icon

Náročné 3-mesačné bábätko

syla88
23. aug 2022

Ahojte. Povedzte, že nie som jediná, čo má také bábätko. Problém je v tom, že moja malá (3m) vôbec neakceptuje kočík, nosič ani autosedačku. A ani cumel. Pri nosiči som dodržala všetky zásady správneho nastavenia, vždy som ju tam skúšala dať keď bola spokojná a pokojná. Preto sme s ňou nikde doteraz neboli, len u pediatričky maximálne. Spánok cez deň tiež nemá dobrý . Zaspí jedine v závesnej kolíske, ale treba ju neustále hojdať. A keď zrovna nespinká, vyžaduje si neustále moju prítomnosť a pozornosť. Urobiť niečo alebo navariť, je v podstate nonsens....a popri tom sme vlastne v domácom väzení. Viem, že z toho vyrastie. Mali ste to niektorá tiež takto?

domak2
26. aug 2022

Ja len k tomu nosicu, netreba ho skúšať doma, ale dat tam dieťa a hneď ísť von. Iný vzduch, rytmus chôdze a keď si zvykne vonku, skôr ho bude akceptovať aj doma

rootham
26. aug 2022

@queen_mary ja ťa musím zastať....ja som robila tak isto. Jednoducho vedel sám spinkať v mojžišovom košíku, či v postieľke, vedel sa sám v kľude prebaviť. Už v tých 3 mesiacoch sme mali režim a bolo to super.

lucifuk_m
26. aug 2022

Dieťa môže mať skrytý reflux alebo iný zdravotný problém, o ktorom neviete. My sme sa takto trapili 9 mesiacov.

bellugia
26. aug 2022

@syla88 Moja v troch mesiacoch vypľula cumeľ a už ho nechcela. Spať v aute len od únavy a keď bol jej čas, aj to na krátko. Vonku v kočíku nehrozilo, iba zdriemla a už bola hore. Vyžadovala si spánok vo svojej postielke, v perinke, poviazané ruky pri tele na pevno, aby si ich nevedela vybrať a tak spala spokojne. To sa každý čudoval, že jej to tak vyhovuje. Natriasala som ju na rukách v perinke , kým nezaspala, ale v 5 mesiacoch ma už z toho bolel chrbát, nechala som ju zaspať samú. Položila som ju do postielky, musela sa naučiť upokojiť sama a že má spinkať. Prvý deň dvakrát rev, potom si zvykla. Už potom nerobila problémy a pekne spinkala, keď som ju uložila, vedela, čo bude nasledovať. Netreba dieťa príliš obskakovať. áno, často skúšame možné aj nemožné, aby dieťa zaspalo podľa svojho režimu, ale netreba to preháňať. Keď bola väčšia, tiež som robila chybu. Mala taký manier, že zaspí iba v mojej prítomnosti. Už som sa po špičkách vykrádala z izby a ona sa hneď posadila. Takže aj s tým som musela prestať. Ešte väčšia ma stále volala otáčať perinu, kým zaspala. Takže osamostatňovať, príde na to, že si blízko, ale musí odpočívať, keď je ten čas. Nemôžeš ju mať všade pri sebe. Nech si poplače, ozvi sa z vedľajšej izby, nakukni, ono sa to poddá. 🙂

paulita
26. aug 2022

@tanyan Súhlasím, možno z tých plačov bude neskôr v škole nepokojné, nebude sa vedieť sústrediť na úlohy (a potom sa bude mamička čudovať prečo...) Ani ja som nemala to srdce nechať plakať, obetavo som pristupovala k potrebám bábätka (pri zaspávaní má možno obavu, že rodič na dlho odíde nevráti sa už... Prvé mesiace a roky sú náročné, ale teraz zbierame úrodu a máme krásne šikovné, samostatné dievčatá, ktoré patria medzi najlepšie žiačky vo svojich triedach... Do 3 rokov sa dieťa správa pudovo - treba mu v jeho potrebách maximálne vyhovieť . Od 3 rokov už vychovávať. @queen_mary

queen_mary
26. aug 2022

@paulita hm. Moj maly nema este ani 3 roky, je bilingualny, rok chodi do jasli, ovlada asi 50 basniciek a pozna celu abecedu.

Nema ziadne poruchy z toho, ze som ho obcas nechala poplakat 🙂 je cely uzasny 🙂 samozrejme, ze sa niekedy treskne o zem ako dieta, vyreve si zmrzlinu v meste ako kazde dieta. Ale to je normalne.

A nepredstavuj si, ze reval celu noc. Striedali sme sa s manzelom(ktory tomu velmi pomohol, kedze mame podelene ulohy 50:50 co sa tyka maleho) po 10 minutach a postupne intervaly predlzovali. Kto si ako spravi, tak ma 🙂 my sme mali od asi 4 mesiacov kazdy vecer sami pre seba 🙂 a nemam dieta zavisle na matke, ktore sa.od nej nepohne ani k otcovi alebo babke 🙂

tanyan
26. aug 2022

@paulita Nielen v škole môže byť správanie ovplyvnené zážitkami z ranného detstva. Môže to mať vplyv aj na obdobie puberty a taktiež na partnerský život v dospelosti. Človek s vyššou mierou citlivosti na medziľudské interakcie potrebuje väčší vnútorný pocit istoty, stability a bezpečia, aby vedel vyvážene reagovať a budovať vzťahy v dospelosti.
A najlepšia a najľahšia cesta výchovy je ísť vhodným príkladom pri každodennom bežnom živote - zdravenie, komunikácia, zdieľanie, upratovanie... Často vidíme okolo seba ľudí, ktorí nie sú schopní spracovať a zdieľať svoje emócie, lebo sa to v detstve nemali od koho naučiť. V mnohých prípadoch sa to odráža aj v nevyváženom sexuálnom živote dospelých, keď s dešpektom voči partnerovi (alebo sebe) vyžadujú alebo trpia.

paulita
26. aug 2022

@queen_mary 10 minútový intenzivny plač dá zabrať aj dospelému, nie to este pár mesačnému dieťaťu...

queen_mary
26. aug 2022

@paulita ved aj tvoje deti urcite plakali pri zaspavani resp hocikedy, takze nechapem co riesis 😀

paulita
Autor odpoveď zmazal
paulita
26. aug 2022

@queen_mary ano, plakali niekedy, ale len keď sme ich nevedeli utíšiť a boli vždy pritom v naručí (nie samé v postieľke) To je VEĽKÝ ROZDIEL! So mnou sa o tom nehadaj, prečítaj si radšej odborné články 🙂

bluehorsee
26. aug 2022

@syla88 akoby som o mojej malej hovorila😃tiež ma 3 mesiace a prežívame to iste. Už máme za sebou aj všetky možné vyšetrenia a našťastie je všetko v poriadku, akurat ze je ako vravis náročná. Na všetko zvedava, cez deň spat ani náhodou, ak tak len pri kojeni. Takto si cez deň krqdneme aspoň pár minút spánku. Aspoň ze v noci spi.ale musí byť tak zabalená ako palacinka v plienke a zavinovacke.
Uz sme vyskúšali všetko možné aj nemožné, cumle každej značky, lehatka,spinkaciky, šumy, rôzne zlepsovaky... Nepomáha nič.
Malinke zlepšenie nastalo keď sme vysadili Devit. Lebo nám takéto obdobie začalo práve vtedy keď sme ho začali podávať.

queen_mary
26. aug 2022

@paulita kazda matka vie, co je pre jej dieta najlepsie. Mna ani nezaujima, ani nesudim tvoju vychovu, tak nechapem, naco urazas a spochybnujes tu moju. 🙂

katka1981
26. aug 2022

@zuzanalila20, citala som to v knizke, kt. prve vydanie vyslo v roku 1975, nklamem. A verte ze su aj take co to dokazu skor. Moja dcera v tom bola expert. U syna som to zacala pozorovat cca ked mal 9 mes. Ale on bol co sa spanku tyka stokrat lepsi spac ako dcerka. Cize moj vymysel to nie je. Skuste si pozriet clanky na nete. Urcite to tam najdete. Ze dieta dokaze od toho veku potlacat spanok. A naozaj je to individualne, su deti, kt. od babatka aj ako skolaci spanok miluju a potom su tie ine deti, ako moja dcera, kt. zaspala v tanieri pri jedeni, lebo ona spat nepojde, ona unevana nie je. Deti su daleko chytrejsie ako si myslite. Ale najprv treba hladat pricinu, preco babatko place, preco nechce spat, ci ho nieco neboli, atd.

henriett11
26. aug 2022

my sme mali a mame rovnako narocnu dcérku... skončilo to tak, ze kocik som na dva týždne vynechala, potom skusila znova s tym,ze som jej dala do ruky obľúbenú retiazku a neskor hrkalku - s tym v ruke vzdy zaspala a teda spavala v kočíku, no nemohla som zastaviť 😁
A co sa tyka domácnosti - všetko som dala bokom, pripadne som to riesila po večeroch ked ten spanok bol hlbší. Cez den som spavala všetky spanky s nou inac sa nedalo,a venovala som jej všetok cas ked bola bdela...teraz ma rok, a uz sa vie aj pekne sama zahrať a mňa necha trošku porobiť ( zmena prisla okolo 9 mes) so spankom sme na tom stale biedne - spi velmi lahkym spánkom a pocas dennych spankov s nou musi niekto ležať v posteli 🤷

paulita
27. aug 2022

@queen_mary Každý si je strojcom vlastneho šťastia. (len aby sa ti uprednostnovanie samej seba pred dieťaťom neskor nevypomstilo)

paulita
27. aug 2022

@tosomja tak je to správne, aj ja som obetavo nosila na rukach, uspavala, atď a teraz ked sú dievcata (14 a 10 r ) väčšie, sú samostatné, prirodzene sebavedomé, vyborne sa učia, nestratia sa vo svete a to je tá uroda za obetavosť rodicov v rannom veku (len keby nebolo nepríjemných spoluziakov, kvoli ktorým bolo potrebné meniť školu...)

tosomja
27. aug 2022

@paulita tak mne nikto nekazal takto nosiť, ani uspavat. Moja mama nás mala 9, a tiež mi hovorila, vidíš, moja, tak som vás uspavala ja do 3 rokov, na vankúši na nohách a kolíska a spievala, kým sme nezaspali. 🥰
Vždy sme sa jej motali pod nohami a držali sa okolo nej. Bez nás tiež nikde nešla.

queen_mary
27. aug 2022

@paulita dakujem za dalsiu nevyziadanu myslienku 😀

queen_mary
27. aug 2022

@paulita ps, teraz to dam na teba. Keby mas take uzasne, sebavedomie dievcence, tak by sa nenechali sikanovat spoluziakmi a neboki by tercom sikany 😀 ale urcite je to chyba tych spoluziakov. Cize az take ruzove to zrejme nebude. Ale internety znesu, ze🙂 hlavne ze mna tu poucas o vychove.

queen_mary
27. aug 2022

@paulita PS2: nic prijemne, ked niekto spochybnuje tvoje deti a tvoju vychovu, o ktorej dokopy nic nevie, hm?🙂 menej sudenia, viac pokory 🙌

paulita
Autor odpoveď zmazal
paulita
27. aug 2022

@queen_mary Nevedeli sa znížiť na ich úroveň, tak radšej odišli. Viac už nebudem reagovať, potrebujem sa venovať rodine 🙂🙂

eskop
29. aug 2022

@syla88 také rady, že nechať vyplakat 🤮🙈možno to robili ženy pred 40rokmi, no teraz istotne nie babatko sa bojí, xhce cítiť vašu blízkosť.. skúste ešte šatku.. no ale inak aj moja bola od národenia náročná, kocik sme mali snáď len na okrasu.. nosič ani vajíčko nula bodov. Dnes má dieťa skoro rok a pol a stale sa cíti najlepšie keď som pri nej nalepena😃 tiež čakám kedy už bude mať konečne 6rokov

bessable
29. aug 2022

@syla88 este mi napadla jedna otazka dojcis ci je babo na UM?

syla88
autor
30. aug 2022

@bessable dojcim, dcérka je plne dojčená

katka1981
30. aug 2022

@syla88, negcrka? Mojej pomohlo po nakojeni s nou nehybat, ked si odgrgla, mala kyselinu. Synovi odgrgnutie nevadilo. Ako dlho ju kojis? Myslim jedno kojenie kolko trva.

syla88
autor
30. aug 2022

@katka1981 - grcká. Teda nie úplne vždy, ale veľmi často. A doba kojenia je od prípadu k prípadu, niekedy 5 minút a niekedy, si pocucká aj 15 minút. To len v poslednej dobe začala štrajkovať a pritom mlieka mám dost. A často sa mi odtrháva s plačom, lebo si potrebuje odgrgnúť, tak ja neviem....inak s bruškom, grganím a kakaním sa trápime skoro od začiatku. Pediatra to ale nerieši, lebo malá prosperuje v raste aj hmotnosti zatiaľ. Ale mne je jasné, odkiaľ fúka vietor, že všetko súvisí s tým bruškom. Len preto mi je záhada ten nosič, že hoci tam je vo zvislej polohe, tak ani v ňom nechce byť. A skúšali sme už aj RS šatku a rovnako nula bodov....treba asi len počkať na lepšie časy, inak to nevidím....ale ako tu baby niektoré písali, u nás to teda nie je zlé, lebo aspoň v Tom kidvaku mi vie spať cez deň. Síce hojdám o dušu, ale viem jej tak natiahnuť denný spánok.

katka1981
31. aug 2022

@syla88, skusim ti napisat co pomohlo nam. Nikdy nekoj s plnymi prsiami, ze mlieko strieka. Vtedy babatko rychlo mlieko hlta a nahlta sa vela vzduchu. Koj v lahu. Nech babatko pije kolko potrebuje, hoc aj 45 minut. POtom nechaj v klude lezkat, nedvihaj, aby sa nerozhybal zaludok. Prebaluj pred kojenim. jasne ked sa pokaka po kojeni, nemozes nechat zakakanu. Odsleduj si, co to spravi. Nam dcerka bola najspokojnejsia v kresielku. Syn zas bol spokojny odgrgnuty aj na hracej deke. Ako pat mesacny sa casto pretacal na brusko a vtedy si mliecko vytlacal, grckal strasne casto, ale neplakal, takze som ho prezliekala 7x denne, dve plne igelitky oblecenia som prala iba jemu kazdy den. Ale potom sa to uz zlepsilo. A ked uz sam sedel, uz to bolo super. Pokial dieta rastie, pribera, lekar grckanie neriesi, pretoze sa riesi iba tazka forma refluxu, kedy dietatko vsetko vyvrati a neprosperuje, to sa operuje. Este ti moze lekarka navrhnut antirefluxove mlieko alebo Nutriton, to je kasicka, kt. zahustuje mlieko. S tym si mozes zahustit MM, alebo existuje Gastrotuss, sirupcek, kt. das babatku na lyzicku, nepamatam si uz ci pred kojenim, ci po, a ono to v brusku obsah trosku zahusti a brani kyseline. A dolezita vec, nepi caje obsahujuce matu, fenikel, aniz, nedavaj to ani babatku, ani ziadne caje s tymito bylinkami, ani kvapky obsahujuce tieto bylinky. Zhorsuju reflex. U dcery to narobilo katastrofu. Davaj probiotika. Koji, ked nie su prsia na prasknutie, ja som si odstrekovala do umyvadla, aby som rychlo mohla ist kojit. Drzim palce. Vsetko prejde, si skvela mama, neboj.

katka1981
31. aug 2022

@syla88, boli tu aj rady, nechaj vyplakat. Naoapk, to reflux este zhorsuje, lebo skace branica.