Na rizikovom + doma staršie dieťa

mishaella
17. dec 2018

Ahojte mamky, najma tie tehotne tiez na rizikovom, ktore mate popri tom doma este dalsie energiou nabité dietko, ktore vam ale napr nevzali este do skolky, ako je tomu aj u nas.
Ako ste to samé davali/davate, ked este nemate ani narok na vychadzky? Viacmenej ste doma preto, lebo pri navrate do prace by vam starsie nemal kto strazit (ani rodina na blizku), vase pracovne miesto uz nie je a vytvarat nove sa firme pochopitelne nechce ,takze uplne nedobrovolne vazenie :( alebo uz len vypoved dat. Zatial mam aspon status zamestnanec.
Uz sa aj s tou myslienkou vypoved dat pohravam, lebo po materskej mi ju daju tak ci tak. Len mam obavy aby som skrz to neprisla o narok na materske, po rodicovskej som si este cerpala zostatkovu dovolenku takze do nemocenskeho prihlasena spät som, ale v tomto štate cert nikdy nevie.
Lenze ako doma neprist o rozum, kedze dietku chyba pobyt vonku (zvyknuty bol na minimalne 2 hodiny niekedy aj 2x denne), doma sa nudi, pozerat telku ani ja nechcem aby pozeral cely den, ani hrat sa mu nechce cely den pochopitelne, pyta sa za detmi vonku, cas sa vlecie ako sopel?.. nechape preco musi byt vnutri ked mu nic nieje, a ani ja neviem ako mu to vysvetlit kedze ma pravdu. A defakto mne to tiez neprospieva, lebo lezat, sediet dlho nemozem skrz bolesti chrbtice, naopak chodza mi pomaha, vtedy boli najmenej alebo vobec. Je to na prasky. :(
Potesi ma kazdy vas tip, skusenost, ako ste si kratili cas, prezili tie monotonne dni. co vam dodavalo voebc motivaciu a chut do dalsieho dna, ale aj pocit spolupatricnosti, ze v tej pakarni niesom sama. 🙂

Este keby aspon tie Vianky nesli. Chcela som ist mamke na hrob pred nimi a ani tam nemozem, bez toho uz ani byt nemusia. :(

lindusss2016
17. dec 2018

@mishaella a to nemas vobec vychadzky? Ved ai vybav

mishaella
autor
17. dec 2018

@lindusss2016 pytala som sa na ne samozrejme. Ze este mi nemoze dat ziadne, lebo socialka by to skrtla. Vie ze mam dieta, chape to ale system nepusti. Snad neskor. No teraz je kazdy den dlhy, lebo fakt nieje vonk tak ze by sa nedalo byt. Keby aspon lialo alebo co ze by fakt sa neoplatilo vystrcit nos, no takto sme obaja vaznami systemu tohto statu. :(

lindusss2016
17. dec 2018

@mishaella zvlastne, akurat je kamoska tehu a na pn je uz od 15.tt, dostala dve vychadzky denne, rano a poobede tak, aby vedela deti vyberat zo skoly, ked treba

lavender21
17. dec 2018

@mishaella podľa mňa to je o doktorovi, nie o systéme. Mne dal vychádzky asi dva týždne za tým, ako mi vypísal PN-ku... Minule som niekde čítala, že ak ti nemá kto zabezpečiť nákup, tak aspoň to si môžeš. Tak skús každý deň si zájsť na nákup, nechaj si bloček, ak by náhodou presne v tomto čase prišla kontrola. Doktorovi vysvetlíš, že ti nemal kto nakúpiť a šla si len na otočku. Aspoň trošku budete na vzduchu. Inak ochranná doba na nárok na materskú je 8 mesiacov, takže teoreticky by si výpoveď dať mohla, nárok na materskú by si mala, avšak buď by si do nástupu na materskú bola doma úplne bez peňazí, alebo by si ďalej ostala PN, aby si mala aspoň niečo a situácia by sa teda pre teba nezmenila... skús pozrieť na internete nejaké nápady na hry, čo sa dá doma tvoriť, aby ste nemali také monotónne dni. A keď budeš mať doma manžela, tak stále nech vezme aspoň na chvíľu "vyvetrať" dieťa...

mishaella
autor
17. dec 2018

@lavender21 a nemala by som nárok na podporu v nezamestnanosti?

mishaella
autor
17. dec 2018

@lindusss2016 možno od januára aj ja nejaké vychádzky dostanem. Ale skôr mi ich nevie dať kvôli číslu diagnózy. Ze by to na socke skrtli.

anve
17. dec 2018

@mishaella velmi zvlastne,kedze ja som na rizikovom a vychadzky som dostala na druhy den od PN 2x denne na 2 hodiny...skus este raz.

lindusss2016
17. dec 2018

@mishaella tak do januara uz vydrz teda. Doma sa da tiez vselico robit. Ja som s malou chodila minulu zimu malinko von, lebo som mala velmi vysoky tlak a uz mi bolo kazdu chvilku blbo. Doma sa da tancovat, malovat a tvorit, vymyslali sme rozne aktivity, mala vtedy rok a 8 m a kazdy den sme si nieco.nasli, napr.triedili sme farebne gombiky, hrali sme sa s tymi drevenymi palickami fsrebnymi, pexeso, plastelina, kadeco. Kazdy den som sa snazila aspon niecim zaujat a po par dnoch som to striedala

snehulienka82
17. dec 2018

ahoj, ja som tiez doma s malou, ale som este na rodicovskej, takze mne aspon nehrozi kontrola zo socialky. predosle tehotenstvo som bola tiez na PN od 6. tyzdna a nemala som vychadzky aj tak som chodila von. Samozrejme nie na cely den. Byvate v BA? tam najviac chodia kontrolovat a v okresnych mestach, inak moc nechodia. Alebo tato nemoze ist s malym von? Aj ked je teraz uz skoro tma, ale predsa by bol na vzduchu a su vsade rozsvietene stromceky, tak by sa mu to mozno aj po tme lubilo. Co sa tyka vypovede, nedavaj ju teraz v ziadnom pripade. Ak si uz oznamila zamestnavatelovi tehotenstvo, tak si sice chranena a narok na matersku ti vznikne, ale nerob to. Vypoved mozes dat, alebo dostat aj o 3, ci skoro 4 roky, ked sa babo narodi a uplynie ti doba rodicovskej dovolenky a za ten cas sa moze vela veci zmenit, dokonca mozes mat aj nove, mozno lepsie miesto. Je zbytocne si teraz davat vypoved. Ja uz tiez nemam svoje povodne miesto a keby som sa chcela vratit, asi ma ani nemaju kam dat. Ale zatial vyckavam, dufam, ze pokial oznamim nove tehotenstvo, tak nebudu posielat vypoved, kedze k zruseniu mojho miesta doslo uz min. rok dozadu. U nas to riesili tak, ze kto boli na materskej alebo rodicovskej, nechali v tzt. "stave".

mishaella
autor
17. dec 2018

@anve dnes ma len vypísala, ale že najskôr mam prísť za 10 dní. Pomedzi to len jedno vyšetrenie mám a vlastne aj po prechodku si budem musieť ísť koncom mesiaca.

mishaella
autor
17. dec 2018

@lindusss2016 ešte keby ho zo bavilo 🤦🏼 ale on keď nemá pobyt na vzduchu vonku tak aj poobedny spánok je zlý, prípadne žiadny. To sa stalo aj neraz keď bolo škaredo vonku a nedalo sa tam ísť. Nuž nemám na vyber, musím nejak vydržať. Len ci ten stav bude prospievať tehotenstvu neviem. Ja mám zas celý život šialene nízky tlak.

snehulienka82
17. dec 2018

@mishaella jednu kavu denne mozes kludne. to ti trosku zvysi tlak.

mishaella
autor
17. dec 2018

@snehulienka82 v BA nie ale blízko nej. Je to menšie mesto patriace pod okres. Čiže ani okresné nie. Ale na to sa asi nedá spoliehať.

snehulienka82
17. dec 2018

@mishaella pozri, ja si myslim, ze ak ta nikto nenahlasi, tak ta socialka nema dovod kontrolovat. ja by som to riskla, ked potrebujes nieco nutne vybavit. Keby uplne nahodou prisli vtedy, tak ti da lekar potvrdenie, ze si bola prave u neho.

mishaella
autor
17. dec 2018

@snehulienka82 asi áno. Je neter že najviac buzeruju ľudí, ktorí idú na PN raz za uhorský rok alebo prvý raz a aj to by na ňu najradšej nešli keby sa dalo. A takých flakacov, čo aj so soplikom stokrát do roka idú tak tých nie. :/

lavender21
17. dec 2018

@mishaella prvých 10 dní neplatí sociálka, ale zamestnávateľ, teda on môže prísť na kontrolu. Myslíš že by prišiel? 😉 nárok na podporu máš, to je pravda... Ale keď potom naisto ostaneš nezamestnaná, nebude sa ti to ešte hodiť neskôr? Treba si to zvážiť... A január je tu raz-dva, keď ti dá vtedy vychádzky, tak to len nejak vydrž teraz 😉

mishaella
autor
17. dec 2018

@lavender21 vraj zamestnávateľ aj na začiatku môže poslať info sociálke nech skontroluje. Kadejaki sú, aj zákerni. Za môjho by som ruku do ohňa nedala po tom co som tam už zažila ešte počas obdobia pred prvou materskou a počas toho tehotenstva.
Iné mi neostáva. Len pribudne veeela šedivých vlasov a par žalúdocnych vredov pri staršom, lebo on keď nejde von je neznesiteľný a nechce už potom cez deň ani moc spať. Čiže dvojitá únava pre mňa. Ešteže medzi sviatkami bude aspoň muž doma a nebudem naňho sama pár dní.

lavender21
17. dec 2018

@mishaella tak to si viem predstaviť :-/ skús si aspoň zavolať nejakú kamošku s deťmi na kávu, alebo niekoho z rodiny, aspoň na chvíľu to bude zmena pre vás oboch... A len to nejako vydržať... Držím silno prsty 😉

juliet86
17. dec 2018

@mishaella pocuj. takto. po 10dnoch by ti mala dat vychadzky. aku mas diagnozu??? mas manzela alebo niekoho? naozaj je napisane ze na nakup zakladnych potrieb mozes ist ak ti nema kto pomoct. mozes tvrdit ze manzel je odcestovany na pracovnen ceste napr. a schovaj si blocek. dalej. ak mas normalnu gynekologicku alebo vseobecnu tak i mzavolaj a dohodni sa ze v case ich riadnych ordinacnych hodin vezmes maleho na hodinu az dve von a ze keby dosla vtedy socialka oni potvrdia ze si bola u nichm chapes? alebo zavolaj nejaku kamosku susedu dochodkynu studentku na stranke obce nech malo zoberie vyvencit. alebo. oni od 22 00 do 6 00 nechodia. tak nechaj maleho manzelovi a vybehni sa vyvetrat vtedy. vela stastia.

mishaella
autor
17. dec 2018

@juliet86 sme tu relatívne noví takže moc tu nikoho nepoznám a popravde cudziemu by som ani dieťa nedala, predsa len zodpovedná som zaňho ja keby sa čosi stalo. A on by ani nešiel, to by bol plač, už horko ťažko svokrou a svokrom je 2 hodiny sám, a už nás hľadá. Teraz co som tehotná tak asi to cíti že nebude mať už rodičov len pre seba tak je ešte citlivejší a chce nás co najviac pri sebe. A z rodiny ja mam len ocina, on pracuje a svokrovci tiež, teda svokor a nebývajú blízko čiže len tak prísť nemôžu. Svokru mam v kúpeľoch momentálne. Takže sme sami.
020 je číslo diagnózy

mishaella
autor
17. dec 2018

@lavender21 nieje koho zavolať. Niesom z tohto mesta a nepoznám tu dokopy nikoho. :/ My sa aj vonku len sami motame, ale zas lepšie byť aspoň na čerstvom vzduchu.

anve
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anve
17. dec 2018

@mishaella tak podla mna chod von s malym aspon doobedu to ti da nejaky lekar peciatku,ze si unho bola...ale tak do konca roka mas uz len 2 tyzdne to by som na tvojom mieste vydrzala a potom ti da urcite vychadzky a 4 hod denne je celkom dost...a lepsie,ked mas PN aspon nejake peniaze budes mat...tak keby si dala vypoved tak meviem ci nueco dostanes...mozno tu podporu...no je to na tebe ako sa rozhodnes.

snehulienka82
17. dec 2018

suhlasim s @anve

mishaella
autor
17. dec 2018

@anve viem viem len keď oni dávajú že od 10-12 a poobede 14-16 a vtedy mi malý spí čiže dokopy 2 hodiny budem mat co niekedy človek ani potraviny nestihne, nemám auto, čiže všade idem pešo lebo MHD tu nieje a rýchlo chodiť nemôžem, malý predsa len robí menšie kroky. Čiže naháňať sa vždy. Pochybujem ze mi ich lekárka tie poobedne posunie na neskor ked už bude malý hore.

st44
17. dec 2018

@mishaella ranna nie je od 7 do 9?

evittam
17. dec 2018

@mishaella Narok na podporu más. Vychadzky ti moze dat bud 2h doobeda a 2 poobede-kedy si povieš t.j.kludne napr.od 8-10.00, 16.00-18.00. Alebo 4h naraz

jamika27
17. dec 2018

@mishaella vôbec by som neriešila, načo to riešiš? s malým by som išla do obchodu na hodku, nechaj si bloček, a potroške. Zamestnávateľ sa nebude babrať s kontrolou (prvých 10 dní on platí) - pochybujem že by sa s tým išiel babrať keď si tehotná, a ani zo sociálky neposielajú kontrolu tehotným. A keby aj, určite sa dá vybaviť pečiatka od lekára ... Ale každopádne to nepreháňať, iba po hodke a vydržať do januára ...

lujza123
17. dec 2018

@mishaella ja som bola na PNke 5 mesiacov a ani raz kontrola neprisla. A von som chodila, nedalo sa inak, prvy mesiac som bola bez vychadzky ale potrebovala som nakupit, dieta zaniest, vyzdvihnut zo skoly (vtedy bol zaciatok jej uplne prveho skolskeho roka), tiez som mala zozaciatku strach ale potom si hovorim ze no a co nemam co stratit, tak maximalne by mi stopli PNku ..
Ako baby pisu aspon s tym nakupom to skombinuj alebo co

evittam
17. dec 2018

@jamika27 Ale posielaju aj tehotnym a aj zamestnavatel sa najde co sa a tym bude "babrať". To ze ty alebo tvoja suseda ste kontrolu nemali neznamena,ze ju nebude mat ona. SP uz pekne pritvrdzuje.