Nasvedčuje synovo správanie nejakú diagnózu?
Milé žienky, obraciam sa vas o prosbu. Hlavne mi poradit.3 roky riešim nevyriešiteľné. So synom má 7r žijeme v zahraničí.Je narodený v Uk. Keď začal chodiť do škôlky málo komunikoval. V 4,5 rokoch keď začal školu v komunikacii pouzival 3.osobu (Alan ide, nie ja idem). Učiteľka v škole od začiatku nás "deprimovala" nevie sa obuť, nevie sa prezliecť, nevie hento tamto. Zevraj nekomunikoval ani s rovesníkmi. Taký samotár. Stres pre mňa a tlak bol obrovský. Škola začala riešiť-váš syn je AUTISTA. U lekára nebola potvrdená diagnóza. Má divne zvyky ale komunikácia je pekná, zrozumiteľná, vie povedať R, L. S písaním a čítaním žiaden problém.Za 2 týždne sa naučil na bicykli. Cez koronakrizu sme sa učili a niekedy sa mi zdalo, že je mysľou inde. Nemal svoje dni na učenie napr.utorky. Najviac ho zaujímajú hry a telka, hrať sa nechce. Väčšinou ho zaujímajú stavby, budovy, kolotoče.
@wewerka01 Ja sa velmi v tychto diagnozach osobne nevyznam ale mozno by ebolo na skodu, żeby ste ho nechalo teraz cez letne prazdniny vsetko robit sameho. Ako kacena4 pise, ja skor vidim problem s vasim obskakovanim a mozno ma aj ten komunikacny problem. To by som dala este v UK vysetrit. Skolou na SK sa nic nevyriesit. Ak esgte aj dalsi sk. rok ostavate v UK, tak zacni hned teraz vybavovat novu skolu. Moze byt problem aj to, ze ho zaskatulkovali. Ono ten UK sk. system je dost blby. Zacinaju v 3 rokoch a primary je do 5-6. triedy a to su co sa veku, chapani, vedomosti, komunikacie itd. svety. Ako zacinał? F1, F2 (niekde Reception 1 a 2) teraz konci Year 1? Je letne dieta? Ono ja to vidim na dcere a jej spoluziakoch ake su rozdiely aj medzi rovesnikmi. V F2 maju v triede taky skoro roční vekovy rozdiel. ma spoluziakov co dovrsili uz v septembri 5 rokov a ona je najmladsie a 5 bude mat az teraz v juli. My mame stastie, ze ona je vo vsetko popredu, takze sa vyrovna aj starsim. Len cos takym uplne normalnym priemernym dietatom. V tomto veku tie rozdiely este velmi poznat. Ako ovlada slovencinu? Na SK by so, ho vziednom pripade uz do skolky nedavala. Je v skolskom veku, ak SJ ovlada na takej urovni, ze rozprava a rozumie vsetko, tak on za par mesiacov krasne na system nabehne. Sice mozno nebude vediet v SJ vsetko tak dobredu ako deti na SK ale to mu ani netreba, nauci sa v skole. Ja vidim na nasej. Po anglicky cita uz plynule. Uz cita knihy pre 6-7 ronych a to este nemame cely Sound Set 3 prebraty ale ona system pochopila sama. Slovencinu ma len odomna (muz je Nemec) a krasne rozprava a precita aj slovensku knihu. Samozrejme obcas nejake to slovo vyznie cudne, ked si precita akoby po anglicky ale keby sme sa zrazu ocitli na SK, tak by uz teraz tam mohla ist do 1 triedy.
@daganov osnovy vobec nie su rovnake a nie je to len iny nazov. Skoly iduce celosvetovo podla british curriculum maju uplne iny system. 4 rocne deti na konci sk. roka (niektore maju uz davno 5, nasa bude mat 5 az pocas letnych prazdnin) vedia viac-menej plynule citat, pisat kratke slohy (samozrejme aj s gramatickymi chybami, co je este ok). Foundation/Reception 2 rovna sa prvej triede na SK len s tym rozdielom, ze deti su o 2 roky mladsie. Pozri co produkuje dcera v skole. Ma 4 roky. A su to uplne normalne UK osnovy.
@wewerka01 mne sa nezdá vôbec ničím "iný" to, že Vám vytkli v škole, že sa nevie obliecť obuť to je Vaša chyba pomáhali ste mu mám jedináčika a vypočula som si to isté😅robí si bunker normálka, točí si paličkou normálka, nehrá sa normalka nie každé dieťa vrci s autíčkami, možno by ho viac bavilo pexeso, hry...a to, že v Anglicku je tak skoro škola ci predskola či ako to voláte je ťažké a nie každé dieťa to ľahko zvládne.Vseobecne sú dievčatá oveľa rýchlejšie, či motoricky, recovo ...
Nemyslím si, že máš zvláštneho syna iba ma svoje tempo nie všetky deti sú rovnaké...vie bicyklovať, vela mu čítaj rozprávajte sa o obsahu v knižke...
Môj syn začal neskôr chodiť úplne sám, za ruky oveľa skôr, neskoro začal rozprávať, ale potom zo dňa na deň, dlho som ho kŕmila, obliekala logopedicka povedala, že pohybové a recove centrum súvisia niekto to hore spomína a, že vidí, že je taký knedlík flegmaticky kľudný a preto aj neskôr začne rozprávať.Jednu vec si nenapísala, že by som si myslela, že je "iný"
@wewerka01 Nie to je klise s tymi dievcatami. Velmi sa mylis. Taki ake su niektore dievcata, vedia byt aj chlapci a opacne. Vidim to tu v skole ale aj na SK sesternici syn a taktiez mame aj chalanov a kazdy je iny a nasi dbają (z troch) dokonca radi citaju a ano aj sportuju aj běhají len tak vonku aj tvoria atd.Tak isto aj dcera stale nieco striha, plastelinuje, lepi, sroubuje. Toto vsetko nema s pohlavym nic spolocne. A hlavne v dnesnej dobe, ked sa uz tie rozdiely medzi pohlaviami tak nerobia ako v minulosti. Tiez robis velku chybu, ked nenutis syna citat. V anglickych skolach velmi kladu doraz na citatnie od F2. Cim viac cita, tym viac rozumie, samotna komunikacia, vyjadrovanie doetata sa lepsi, taktiez gramatika, kedze slova sa opakuju. Ta tvoja posledna veta v poslednom komente je tiez trocha od veci. Ak sa so synom ucis, tak by si mala vediet ako sa v UK skolach uci citat a pisat. phonics su A a O vsetkeho. Deti vedia pisat slohy aj ked nevedia ako sa to ktore slovo pise spravne. Pis ako pocujes. Uz to tu tak narychlo nenajdem ale uz par tyzdnov ma dcera v skole Tipic Under the sea. A v prvom slohu napisala namiesto ocean owshn. Berie sa to v tomto stadiu ako spravne, kedze je to foneticky spravne. A takto moze napisat cely sloh.
@wewerka01 a môj tiež viac inklinoval k ucitelke ako k rovesníkom, nevyhýbal sa kolektívu, ale ani si extra nehľadal kamarátstva a to išiel do škôlky až ako 5 r.Kreslite, modelujte z plastelíny, papiera, Lego podporuje ho v čom je dobrý každá učiteľka je nervózna, keď si dieťa nevie obliecť bundu a zapnúť zips neznášam takéto skatulkovanie deti.
Hlavne, že od malička sa hovorí každé dieťa má svoje tempo, individualitu a príde skolkarsky a školský systém a chcú ich mať rovnakých.ak nemá dennodenne svoje rituály zvláštne je to úplne bežný chlapček😊
@eliska13 Chlapec uz by mal citat sam. Konci Year 1, to uz je da sa povedat druhy rocnik na SK. O rocnik nizsie na konci sk. roka uz deti vedia relativne plynulo citat. Len ona pise, ze necita. Neprinuti ho. Musis ho nutit. nevíme ano mu to preslo dva školské roky, ze necita. Asi třeba hledat lepšiu skolu. u ans neexistuje, ze deti necitaju. Tyzdenne maju dve fonetiche knizocky a jednu normalnu knihu precitat. A ved, ked neprecitaju, tak to ucitel zisti. A to je nasa o rocnik nizsie od syna zakladatelky. V angličtině mussi citat, citat, citat, opakovat do nemotá phonics a sight words, store casom pribudaju zo zaciatku individualne podla schopnosti dietata od Year 1 sa uz s detmi nebavia v rukavickach.
@yanni píše, že s citanim, písaním žiadny problém.Asi myslela, že vo voľnom čase ho bavia iné veci ako čítať knihu.Aspon tak som to pochopila.Ale súhlasím knihy sú veľmi nápomocné môjmu synovi išli vždy dobre diktáty a, keď som sa ho pýtala či mu nerobia problém y povedal, že nie pamätá si to z knižky ako to tam bolo napísané.
@eliska13 ano a toto je v anglictine velmi dolezite. Nie len ako sa co pise ale hlavne cita/vyslovuje. Lebo napr. soud "ow" mozes precitat aka ov a ako au (snow, cow). Takze je dolezite vediet to aj vizualne. Vyucovanie jazyka na native speaker úrovni je uplne ine ako ked sa ucime my anglinu (ci iny jazyk) ako cudzi jazyk. nabiflime sa slovicka (vyslovnost a pisanie) a tym je to vyriesene.
@wewerka01 Neviem, ale co poznam aj skoly, tak v Reception 1 sa ucia pismenka citat a pisat. V Reception 2 to iste le to prebehnu v prvy mesiac a potom uz zacinaju so Sounds a uz pisu prve slova a tak cim viac vedia, tym viac pisu. Ja pokym nezacal koli corone Homeschooling, tiez so nevedela, co sa ako a akym tempom sa ucia, kedze to vsetko robili v skole a domov nosila len knihy na citanie. Ale musism povedat, to od 4rocnych sa fakt ze vela vyzaduje. Ale zvladaju to vsetci. Aspon tie deti, co ma v triede. Samozrejme su rozdiely, jeden cita rychlejsie, druhy pomalsie, jeden robi vela chyb, druhy ziadne, a pri pisani to iste. NAsa copana pise krasne ale ekd som videla Worksheets a slohy jej kamosky, no jedna hroza. To sa nedalo citat. A to je cistokrvna Britka obaja jej rodicia su ucitelia na nasej skole. Takze velmi by som sa nespoliehala v napredovani atd. na pohlavie ci povod.
@wewerka01 daj si prihlasku do Andreasu, tam je cakacka vyse roka, takze nech ste v poradi. Mne to pripada ze by mohol mat mierne autisticke crty, resp. skor smerom k aspergerovmu syndromu. Nema zmysel to riesit pokial nie su ziadne tazkosti a skola len ak by mala co ponuknut pre neho navyse na zaklade diagnozy (ulavy, soc. terapia).
@wewerka01 Hlupost na Entu. nemas dievca a asi ani dievcata nepoznas. my mame oboje a aj mozem porovnavat v okoli, kedze viac menej spoluziaci byvaju v susedstve. Moja brala babiky do ruky v dvoch rokoch. Odvted ystavia radsej lego, plava ci sa bicykluje. Citat sa som myslela, ze nie len ty mu citas ako hore vyssie pisala ina babenka. On musik najskor precitat sam, lebo jednoducho dobre citat a citat s porozumenim je zaklad. Jasne, aj ja decka este citam, alebo muz, ked je doma, ale tie, co vedia citat, MUSIA citat aj same. A podla veku a schopnosti jednu stranu, 5 stran, jednu kapitolu atd.
@wewerka01 Sorry, sama si sa priznala, ze ste vela zanedbali t.j. krmili, obliekali, obskakovali. Aka bola komunikacia s nim od narodenia? akoze sorry ale 6 rocne dieta nema co rozhodovat ci telka alebo hry alebo pocitac atd. My mame uz aj pubertakov a telka ani hry u nas nejdu. Jednoducho nie a basta. A nie to este tak male dieta. A este ak ma s velkou pravdepodobnostou nejaky problem v komunikacnej oblasti. Jednoducho nedovolit ziadne PC hry, ziadny playstattion a neviem co este a telku fakt ze vynimocne nejaky 20 min episode z nejakeho serialu ci nejaky dokument.
@wewerka01 ved to je super.To tak ma aj byt. Aaaaale MUSI citat kazdy den. A telku a hry zatrhnut. Ak ma naorej nejaky problem, jedno ci uz nejaky asperger lebo len NKS, telka a hry pri ktorých vlastně verbalne nekomunikuje mu nepomozu. Prave naopak.
A nie, ani dievca si envezme skor knihu ano chlapec. Nie dnesna generacia. Dievcata uz tiez ficia od mala na TV, tabletoch, mobiloch, pc hrach.
@wewerka01 to mi nemusis pisat. My sme stale na homeschooling od 9.3. a skolu uz do konca sk. roka neotvoria. A mam doma este aj 17 mesacne dieta. my mame doobeda live vyucovanie. Matiku, Anglinu (Literacy) a Phonics. Vsetko ostatne su online classrooms. Ideme presne podla normalneho rozvrhu, nic neskresali. Vsetko musime dokumentovat fotkami a videami. Este aj poondiatu PE a Music. K tomu my mame este Arabic, co musi byt, kedze zijeme v arabskej krajine a to je podmienka vlady vo vsetkych medzinarodnych skolach musi byt aj arabcina. Ja uz meliem z posledneho. Take nieco ako UTW mi lezie totalne na nervy. Furt nejake experimenty, vzdy neico zostrojovat. Uz len zhananie materialu, ked je lockdown a vsetko zavrete je o nervy. Pokym pride balik, ked nieco online objednas, prejdu 2 tyzdne. U nas je ucenie na cely den a aj tak vsetko nestihame. Ja takto po nociach pripravujem,tlacim material, robim si poznamky na dalsi den. A pootm mi urobi najmladsia skrt cez rozpocet a na obed nespi, co je jediny dobry cas, ked mozeme v klude robit tie blbe experimenty atd. Ostatok sa da aj s deckom na rukach. K tomu varit, prat. Ale zvladli sme doteraz a uz do dokopeme do konca. Bud rada, ze mas v tejto situaci len to jedno, aj ked mozno nie najjednoduchsie. s jednym je sveta zit. Alebo aj s tromi ale musia byt vo veku 10 plus. Ti uz su tiez samostatni.
My na telku nemáme cas. hry nemáme. Ked prave natahujem fotky a videa učitelom, tak copana vybehne do zahrady. Uz sama vravi, idem si vybehnut. Urobi dva kolečka okolo domu, par kotrmelcov a na telku si ani nespomenie.
@wewerka01 A uz vam otvorili uplne skoly? Mna uz ide porazit. tiez uz motivacia na bode mrazu. Pubertaci su OK, ti si vzdy nieco najdu ale copana uz sama vravi, ze ona chce real school a ziarnu pretending school. No a kde ju poslat, ked je zavreta a ani neotvoria. Uz mame toho vsetci plné zuby. U nas to flakat absolutne nemozes. Ucitelia vsetko vidia, normalne sa musis kazde rano zaregistrovat na každý předmět co je live zvlast, ostatne musis vypracovat a poslat, inak pride upomienka. Normalne sa dalej hodnoti, vysvedcka (Reports) kazdy term a na konci sk. roka. No jednoducho ako keby nic nebolo. Len je to rozdziel, ked to robia pedagogovia v skole, aj ked maju v triede 15-20 deti, ale su na ne na kazdy predmet minimalne dvaja a robia cely den len to. maju material poruke, vsetko vypracovane, robia to roky a decka maju v skole iny respekt ako doma pred matkou, ktora uz odpadava ani nie tak z fyzickej aso psychickej unavy a vycerpanosti.
@wewerka01 mám dcéru s PAS a bicykluje úplne bez problémov, popisované príznaky môžu byť prejavmi miernejšieho PAS, napr. AS. My sme diagnózu dostali až v 10 rokoch! Niekolko psychologiciek tvrdilo, že všetko je v poriadku, neurologička stanovila ADHD. Treba ísť za odborníkom, ktorý s tým má skúsenosti.

@wewerka01 áno to je pravda, to ma nenapadlo, že nemusí ešte vedieť sedieť, môj už chodil, ale zase do pol roka sa nepretočil z chrbáta na bruško a opačne, mohla som sa aj poskladať, každé dieťa má iné tempo. No ja som to napísala ako príklad, vy ste ho kŕmili vo veku, keď to už skutočne nepotreboval, čím ste mi nie pomohli, ale ubližovali. Len keď to muž nechápe, je to ťažké. Nerozumiem tomu - skok zo školy do škôlky? Veď to ej len názov iný, osnovy sú približne rovnaké, ani v zahraničí sa štvorročné deti neučia násobiť a opačne, už aj trojročné deti na SK sa v MŠ len nehrajú. Ja si myslím že teraz to bude mať ťažšie - z jedného jazyka do druhého.