Názor na sedenie 6,5-mesačného dieťaťa
Aký máte nazor na sedenie dietata v 6.5 mes ak este same nesedi?
@anonym_autor 5.6 s podporou, 7 8bez, každé dieťa je iné
Nema este co sediet, ak to same nevie. Nema dost silne svaly, pretazuje sa mu chrbtica, klby.. je jedno kolko ma mesiacov.. kazdemu to inak dlho trva
Tetaz je to otazka mozno mesiaca dvoch, vydrzat.. ale nasledky mzou byt roky roky, neprejavia sa hned, mozu po 30, 40tke az
@anonym_autor sedenie s oporou*
@anonym_autor ty si kto? Matka či skôr babka ktorá dala sedieť vnúča ktoré ešte samo nesedí?
@anonym_autor samozrejme že sedenie s oporou nie je pre dieťa absolútne vhodné
Z hľadiska vývojovej kineziológie a štatistických dát je to v 6,5 mesiaci úplne v poriadku a v norme.
Tu je analytický pohľad na situáciu, oddelenie mýtov od faktov a mechanika pohybu, ktorá vás bude zaujímať.
1. Benchmarky a Dáta (WHO & Kineziológia)
Ak sa pozrieme na štandardné distribučné krivky (WHO Motor Development Study):
• Rozptyl normy: Samostatný sed sa objavuje medzi 4. až 9. mesiacom.
• Medián: Väčšina detí sedí stabilne bez opory okolo 6. až 7. mesiaca, ale často ide len o krátkodobú stabilitu.
• Kvalitatívny sed: To, čo fyzioterapeuti považujú za skutočný, zrelý sed (dieťa sa doň dostane samo a má rovný chrbát), prichádza často až v 8.–10. mesiaci, zvyčajne až po tom, čo dieťa začne loziť.
Záver: 6,5-mesačné dieťa, ktoré nesedí, nemešká. Je v rámci štandardnej odchýlky.
2. Systémový problém: Pasívny vs. Aktívny sed
Váš cieľ nie je "dieťa, ktoré sedí", ale "dieťa, ktoré má svalový korzet schopný udržať chrbticu v sede".
• Pasívny sed (Chyba systému): Ak dieťa posadíte a ono tam „drží“ len vďaka uzamknutiu kĺbov alebo opretiu sa o ruky s guľatým chrbtom, obchádzate fázu budovania svalov.
• Dôsledok: Preťaženie väzov, tlak na platničky, fixácia zlých pohybových vzorcov (dieťa sa nevie zo sedu dostať preč).
• Aktívny sed (Správny výstup): Dieťa sa do sedu dostane samo, zvyčajne cez „šikmý sed“ (na boku) z polohy na štyroch. Toto je dôkaz, že svaly trupu (core) sú pripravené.
3. Fázový plán vývoja (Roadmapa k sedu)
Sed nie je izolovaná zručnosť, je to vyvrcholenie sekvencie. Ak dieťa nesedí, skontrolujte predchádzajúce „inputs“:
1. Druhý vzpriamení (cca 3.-6. mesiac): Dieťa na brušku, opreté o dlane (nie lakte), hrudník vysoko.
2. Otáčanie (cca 5.-6. mesiac): Plynulé pretočenie z chrbta na brucho a späť.
3. Pivotovanie/Lietadlo: Pohyb okolo osi na bruchu.
4. Šikmý sed (Prekurzor): Dieťa je na boku, opiera sa o jednu ruku a dvíha trup.
5. Samostatný sed: Finálny stav.
Ak v 6,5 mesiaci dieťa zvláda body 1 a 2, systém funguje správne a bod 5 príde organicky.
4. Riziká a Varovné signály (Risk Register)
Kedy treba zbystriť pozornosť:
• Hypotónia: Dieťa je výrazne „handrové“, nedrží hlavu pevne.
• Asymetria: Preferuje výrazne jednu stranu, točí sa len cez jedno plece.
• Žiadna snaha o pohyb: Dieťa len leží na chrbte a nevykazuje záujem o vertikalizáciu alebo otáčanie.
Odporúčanie (Action Plan)
1. Stop manuálnemu posádzaniu: Nepodkladajte ho vankúšmi, nedávajte ho do jedálenskej stoličky (pokiaľ to nie je nevyhnutné na kŕmenie príkrmami – aj vtedy radšej polohovateľné ležadlo).
2. Floor time (ROI aktivita): Maximum času na zemi na pevnej podložke (nie mäkký matrac/gauč). Pevná podložka dáva spätnú väzbu (oporu), ktorú dieťa potrebuje na zapretie sa.
3. Motivácia: Hračky dávať tak, aby sa za nimi muselo načahovať do strán a krížom (podpora šikmých brušných svalov).
Zhrnutie: V 6,5 mesiaci je nesedenie fyziologicky normálny stav. Ignorujte okolie, ktoré tvrdí „my sme vás dávali sedieť v polroku“. Dnešná ortopédia a fyzioterapia má jasné dáta, že predčasná vertikalizácia škodí
@anonym_autor ty si kto? Matka či skôr babka ktorá dala sedieť vnúča ktoré ešte samo nesedí?
@anonym_7b40c5 matka a každý má presviedča ako ma sediet ale ja to nerobim zato sa pytam na nazor ze kto ma pravdu
@anonym_autor 5.6 s podporou, 7 8bez, každé dieťa je iné
@ivicatolic každé dieťa je síce iné, ale pre každé dieťa je sedenie s oporou zlé
@anonym_autor ak take male dieta este nedokaze nieco robit same, tak nie je dovod aby to robilo nasilu. Nevie ani jest priborom, tak tiez mu hadam nikto nepcha vidlicku a noz do ruk, nie? Zbytocne si ublizi.
@ivicatolic každé dieťa je síce iné, ale pre každé dieťa je sedenie s oporou zlé
@belllinka Ako má potom sedieť? Iba ležať?
@ivicatolic má ležať alebo byť na bruchu alebo v korýtkovom polosede ako vo vajíčku.
@ivicatolic no nemá sedieť pokiaľ to samé nevie. Ano, ma byt na chrbte , na bruchu, na štyroch, stvornozkovat. Ale nie v sede do ktorého ho dáš ty.
Nie, nema sediet s oporou. Ak si nevie samo sadnut, neposadzuj ho. Ano, pozname to, ze babicky nutia. Ved ich deti sedeli uz ako 3 mesacne. Ked dieta vtedy nesedelo v pol roku, tak uz urcite nebolo zdrave. Ale to, ze mame teraz cela generacia tych, co sedeli predcasne, problemy s chrbticou, tak to uz nevedia.
Aj mna nutili pri kazdej navsteve, aj ja som si vypocula, aka som zla matka a ako dieta bude pozadu. Jednym uchom dnu a druhym von. Je to tvoje dieta, ty zan zodpovedas, ty s nim budes behat k lekarom a ty ho budes liecit.
@ivicatolic jemu to sedenie nechyba. Iba tym okolo.
Svaly si cvici tym, ze je na podlozke, ze sa toci, hybe, dviha ruky, nohy, rotuje, posuva, skusa balans.. Sak si vyskusaj, ze to nie je lahke 🙂
Jednoznačne nesediet pokiaľ sám sa neposadi
S oporou neposadzat. Dieta si musi vediet sadnut samo, az potom bude sediet. Predchadza tomu stvornozkovanie, kedy si svaly dieta riadne spevni. Potom si dieta sadne. Na sedenie ma este dost casu. Ono sa to nezda, ale kazdy pohyb ma svoj dovod. Ak dieta posadis teraz, nebude mat taku silnu motivaciu na stvornozkovanie. Jasne, ze sa mu bude pacit sediet, ale nicis mu tym chrbticu a este mu pravdepodobne zamedzis v rozvoji dalsich dolezitych pohybovych vzorcoch.
Naco je to dobre ... ach
@anonym_autor to sa fakt ešte niekto v roku 2026, keď má prístup k internetu, pýta? Na celú rodinu sa môžeš vykašľať, maximálne im povedať, nech sa spýtajú detského lekára alebo ortopéda a teba s tým neotravujú. Je to tvoje dieťa a ty rozhoduješ, čo a ako. Moje sa ako 6 mesačné postavilo v postieľke, 7 mesačné štvornožkovalo, sadlo si samé v 10 mesiacoch a v tom istom mesiaci začalo samostatne chodiť. Ani ma nenapadlo niečo nejako urýchľovať, an čo? Keby si aj sadlo v 12 mesiacoch a chodiť začalo v 18, je to v poriadku
U každého dieťaťa je to individuálne, my sme s dcérkou chodili aj na fyzio a to čo ti všetci okolo môžu radiť (sedenie s oporou) by ti lekár úplne vyvrátil. Nám začala sedieť až na 8 mesiacov,ALE rovno sedela stabilne a nepadala. Mala asymetriu a cvičili sme, trebalo posilniť bruško a chrbticu a pomohlo to. Máme okolo deti, ktoré sedeli už pomaly na 5 a pol mesiaca (rodičia dávali vankúše a pod) a do 9 mesiacov tie deti nesedeli samostatne bez padania a niektorí skončili aj na fyzio. Tak si teraz vyber čo je horšie.... ani podľa tabuliek dieťa nemusí sedieť na 6 mesiacov, to už dávno neplatí 🙂