Moje deti v jednom kuse plačú
Ja už neviem čo mám s nimi robiť. Oni stále revú a revú celé dni 🤦 Majú všetko čo potrebujú a ešte viac. Revú doma, revú na dvore, v kočíku, na ihrisku, v obchode... Proste to je každú hodinu/ polhodinu niečo. Na dovolenke revali non-stop. Boli sme tam celá rodina, každý sa s nimi chcel hrať, nosiť ich, ale oni nie. K nikomu na ruky, nehrať sa normálne iba revať. Kúpila som im rukávniky za 50€ , v ktorých chce údajne plávať každé dieťa. Oni? Len som ich dala do bazéna tak začali revať ako tury. Vybavila som im súkromnú jazdu na koni a čo robili keď sme tam prišli? Revali ako šialené. Chudák kôň 😩 Chlap je týždeň doma a je už psychicky na dne... Proste nech robím čo robím tak oni stále plačú. Ani jeden jediný deň som nemala kľud bez ich výlevov. Začína to hneď ráno keď sa zobudia. Už začínam mať pocit, že na tento svet prišli len aby ma dostali do hrobu 🤦 Proste otras.., ja netuším čo také robia ženy so svojimi deťmi keď im stále neplačú. Mne už aj každý hovorí, že to je hrozné, že sa dostanem za chvíľu na psychiatriu. Majú 2,5roka a 1r3m
@dominikamacakova moja rozumiem, sadni si, napíš si čo chces zmeniť a ako a urob to. Je to namahave a dlhé ale ide to 💪
Napíšem čo by som zmenila ja byť tebou:
* Kojis malú? Ak nie smer vlastna izba, vlastná posteľ .. obe naraz, lepšie to príjmu keď budú spolu, ja mám dve v manželskej posteli v detskej (ešte nemáme prerobenu detskú) a malého v postieľke...ako, áno rozumiem čo je mojkanie a že je potrebné, ale tak 2hodiny pred vstávaním nech sa nasackuju k tebe do postele. TY SA POTREBUJES NASPAŤ -SAMA. Mám rada svoje deti a práve preto spia samé aby som sa aj na naspala, nebola nervna a nepokojna ale oddýchnutá...a preto spia samé v izbe. Minulú noc bol malý hore asi každú hodinu, dnes som bola ráno úplne nepoužiteľná(čiže ma hneď všetko vytočilo a znervóznilo že som hneď krikala) takze po odprevadeni do škôlky som si prišla domov pospať keď malý spal. Fakt neviem ako to zvládaš, nevyspata, unavená,..a nevrav že ťa nebudia kopamcami, prevracanim, vodou a inými vecami ..
*Ráno žiadna TV, fakt seriózne,zabudni na pár dní na kávičku i keď verím že ju nutné potrebujes. Moje deti bez rannej tv sú úplne iné, formovatelne, dajú si povedať a dohodnúť ako keď im muž ráno už v pyzame pusti tv. Je to raz za čas a neriešim moc, on je doma, on to pustil i keď som mu vravela, on to bude riešiť a naháňať ich. Pravdepodobne tvoje deti už budú čakať ráno rozprávku či iné a o to to bude náročnejšie, ale prinesie to ovocie .. výdrž tri dni a uvidis
* Sú na teba moc naviazané, treba to dáko vyriešiť, pár hodín so starými, s tetou...my bývame a testinou, ma to svoje +aj- ale keď idem dačo vybaviť, deti sú a ňou a ja netrpnem a neblaznim v aute že musím byť súrne hneď doma..tak isto a mužom, zvládnu to..zajtra idem k dr. Takže staršie skolka a maly testina...
* Aj tak ma rušia v detskej nejaké veci, to kreslo aj využívaju či len na 5 sekúnd cez deň...dala by som ho preč.... koľko máte väčších pojazdnych hračiek...stačí jedna. Tie prutene košíky bielej poličke čo tam majú..ja by som dala preč... neviem možno to není nutné, uvidis čo to dá ak sa dáš na samostatné spanie a bez Tv ..pár dní bude väčší zahul(popros muža o podporu a oporu), ale máš dvor tak vypustí deti tam ..prečo tam dačo nemáte...prieskovisko, primerane preliezky ..že budú hukat a revat? No a čo...si to deti a ty si si nevybrala aké budú...
@domak2 Ano, urcite je to s dvoma uplne ine ako s jednym. Ked je uz najhorsie, fakt treba zatiahnut brzdu sebazachovy a ignorovat deti. Urcite je to lepsie ako na ne kricat.
Aj ked u nas tento vnimavy sposob a dohoda funguju tak skvele ze by som sa to urcite snazila aplikovat aj na dvoch. Clovek najskor musi vela pracovat kym dieta pochopi ze jeho potreby budu naplnene a nemusi koli nim plakat, ale len poziadat, alebo aj ustupit a urobit co mama potrebuje. A tiez ten vnimavy pristup uci deti ako spracovat emocie. Ak je dieta nechane same ked place, tak mu bude trvat ovela dlhsie sa naucit tie emocie spracovavat. V tomto som doslova videla uzasne napredovanie na nasom synovi, lebo ked zacal so vzdorom pred rokom bol uplne fialovy a vystraseny na smrt ked dostal zachvat placu, ale teraz uz vo vela pripadoch staci vysvetlit a mat pre neho pochopenie a zvladne to sam bez placu alebo len par minut placu.
@kata305rina Pediatri absolutne nevedia ešte o tejto téme. Autizmus je u nás v plienkach. Smer diagnostika. Navstivte najbližšie CVI centrum vcastnej inervencie, tak vám odborníci poradia čo ako a taktiež ako na ňu... Tieto deti sú hypersenzitivne, vadí im hluk,pach, chuť veľa ľudí, dotyky atď všetky zmysly maju "vycibrene " A z toho sa dostávajú do amokov, sú prestimulovane kedze ich CNS je veľmi citlivá a nevie spracovať tieto veci ako u neurotypikov. Tieto deti sú úžasné inak v tom že majú neskutočnu pamäť, dokážu si zapamat a nasat nemožné aj Einstein bol autista aj Bill Gates je napr asperger dosahuju nemožné...pokym maju spravne vedenie, hlavne od rodiča. Ak už vám povedia hocičo ak bude mat dg nevzdavajte sa , dávajte lasku oni ju tak potrebujú ako soľ, neskôr vám tak vyznajú lásku takým spôsobom akým normo človek nikdy ...Majú city ovela väčšie ako si vieme predstaviť, je to blud že nemajú. Držím vám palce!
@jerrz presne tak mala je strašné ucenliva , už od 2 rokov ovláda všetky farby počíta do 20 ,pyta čo je kde napísané a preto som vždy bola v Tom že je všetko ok , ako mala prekonala CMV chvála Bohu nezanechalo to na nej nič ,len doktorka povedala a že to môže dopadnúť ešte veľmi zle no nijak inak sa to neriešili , keď bola malá tak som mala pocit že nepočuje ale všetko oco tu píšem som hlásila aj obvodnej lekárke
@dominikamacakova Mne sa ta izbicka velmi paci. Neni tam podla mna privela hraciek. Maju aj hracky podelene tak ze tieto su moje a tieto tvoje, alebo su vsetky spolocne?
@jerrz ešte tak že CMV sme prekonali ťažšie , bola dlho v nemocnici aj na onkológii a tak ale už od narodenia moc plakala a keď som to riešila tak bola odpoveď že však aj kmtake plačlivé deti sú a asi to mám v hlave doteraz , no prvý krát od narodenia neplakala keď mala 8 týždňov ( ináč vždy spala ,plakala ,kojila som zaspala od únavy a stále dookola ) inak to furt zhadzovali na koliku
@jerrz ďakujem že vďaka vám som si vyhľadala CMV a autizmus aj vďaka tejto založenej otázke a nenechám to už len tak a pokúsim sa to zmeniť aj keď rozmýšľať žeby toto mohla byť skutočnosť je hrozne ,nič z toho si nechcem prijať ale určite to budem riešiť
@kata305rina Ono preto lebo ak ma Aspergerov syndrom , tak ten sa najcastejsie diagnoatikuje az okolo 9 roka , no dnes aj skôr. Je to ťažko rozoznat ale odbornik na PAS vie už aj v predskolskom veku napr Janosikova a Lazikova sú to klinicke psychologicky na PAS . Obyčajná klinicka psychologicka to nemusí vidieť. Najčastejšie sa však u nás venuje detskemu autizmu čo už je oveľa zavaznejsia forma. Kedy dieťa dosť zaostava a veľa krát je neverbalne. Takýto Asperger môže byť v živote ešte aj nápomocný sú to genialni ľudia .Aj keď život je ťažší s nim . Horší už ten detský autizmus ale ten vy nemáte ani náhodou.
@kata305rina Som veľmi rada ,že som pomohla. Držím vám palce veľmi.
@jerrz prosím ťa skadiaľ máš tak veľa informácií,je to super že to ovaldas a venuješ sa tomu , mali ste nejaký problém alebo ??
@dominikamacakova nám keď sa narodila mladšia, tak zhruba po 1/2- 3/4 roku staršia začala revať za všetko. Ona to videla u mladšej, že keď začne plakať, tak sa jej venujeme, dostane jesť, vezmeme ju na ruky... Ono to stále trvá, ale už sa to zlepšuje. Staršia proste nemá toľko pozornosti ako mala keď bola sama, takže sa snažíme co najviac venovať aj jej. Nehrešíme ju, namiesto nerev zas sa jej pýtam, čo sa stalo, ako ti môžem pomôcť? Potrebuješ niečo? Keď mi nepovieš, tak ti neviem pomôcť a pomaly začínam vidieť úspechy. Aj také objatie v tej chvíli pomáha. Nič len objať a byť s nimi. Ukludnia sa a zrazu ide život ďalej 🙂 A, keď teda začne revať jedna, druhá súcití a rozreve sa aj tá 😅 takže potom revú obe.
@dominikamacakova nečítala som všetko, ale nemajú v tom chaos? Raz plaču a reagujes, potom plaču a nereagujes.Tak skúšajú. Môj keď plače keď povie, že chce jahodou zmrzlinu a kúpim jahodovou, potom zrazu vanilkovu, že nemyslel jahodovu, tak vanilkovu nedostane. Poviem, že nabudúce, alebo, že už nemám peniažky, akože v kľude, aj keď zavija ako túr, proste nie. Ak by mu spadla hračka a začne, že mu ju mam zdvihnúť, no to ani omylom. Poviem, že som staršia, že ma boli chrbatik, že on je bližšie, nech si ju zdvihne. Jasne občas je problém, manžel mu niekedy urobí co chce, ale aj on už vidi, že to nie je dobrý systém. Teraz píšem o tej staršej, ta druha je ešte malička. Pleties na seba bič, aj tak budú plakať, tak nerob to, čo si povedie. Môj keby nejedol, tak ide preč od stola hladný a sadne naspäť, keď sii uvedomí, že ma jest. Asi sa ľahko radi, ale ja to vidím takto. Držím palce.
Nič v zlom ale ty im posluhujes a robíš otroka podľa komentárov. Nechcú jesť tak hľadáš xy spôsobom ako ich nakŕmiť. Však ich nechaj vyhladovať, neverím že za 2-3 dní ich to nezlomí a nenajedia sa samé a dovtedy ti od hladu neumru, neboj.
Nepúšťať tv, a čo že budú plakať, nájdite si ráno inú zábavku, najedzte s anapr pri počúvaní nejakej rozprávky z rádia.
Keď plače staršia pre niečo čo si ona urobila,napr namočila šaty,jej problém a aj jej to vysvetlí. Neskac kolo nej len preto že reve a ty chces aby prestala,ešte viac ju v Tom podporujes
Moja dcera je tiez drama queen, otvori oci a je ako slnko stastna a potom behom sekundy nieco nie je tak, ako chce, plysak je inde, poharik iny a uz reve a reve. Podla mna to je asi normalne v urcitom obdobi.
@dominikamacakova sestra mala 3 deti s malým vekovým rozdielom ato bola psychiatria, keď sme sa neskôr rozprávali skonštatovala že to bolo len o tom ze každé potrebovalo pozornosť len pre seba proste urvat si tu mamku nech si všíma len mňa nech ju mam pre seba, mam kamošku baby majú 8 a 6 a doteraz sú situácie kedy revu jedna cez druhú a vyžadujú si pozornosť, obyčajný škrabance alebo pôsobenie dôvod na zaujatie, staršie začala už praktizovať aj vymýšľa ie si chorôb lebo vtedy behajú okolo nej...
Ja by som si občas asi brala staršiu samu mladšia s tatkom na takú mini babsku jazdu pre ten jej pocit, urobiť z nej veľkácku, nech robí niečo čo mladšia ešte nesmie ten pocit dôležitosti a bude sa možno chcieť správať inak ako mladšia keďže nie je už malé babo ako sestricka
Ahoj ja som mala podobné deti, vekový rozdiel menší ako jeden rok, dievčatá a často plakali cca do 3,4 rokov...teraz majú 10,11 a sú super šikovné školáčky, len v tom veku teda obdobie vzdoru to bolo ťažké a hovorila som si spokojná mama, spokojné deti 😀 tiež som bola na pokraji zúfalstva a plakali sme občas aj spolu, ale pomalými krokmi a spoznávaním potrieb oboch dievčat, s pomocou rodiny sme to zvládli. Prelomové bolo, keď nastúpili do škôlky jedna mala 4 roky, druhá 3 a zobrali ich takto spolu. Tá 4 ročná plakala ešte aj v škôlke viac ako mladšia, ale mala úžasnú citlivú pani učiteľku, ktorá bola aj mne vzorom a dokázala jej milo, jemným hlasom vysvetliť , že maminka musí odísť (oddýchnuť si psychicky) a zase príde... No a teraz mám syna 3,5 r.,ktorý robí to isté....plače, že do škôlky nechce, obliekať sa nechce, nič nechce len doma by sedel, je to známe prostredie... povie mi, že sa bojí na všetko...ale snažím sa jemne, citlivo povedať, že je to pre neho dobré, aby sa naučil byt s deťmi, pani učiteľka je super a pomôže nám 👍 chce to hlavne pevné nervy a veriť, že bude dobre 🤗
Zabudla som napísať, že občas nechám deti tatinkovi na starosť a ja si idem na pár hodín zresetovať hlavu (káva s kamoškou, plaváreň, wellness, čokoľvek, bez detí) a doma je všetko ok, aspoň sa tešia, keď prídem 😀.
@kata305rina ano máme
@kata305rina A sledujem to samozrejme zaujímam sa o ich život, citenie, aby som ich vedela pochopiť. Čítam, veľmi dobrá kniha Prečo skáčem. Tam sám autista zodpovedá na otázky prečo robí veci tak ako robí. Ďalej výchova dieťaťa s Aspergerovym syndromom a je plno ďalších čo mi otvaraju rozhľad... Sa smejem že už by som mohla robiť špeciálnu pedagogiku
@jerrz našťastie nieje autistka, už má 13 rokov. Teraz s odstupom času chápem ze vela z toho vresku bolo prejavom jej povahy, ma rada poriadok, štruktúru, organizovanie veci a vždy bola veľmi samostatná. Kým v staršom veku je to pohoda s deťom ktoré sa dobre učí, poctivo pripravuje do školy a v izbe ma vždy poriadok, no ako trojročné dieta to proste nevedela inak vyjadriť, len lipnutim na maličkostiach typu jej správna lyžička.
Myslím ze tento vek, 2 - 3 roky je taky trochu autisticky u vsetkyh deti, majú svoje ego, túžby, priania, predstavu o svete ale ešte to nevedia normálne vyjadriť.
@kata305rina ignorovať zaberá hlavne na matku. 🙂. Proste ukludnit sa, dat do psychickej pohody, neriešiť prečo je dieťa také, prečo stále reve, čo robím zle atď. Tak reve, no a čo. Ako budú staršie bude toho vresku menej a menej, naučia sa svoje emócie a priania vyjadrit slovne. Sú deti o ktorých nevieš a sú deti ktorých je plný dom, či už kričia od samého rána alebo su ako z divých vajec.
Myslím ze @dominikamacakova je až príliš perfekcionistka v tomto a neustále hľadá chybu v sebe, čo robí zle. Nič nerobí zle, robí čo môže a ako najlepšie vie. Proste ma ukricane deti, treba sa s tým tak nejak vnútorné zmieriť a neriešiť to. Namiesto uvažovania ako ich utíšiť skôr sa zamerať na seba a utíšiť seba.
@dominikamacakova tak to úplne chápem a aj to, že je to náročné. Mám 3 ročnú dcérku a tá so mnou stále ešte aj na záchod chodí. Potrebuje to tak, tak to tak beriem. Ospravedlňujem sa, ak sa ťa dotkne, ale myslím, že baby najviac cítia to, že si podráždená. Iba sa skús viac naladiť na taký nadhľad, aj keď to pili uši a keď plaču, tak si k nim sadnúť a pritul si ich. To najlepšie zaberá na separacnu úzkosť. Keď cítia, že maminka je v pohode a je vždy k dispozícii keď to potrebujú
@lujza123 Áno je taký autisticky. Ono sa to pre to ukáže až vekom ale niektoré veci sú tak do očí bijuce že už aj v 3 rokoch človek vie . A hlavne ked je tam veľa tych príznakov. Nie iba 1 či 2 , možno 10 tak to je uz riziko. A potom sú tu nadpriemerne inteligentne deti ,ktoré tiež majú svoje maniere a tam je koľko krát problém rozpoznať Aspergera aj tomu najväčšiemu odborníkovi lebo sú na hranici, ti vysoko inteligentný ľudia majú často príznaky auti, ale nie sú napríklad.
@bea4023 my máme takého chlapca, ale snažím sa ho brať takého, aký je, tiež je všade veľmi hlučný. Niekedy ho tisim, ze nech je potichsie, keď sme trebárs vonku medzi ľuďmi, ale potom si vravím, no a? On sa hlučne hnevá, hlučné reve, ale aj keď je plný radosti, tak to dava riadne hlučne najavo. 😀 Proste je taky, všetko preziva naplno 🙂
@dominikamacakova o boze. Prave som isla zalozit takuto temu. A to maju moje deti 4,5 a 2. Dnes vecer pred spanim revali naraz tak, ze sa okna otriasali. A to bolo 19.45, takze ziadna zmeskana vecierka. Idem si precitat celu diskusiu, nech viem, co mi pomoze.
@ludp uprimnu sustrast.
Pozname. 🤪🤪🤪
@dominikamacakova vieš čo moja mladšia 1,5 ročná je tiež taká citlivá, keď ju cudzi osloví tak hukot. Akceptuje len zopár ľudí čo ju môžu mat na rukách ( ja, muž, dcéra, svokra, sestra). Moja mama ju ešte poriadne nepestovala, čo sa na nu pozrie, už plače. Odkedy začala v 7.mes separacna úzkosť tak mám pocit ze stále pokračuje. No úprimne sa “teším” na nástup do skolky.
@dominikamacakova tak, uz som si vsetko precitala. To, co prezivas pochopi len ten, co to sam zazil. Najlepsia zo vsetkych mi pripada rada, dat tu starsiu do jasli, resp do nejakej hernicky kde mozu byt deti bez mamiciek na doobedie. To budes mat aspon doobeda klud. Trufam si povedat, ze ak tam nebude starsia, ani mladsia nebude vkuse mrncat. Moja ked je starsia v skolke, tak mam s mladsou uplne pohodu. Akonahle su zase spolu, su to len zvady, hukot. Druha dobra rada je, one on one time. Kazdy rodic si zoberte len jedno dieta a tomu sa venujte. Ty chod so starsou na nakup, mladsia nech je s tatkom doma. Mozno mu bude vrestat, ale starsia potrebuje ta aj trochu samu, aby neziarlila. Tretia dobra rada a ta je mozno aj klucova, je tvoj cas osamote bez deti. Mne osobne nejaka hodinova prechadzka alebo joga na regeneraciu nestacila, aj ked aj to bolo lepsie ako nic, uplne najviac zo vsetkeho mi pomohlo, ked som zacala pracovat (mladsia mala 20 mesiacoc). Nie vela, 10-12 hodin do tyzdna, ale ten pocit, ze som konecne unavena z niecoho ineho ako z deti- top👌 😀
Ja mam mladsiu na 2 doobedia osamote v takej monte-hernicke od tych 20 mesiacov, cim ta chcem povzbudit, ze mozno nie len starsiu ale aj mladsiu budes moct onedlho dat niekomu inemu, nech si to s nou chvilu uzije. Ak sa mam rozhodnut medzi tym, ci bude plakat mne alebo niekomu inemu, ked to nepocujem- pre mna volba jasna. A tonie je krkavcia matka, ale pud sebazachovy. Opat pochopi len ten, kto bol ohucany donemoty.
Este chcem napisat ze u nas je problematicka ta starsia, vacsinou je ona na zaciatku vsetkych zvad a konfliktov, bola taka od narodenia. Vymysla. Poviem priklad z dneska: isli sme z obchodu, kazdy nieco niesol, ja vody, manzel tasky, mladsia krabicku nanukov, starsia kobercek na balkon (maly, lahky). V polke cesty si rozmyslela, ze uz ho nechce niest, zacala mladsej brat nanuky, ze ona chce niest radsej tie. Upozornili sme ju, ze kazdy ma svoju povinnost a ako si kazdy mohol v obchode vybrat jednu vec (pravidlo) tak kazdy aj s niecim pomoze, lebo sme rodina (tiez pravidlo). Zacala pchat kobercek do tasky k tatovi, vypadol odtial, upozornili sme ju, nech ho nesie, lebo inak nedostane to, co si v obchode vybrala. Hodila ho pri vytahu na zem, a isla ku dveram. Vravime jej, nech sa pon vrati, ona nic, vyskiera sa. Pocitam do 3, ak ho nezdvihnes, nedostanes svoju vec z obchodu. Zacnem pocitat a zacne vresk, ale aj tak ho nezdvihne a vec teda nedostane. A doma len vyblekovanie potom pokracuje. Preco to rozpisujem? Lebo toto je podla mna typicky pripad urevaneho dietata, pravidla su jasne, ferove, hranice sme stanovili a aj tak si najde dovod blekat, trucovat. A to uz bude mat onedlho 5 rokov. Nech mi teda poradi nejaka mamicka co tu propaguje nevychovu a empaticku vychovu ako mam riesit taketo dieta. Lebo ja pre toto uz empatiu nemam. Mne s nou pomaha len to, co som napisala- ze je v skolke, ze s nou chodim osamote na "nas cas", ze ja chodim pracovat. A ze sme kazdy den vela vonku. Tam do seba menej zaparaju.
@ludp ja už som to tu písala, tiež som matka podobného hučadla. Hlavne kľud a nevšímat si. Vnútorne sa nejako zmieriť s tým ze je taka aká je. Vyrastie z toho. Robíte to dobre. Keď je raz uvrieskana tak taka proste bude, neexistuje žiadna zázračná rada ako by sa zo dňa na deň zmenila.
Ale keď ma skoro 5 je toto obdobie viacmenej už u konca, ešte tak rok a záchvaty postupne prestanú.
Mne celkom pomohlo aj vedomie ze tento typ vrestadiel sa u nás vyskytuje v rodine často, môj otec bol také dieťa, aj sestra, aj jej dieťa, bratranec aj 2 sesternice. Proste z tej jednej strany rodiny deti ako cez kopirak, uvrieskane od narodenia a priebercive v jedle, to je jedno v akom prostredí a čase vyrastali.

@kata305rina Ano to sa najlepšie vidí ten rozdiel pri súrodencovi že akosi s nim to ide ľahšie.... No čo najskôr smer diagnostika, aby si zahajila terapie , môžeš osloviť aj najbližšie CVI centrum vcastnej inervencie, tak ti odborníci povedia čo a ako... Ach ... bože...