icon

Môže časté kladenie banálnych otázok dieťaťom signalizovať problém?

eliss241
3. aug 2024

Ahojte ,chcela by som sa opýtať,či by ste mi vedeli poradiť . Posledný týždeň /dva sa môj 5 ročný synček pár krát počas dňa pýta na úplne banálne veci . Myslím napríklad sedela som s ním a sestrou v reštaurácii a on sa ma opýtal ,či ju poznám . Alebo ide autom cestu do dediny ,ktorú pozná naspamäť a pýta sa kedy tam bude a kade sa tam ide - pritom bežne to vie naspamäť a vymenuje všetky dediny po ceste spamäti . Môže to byt príznak nejakého ochorenia ? Alebo únava ? Začínam sa totiž dosť obávať . Ďakujem krásne za odpovede /nazory

doriiis
3. aug 2024

Je to úplne normálne.Moje deti v tom veku vedeli také veci,že ti až husia koža nabiehala.😃

jarnajar
3. aug 2024

@eliss241 u nás je za tým snaha nadviazať rozhovor, túžba po komunikácii. Ale moja dcéra to robila odjakživa.

pribinak
3. aug 2024

Ale veď je to malé dieťa, tam až tak veľa logiky hľadať nemôžeš

30katrusa40
3. aug 2024

@eliss241 možno chce len viac pozornosti. V reštaurácii sa možno nudil. Po ceste autom si sa s ním možno nerozprávala tolko aby mu to stačilo tak sa pýta nezmysli. Dcéra nám toto začala robiť keď začali problémy so synom a chodila som a ním na diagnostiku a terapie. Teraz už je s tým ok len kým sa na všetko prišlo mala trocha menej pozornosti a vtedy toto robila.

lija22
3. aug 2024

mne napada, ze deti zacnuneraz rozpravat skor ako maju vobec premyslene co chcu povedat, tak nakoniec aj zadru odveci.

beata_k
3. aug 2024

@eliss241 Uplne bezne otazky. Mam jedno 5 rocne.

eliss241
autor
3. aug 2024

@beata_k ja to skôr myslím tak ,že práve sú to bežne veci ,nepýta sa na ne ,lebo odpoved veľmi dobre vie ,tak akoby ho na chvíľu vyplo alebo ako to nazvať ,že proste zrazu nevie tie bežne veci

eliss241
autor
3. aug 2024

@eliss241 skôr myslím tak ,že práve sú to bežne veci ,nepýta sa na ne nikdy , lebo odpoved veľmi dobre vie ,tak akoby ho na chvíľu vyplo alebo ako to nazvať ,že proste zrazu nevie tie bežne veci

juliet86
3. aug 2024

@eliss241 ak ti materska intuicia vrabi ze nieco nie je ok tak ho sleduj... nakhorsie mozne scemare mozu byt napr nejake epi zachvaty. noeco s mozgom pripadne derealizacia. ale.moze to byt aj uplne nic. sleduj si ho

beata_k
3. aug 2024

@eliss241 Ale vie. Nudi sa alebo x inych dovodov. Nehladaj za tym ziadnu diagnozu. Mna sa tiez obcas pyta to iste, aj ked odpovie vie. Pride mi to len ako kontrolna otazka, ci sa naaaahodou nieco nezmenilo. Vies, pre "istotu".

annm81
3. aug 2024

Ja by som to na tvojom mieste sledovala, ale zatiaľ určite nerobila paniku. Skúsila si, čo sa stane, ak mu odpovieš nesprávne? Opraví ťa a teda je to len nejaká detská hra, alebo prijíme aj nesprávnu odpoveď?

eliss241
autor
3. aug 2024

@annm81 toto skúsim ,ďakujem . Len šiel dnes aj na prázdniny k našim

anna_anicka83
3. aug 2024

@eliss241 Mám 5 ročnú a tieto otázky dáva večne. Alebo sa spýta na niečo, čo som jej ráno povedala. Pamäť má dobrú, lebo niekedy zadrie veci spred 2 rokov, vie vymenovať mega veľa dinosaurov aj slovenskými názvami. Presne, niekedy rovno povie sme tam a tam a niekedy sa spýta a toto je aké mesto, pričom ho pozná. Tiež ma to trošku zneistilo, lebo staršia to tak často nerobila, ale skôr myslím, že u nej je to presne téma na konverzáciu, upútanie pozornosti, nudenie sa trošku aj provokácia. Je ona taká povaha proste😀Ale u nás je to už dlhšie, tak od 4 rokov minimálne.

minesasubu
3. aug 2024

V 5 rokoch prichadza obdobie kedy sa detom akoby resetuje mozog a vymazu sa im niektore veci dokazu vsetko zabudnut
je to proste len dalšii vyvojovi skok
všetko bude v poriadku
čitala som o tom v jednej knihe ale bolo to dávno nepamatam si podrobnosti ale dá sa o tom prečitať na nete

martinmmartin
3. aug 2024

Je to taky jazykovy "dotyk", uplne normalne, chce proste byt socialny a nevie uplne ako presne na to tak zadre hociaku blbost a dufa ze sa od toho zacne odvijat nieco zaujimave medzi vami dvoma. Tak to decka robia aj s uplne cudzimi ludmi v buse atd....

kandelabra
3. aug 2024

@eliss241 moja 5r sa ma tiez niekedy spyta co to je / co robim na vec, ktoru som si stopro ista, ze pozna. Ja sa jej pytam naspat co si ona mysli ze to je / co si mysli, ze robim. Vzdy mi odpovie spravne. Ktovie preco to tie deti robia.

yosi
3. aug 2024

@eliss241 Jeh, môj najmladší (5 rokov) si donedávna nevedel gate vytiahnuť, ale zato presne prerozprával niečo, čo sa stalo pred dvomi či troma rokmi.

marianarem
3. aug 2024

@eliss241 Moj ma 4.5r a robi toto uz celkom dlho. Pripada mi to unho ako nejaky pokus nadviazat konverzaciu. Chce, aby sa s nim niekto rozpraval a nevie, ako zacat rozhovor, tak sa spyta nieco taketo. Napriklad zoberie vidlicku a spyta sa ma, co to je, alebo sa spyta, kolko je jeden plus nula, co uz tiez velmi davno vie a tak podobne.

zuzudrnda
3. aug 2024

@eliss241 aj môj syn to robieva. Vždy sa opýtam proti otázkou, aby on rozmýšľal nad odpoveďou 😉. Beriem to, ako výzvu do debaty.

jarnajar
4. aug 2024

Ja na tieto otázky zvyknem odpovedať otázkou "Ty mi povedz..." Niekedy povie, niekedy sa vykrúca, tak začnem zo srandy dávať nesprávne odpovede, už sa smeje a vždy nakoniec vie odpoveď. Skús aj túto stratégiu a po odpovedi začni rozhovor. Toto je na 99 % snaha o diskusiu, kde inde sa to dieťa má naučiť... len s rodičom.