aby som ju krmila a take veci ako polievku, či riedku ovocnú vyzivu ešte nedokáže zjest bez toho, aby 3/4 skončili na nej. Ale ona mi tu lyžičku jednoducho nepusti a keď si ju násilne zoberiem, tak rev. Ako ja jej dávam veľa priestoru aj na sebarealizáciu. Okrem zapnutia zipsu a gombíkov, na čo nemá silu, sa vie kompletne obliect(tricko, gate, ponozky, bundu, čiapku, topánky), ale tiež nechce, aby som jej pomáhala a niekedy ani nepomaha to, že jej poviem, že ideme von😕
@zuzuliennka1 naša práveže rozprava jednoslovne pokyny(dole, hore, vodu, ham/mnam, daj, paci, pod, pomenuje veci, ktoré chce podať - loptu(apka), babiku(babo), zapni(nejakú zvukovú hracku), bundu, čiapku, gatky, či keď má plnú plienku povie fuj, kaka, alebo keď chce po nás, aby sme sa niečo hrali, tak povie ti, aby si si sadla (hači), keď chce ist na ruky(hopi), keď mi podáva gumičku a povie copik, aby som jej spravila fontanku z vlasov, keď chce, aby som s nou skakala(kačem), keď chce, aby som jej spievala(kolo,kolo, hajajaj kukuku), keď už nechce jest, povie “stačí”, keď doje, povie, “už nie je” a zodvihne tanier, keď chce ist spat(povie pinkať), Ano je “no”, nie je “nie” alebo “hmhm”, čiže som si myslela, že aké je to fajn, keď vie kompletne pomenovať, presne, čo chce a nemalo by dochádzať z jej strany k frustrácii, že nevieme odhaliť jej potrebu, ale fakt je to ešte horsie ako pred par mesiacmi, keď nič nepovedala🤦🏽♀️
Ešte co ako tak malo na ňu pozitivny efekt, čo ju motivovalo ako tak sa slušne spravat aj vonku bolo, keď sme strážili rodine veľkého psa, do neho sa zamilovala. Čiže keď som vencila, stále ho chcela držať na voditku, stále ho hladkala, nepohla sa ani na krok(žiadne vonku, že ona nejde, alebo ide opačným smerom, ako zvykne). Aj doma bola ako med, lebo sa dala odpútať pozornost z neželanej cinnosti na psa, čiže by som potrebovala najst niečo takéto, kvôli čomu sa bude spravat dobre a pripadne nejaký trest, ktorý jej nespôsobí traumu a bude pre ňu adresný(čiže si z neho aj niečo bude robit)..
@zuzuliennka1 tak ale z opisu autorky sa da citat,100x poviem nie a nezabera,tak asi treba byt prosmejsi alebo hlaat nieco ,co zabera
A tam na tom mikulasovi nemali detske stolicky?Zeby ste sa s manzelom najwdli a dieta dali do stolicky detskej,tak aby nevyliezla a nevh si tam reve kolko chce???
Inak ti poradim,urobte si druhe a uz nebude cas sa zaoberat tolko dcerou a tolko jej skakat okolo ritky,.Druhe dieta urobi s Vami zazraky,uvidis.
Deti su riadne vychcane oni velmi velmi dobre vedia co mozu a ze za to nedostanu trest len nejake pokarhanie co tam potom chvilu tie keci vydzrim aj tak to urobim znova.mam to so strednym ten presne vie co zabera na vsetkych nielen na mna ale doslova na vsetkych.este sa ma pyta preco mu toto a tamto tak lahko prejde.a ma 9rokov.a deti na rodicov to uz uplne vedia.a nebude to ze je to vzdor ze to prejde bude to horsie a horsie aj rokmi.pokial to rodicia spolu neutnu a necapnu po riti tak aby to citil nie vsak vela ale aby vedel tadialto cesta nevedie.
@zuzuliennka1 ved ani ja, nechapem.niektore komentáre, lem kritika, ale rada ziadna, ja som dala svoje skúsenosti a je len na mamicke, ci vyskusa niektore z rad od nas..
Ona moc ocakava, od tak maleho dietata - tam.treba viac cinov, menej slov.
vraj vyjadrit pochopenie nad jej emóciou :D :D co je co za blud :D akoze ked ta treskne po hlave mas rozmyslat preco tak asi vykonala ??? no to ti poviem rovno lebo skusa co uz si moze dovolit kedze nepozna co je to jedna presne mierena na prdel...a pri tomto moja rada aj konci ked jej nedas na prdel a ani nezvysis hlas aby pochopila z tvojho tonu ze to krpata prepiskla tak hold smola
a @katrin21 no take ze, pa-pa, ja idem.prec zacalo zaberat az okolo 3.roku dovtedy im.to bolo jedno, tam.jedine riesenie vziat a odniest bez ohladu na rev a metanie.
A lyzicku jej neber!! Maj druhu! Ja som.tak krmila i moje rocne "au-pairca" i moje deti zo začiatku, ze oni sa a do toho som im aj ja davala.
A preco ste to s muzom.nevyriesili tak, ze naje sa jeden, ten druhy je s malou a potom sa vymenite?
Ved ona uz mohla byt aj unavena z tolkych ludi, podnetov, aj ked si mozno nemyslis, ze je to tak, ono to.tak je..
Ja som.teda tiez nebola asi idelane dieta, ziva, neposedna, vsade som.chcela vyliezat, ale teda tiez mi urcili hranice a ani moji vsetko nemozu.
Ona je malinka, tam.naozaj nepomoze len no o vraviet, treba ju odtial vziat. Kocik ste tam.nemali?
@ktochytavzite s tym suhlasim, ale u takto malych deti dohovaranie nefunguje. ako aj @siska53 pise, ani u nasho 2r nezabera absolutne, ze ideme z ihriska, ja mu kyvam papa a ze idem prec... proste ide kam chce on, nerozumie tomu este, ze ja idem a jeho tam “necham”... ine je, ked sa mu chce samemu. pride ku kociku a taha ho prec, ale ked ja zavelim, ze ideme, to ideme s revom... ALE deje sa to malokedy, cakam, az sa bude chciet jemu... aj toto je “nevychovanost”? a ze si “necham skakat po hlave”? nemyslim si... aj dieta ma uz proste svoju hlavu a vie dat najavo, co chce a co nie a vola sa to RESPEKT, ze ho nebudem z toho ihriska tahat nasilu, s revom, ale budeme tam, kym sa jemu nebude chciet.. a neskor, az na to dozreje, pochopi, ked mu vysvetlim, ze ideme, lebo - zatvaraju, je zima, ide sa kupat, vecerat, atd.. je to o konkretnom dietati vzdy.... takze ked autorkino dieta ma este len 19m , a proste neobsedi na nejakom Mikulasovi - co je podla mna v tomto veku uplne normalne - tak sa takymto podujatiam na cas vyhybam... je aj normalne, ze su deti, ktore to bavi a obsedia, jasne, ale su aj take, ktore nie..
ach, vsetci len na rit, na rit....ako keby to bol manual na kazde dieta...na mojom muzovi zlomili niekolkokrat varechu a aj tak si nepomohli...vysmial sa im do ksichtu....moje dieta detto...a este scape aj mna naspat...to sa s nim mam mlatit do krvi kto z koho? 😔
autorke skor poradim iny trest. Zobrat ju od toho co chce...chce liezt na radiator? neposluchne? tak ideme prec kde neni sranda...a doma sa da pouzit jedalenska stolicka, kocik...maloktore dieta je rado ked je priputane a nesmie robit to co chce. Co sa tyka metania sa na rukach pri odnasani, velmi dobre to poznam...tiez ho niekedy neudrzim...v takych chvilach je kocik idealny, pripadne nebrat dieta pod zadok ale na sposob lietadielka...moze si kopat nohami kolko chce, odtlacat rukami sa nema ako a ani krutit sa. Pritom je bezpecne a pevne drzany....no treba vyskusat co sama zvladnes udrzat lepsie...
Ja mám o chvíľu 18 mesačne take iste malé čertiča.. a úprimne na tieto všetky prejavy som si už zvykla a vôbec to neriešim. Keď sme s krpcom na akcii a prestane ju to baviť, ideme domov. Ani si nepamätám, kedy sme jedli spoločne, vždy jeme po jednom a s ňou sa ten druhý hra kdesi.. keď má naozaj neposlucha, veľmi dôrazne hovorím nie, urobím čo chcem, či už odísť z ihriska, alebo iné veci a rýchlo jej ukazujem niečo iné strašne zaujímavé. A áno hocikedy hulaka na pol mesta. Teraz začíname adaptácie v jasliach. Je to malé tornádo, mám problém ju odtiaľ dostať, obliecť, posadiť do autá, ale čo narobím, obrnim sa trpezlivosťou, som veľký flegmos, to je asi moja výhoda, a ono sa to poddá 😀 A som rada, že ide do jaslí, myslím, že tam sa viac zábavi a vybije energiu ako len so mnou ..
k tomu jedlu, presne ako pise niekto predo mnou, aj my pouzivame dve lyzicky. jednu ma v ruke krpec a druhu ja. on si dava a ja bud cakam, ze ako mu to ide, alebo ho dokrmim ("vodou" z polievky a pod.) a to obliekanie - fiha, tak to je velmi sikovna🙂
neviem, mozno je toho na teba len moc, ale mam pocit, ze taketo su v tomto veku ak nie vsetky deti, tak aspon velka vacsina. a ak mas iny pocit, mozno to tie mamicky len nepovedia alebo ma ich dieta prave dobry den 🙂
a inak fakt nechapem tie rady, ze dieta treba zbit, fakt nikto z vas nic necita o vplyve bitky na dieta? som prekvapena, myslela som, ze sme sa uz posunuli niekam prec z 19. storocia.
Cudujem sa nazorom, že tak malému dieťaťu nevysvetlis. Z mojej skúsenosti (čo som dávno bola celkom žiadaná babysitterka) deti okolo 1,5 roka, 2 r. vedeli presne čo robia a robili to, čo im bolo dovolené. A bolo to rovnaké aj s mojim dieťaťom. A také názory, že malé dieťa niekde nevydrží. Môžem porovnávat len z iných kontinentov, že to je taká vec bohatých krajín - nevydrží, dám mu tablet/mobil. Potom človek dôjde do nejakej rozvojovej krajiny a vidí autobus plný deti v tom veku (že každý druhý dospelý má so sebou dieťa) a oni vsetky, hodiny, pekne vydrzia, sedia, pozerajú, žiadne scény. Takže som si na 100% že trik je zvyčajne v rodičoch a dieťa je taká vizitka ich výchovy. Odhadnuc od deti s nejakými poruchami. Niežeby bolo ľahké odhadnúť tu zlatú strednú cestu medzi prísnou a benevolentnou výchovou. Že byť láskavý a autorita, nenechať si skákať po hlave zároveň
@bluka2 vysvetlit vysvetlis, aj ja vidim, ze rozumie, ale spravi si semtam posvojom, je proste taka povaha.. a preto ale neodchadzam napr. z ihriska nasilu, lebo ja chcem... vysvetlim, ze ideme, jemu sa ale proste este nechce, este je zaujimave auto a preliezka,... to mu podla rad tu mam vylepit na zadok a ideme nasilu? nemyslim si... ok. tak si povieme, ze este tato preliezka, a ideme za tatinom, uz ma nachystanu veceru... nie je to samozrejme hned, ved je to clovek, nie babika na baterky, ktoru naprogramujem na 17:00 na odchod a ani o minutu neskor... ale nakoniec domov prideme, v klude...
cele je to len o tom, si odsledovat vlastne dieta.. nas syn sa najradsej hra sam, ja mam doma dovolenku, kniha, kava.. mna ku hre nepotrebuje... vonku sa tiez hra sam.... tak predsa nebudem nasilu liezt do nejakych detskych centier, aby sa tam povadil a pobil s nejakym inym dietatom... ten isty princip... co proste plati na jedno, neplati na ine, aj ked rovnako stare dieta... nie su to stroje podla tabuliek
a tiez nie vsetky deti sa musia automaticky ako rocne/15m/20m spravat tak, ako ine rovnako stare deti... to je vsetko strasne indovidualne a nakoniec vsetky zvladnu vsetko.... urcite sa ich nikto v skolke, skole, na gymku,.. nebude pytat - kedy uz boli bez plienok, kedy uz jedli same, kedy zacali hovorit, same si cistit zuby,.... 😄 ved to je uplne jedno, RAZ to budu vediet vsetky deti, tak ako aj napr. obsediet na Mikulasovi, v divadle, a pod.
@zuzuliennka1 ja s tebou úplne súhlasím, a dodám, že fajn, ak si spraví po svojom, AK to nikomu neublíži alebo tým nespôsobí niečo negatívne, neohrozí seba alebo iných a bitie rodičov či inych deti je tiež no go
@zuzuliennka1 také veci, že sa napr. nechce fotiť (mimo nabinky na pas...) ma vôbec netankuju, veď ok
@bluka2 ked poviem nie, to nesmies a vezmem.dieta odtial prec a nedovolim mu tam.viac ist, to je, ze robim nieco ine ako vravím?
Ja som.pisala.o privale slov, nie o stručnom a jaanom.vysvetleni situacie, ktore s riesenim situacie prichádza.
V zavislosti od veku treba pouzivat aj slova a tresty.
@zuzuliennka1 so mnou mama.musela.odist aj z divadla, lebo ma.opereta nebavila.. a v cirkuse som.obsedela.len, ked boli zvieratka, ked boli akrobati, tak som.pobehovala..lebo ma.to nebavilo. To som mala.okolo 3rokov. Neskor som.uz vydrzala aj to, co ma nebavilo (ak nepocitam.film Posledny zostava, odkiaľ nas 3listok bab odisiel, lebo nas to nebavilo). Som normalne vychovany človek s dost prisnou výchovou!
No a co akože? Ved toto je normálne správanie malého dieťaťa. Ja fakt nechápem niektoré ženy že ty co čakáš od 1,5 ročného dieťaťa? Ono objavuje skúša hranice, nezastaví sa od rána. Čakáš že bude sedieť? Pozerať telku? Jest bez omrviniek a flakov na šatách? Máš úplne normálne dieťa. Ak chceš určovať hranice, tak s láskavosťou, krik alebo bitka nič nevyrieši. Ja som dcére 2 ročnej vysvetľovala dookola možno aj 100x že toto nesmieš, všetko s trpezlivosťou, pochopila. Každým dňom je rozumnejšia. A takisto bude aj tvoje dieťa.
@bluka2 ves si pisala, ze: tak ja neviem, u mňa slová sú spojené s činmi, nie že hovorím jedno a robím druhé. Potom ťa dieťa neberie vážne.
No a ja som.na ro nadviazala, ze ved strucne poviem, ze : " nie, nesmies" a dieta beriem prec a uz mu to nedovolim robit.
Ze co je na tom : jedno poviem, ine robim.. tomu som.nechapala..
@1gabriela13 presne tak 🙏🏼
@zuzuliennka1 2r a nerozumie?No moja 2 r uz dobre chapala,ona aj vedela povedat ze zajtra a dnes napr,tak asi to zalezi od deti,1,5 r menej isto rozumie.Ale ja mam doma sama rozmaznanca
@zuzuliennka1 ale coby nezaberalo dohovaranie...dobre chapu,mam to vyskusane... skor je to o povahe dietata,ale aj matky
.jedna skusi, druha povie ,ze je na to maly a nepochopi..ani nevyskusa,alebo len raz... a uz robi zavery... jasne ze aj kazde dieta bude pri takych mamach ine...
Keby si videla 1.5r dieta,co rozprava( kamoskina dcera) ,tak by si zirala,ake uz maju myslienkove pochopdy a ako dobre vedia...
Co sa tyka krmenia, dieta treba nechat, a dokrmovat druhou lyzickou..ale ako nahle zacne jedlo vyhadzovat z taniera, beriem lyzicku. My sme pri jedle mavali knizky a citali ,pozerali,,nerobila potom zle.

@zuzuliennka1 no snazim sa o to, ale kedze je este malicky, az casom sa uvidi, ci sme boli ako rodicia uspesni 🙂
inak my sme boli aj so sestrou velmi pokojne a tento moj maly krpec je ako taky vichor, takze si zvyka cela rodina 🙂 ale zas ja som rada, ze je taky zivy a zvedavy, aspon nie je nuda :D (aj ked teda jasne, ze obcas som unavena alebo mam nanho nervy🙂)