Nástup do škôlky a chorobnosť
Ahojte,
trojročný syn nastupuje v septembri do škôlky. Doteraz, kým sme boli doma, bol zdravý ako ryba, prípadné virózy sme zvládli "ľavou zadnou" (dlhé dojčenie, pobyt vonku v každom počasí, život s mačkou, proste imunita sa budovala, myslím, úspešne...). Obávam sa však častejšej chorobnosti po nástupe do kolektívu. Ako to u vás prebiehalo.
Stalo sa u vás, že predtým zdravé dieťa bolo zrazu viac doma ako v škôlke ?
Je podľa vás v tejto súvislosti lepšia štátna škôlka alebo súkromná, kde je menej detí, teda že by deti boli menej choré ?
A mladší súrodenec (dojča do 1 roka) ako zvládal choroby, ktoré starší zo škôlky nosil domov?
Riešim túto dilemu, zrazu sa obávam, že v štátnej škôlke je tých detí naozaj v triede veľa a v jedálni sa stretávajú všetky triedy... teda možné nákazy tam dobre cirkulujú....
Súkromná sa mi zdá lepšia voľba (kvôli menšiemu počtu detí), no musíme dosť platiť.
Či je to len ilúzia? Myslím u nás na Slovensku 🙂, lebo väčšinou tu aj keď si priplácame málokedy sa nám dostane ten pomyselný "nadštandard", čo sa týka výchovy a vzdelávania... a je to všetko ako na miestach bežnej spotreby.
Moji začali chodiť do súkromných jasli ako 20 mesačni. Dovtedy nebývali vôbec chori, max. 2x sopliky. Začali chodiť v júli, všetko ok. Až v septembri, keď bolo v jasliach už viac deti, tak to začalo. Týždeň v jasliach, týždeň doma (sople, kasel). Ale nedivim sa, rodičia tam dávajú aj choré deti so zelenými školami, dusivym kašlom, horúcou. Len ja som asi blba, ale pri soploch a kasli ich sťahujem z jasli. Od septembra idú do štátnej škôlky, tak uvidíme, ako budú tam pokračovať.
@anoushka33 ja osobne nevidim dovod, preco by sa malo dieta vyhybat vacsiemu kolektivu..ved tym len ziska lepsiu imunitu, vraj sa buduje do 6 rokov...ale na druhej strane, ci pojde medzi menej deti alebo viac deti, je to jedno..virusy su vsade...mozno bude castejsie chore, s tym treba ratat...ale je lepsie ak si vybuduje imunitu v skolke ako keby malo potom vynechavat vela zo skoly...moja dcerka nastupila do skolky ako 4 rocna, predtym nebyvala chora...za jeden rok stihla mat 2x moraxellu, co je bezny skolkarsky bacil...a bezne nadchy...niekedy bola v skolke aj mesiac,potom tyzden doma...niekedy pochodila tyzden do skolky, a dva tyzdne doma...bolo to rozne...
Ahoj, my mame za sebou dva roky v statnej skolke. Mesiac pred nastupom do skolky som davala Hliviacik sirup, najsilnejšia koncentrácia betaglukanu, co som nasla pre deti. A prakticky s vacsimi, mensime prestavkami ho bral skoro dva roky. Druhy, tento rok v skolke prakticky vynechal cca 3 dni, vobec nebol chory. Rok, ked nastupil do skolky prve dva mes nebol chory vobec, potom pol roka z choroby do choroby, ale iba sople a obcas kasle, cize aj vymeskal cosi. Ako chodia do skolky aj chore deti, aj so soplami a uz to od nich nechyta, skor prvy rok chytil. Aj ja som ho tam davala kym veľmi nekaslal alebo nesoplil prvy rok. Lebo uplne zdravy v 100 % stave cez zimne mes nebol.
Moj nastupil do skolky ako 2a pol rocny. Doma som mala 2mesacne babo. V skolke mi vydrzal 2 tyzdne maximalne 3 a potom zase 1-2 tyzdne doma.cely rok. Mensi neochorel ani raz. Len bezne zopar soplikov. Tento sk.rok je to uz lepsie.
Zavisi to od tolkych faktorov, ze fakt je predcasne rozmyslat, ze co bude.
Moj najstarsi nastupoval 3,5r do statnej, prvy polrok byval chory aj s teplotami a vsetko od neho lapilo dojca doma. Postupne sa to zlepsilo, ku koncu uz chory nebyval vobec. V skole mava vymeskanych 0 hod.
Druhy, ktory si vela odkrutil do roka pri starsom, mal pocas skolky raz teplotu a inak iba nejake priehladne sople z casu na cas. V skole tiez uz nevymeskava vobec.
Najmladsi isiel do skoly pred 3rokom, od vacsich bratov ziadne choroby nemal, tak som cakala, ze co bude a za tri roky mal raz chripku a raz ruka noha usta. Nemava ani len sople.
Takze mi to vychadza tak, ze najhorsie obisiel prvy. A my s nim, lebo vsetky choroby preniesol na nas, na starych rodicov a obcas aj na prastarku😉.
No asi tá sklamem, ale kamarátka ma syna v súkromnej a je týždeň v škôlke a 2 týždne doma, všetko závisí od imunity a tá sa buduje aj chorobami, čiže nejakými si isto prejdete. Ja mám doma 1,5r dieťa a syn, ktorý chodí do škôlky, keď niečo prinesie, vždy to od neho chytí, ešte sa ani raz nestalo že nie. Našťastie len sopel a kašeľ. Iné sme ešte nemali. Raz do mesiaca su zatiaľ vždy chorý
@anoushka33 čo sa týka chorobnosti je to individuálne - sú deti ktoré bývajú choré často ,aj každý mesiac a naopak aj deti ktorým nič nie je...Ono to záleží aj od škôlky, lebo sú škôlky kde keď dieťa začne kašlať - hneď volajú mamičke aby si pre dieťa prišla -a tým sa to tak nešíri...súkromná škôlka je lepšia už len v tom že na jednu učiteľku je tam menej detí, teda sa im môže viac venovať a robiť s nimi aj aktivity ktoré by s 20deťmi nerobila🙂deti tam majú režim volnejší ako v štátnej škôlke, ale čo sa týka chorobnosti tak myslím že je to to isté....Je to vždy individuálne lebo záleží aké učiteľky dieťa "vychytá" (ako budú riešiť keď bude v škôlke choré dieťa) a rovnako na aké mamičky ostatných detí natrafíš.....ak tam bude zopár mamičiek čo napr.začali chodiť do práce a nemajú kam dať choré dieťa, tak smola....nie každá mamička môže hneď prísť do škôlky keď zavolá učiteľka a rovnako ostať s dieťaťom doma pár dní ak ide len o sopel🙂tie deti to potom chytajú jeden od druhého....u nás bola teraz črevná viróza asi mesiac to kolovalo vo viacerých škôlkach - až to museli riešiť zavretím škôlok na jeden týždeň..... škôlke boli deti čo to mali aj 2-3x do mesiaca a aj také čo to nechytili vôbec...
@anoushka33 otázne je, ako to bude s hygienou v súkromnej škôlke. Lebo poviem ti zo skúsenosti, že tak ako je to nastavené v štátnych, v súkromných ani netušia a ak tušia, myslím že na to kašlú. V štátnej škôlke sa záchody a kúpeľne dezinfikujú denne! V súkromných kde som bola, som to nezažila 😏 Trieda a herňa minimálne raz týždenne. K posilňovaniu imunity patrí aj pobyt vonku (ak dieťa nedáš do lesnej škôlky, je dosť možné, že v súkromnej bude na vzduchu menej ako v štátnej. To by som si zistila ako prvé), ďalej prístup prirodzeného svetla (slnka) do triedy. Áno, mám to overené. V triedach ktoré sú viac v tieni, je fakt vyššia chorobnosť. A cez čísla hygieny veru prejdú aj riadne tmavé kutice, kde sú deti na umelom svetle ako kuriatka na halovom odchove 😒
A potom tu je to, čo môžeš pre dieťa urobiť ty. Otužovať ho, nenaobliekať, častý pobyt na čerstvom vzduchu, čo najmenej v obchodných centrách a interiérových ihriskách (tam musí byť bacilov ako na wecku 🤦), naučiť ho normálne sa stravovať a nevymýšľať (je to fakt des a čím ďalej, tým horšie. Najhoršie, že aj rodičia samotní požiadajú, nech dáme dieťaťu suchý chlieb, ak nechce pomazánku. Za chvíľu im dáme čistú vodu, ak nebudú chcieť polievku. Fakt na hlavu 🤦♀️ A decko mi potom ukazuje afty v ústach, pokazené zuby ktoré ho každú chvíľu bolia...🤷 Akože niektorým by som tie deti fakt zobrala. Lebo toto už je porušovanie ich práv na zdravú výživu...) a v neposlednom rade psychická pohoda. Už samotný vstup dieťaťa do nového prostredia a odpútanie sa od matky je preň obrovský stres. Takže by som eliminovala všetok ten ostatný. Napríklad neriešila preboha žiadne krúžky. Dnes sa všetci zbláznili a 3-4 ročné deti majú 2-3 krúžky 🤦 Lietajú potom ako špinavé prádlo hore-dole a rodičia s nimi. Celé zle. Dieťa sa nemá poriadne kedy zahrať, spracovať to vo zažilo, a ani sa v kľude s rodičmi porozprávať.
Moja detto celé tri roky nič a za rok bola viac doma ako v škôlke, za rok sme stihli crevnu virózu, zapal ucha, kiahne, rotavirus...a mame kašeľ nepretržitý niekoľko mesiacov...inak standart-sople...
Všetky choroby sme zvladli tak, ze sme ani poriadne nevedeli ze sú resp. s kratkym priebehom..vsetko takmer bez horucok alebo len jednodnovymi
Ja dceru stopem askorbatom sodnym čistý prasok vit c, vitaminom D a v chorobe B komplex, obcas koloidne striebro...
@anoushka33 ešte to nerieš, ale môj syn bol často a dlho chorý.Pokym nebol v škôlke, ale s deťmi sa na RD stretaval denne, ihriská, kútiky, veľa detí v rodine mal Max. bežnú nádchu...po nástupe do škôlky časté angíny ATB, zápal uši, dutiny...opakovane aj 3x za rok. Nedokončil ani prvý ročník a nechala som si ho doma.
O koľko je menej detí v súkromnej škôlke?nebrala by som to ako prioritu a to, že Ti menej ochorie.
@mircalla to máš stastie, že majú deti takú imunitu.moj mal imunitu dobrú robili mu testy, ale väčšinou to boli bakteriove choroby angína a pod...
On je ten typ, že bol s nádchou 2,5 t doma najprv malatny unaveny, potom huhnal, keď rozprával ...potom už smrkal a nakoniec z toho dostal kašeľ čo celé kolečko trvalo 2 t.po chorobe pár dní ešte doma a o 3 t streptokok s angínu
@anoushka33 treba dávať imunoglukan, zinok, d vitamín, niečo na podporu imunity.Je to veľká zmena vstávanie, stres, všetko nové, nové jedla, ktoré im nechutia
@mircalla to nemyslis vazne ... gratulujem, ze si mala zdrave deti, ja som to stastie nemala a okrem nervov nas to stalo dost penazi ze sme to stastie nemali, myslim ze tak 80-100 tis. eur na uslej mzde za tie roky a zaroven pre mna aj totalnu stopku v profesionalnej oblasti, kedze som sa rozhodla postarat o dieta osobne a nie len robit na opatrovatelku. Deti v sterilite rozhodne nedrzim, o tom by ti vedela rozpravat moja mama a svokra zasa o tom vetriku ktory ich ofukoval jedna radost a jogurtikoch ktore som odmietala zahrievat na teplotu tela ako ona 😀 Je to o genetike, z dvoch ludi ktori boli v detstve chorlavi pravdepodobne vyjde potomstvo, ktore na tom bude podobne. Tazke bud rada, ze si v tejto loterii vyhrala a netvrd, ze si za to ti menej stastni este aj mozu sami :-/
tak moj syn byval chory velmi casto....hlavne od jesene do jari, to sme aj 2 krat do mesiaca boli niekedy doma...a to som ho kojila 28 mesiacov, takze ani to nemalo nejaky vplyv na imunitu...tento rok konci skolku, od januara mal iba kiahne, co je teda u nas uspech...ale zacala som mu davat echinaceu, C vitamin a D vitamin..pravidelne, kazdy vecer..uvidime, co bude, ked nastupi do skoly...ale teda v skolke sme si chorob uzili az, az
@monika2012 vďaka monika za príspevok. Práve riešim, že vychytam od syna všetky choroby. V živote som nebyvala taká chorá. Viem, že je to mimo tému. Ale už ma to desí
Súkromná škôlka celkom ok. Aj keď sme mali vkuse sopliky a kašle. Malý bol v škôlke od 27 mesiacov. Prvé ATB sme nasadili skoro 1 mesiac pred 3 rokmi pre opakovane virozy. Potvrdena moraxela. Cez leto v celku ok. Nástup do štátnej katastrofa. Nie som mamička, ktora posiela dieťa do škôlky so soplami. 2x Atb kvôli streptokokom. Od januára stále niečo. Prvé ATB sme dostali v máji. Ale to býval od januára 2 týždne doma. 2 v škôlke. 2 mesiace v škôlke po prelieceni a koncom júna ATB znova. CRP 44 po 5 dňoch užívania ATB. Po dobrati ATB ostal týždeň doma. 3 dni v spojených triedach a ideme si to svoje o5. Maly ma ukazkovu imunitu teda podľa testov. Davam C aj D vitamín. Imunoglukan. Takže asi tak
@poisonblu toto je problem mnohych deti, co si tak vsimam, ja som rada, ze u nas to bolo okej, ale vsimla som si, ze mnoho rodicov do skolky dava aj chore deti, len preto, ze si nemozu dovolit s nimi ostat doma :-/ ja som rada, ze my sme si s tymito problemami poradili vdaka Cebionu, ze vsetky nase deturence skolku zvladli v pohodke bez nejakych zdravotnych problemov 🙂
@cherrie982 Preto je najlepšie ak aj deti sa vyhnú chorobám, aby ich vôbec ani domov nedoniesli 🙂
@dajna8 jasne, ze to je lepsie, najma treba davat pozor na to ak je doma este nejake babatko alebo tak 🙂 jak kamoska tej dcerka chodila do skolky a ona doma na materskej s mladsou a tiez kazdu chvilku nieco nejaku chorobku zo skolky mala doniesla a ta mensia samozrejme, ze vsetko chytila ☹ tomu sa treba vyhnut ked je to v nasich silach 😉
Keď deti začnú chodiť do škôlky tak tam prestáva všetká sranda v tomto smere. To vidím aj ja u kamarátiek, že to nemajú jednoduché. Preto ja na totok už myslím aj teď. Jak to bude potom, keď malá o rok pôjde do škôlky. Lebo nechcem aby po týždni mi už musela napríklad doma ostať :-/
@dajna8 Tak ja by som hlavne chcela začať posilňovať imunitu Klaudike už skôr. Aspoň pár mesiacov pred nástupom do škôlky, len chcela by som to potom ešte s detskou doktorkou odkonzultovať, že čo si myslí, mne sa pozdávajú tie kvapky, to céčko, čo vyššie kočka písala. To by som skúsila a uvideli by sme. Hlavne nech nemusím po týždni potom ostať doma, že budde choručká 🙂

@ktochytavzite ako som písala vymeskany týždeň za rok