Naučila som syna na telku, teraz si to vyžaduje
Ako u mňa platí. Všetko ale s mierou. Niesom typ, že úplne som proti telke. Od narodenia syna ju pozeráme len keď spí. Vôbec ju nemám zapnutú cez deň ako pozadie. Ale.. keď mi syn prestal odmietať jedlo, povedali sme si s mužom, že mu to trošku skúsime pustiť. Tak sme zapli youtube a pustali pesniciky tipu fiha tralala, spievankovo, cocomelon. Môj syn ma rok a pol teda fakt neobsedí, neznáša byť zapnutý v stoličke, ako fakt že úf, všade ho naháňam. Toto jediné ho spomalí. A je trošku v kľude. A tak sa aj celkom pekne pri tom napapal. Dnes sme v štádiu, že si ten youtube trošku púšťame aj doobeda lebo si to začal vyžadovať a mrnčí kým mu to nepustím :( Tak mu to trochu púšťam. Trošku si pri tom posedi. Samozrejme keď to vypnem, opäť mrnčí ale vždy sa ho snažím zaujať dáko hrou. Von chodíme aj doobeda aj poobede. Ale keď sme doma a občas si spomenie alebo všimne si telku tak hneď ukazuje aby som mu to pustila. Už zase potom nechcem. Niekedy ho zaujmem niečím iným a niekedy je to katastrofa ako mrnčí a dožaduje si to. Ako ja si pamätám, že aj my sme radi sedeli pri telke a pozerali od kuka do kuka, kakao a iné. Nechcem mu to úplne zrušiť. Ale ako docieliť aby si to tak nevyžadoval
? Ako to máte vy? Teda tí čo telku trochu púšťate? Tiež si to vaše deti takto vyžadujú? Dá sa s tým niečo robiť?
Nikdy som môjmu dietatu nezakazovala TV chcel pozerať pozeral. Samozrejme nie cely deň ale nemá problém ze si to vyzaduje. A niekedy telku nezapnem aj celý deň. Sama mu to zapinam keď uznám za vhodne 😆 keď som chorá a chcem mat kľud 🤣 a podobne.
ja mám deti vo veku 4r 2,5r a 1,5r.. na pozeranie majú vyhradený čas od 9-10 a od 5-6 pokiaľ nie sme mimo domu.. aby si telku tvoj malý nevyžadoval, bohužiaľ, nedocieliš nijak 😅 si mu rozšírila obzory 😅 je z toho paf no 😅
ja starším zvyknem povedať, že ešte nie je čas na pozeranie, že je čas jedenia, hrania sa atd a najmenší sa zvezie popri nich, ty to máš v tomto smere ťažšie no.. 🙄
nedá sa ti pustiť youtube bez obrazu? na mobile, hifi veža a pod.?
my máme ps4 s veľkým monitorom.. tam zapnem youtube, detské pesničky a monitor vypnem, čiže len tak do pozadia majú deti hudbu.. z toho sú tiež radi 🙂 možno by to tvojmu tiež stačilo
Moje deti, keď chcú pozerať, donesú mi zapínac od tv, popozeraju a keď ich to omrzí, idú sa hrať. Niekedy pozerajú pol dňa, niekedy vôbec. Neriešim. ...
U nas ide tv od rana do vecera. A maly na nu kukal este ani nevidel. A praveze opacne. Skor ho viac bavi chodit von a robit loptosiny v dome. Ale rad si pozrie peppa pig, kralicek bing a obdobne. Hore na poschodi v pracovni mame tiez velky tv tam mi donesie aj ovladac. Ja asi tym ze mu to neodopieram mu to robim postupne nezaujimave. Ale pozera jej dost to si nebudeme klamat. Ja to neriesim. Ked papa tiez mu necham pustene, lepsie sa naje. Proste nerobime z toho vedu eko-bio matiek. Ano neni to zdrave ale to neni ani cokolda a piskoty a aj tak dostanu. Takze klud, pusti mu, uvidis ci ked nebudes odopierat ci sa to nezlepsi. K nam prisiel minule 2 rocny chlapcek co ma obmedzeny cas pri tv a on bol jak zhypnotizovany a nechcel sa od neho odlepit 🤣
Ja som tiez ,a to ze vsetko s mierou. Pozerame telku rano pred skolkou, poobede ked pride zo skolky ak ideme domov a pred spanim pri veceri. Vacsinou ju pozera tak 10 minut a potom sa ide hrat. Nevidim na tom nic zle 🙂 ma 3 roky, chodime aj von, chodi aj na kruzky, cize je to take vyvazene 😊
Jeden a pol rocnemu dietatu som telku nepustala absolutne vobec. A vobec nie pri akejkolvek aktivite - dieta treba naucit sustredit sa na danu aktivitu, papanie, cistenie zubkov, cakanie v cakarni.. Starsi ma 3,5r, pozrie si obcas, velmi malicko, a velmi vyhradene. Mame pravidla, nikdy neprotestuje a ani sa nedozaduje nejakym hnevom alebo cim, normalne sa spyta, ci moze. Ak nie, vysvetlim, akceptuje. A moze iba a vyhradne ked mladsi spi. Inak vobec. Preco nechces 1,5rocnemu telku obmedzit?
Pamatas si, ze si sedela pred telkou a pozeravala Kuka atd. Tiez si mala rok? 😉
Odporúčam si prečítať knihy klub nerozbitnych deti a krotitelia displejov. Aj si nastuduj o Tom viac veci,ako to vplýva na detský mozog. Ja nesúhlasím s tým čo tu píšu ženy vyššie,že pusti mu nič sa mu nestane,že oni to neriešia. Ja to riešim,môj dvojročný nemal ešte zapnutý tv,ani mobil,tablet, plánujem tak od 3 rokov asi,aj to si budem vyberať čo bude pozerať a koľko.a to mam dvoch malých, rok a pol rozdiel ale aj keď bolo zle,tak som staršieho naučila si tíško citat a čakať kým bábätko uspim. Malé deti sú náchylnejšie na to byť závislé od technológií ako dospeli. Čiže fakt ,nateraz to stopni,nastuduj si o Tom viac a potom uvidíš ako sa rozhodneš,ale neviem o nejakej odbornej literature,ktorá by odporúčala Digi technológie tak malým deťom. To čo robia iné matky,tak to je už iná vec, ale vedome či nevedome škodia svojim deťom. A možno bude tvoje dieťa bez tv pokojnejšie. Ale najesť sa dá aj bez tv, môj tiež nechcel,neobsedel na stoličke popri jedení a dáko sme to zvládli a teraz ako sa snaží papať sám tak už je to lepšie, aj ty už kľudne môžeš skúšať,nás už ako 1,5 ročný sa snažil a hneď ho to viac bavilo.
nie som eko bio matka, ale dieta si nekrmim pri telke, je to velmi zly zlozvyk, ktory na vypomsti velmi lahko a pri inych aktivitach tiez, nebued sa vediet sustredit. Inak nic na celom tom nevidim zle, pokym tam nesedi cele hodiny. Sleduj co mu pustate a to je vsetko. KOpa deti vyrastla na basnickach a pesnickach a rozpravkach z telky. U nas pomohlo v detskej radio a rozpravky na cdcku a to islo castejsie, nakolko tie tv programy ani neboli pre take male dieta. Nevyzadovanie docielis iba tak, ze bude mat inu zabavu a na dozadovanie nedostane to co chce :D Nic ine asi na to nefunguje. Bohuzial telky, monitory, displeje su zavislost :D
A to že tu niektoré majú telku ako podmaz celý deň zapnutú, však to Rusi pozornosť tých detí, mne samej ako dospelej to vadí keď mám niečo robiť u našich na Pc,alebo učiť sa a oni kukali tv,rušilo má to. Tak aj take deti treba nechať nech môžu byť celou mysľou a telom pri danej aktivite,ako podmaz im môžeš pustiť pesničky.
Dopredu sa s nim dohodni,ze iba jedna rozpravka a idete potom von. My sme boli so starsim v stadiu, ze mi pri stole neotvoril usta,kym som nepustila youtube. On bol hrozny jedak, takto sa aspon najedol,ale vnutirne ma to hrozne hnevalo. Ochotna som mu bola pustit to dobrovolne len v restauracii,aby bol klud a nerobil sceny.
Potom z toho vyrastol.
Mladsieho to uz ani zdaleka neucim a dufam,ze sa to ani nenauci, lebo on je zatial dobry jedak
Som sa pobavila. Akoby som citala o neterinom chlapcekovi. Ma 13 mes. a tiez frci na tychto pesnickach. Telku mavaju vypnutu, ale on donesie ovladacku, ze to chce zapnut. Vcera zacal spievat la-la a ze mu maju zapnut. Ovladacka nikde, prehladali vsetko a nakoniec ju nasli v smetnom kosi, kde si ju predtym zahodil. Dnes, ked sme volali cez msg, zas spieval lala a tancoval mi. Tiez s tym bojovali, skryvali ovladacky, aby ho to nenapadlo a potom sa na to vykaslali, lebo vsak to nepozera cely den. By som to nepovedala, ale deti tie pesnicky miluju
Najhorsiamoznost, ked dieta bojkotuje jedlo, pustit mu telku. Prepac, ale je to tak. Vtedy prichadzas o vedome jedenie, iba ho zabavit, a nalozitdo ust. Neriesi to situaciu.
Ale je maly, ako si zvykol, ked nebudes ponukat, a das mu inu aktivitu, zabudne.
Vies, ja mam 2 deti, dcera bola brutalny nejedak, a toto som nikdy nedovolila. Dokonca ani nikomu v rodine, ani pri reciach typu "chuda, dieta, bude hladne. To proste nebude, hlad je najlepsi kuchar. Mozno to neplati na kazdeho. Mna nikdy nrnapadlodeti zabavat telkou, a uz vobec ich osprostovat videami z YouTube, iba preto, ze su akoze detske. Ani v autobuse, vo vlaku,ani pri niekolkohodinovom cakani u lekara.
Proste mu ponukni, sorav inu aktivitu. Ak je zivy, vecne v Tempe, chodte von. A tam aj lepsie vyhladne
Ja sama mám potrebu niečo čítať alebo pozerať keď jem 🤦♀️ a je to strašné keď si to uvedomím. Doma sme mali tv aj v kuchyni a veľa časopisov na stole. Teraz doma Tv ide max cez víkend večer aj to len netflix. Videla som na dieťati že po pár dňoch (víkend) pozerania tv u starkých + pozeranie YouTube pesničiek viac dní za sebou z neho urobilo úplne iné dieťa 🤷🏼♀️ malo cez 2r a veľmi ostalo plačlivé, hlučné a výbušné. Čiže teraz púšťame častejšie rádio a spievame spolu. Od malička som sa ale vyhýbala TV čítala som vyšie spomenutú knihu Krotitelia displejov a počula pár podcastov na túto tému a je vidieť rozdiel v správaní keď sme znova obmedzili tv a iné rušivé elementy doma a hneď mám nas5 moje malé šidlo čo neobsedí ani minútu 😉

Tak obcas by bola pokazena😅ked pri tom nesedi hodiny neries to.Deti sa naucia basnicky, pesnicky, potancuju