Montessori škôlka a základná škola: Dáte tam dieťa?
Čo si myslíte o prístupe v Montessori MŠ a neskôr prechod do Montessori ZŠ, dali by ste tam dieťa alebo ak máte tam dieťa na ZŠ ako ste spokojné?
Urcite ano, ked mas taku moznost
@monsterablue uprimne tuto temu som otvorila so 4 detskymi psychologickami, ktore mam v okoli a od kazdej som dostala odpoved- ziadna montessori skolka, same by tam svoje deti nedali
@taktotedanie prosím, dôvod uviedli aký?
Casto su tieto zariadenia len na papiery montessori
Opakovane maju v ambulanciach deti, ktore sa nevedia prisposobit beznemu kolektivu, problem je na kruzkoch, s detmi na ihriskach, nehovoriach o prestupe na normalnu ZS, deti su vylucene z kolektivu, nevedia sa spravat adekvatne v beznych situciach kde je mnozstvo ludi, rodicom deti “prerastaju cez hlavu”, co nieje podla nich tak to ani neexistuje, nevedia fungovat s inymi detmi z rodiny, rodinni prislusnici sa s danymi rodinami nechcu stretavat lebo je komflikt za konfliktom, trpia tym aj rodicia a vlastne vsetci, deti nevyrovnane, frustrovane, hnevaju sa na vsetkych kedze svet okolo nie je “podla predstavy, ktoru maju v hlave zo skolky ci skoly”
Vyjadrili sa, ze posledne roky riesia v drvivej vacsine deti z tychto popularnych montessori skolok a skol
A okrem toho neni to pre kazde dieťa …
Mne psychológ vravel dieta ma ist tam do školy kde deti z okolia(do spadovky)
A vyjadrili sa, ze teda cakaju potom narast “dospelakov”, ktori vysli z tychto montessori zariadeni
Ci uz stredoskolakov ci vysokoskolakov
@taktotedanie Prepáč ale to sú hlúposti a neverím že to 4 detské psychologičky hovorili. Neviem akú máš predstavu o Montessori vzdelávaní, no deti v týchto škôlkach sú rovnaké ako každé iné deti, musia vedieť fungovať v kolektíve, počúvať pokyny a fungovať v spoločnosti. Podľa poznatkov ktoré som sa dozvedel ja (od učiteliek zo štátnych škôl), sú deti z Montessori škôlky práveže lepšie pripravené na klasickú školu oproti štátnym škôlkam, vedia byť trpezlivejšie a disciplinovanejšie, majú lepšiu adaptáciu a chuť učiť sa, ktorá sa vytráca až postupne v štátnych školách.
@kittykat22 Toto nie je o Montessori vzdelávaní, ale o výchove. Čo myslíš že v alternatívnej škôlke nechávajú aby si deti robili čo chcú? A doma? Nemajú režim, systém, nevedú ich k disciplíne?
@kittykat22 Čiže hovoríš, že to dieťa vychováva škôlka a nie rodičia?
@kittykat22 Áno, ja viem ako to funguje v štátnych škôlkach. Otázka znie - je lepšie učiť deti uniformnému správaniu, alebo zodpovednosti za vlastné rozhodnutia?
Máš skúsenosti s Montessori škôlkami, alebo predpokladáš ako to tam funguje len z počutia? Pretože ja sa vzdelávaciemu systému venujem aj profesijne a všade kam pozriem vidím negatíva štátnych inštitúcií a zároveň benefity alternatívneho vzdelávania, dokonca aj od doktorov a profesorov pedagogiky.
Zároveň mám 3 deti, všetky navštevovali (rôzne) Montessori škôlky a ver tomu, že v žiadnej nebol holubník.
Dar dieťa do montessori škôlky a nedať ho potom do montessori školy bolo zbytočne malo by to nadväzovať spolu.
Tak podľa mna je škôlke montessori super alebpotom by som prešla do klasickej školy, pre dieťa je vek do 6 rokov veľmi dolezity, formujúci, preto sa mi páči štýl montessori. Vôbec to nie he o nedisciplínu, skôr sa to zamieňa, teda ako za súkromnú, kde si rodič platí a teda očakáva služby. Až na to, že zákazník nie je rodič, ale dieťa.
@athelas86 v lete som bola animatorka v tabore. Deti zo štátnej aj súkromnej škôlky. Veľmi zaujímavé bolo,že deti zo súkromnej škôlky, zvyknuté na pobyt vonku sa v lese pri voľnej hre samé zabavili, rozdelili si úlohy, spoločne stavali hrádzu, spolupráca parádna. Dietky zo štátnej škôlky zväčša skôr sedeli pri mne. Nevedeli sa úplne zapojiť...môže byť skvelá štátna a skvelá súkromná a samozrejme aj naopak. Ale kategoricky napísať, že montessori je zlá má veľmi zaujalo. Navyše nesmierne dôležité je domáce prostredie. Do zariadenia príde 12 či 24 deti s batozkom rôznych emócií z domu a v škôlke to rozbalia, pekne sa to mixne.
Ahoj, moje dieta chodilo do Montessori skolky od 2 do 6 rokov, dokonca tam absolvovalo predprimarne vzdelavanie. V skolke nebol ziaden holubnik, praveze mali stanovene presne pravidla, ktorych sa mali drzat. Pocas vzdelavacieho bloku, ktory trval doobeda 2 hodiny sa museli venovat montessori aktivite, von a obed mali striktny, ziadne vymyslanie. Okrem ineho mali 2x do tyzdna pohybove aktivity a anglictinu. Teraz je prvacka, uz ako predskolacka vedela celu abecedu tlacene, scitat, odcitavat, doma sme robili aj projekty, ktore prezentovala. Depistaz vysla vyborne, pripravena do skoly v 6 rokoch, na preskusani v statnej MS ju pani ucitelky a riaditelka chvalili. Teraz v 1. Rocniku tiez nema problem, pan ucitel dceru chvali, ze je velmi sikovna. Chodi normalne do statnej skoly, pri prestupe nebol najmensi problem. Deti viedli k maximalnej samostatnosti, obliect sa, najest sa, vyriesit si konflikty. Ako negativa by som uviedla cenovu narocnost a u nas malo priestoru na volnu hru dietata. Mladsieho syna asi nedame do Montessori skolky skrz cenovu narocnost, ale doma sa mu uz venujem a davam mu aj montessori aktivity + budeme navstevovat montessori dielnicky. ZS neviem, pre nas to uz bolo mimo rozpocet, kedze sa jednalo o sumu 600 eur a viac.
@kittykat22 Tak ono každé dieťa potrebuje isté hranice, čo môže a čo už nemôže robiť a to sa vyžaduje doma, ale aj v každej škôlke.
Montessori vôbec nie je o tom že dovolíme dieťaťu robiť si čo chce, pravidlá fungovania sa aj tam učia hneď prvé týždne. Skôr tam ide o to poskytnúť mu slobodu robiť to, o čo má záujem ono samo (v rámci daných hraníc). Nečakať že mi niekto (pani učiteľka, neskôr dominantný rovesník, v dospelosti možno médiá, politici a pod.) povie čo mám robiť, ale vedieť si kreatívne vymyslieť aktivitu sám a potom aj byť za to zodpovedný. Ja to vidím tak že práve Montessori sú bližšie k životu než tie štátne.
Na konci dňa je to však vždy o rodičoch, či sú alebo nie sú naladení pre alternatívne vzdelávanie, lebo ani jedno nie je vyslovene dobré alebo zlé riešenie. Dôležité je však mať na výber.
@athelas86 tak ty ako rodic mozes byt naladeny ako chces, ked skolka nefunguje ako ma. Ono Montessori si u nas zamienaju s anarchiou. A preco si myslis, ze deti v statnej skolke a beznom fungovani nemaju slobodu a moznost volby? Preco si myslis, ze deti zo statnych zariadeni su ako opice bez mozgu? Su to deti uplne v pohode ktore su schopne sa rozhodnut, stat ti za svojim nazorom a nebezat s davom. Navyse dokazu fungovat v roznorodom kolektive kde musia prekonavat socialne bariery a casto hladat kompromis a vychadzat zo svojej konfortnej zony. Mozno maju este vacsiu silu ako deti z alternativnych zariadeni - pretoze maju v sebe silu postavit sa systemu a vedeniu a stat si za svojim aj za nepriaznivych podmienok. Maju vnutorne odhodlanie. Z coho si myslis, ze je momentalna doba absolutneho rozmachu a technickeho pokroku? To je vdaka detom z totalne rigoroznych vzdelavacich podmienok. Nemam rada demonizovanie statnych skol a skolok. Vnimam, ze je tam moznost na zlepsenie, ale nepis o tom ako keby sme boli v Cine - pretoze to nie je pravda.
@kittykat22 Veď sama si vyššie napísala že v štátnej škôlke učiteľka zavelí a ideme robiť toto a hento - bez možnosti voľby, či sa deťom páči alebo nie. Rôznorodý kolektív je aj v Montessori, dokonca je tam podmienka mať vekovo zmiešané triedy. Prepáč, nepoznáš to, nevieš o čom to je a vychádzaš z domnienok. Ja som si aspoň spravil prieskum oboch možností, mám šťastie že pôsobím vo vzdelávacej inštitúcii.
Ja netvrdím, že štátne vzdelávanie je apriori zlé, má tu svoje miesto a veľká väčšina ľudí v spoločnosti z neho vychádza. Ja hovorím že keď by som si mal vybrať a bolo by to finančne a logisticky zvládnuteľné, tak by som si isto vybral alternatívne vzdelávanie. Idem spať 🙂
@kittykat22 prave autoritativny pristup vobec nevedie dieta k prijatiu zodpovednosti a dosldkov za svoje konanie, lebo ma vsetko nadiktovane. Detibz Montessori, ktore poznam, su zvyknute stavat sa k problemom s tym, ze hladaju riwsenia, su to deti, ktorym nik nezahlusil zvedavost
Mala som syna v montessori škôlke, za mňa super. Syn si vedel v 3 rokoch natrieť sám chlieb, nabrať vodu, nemusel s každou blbosťou za mnou chodiť,v 5r si sám robil palacinky (len hustotu cesta som skontrolovala), naučil sa v základných veciach samostatnosti , pokračuje na klasickej ZŠ úplne bez problémov, okrem toho že sa teda občas nudí, lebo veľa vecí sa naučil v škôlke sám -matematika, príroda - čo ho zaujímalo, popri tom má hokej, kde taktiež nemá problém s disciplínou.. ono, problém nie je škôlka ale benevolentní rodičia, ktorí nechápu rozdiel medzi rešpektom s hranicami a benevolentnosťou. No mne bolo extrémne proti srsti, že by cudzia žena (učiteľka) mala kričať na moje dieťa - čo je v klasických MŠ bežné, takže pre mňa bolo montessori jasnou voľbou ako úvod do školstva. čo sa týka školy, keďže na Slovensku sú len 1-4.ročník, tak syn nepokračoval, pretože by pravdepodobne prechod z montessori do klasického systému dobre nezvládol. 🙂 druhý syn je taktiež v montessori škôlke a stále nemám výhrady a dúfam, že do budúcna na takýto systém vzdelávania prejdú všetky škôlky.
@athelas86 ano povedali, riesila som to s nimi
Kazda pracuje v odbore a s detmi
Preco by som tu akoze pisala a vymyslala si? Sama som zdravotnik
Vyprosim si take obvinovanie!
@taktotedanie
tak ale v tom pripade maju tieto školy a škôlky náhodnom nastavený systém a s montessory to nemá vonkoncom nič spoločné.
Keď som v DE robila operku, to dievčatko chodili do tej skolky. Mala bola úžasná, na zamilovanie. Bola veľmi sociálna a zlaté decko. Pokračovala prvý stupeň aj do školy. Druh v okolí uz nebol, isla na 8 rocny gympel. Zvládala všetko bravúrne. Nikdy nebola neprisposobiva.
Ani deti z tej školy, stretávali sme sa viacerí.
To čo ty opisujes nie je skutočným obrazom Montessory. V takom prípade maju systém pipi dlhej pančuchy. A to zas odtiaľ potiaľ!
@taktotedanie
memusiš si vymýšľať vobec ale je to presne ako @denkabemommy napísala. A je to aj o povahe dietata čiastočne. Rodicia si hlavne mylia ten štýl pipidlhej pančuchy s montessory. Tam je totiž nastavený dobrý systém, pokial to pochopili aj ti, co školu vedu. Ale aj na sk je to skoro v plienkach a pochybujem, že všetci to tam robia správne. A treba dodať ešte jednu dôležitú vec - montessory je pre každého dieta - TEORETICKY! Aj to treba prehodnotiť. Kto si svoje deti pozna a aktívne sa im venuje, vie vacsinou odhadnúť, či je tento systém pre nich alebo nie - píšem hlavne o škole.
@kittykat22 toto je uplne vymysel cloveka co netusi co montessori je. Viem to, lebo rovnaky nazor som mala aj ja, predtym nez som sa teme zacala realne venovat a studovat. Je hanba vymyslat si a klamat v dospelosti o rozhovoroch s odbornikmi, len aby som akoze podporila svoje argumenty. Takto to zacina a Kotlarom konci.
@taktotedanie
inak keď píšeš o tých stredoškolákov a dospelakoch - no uprimne - "normalne" školy a teda ich absolventi na tom nie sú lepšie. Ok píšem teraz o AT, nie o Sk. Ale keby si tu videla poberateľov, hlavne dievčatá a ich chovanie, rozumbsa ti zastavi!
Chodia do nemontessory skôl a su tupi ako by ich pustili práve zo zoo akebo maju chovanie 5 ročných deti. Učitelia s nimi idú do parku, asi v rámci telesnej. A tie rozkysnute 15 rocne obsadia maly detský kolotoč, hojdačka aj pieskovisko. Ked som oslovila ucitelku aby im vysvetlila, keďže čítať asi nevedia, že je tam tabuľka s nápisom- pre deti do 10 rokov. A teda ze na ihrisku je 8 deti s matkami od 2 do 5 rokov a celkom radi by sa hrali. Tak nech im teda vysvetli aby odišli z toho minikolotoca a hojdacie.
Vies co mi povedala? Ci sneviem o tom, ze aj tinedzeri sa radi točia a hojdaju, nie len malé deti a ihrisko je pre všetkých.
To už som fakt nevydržala toľko debilnosti a povedala jej, že teda niet divu pokial je ona taka blba, ze aj ti jej zverenci sa tak chovajú. Ked tam boli učitelia chlapi, tak toto nedovolí a lemry sa museli hýbať, nie okupovat detske ihrisko. Chalani boli vždy fajn, ohladuplny a to tam chodia rôzne triedy. Učiteľka na smrť urazene, co som si to dovolila! Tak som ju vyzvala, nech sa tam ide postavit pred vsetky matky tých malých detí a povie aj im tu múdrosť ako aj mne. Hlavne ze ona cumela do mobilu a mala v pazi. Prirovnáva som ju k jej mužským kolegom, ze ti maju chvalabohu rozum na rozdiel od nej. Bohužiaľ, ked to nejde po dobrom, tak píšem zlom. Nasrana urazena ucitelka odisla zo udalosti aj tou jej hnilou bandou lemier.
Takže obavy sú na mieste zial aj u absolventov tychvkladickych škôl.

Ja osobne by som dieta nedala ani do montessori skolky nie toboz skoly