Našli ste svoje dieťa v knižke Malý tyran?
Nasli ste niekto svoje dieta do bodky v knizke "Maly tyran"? Podarilo sa Vam ho prevychovat, aby vam viac neskakalo po hlave?
Ohybaj ma mamko dokým... ak sa Ti to nedarí vlastnou cestou , vyhľadajte odbornú pomoc aby si raz neľutovala
@ludp ano, našla-dceru 🤦🏻♀️
A nieje to o zlej vychove ale o tom, že v dnesnej dobe chceme dat detom len to najlepsie a neuvedomujeme si, ze to nieje to najlepsie.
Dcera ma 5 rokov a mame problem, u lekara sa nechce dat vysetrit, najskor plakala, kricala teraz jednoducho nerobi nic. Rozpravala som sa s 3 (!) psychologickami - od kazdem som sa dozvedela nieco ine 🙈 ale ta posledna mi povedala, ze je to preto, lebo dcera nas nerespektuje. Ak jej nieco povieme a jej sa nechce, place krici - a my to nechame tak, skusa to napr aj u toho doktora. Co ze mu jej povieme, ze musi ked pna vie, ze kolkokratdoma najskor musi a potom nemusi. Ono clovek to niekedy popusti, lebo je unaveny z tolkeho plakania ci kricania - viem, je to chyba.
Psychologicka nam poradila, ako ju naucit respektovat. Musi mat svoj rezim, urcene hranice a treba ju trestat. Nam sa osvedcilo to, ze ak spravi nieco zle, posadim ju niekde a musi tam napr sediet 5 minut. Ked place, cas jej predlzujem a plakanie ignorujem, reagujem podobne - pretoze ak budem ja nervozna ona bude este agresivnejsia - to mi zase povedala psychologicka nr.1. Velakrat sa totiz to co je v nas odzrkadluje v nasich detom. Pretp treba v hocijakej situacii reagovat pokojne, dieta to vyciti a tiez sa ukludni.
A co je natom najlepsie? 8 rocny syn je poslusny ako baranok, takze podla mna je to skor o charaktere dietata ako o zlyhani vo vychove.
Ak sa chces nieco opytat, kludne. My to riesime uz dva roky.
@miadi ta knizka je super, su tam rozne pribehy deti ktore manipuluju s rodicmi a psychologicka im radi, ako s takymi detmi pracovat, nieje to kniha doslova o tyranoch ale o detom, ktore si skusaju vydobit to co chcu 😉 a zaujimave rozpisane su tam vlastne tie body, ako sa take dieta sprava.
@nely1704 nam psychologicka povedala, ze najprv to mame skusit my ako rodicia, ze by nebolo spravne keby sa tu zamiesa 3 osoba ale ked sa nam to nepodari, vtedy musime prist k nej a ona to uz bude riesit. A uprimne, aj ked sa to lahko povie tazsie sa to kona. Tieto deti su tam neskutocne silne v presadzovani toho, co chcu oni ze niekedy clovek az nechape a hlavne, ako som spominala vyssie, ked mam doma starsie dieta s ktorym som tento problem nemala.
@mirkaandrej ono je hlavne bežné, že druhorodene deti majú tendenciu sa biť o pozornosť, nejakým spôsobom, keďže majú "konkurenciu" v staršom súrodencovi.
@domak2 alebo sa im dava az prilis pozornosti 🙈 neviem, kde presne sa stala chyba ale viem, ze to nieje spravne a preto to riesime. Treba vediet byt prisny, aj ked je to dievca - u nas uz vidim zlepsenie, aj ked este dlho potrva, kym to bude vsetko ako ma byt.
@mirkaandrej deti veľmi nerozlisuju či je pozornosť negativna či pozitivna a to je často kameň urazu.
U mňa platilo rátať do 3, prvé razy s trestami byť dosledna a stopnut nežiaduce spravanie v zarodku, nie čakať kým sa rozvinie. Je super že ste si uvedomili problém a riesite ho 🙂
@domak2 ano, ratanie do 3 zabera tiez ale nie vzdy 🙂
@mirkaandrej neries kde sa stala chyba ani si nic nevycitaj, hlavne ze ste si to uvedomili. U nas prvorodena neter strasne vystrajala, nerespektovala rodicov, ziadne hranice, katastrofa. Ale bola to kombinacia jej sebestrednej povahy a benevolentnosti jej rodicov. Ked sa jej narodili surodenci, bolo to este horsie. Sestra s nou ma problemy dodnes a to ma uz 18 rokov.
Mne sa na mojich detoch osvedcila vychova prisna v destskom veku a v puberte uvolnovanie prisnosti.
Nasa dcera bude mat 3 roky. V zmysle tej knizky je panovacna od prvej sekundy, co sa narodila. Roznasana v perine po byte, kojena v noci do roka a pol- teraz si kazda druha mamicka povie, ved to je normalne, vztahova vychova, treba deti nosit, kojit, poskytnut im bezpecie- to som si aj ja vravela, preto az do leta spala s nami v posteli, uspavapa som ju poobede aj vecer na tisic sposobov, len aby zaspala, lebo spanok je predsa pre vyvoj taky dolezity. Ale podla Prokopovrj je uz toto komandovanie zo strany dietata, moc mu zachuti a bude sa snazit ovladat vsetko a vsetkych- a to je nasa dcera. Prvorodena, prve vnuca z oboch stran, narodena podvizivena s preeklampsiou, chudatko s ekzemami, obletovana, lutovana, kam vkroci vsetci jej vychadzaju v ustrety. Az do precitania tejto knihy som ale nemala pocit, ze ju privelmi rozmaznavam. Praveze je vela veci, na ktorych dodrziavani zasadne trvam- v obchode sa kupuje len to, co je na zozname, v autobuse sa slusne sedi, popri ceste z autami sa nebeha, ale chodi za ruku. Polievka sa zje kazdy den a poobede sa ide spat. Susedia sa zdravia a ked sa nieco chce, hovori sa prosim. Z ihriska sa odchadza po predoslom upozorneni v mnou stanoveny cas. Rozpravky moze pozerat len cez vikend a sladkosti dostane, len ked jej manzel alebo niekto na dvore nieco podstrci. Nie je agresivna a ked sa ma niekedy snazila udriet, ukazala som jej ako to boli- vratila som jej to. Velmi rychlo prestala. Nebije ani druhe deti a nie je agresivna. Dve dopooudnia do tyzdna je v skolke. Ale! Vsetko a vsetkych neustale potrebuje organizovat. Par prikladov- vcera sme poobede lezali a nezakryla som si paplonom nohy- hned ma upozornila a ja som si ich, aby som sa s nou nenatahovala zakryla. Ked sa ideme hrat, do minuty zacne vetu nie, nie, a uz organizuje, kto ma kde stat, opravuje ma aby som spievala v pesnicke slova ktore si ona vymysli, raz chce maso nakrajat na kusocky, potom zase v celku, raz ju po kakani mam utriet ja, potom zase len manzel, na samoobsluzne cinnosti co ovlada nas nuti aby sme jej znova ukazali ako sa to robi a v strede si zmysli, ze ten druhy rodic jej ma pomoct. Moj pohar trpezlivosti pretiekol, pretoze uz mame druhe dieta a nemam cas sa stale s prvorodenou natahovat. Od zaciatku si davam dobry pozor aby ked jej poviem uprac to som dozrela ci sa to aj spnilo, ak jej zakazem nieco robit tak dozriem ze sa to naozaj nerobi, nie ze o minutu sa tvarim ze ju uz nevidim. Ked neposlucha odpocitavam do 3, ked neposluchne ide do izby kde bude dokial nesplni co ma. Nebijeme ju, chodim s nou kazdy den von, vela citame a je zdrave jedla. Mam pocit ze sa od zaciatku brutalne snazim aby bolo vsetko dobre a spravne a napriek tomu sa na konci dna citim ako jej handra, podlozka pod nohy a sluzka, ktoru ovlada vlastne dieta.
@mirkaandrej ,, nie je to o výchove,, uvedomujes si že presne všetko čo si opísala o výchove je?
Nie je o to o iba o charaktere, je to o tom že ku každému charakteru musíš pristupovať individuálne. Ono to je aj tým že 8 ročný pochopil že nie je stredom vesmíru keď prišlo do rodiny mladšie dieťa. Tomu mladšiemu ste aj keď možno nechtiac ten pocit že on je top vytvorili.
@ludp fuha, no ja som čakala kopanie, hryzenie, jacanie a hody o zem. Ty si opísala normálne malé dieťa čo ma svoju osobnosť. Zas nie je robot. Netreba jej vždy vyhovieť, ale z opisaneho nemám pocit že je tyran.
Moju som tiež dlho kojila a nosila, nebrala som že si to vydupava, proste potrebuje moju blízkosť, aj teraz a to už ma 8 rokov. Keby to nepotrebovala nasilu si ju do postele nepcham.
@jankapepe praveze nikdy sme medzi detmi nerobili rozdiely a vzdy sme obom davali rovnako vela lask ci pozornosti, snazime sa ich oboch vychovavat rovnako no co plati na jedneho na druheho zase nie. Smaozrejme, ze ciastocne sme urobili my chybu, ze sme chceli dat detom vsetko, ale absolutne si nemyslim zeby sme my zlyhali vo vychode a preto to nieje o vychove, vies kolko je rodicov ktori sa snazia najviac ako vedia a aj tak maju tale dieta, s ktorym si nevedia poradit?
@ludp dieta potrebuje rezim, hranice a ak neplni co ma, trest. Nemyslim bitku ci krik, ale nieco vdaka comu porozumie ze takto sa spravat nesmie. Znie to tvrdo, ale jedine to na niektore deti zabera. A jedine to je sposob, ako su vybudovat rešpekt. Vela stastia, nech to mate cim skor za sebou. ;)
@mirkaandrej Mozem sa spytat na ten rezim?Mne to pripada ako v psychiatrickej liecebni pri liecbe tazkych zavislosti.Nasadit rezim,aby tak nechybala droga.Ako dieta ma vsetci davali poobede spat,v zivote som nespala,bola som hore,doteraz si to pamatam,a nechapem,naco to bolo dobre,iritovalo ma to uz vtedy.Som len neskusena tehotna prvorodicka a necham sa rada poucit,na co vlastne tieto rodicmi nasilu diktovane rezimy su.S hranicami suhlasim,ked sa zle chova,nesmie sa to prehliadat,inak o chvilku vylezie rodicom na hlavu.To vidim na synovcoch,segra sa snazila ignorovat starsieho jedovate spravanie v skolkarskom veku,nadavky apod.,a vysledok je taky,ze si na prvom stupni dovoluje urazat pomaly kazdeho okolo seba,hlavne ked je v bande,ale aj v rodine.Obhajoboi je vzdy,ze on je chudacika citlivy...Ale teda "rezim" mal,dokonca mu ho pri posune casu posuvali po 15 minutach,aby nemal sok...
@mlska19 ak môžem dovolím si povedať svoj názor. Ja som aa snazila o rezim, ale robila som to po svojom. Napr, ked bol ako babo starsi a uz sa spanky rozdelili na na dajme tomu 2-3 denne, tak som ho nedavala spat napr. presne v nejaku hodinu, ale skor som sa snazili dodrzat intervali medzi spankami, napr. mal by ist spat po troch hodinach. Tak isto cim bol starsi tak som mu spanky regulovala, napr. nie ze poobede spal tri hodiny a potom isiel vecer o jedenastej. Jednoducho som ho po hodine zobudila. Ked uz spávat nechcel, nenutila som ho. A teraz ked uz ma viac ako 3 je pre mna rezim skor o ritualoch. Napr. kazdy vecer spolocna večera. Po kupani sa ide rovno do postele. Situacie kedy sa umyvaju ruky. Po hrani sa schovavaju hracky. A toto by malo platit vzdy ked sa dá. Napríklad ked je chory, ho drilovat nebudem. A teda vseobecne u mna rezim nie su presné hodiny, ale skor taky stabilny kolobeh rodinneho zivota. Dostatok spánku, pravidelná strava, povinnosti a zabava. Nie je dieta rozhoduje kedy pojde spat. Pojde spat v urcitom case ale ci to bude rozdiel hodiny, závisí od toho ci napr. na obed spal, ci nie a tak. Takisto strava. Nebude jest co si zmysli, ma mat teplý obed, riadnu stravu. Nenutim ked nechuti, ale nepodporujem vyberavost. A tak nejak zhruba.
@90909 Dakujem za popisanie.Mne to stale pripada,ze rezim je skor pre rodicov ako pre deti.Ze ja si chcem o stvrtej spravit kavu,tak vtedy aby mi dieta spalo.Su ludia,ktori su sovy,su zase taki,ktori vstavajiu skoro rano.Aj deti.Ak bude babo sova a ja ho budem nutit kazdy den uz o siedmej spat...viem si predstavit,ze bude akurat tak nervne.Spolocna vecera-rozumiem,mame zavedene s mojim muzom,teda ak zrovna nie je v praci.Ale neriesime,ci bude o 18ej alebo o 21-ej.Ako nam to vyjde,tak to je.Fakt mi to niekedy pri stretnutiach s mamickami pripadalo ako-boze,uz je 15:00,uz musim ist,lebo o 15:30 ma ist spat.A pritom decko bolo v najvacsom svungu a muselo but ozaj umenie ho uspat.Umyt si ruky pred jedlom-to je navyk a moze mi byt jedno,ci to bude o 12:00 alebo o 13:00.Aj s tou stravou suhlasim-toto sa navarilo,mas to rad,toto budes jest a ked nebudes,budes holt hladny.Mala som kolegynu,ktora chodila na obed kazdy den o 11ej a ked bol nejaky meeting nedajboze do 11:30,vrazdila by.Takto nejako si predstavujem deti rezimu.Nemam k tomu akosi blizky vztah.
@mlska19 ahoj ja mam doma takmer dvoj ročnú dcéru a ver mi, že režim je super, pre teba aj pre dieťa. zvyknete si na to a obom stranám to bude vyhovovať. deti milujú rutinu, stereotyp. a
hlavne tieto menšie. keď vedia, ze doobeda bude prechádzka, o dvanástej je obed a poobede spánok, že po rozprávke večera, kúpanie a spať.proste to je režim. u nás tak fungujeme od začiatku deti nemajú radi voľno beh, keď nevedia čo sabude diať. hlavne tie malinké, dáva im to pocit istoty. ale ajntie väčšie, jednoducho dieťa si predsa nebude určovať, ze pojde spať o 21.00 ked o 19:30 ma byt v postielke. dôslednosť a vydržať iné nepomôže. pevné nervy sú základ. tiez som si tukala na čelo, ze, ach tieto matky ako nutia deti čo majú robiť.... rýchlo som sa zobudila zo sna o dokonalej materskej 😂
@berry266 Ano,rozumiem,ze cca nejaky program dna v zmysle naplne budeme mat.Ale nechcem stresovat,ze 15 min meskam kvoli harmonogramu.Moj muz ma tak nepravidelne pracovne zmeny,ze by aj bolo uplne nemozne dodrziavat akykolvek casovy rezim,ak by som aj chcela-mame maly dom,tu sa nikto pred nikym neschova.S tym casom spanku-beriem to podla seba,mohli ma "dat spat" kedy chceli,vzdy som si robila po svojom,svietila s baterkou pod perinou,hrala sa,neskor citala knizky,pocuvala walkman.Nepomohli si so mnou ani za svet 🙂
@ludp mam doma nedocitanu, mne knizka nevyhovovala, ak ju nemas a chces mozem ti ju poslat. Mne iba doma stoji. A co sa tyka vychovy.. kupila som si ju lebo som nevedela rady s dcerou. Ja som mala vychovu taku, aku som pri svojich detoch nechcela, lenze som nevedela ako na to tak som hladala a citala, vela.. cim viac som citala tym som bola viac zmetena. Pomalicky krok po kroku s tym co som chcela dosiahunt, vlastnost po vlastnosti som ju vlastnym sedliackym rozumum prevychovavala. Nic jej nebolo, nebola zla, ani ma netyrala..len sme si nerozomeli...
A doteraz si myslim, ze najvacsie chyby robi rodic bud z dovodu,ze preberal nevhodne vzorce, alebo chce zmenit a nevie ako. Deti totiz na svet prichadzaju dobre naprogramovane a nie su zle, vychcane, zakerne ..nerobia naschvali.. myslim male deti.
@mlska19 ono to nieke doslova rezim ako na vojne ci v tej liecebni. Je to skor o nauceni dietata, ze ked rano vstane najprv sa naranajkuje a nedostane napr sladkost aj ked ju tak velmi chce, ze najprv si musi upratat izbu ked si chce pozriet rozpravku, ze vecerpred spanim sa umyvaju zubky aj ked sa nechce lebo neviem co...treba denodenne s dietatom opakovat urcite veci, ktore nam pridu samozrejme.

To znie ako hrozna knižka. Prevychovat musis najprv seba dieta ti skace len tolko po hlave kolko mu dovoliš. Vsetky deti skušaju niektore viac niektore menej ale ty musis nastavit pravidla a drzat sa ich.