icon

Návrhy večerných rituálov pre deti v poschodovom dome

sandra49
2. mar 2024

Ahojte baby a chalani 🙂 zaujíma ma, tí co bývate v poschodov dome, aký majú vaše deti večerný rituál? Mala ma 4,5 roka, na poschodí ma svoju izbu, v ktorej ešte nespi a vlastne sa tam ani nehráva, možno tak 2x do mesiaca sa tam ide sama od seba hrať. Celkovo sa s hračkami vôbec nehráva, čo ma mrzí. Je tam aj spálňa kde spíme a kúpeľňa kde ju sprchujem. Inak fungujeme 98% dole. V obývačke si kreslí a tvorí, ma tam aj nejaké hracky a knihy ale teda s hračkami nula bodov. A idem k pointe 😅 v obývačke aj veceriava pri vecerniku, nemyslím tým varenú večeru, tu si dá normálne pri stole v jedálni ale napriek tomu chce nejakú večeru ešte ak k vecernicku, zvyčajne len jogurt alebo nejaký chlebík so zeleninou. Potom keď skončí večernik, vlastne ani nie keď skončí, lebo ide do 20:00 a to je pre ňu už neskoro, tak poslednu rozpravku už nezvykne pozerat, ideme hore, osprchujem ju, umyjeme zuby a ideme do spálne do pyžamá a do postele. Často krát večer plače, dôvod je vždy niečo iné ale dokáže revat jak tur a vždy si niečo nájde. Tak som rozmýšľala ze jej možno už nepasuje tento režim, ma ho asi od 2 rokov. Dnes sme to urobili tak ze sme boli preč a hneď ako sme prišli som ju zobrala hore a povedala som ze vecernik už nejde. Bola v pohode l, žiadny plač, do 8 bola vo vani, potom sme išli dolu na jogurt, pozrela si nejakú rozpravku na riku kým zjedla a išli sme naspäť hore, umyt zuby a do postele. Prekvapilo ma ze to bolo bez plaču a celkom rýchlo zaspala(to asi preto ze bola hore od 6:15😅). Hľadám teraz nejaký nový rituál len sa neviem upratať. Skúste mi napísať ako fungujeme vy s takými malými deťmi. Ono ja by som ju išla dat späť, teda do sprchy už o 7, lebo viem ze by zaspala aj oveľa skôr, keďže posledné týždne už cez deň nespi a ani v škôlke. Len ten vecernik nám to cele kazí. A neviem ako to urobiť. Nechcem jej ho zakázať lebo to ma rada ale zas potrebujem nájsť nejaký kompromis. Ona totiž vie koľko je hodín a kedy ide aká rozprávka, takže klamať ju nemôžem, dnes som bola prekvapená ze sa nešla pozrieť na hodinky ci naozaj už nejde vecernik, ale rovno bez slova išla do vane. Za každú radu a podle ie sa o to ako to máte vy, budem moc vdacna🩷🙂

Strana
z2
angeli121212
2. mar 2024

@sandra49 tak už chápem ten striktný režim úprimne ma to prekvapilo, že prečo ale takto beriem. Z tvojho opisu mi kusok príde ako nervoznejšia akoby sa nevedela upokojiť tiež som bola miestami takáto ako dieťa spätne keď sa na to pozerám mala som akoby vnútorný nepokoj, rozum vedel, že napr už nie je dôvod plakať ale srdce to nebralo a ja som nevedela narábať s emóciami a áno pri únave sa to zhoršovalo, ked sa tak zamyslím, aj ked ma mama nevedela upokojiť pomáhalo mi keď tam bola so mnou a prijala to 🙂. To len taká vsuvka, k tomu psychológovi čo si písala v inom príspevku nie je to zlý nápad aj z titulu, že ak aj nebude mať diegnózu ani nič psychológ poradí ako s ňou môžeš ešte skúsiť pracovať aby si nezošalela. K tomu večerníčku a jedno s druhým ak je zle zmena režimu tak pozri na youtube rozprávky trebárs aj večerníčkové rovnaký počet inak kludne by si tam aj večerníčka mohla nájsť urob všetko ako pred tým len o kusok skôr v rovnakom poradí a pustíš z netu večerníčka len skorej a ked nemá rada malá zmeny skús postupne posunúť o pár minút až sa dopracujete k želanému času. K tej tvrdohlavosti čo sa týka včere možno by som vyskúšala namiesto večere pohár mlieka s tým že zuby si samozrejme bude musieť umyť potom

sandra49
autor
2. mar 2024

@evkamotka hej čítam.. teda bud citame alebo jej rozprávam, podľa toho na čo ma náladu, niekedy aj aj..ale často krát ešte po sprche v spálni tancuje a neviem ju nahrať do pyzama🙈 aj ja mam pocit ze je to napriek tomu neskoro..ale tieto jej cirkus revy sú aj cez deň za rôzne veci..len už nevládzem aj večer riešiť jej cirkus rev a to ze s nou neviem pohnúť.. cez deň ešte ma človek energiu ale takto večer však to je zle pre celú rodinu. Muž ten je už z toho na prášky 🙈

evkamotka
2. mar 2024

Druhu veceru pyta aj moje podobne stare dieta...zvykneme ho v pre nas vhodnom case (zdoraznujem pre nas vhodnom) upozornit, ze pojde o chvilu spat, nech porozmysla, ci je este hladny. Samozrejme je 🙂 ale to nevadi, dame mu a potom ma uz vecerny rezim vtedy kedy chceme my

evkamotka
2. mar 2024

@sandra49 starsi syn bol takyto urevany (diplomaticky "narocny"), potesim ta, vekom sa to zlepšilo

sandra49
autor
2. mar 2024

@angeli121212 dakujem si zlata ze si sa somnou takto podelila🩷😊 môžem to skúsiť, teoreticky by to taktiež mohlo fungovať. Ono ja som uz aj z toho frustrovana ze okolie ma nechápe a ze mala je rozmaznana a dobre by jej trebalo dat na rit aby sa ukludnila a začala rešpektovať nás rodičov..toto keď počujem chce sa mi grcat..pritom to hovoria ľudia čo sú pri mne od narodenia malej takže ju poznajú moc dobre..pritom dostala už na rit v minulosti..ale efekt bol úplne opačný.. este viac začala útočiť a bola doslova ako posadnutá diablom🙈 takže takéto už nepraktizujeme ani nebudeme. To bolo stokrát horšie ako len ticho čakať, kedy to prejde..

sandra49
autor
2. mar 2024

@evkamotka a co robí vtedy keď sa ho to pýtate? Hra sa? Alebo pozera rozpravku? Dakujem potešila si ma ze sa to časom zlepší 😁

simona20201309
2. mar 2024

@sandra49 už dávno ste mali byť u psychológa. Hneď v pondelok volaj. Mam rovnako starú dceru

vreckovka2
2. mar 2024

@sandra49 deti maju radi zauzivany rezim, lebo sa v nom citia bezpecne. Mozno aj preto ti strajkuje s akoukolvek zmenou. Ono navyk jedla pri rozpravkach nie je uplne vyhra. Na tomto by som skor casom popracovala. Ale druhu veceru ak je hladna, by som ja osobne nerusila. My sice nemame telku, tak neviem, ci to maju vsetky, ale rodicia si vedia takto nahrat program a pustit inokedy. Ak sa vam to da, tak nahrat a pustat v case, ked vam vyhovuje vzdy o den neskor? Zaroven dcere vysvetlit, ze ti pride, ze je uz prilis unavena a preco to nie je dobre. Preto by si chcela skusit posunut cas vecernicka.

sandra49
autor
2. mar 2024

@simona20201309 a co myslíš ze by to mohlo byt? Ja som uz aj čítala všelijaké diagnózy ale nikde som ju nenasla..mama mi furt hovorí, moc si na ňu dobrá, načo jej všetko vysvetlujes, mne prešlo cez ruky veľa detí ale ani jedno nerobilo toto co ona...nemysli to v zlom, len si myslí že by som mala byt tvrdia a nie ze smer psychológ. Ale mňa to len utvrdzuje v tom, že to nieje bezne správanie dieťaťa..

simona20201309
2. mar 2024

@sandra49 ja nechcem súdiť podľa svojej dcérky, viem ze všetky deti sú iné, ale pomaly 5r dieťa nemôže robiť take scény. To už sú rozumne bytosti s ktorými sa dá normálne dohadovať. Úplne bez prehanania - už s 2r som sa vedela dohodnúť.
Ak ti dieťa urobí cirkus lebo si oblečies skôr kabát ako čižmy, tak toto je taky príznak autizmu, že už dávno by som s nou bola na diagnostike.

bubuzu
2. mar 2024

A musí pozerať večerníček v telke? Však jej kľudne vieš pustiť rozprávku z netu skôr, alebo si nájsť v archíve telky nejaký večerníček čo nevidela a ďalší deň jej pustiť zas z archívu ten včerajší. Čiže jej ho púšťať o deň neskôr z archívu včaššie.

simona20201309
2. mar 2024

@sandra49 toto nie je o tom, byť tvrdá. To správanie a tie reakcie nie sú v poriadku

simona20201309
2. mar 2024

@sandra49 a ešte sa opýtam, čo zvykne robiť ak sa nehrá? Píšeš ze sa nevie hrať s hračkami. Co rada robí? Ma kamarátky?

angeli121212
2. mar 2024

@sandra49 ahoj rado sa stalo a uplne ťa chápem s tymi kecami ohľadne výchovy a tom ako máš dať na riť a verím že to malo opačný efekt sama sa snažím všemožne tomuto vyhnúť lebo to beriem ako svoje zlyhanie, nemyslím že váš problém by sa vyriešil dvoma na zadok ono žiadny problém sa takto jednoducho nevyrieši len v lepšom prípade sa zametie pod koberec v horšom z jedného sa tým urobí viac problémov. Inak byť dobrý k vlastnému dieťaťu je pre mna prirodzené to nevylučuje ho vychovávať. Ja by som byť tebouk psychológovi išla ak má dcéra naozaj diagnózu takto budete trápiť len seba aj ju bude vám všetkým jednoduchšie vedieť na čom ste a ako to riešiť ako reagovať

duppka13
2. mar 2024

Ja ta chapem s tymi schodmi, tiez to neznasam chodit hore dole. Naveceria sa v kuchyni, potom si pozrie rozpravku, pol hodku predtym ako ideme na poschodie uz je vypnuta telka. Ma 2 roky, hracky ma v obyvacke, este nema vlastnu izbu. Spi v spalni, tam ma par knih. Ideme teda hore, trochu si poupratujem, osprchuje sa, lahneme si spolu, precitame knizku, porozpravame sa a ide do svojej postielky, zhasnem pustim nocnu oblohu a idem prec a ona tak zaspi.
To jedlo moze tvoja pytat preto lebo jedlo = mama mi zapne televizor.
Izbu jej budeme robit na poschodi ale moc z toho nie som nadsena.

ivangeline
3. mar 2024

Ked moje na obed nespia,tak je sprcha/kupkanie,vecera o 18 az pol 7,rozpravka len ak sme neboli doma a spomenu si,(pred spanim nie je vhodne cumiet na obrazovku a neee,pochybujem,ze vie,kolo je hodin...), vecerny ritual pred spanim a medzi 19 az pol su v posteli. Netahala by som to do 20tej,ked prestala spat na obed a ma vela podnetov cez den.

nwnw
3. mar 2024

@sandra49 vecernicek nie je problem. Ja by som zrusila jedlo o 20:00. U nas aj o 19:00 je neskoro, lebo potom nespia dobre. No niekedy sa neda, ked su vonku dlho. Beznwe veveraju o 18:00 a v lete veru neskor, ale to uz TV nepozeraju moc.

evkamotka
3. mar 2024

Nesúhlasím riesit autizmus a nesuhlasim ze by to 4.5 rocne uz nemalo robit. Nas syn ma oproti inym detom velmi jasne stanovene hranice a napriek tomu vela plakal a napriek tomu az v 5r a neskor to zacalo ustupovat. Uz sa karta obratila a je rozumny, no jednoducho to trvalo.
Ked sa ho pytame za druhu veceru, robi hocico, niekedy sa hra, niekedy pozera telku. Ma starsieho brata, takze ten rezim uz nie je taky presny, zavisi co deti spolocne napadne ze chcu robit.
Dobry napad tu mal niekto s tym vecernickom zo zaznamu

tamta
3. mar 2024

@evkamotka nikto netvrdí, ze dcérka autorky je autistka, avsak autorka sama v úvode píše, ze uvazuju nad psychológom, takže asi v správaní jej dcérky je nieco, co stoji za pozornosť.
Ja zas nesúhlasím nechať dieťa tak, 'ved z toho vyrastie' alebo 'je to jeho povaha'. V rodine tiež odkladali návštevu odborníka s týmito argumentami a nakoniec tam trochu problém na riešenie je a nebyt odkladania, mohol byt uz vcas podchyteny. Ak sa rodičovi niečo nezda, radsej ísť zbytočne ako sa vecne chlacholit, ze je vsetko ok.
Samozrejme veľmi autorke želám, aby tam žiadny problém nebol. Ale nedovolila by som si takto radiť na základe jednej popisanej situácie...

zuzkaa1991
3. mar 2024

@sandra49 necitala som dokonca nemame poschodovy ale tiez mame rozdeleny dom denna a nocna cast ma 6r a stale.sa nehraje v izbe tak ako píšete asi 2krat do.mesiaca nezpi.tam este....vecerny cirkus sme.mali vzdy 🤣🤣preto sprchu ma skôr okolo 18 19hod zalezi ci zima alebo leto spat chodi pred 9 a tiez pozrie tv a ideme do izby lrecitat knihu a spat ;) ....nevidim problem ze musi dieta ist do sprchy a spat...voda preberie a tym padom nechce spat ;)

Vzdy sommss drzala.strikne rezimu a neraz by na mas volali sociálku co vreskala🤣🤣🤣pri umyvani to sme ju dvaja nie raz museli drzat aby som ju osprchovala za 2min🙈🙈a to mala aj 2r aj 3r🤦‍♀️

sense
3. mar 2024

Čiže v podstate je to kto z koho a ona v konečnom dôsledku vyhrá.
Skus nabudúce inak o. K si ešte hladná ale nájdeš sa v kuchyni pri stole bez televízora, vieš ona bude rúcať ako túr deň dva, tretí pritvrdi bude rúčat ešte viac a štvrtý ešte jeden stupeň pridá a piaty pochopí ze nech bude rúčat koľko chce tak svoje nedosiahne tak ručať prestane.

Kedysi sdom zažila podobne dieťa.... Jedného večera som povedala kľudným hlasom ze slabo hučí nikto ju nepočuje musí hlasnejsie aj chvíľu skúsila hucat hlasnejšie ale nepomohlo
A potom prestalo.

lejduska
3. mar 2024

@sandra49 neporadím ti ale veľmi ti rozumiem, bývali sme takto u svokry,lepšie bolo ze vlastná obývačka hore ale horšie ze dole spoločná kuchyňa a kúpeľňa, schody ma zničili, a asi každého z nás svojim spôsobom. Bolo tazke prispôsobít rezim 2 poschodiam pricom na kazdom zije niekto iny. Chapem aky je to super pocit ked sre chvilu v byte. No musíte vyťažiť z toho ze mate k dispozícii celý vlastný dom a prispôsobiť tomu aktivity. Nemáte niekde dole kutik pre dcérku? Na hranie, čisto hernu, aby hore boli len spálne. A podla mna nechodi spat vôbec neskoro, kukne vecernicek a sup hore do pyzamka a buvky🙂 a poznám aj situácie s tým kricanim pred spanim😅 no neviem ci to vyplýva z domu

Strana
z2