Nebaví ma hrať so 7 mesačným synčekom

27. dec 2021

Nechcem aby to zle vyznelo, mam synčeka, má 7 mesiacov. Veľmi ho ľúbim, veľmi sme po ňom túžili. No dáko sa neviem nájsť v aktivitách, ktoré s ním robím.
Dosť ma to trápi, vždy večer si to ale vyčítam. Občas ho ,,odložím,, do ohrádky, občas ho nechám v stoličke aby som si stihla porobiť a podobne. Potom si vyčítam že sa mu nevenujem viac.
Len ma zaujíma či som fakt nemožná mama alebo to majú aj iné maminy tak? :(
Malý len plazí, tak ho aj nechávam realizovať, nech sa pomotá po byte, samozrejme ho sledujem. Ale nie tých aktivít nieje tak veľa so 7 mesačným. Co robievate alebo ste robievali so 7 mesačnými deťmi?

ariannazara
27. dec 2021

Prosím ta? Môj ma 2,5 roka od malička som si pri nom robila raz kresielko, hracia deka a neubudlo z neho. Zato dnes je samostatný a sam sa prehra celý deň, vždy si niečo nájde a nepotrebuje ma aby som mu celý deň asistovala. Občas mu prečítam knihu, zahráme sa nejaké kocky ale väčšinu času sa hraje sám beha, skáče od mala som ho tak viedla a mam čas aj na veci okolo domácnosti.

bosorka2302
27. dec 2021

Ja som sa dietatu venovala na 200 percent a teraz ma 4 a sam nevydrzi bezo mna ani minutu. V kuse mu musim robit program.si pripadam ako animator. Je to extremne narocne takze nic si nevycitaj prosim ta. Ja uz by son robila inak😀😀

amelie2017
27. dec 2021

Ty si pamatas, co s tebou robila mama, ked si mala 7 mesiacov? Ja nie. Ale pamatam si, ze ked som bola starsia, tak prisla z roboty, sla urobit nakup, postavila varit, isla prat- nemali sme automatku, vysavala,...raz za tyzden clovece, par krat do roka nejaky mensi vylet. Ked sme boli starsie, listocek na linke, ze treba kupit rozky, zemiaky, ktore mame uvarit, povysavat, sobota vylet? Kdeze, jedna prasit koberce, dalsia vyriadit obyvacku, dalsia detsku..sem tam nejake clovece, spolocny film, nejaky vylet..a aj tak ju milujem celym svojim srdcom. To len teraz nam tlacia do hlavy, ze musime detom venovat kazdu sekundu svojho bytia, vymyslat tisicpatstvo montessori aktivit, skladat lego, hrat sa s babikami, chodit 10 krat na den na ihrisko alebo na prechadzku...
Jasne, ze sa svojim detom venujem, ale ano, aj ja ho supnem do kresielka a idem si spratat kuchynu, pod hrazdicku a chvilu si citam..treba ich mat na ociach, ale je dobre, ze vydrzia chvilu aj same.

marianarem
27. dec 2021

Ja tiez nie som taky typ, co dietatu stale vymysla nejake aktivity. S malym sme v takomto veku pozerali knizky, hovorila som mu basnicky, slabiky, spievala pesnicky, alebo som mu proste hocico rozpravala. Chodili sme na prechadzky von a tam som mu vselico ukazovala. Okrem toho som ho nechala hlavne objavovat domacnost a nech si najde aktivitu aj sam. Spristupnila som nejake policky a sufliky, naplnila som ich len bezpecnymi vecami. Davala som mu do ruky veci, s ktorymi som robila ja - varesky a ine kuchynske nastroje, suroviny do varenia, pravitko, spagat, hrnce, no proste bezne veci. Teraz ma uz 2 roky a vela nasich spolocnych aktivit je stale proste to, co robim ja - varime, pecieme, vysavame, perieme a vesiame pradlo, s manzelom robi okolo domu, na zahrade. Ukazujeme mu dalsie a dalsie veci z domacnosti, z dielne, skusame, co ho zaujme. Knizky, basnicky a pesnicky stale ficia, ale to celkom bavi aj mna. Aj sa s nim hram, ale cele dni by ma to nebavilo.

amelie2017
27. dec 2021

@bosorka2302 nic si nevycitaj, cela zavisi aj od dietata, moja 4 rocna je taka ista. A to som sa snazila ju nechavat aj samu, ale ona bola od prvej sekundy prisavka. Nikde nevydrzala, len na rukach, alebo sme museli stale byt pri nej a ukazovat hracky, podavat..sama nevydzrala ozaj nikde. Teraz mam 5 mesacneho a tomu staci, ked sa na neho usmejem, obcas vyplazim jazyk, urobim grimasu a spokojny. V pohode ho dam do kresielka a mozem si ist umyt vlasy. Z vane sa na neho skerim a on spokojny. Toto so starsou nehrozilo. Pritom som to skusala aj pri nej.

bosorka2302
27. dec 2021

@amelie2017 ja mam 20 ricneho syna a 4 rocneho syna. Starsi sa vedel zabavit sam, dostudovala som pri nom celu vysoku skolu😀😀. Tento maly je prisavka a neviem preco🤔🤔. Este aj wc so mnou, zaspava so mnou......cely den so mnou.....doslova sa pri nom striedame ked chcem mat minutu pre seba.

amelie2017
27. dec 2021

@bosorka2302 poznam, tak to bolo so starsou a vlastne aj je. Uz jej obcas aj tablet strcim do ruky, s nadejou, ze aspon tu umyvacku nalozim/vylozim, ale to tiez stale maminka pozri, ako krasne som namalovala, maminka, pacia sa ti tie modre vlasy, maminka..ked nereagujem a nepridem, tak niekedy taky krik, az sa zlaknem, co sa deje a ona ze krici, lebo som ju nepocula. Vacsinou mi so vsetkym pomaha, bavi ju upratovat, ale obcas, ked to potrebujem spravit rychlo, volim toto riesenie a koniec koncov je to este horsie 😂🤦‍♀️

bosorka2302
27. dec 2021

@amelie2017 presne, presne aj u nas🙄🙄

poslednepogo
27. dec 2021

Úplne normálne,ja som mu vyložila hračky keď sa plazil, skúmal ich, skladala som pri ňom prádlo..a v podstate všetky veci okolo domácnosti, a len sa motal popri mne a všetko som si porobila, prenášala Max z miestnosti do miestnosti.. bude sa baviť sám, a sem tam nejako zabaviť podávať hračky ukazovať obrazky

euka210
27. dec 2021

No so 7m velmi toho este nenahras. Nech objavuje svet ako chce, je to to najlepsie. Je to o tom, aku hracku mu das, dolezitejsie je asi rozpravat sa s nim, mojkat. Neda sa dietatu venovat 24h denne. A ani to nie je dobre.

misickahus333
27. dec 2021

Už len to ze si to vycitas ze myslíš nato znamená ze si dobra maminka😊 tiez som to mala presne to co ty taky pocit vyčítala som si to potom som si povedala ze som dobrá mama uz len preto ze ma to trápi a pocit aj sam odišiel

21oktober
27. dec 2021

@bosorka2302 ja by som si to tiež nevyčítala, ja mám 5 detí a všetky som vychovávala viac menej rovnako , veľmi rýchlo som ich viedla k samostatnosti , aj sa samé prehrali. Ale jedna z dcérok je tak viac na mňa , minule som to počítala tak 10 krát za tri minúty povedala mami ( pozri , poď som mnou , moja kamarátka, daj mi mami pusinku , aha čo som nakreslila mami, a vieš čo Jožko je do mňa. atď. ) Jednoducho sa mi snaží byť na blízku .

borkavan
27. dec 2021

nikdy nerob dieťaťu animatora. Jasne treba sa mu venovať...ale treba ho nechat aj sameho, nech sam objavuje svet a nech sa vie sám zahrať, zabavit....podnecuje to kreativitu, fantaziu, tvorivosť a hlavne sa nauci byt sam so sebou. ..Deti, ktore si vedia sami vyplnit cas, menej potom podliehaju návykovým latkam a tak...lebo, uz im rodicia nestačia, vsak su trápni v puberte ...ale nevedia si vyplniť cas samy, lebo do 13. rokov im to robili rodicia, tak hladaju vzruchy inde ....Takze klud...Moj maly napr. doteraz nevidel skoro žiadnu americku animivanu rozpravku....preco? lebo mna to nebaví a mame jeden telkáč. Raz sme boli v kine na Frozen 2 a to som prespala....problem bol, ked sa chcel rozprávať o tom filme...😁 Jednotku doteraz nevidrl, uz ma 7 rokov. Ani Spievankovo nepozna...ani Fiha Tralala a ine ptakoviny. Mne to liezlo na nervy. Pozna Mira Jarosa a Smejko a Tanculienka. To sa ako tak dalo ..atd ...aj tak si nasiel svoje....značky aut...a fičí na tom,. kresli si ich, vystrihuje, chodim s nim po parkoviskach...atd...a tvarim sa , ze pocuvam.

bashee
28. dec 2021

Uplne rovnake pocity a obavy som mala donedavna. Mam 8 mesacneho syna. Ale nie je to o tom robit dietatu nonstop animatora. Niektore mamy si to mylia a maju potom mylny dojem, ze ked sa dietatu nevenujem na 100% tak niesom dobra mama. Ale aj to dieta ked sa uz plazi ci lozi potrebuje priestor na preskumanie hraciek, okolia a pod. Vie sa prehrat na brusku aj ked ho casto treba chytat aby si neublizilo. Ak nieco robis mozes mu rozpravat ci spievat a to je tiez pre dieta zabava. Alebo nemusis a moze ta len sledovat. Jedna mamina v podcaste co som pocula vravela ze jej prvorodeneho nonstop zabavala, nedala jemu ani sebe vydychnut a dnes ma nesamostatne dieta co ju pri vsetkom potrebuje. Pri mladsom tu chyba vraj neurobila a je vraj omnoho samostatnejsi. Toto ma utvrdilo v tom, ze vsetko s mierou. Niekedy si tuzim vypit kavu tak ho necham na podlozke sadnem si na gauc a rozmiestnim mu ci uz len plastovu flasu a krabicku so zuvackami na zem. Teraz ma obdobie ze nehracky su top. Hracky ho zaujimaju menej. Tie zvuky farby a tvary to je pre dieta zabava samo o sebe. Neboj si normalna a dobra mama. Koho by bavilo cely den byt animatorom. O tom to nema byt. 🙂 ja mojmu napr rozmiestnujem po dome rozne veci a nech za nimi lozi. Zapiskam na neho alebo zahrkam z druhej strany izby inou vecou a zase lezie ku mne. Aj telku si pozrie niekedy zo stolicky. Nie zrovna celovecerny film ale chvilku ked potrebujem daco urobit. Oci mu nevytecu hlava neodpadne. 🙂👍

marianeta
28. dec 2021

Nieje nič zle na Tom ,že je chvíľu vydaný na samozabavanie.. Pred 30-40 rokmi matky nepraktizovali montesori, neboli 3 r. s deťmi doma a.pozri, aj z týchto ročníkov tu máme lekárov ,inžinierov učiteľov atď. Mňa by tiež nebavilo robiť dieťaťu animatora celý deň..

jaskolka
28. dec 2021

Samozrejme, že si dobra mama. Teraz je ten premotivovany trend, že 24/7robim s dieťaťom niečo (a je fuk, či ono chce alebo nie, proste musím a hotovo, lebo to tak sa valí zovsadial), teda ľudia, čo nemajú potrebu, chuť ani energiu to robiť, sa potom cítia zle.
Ja skor premýšľam, preboha, ako môže jedna dospelá osoba (99%zena) celý deň robiť s tým dieťaťom? Veď jasné, že nemôže to baviť, stále s nim hrať tancovať spievať skladať a podobne...
Dieťa sa môže aj musí proste do istej miery nechať aj samo sa zabaviť, či len lozit plazit a podobne (podľa veku)
Život s dieťaťom nie je, že sa na komplet prispôsobím jemu. Naopak ono sa prispôsobuje domácnosti a žije v nej, samozrejme svojim detským spôsobom.
Ja sama som typ, ktorý nebaví sa stále len zaoberať dieťaťom(akože co by som s nim stále mala robiť) , normálne sa o neho postarám, aj si čítame, aj hráme, aleje aj v izbe, kde sa hrá sám, objavuje, lozi, prekladá si hračky, a len na neho dozerám a robím si svoje.

gleep1
28. dec 2021

dieťa nepotrebuje aby sa s ním matka od rana do večera hrala, potrebuje ju mat len na blízku. Ked je ako prísavka treba ho zapájať do aktivít a nie sa s ním hrať. U nás supe vajíčka, umýva z vonku rúru a stolik v obývačke len 17 mesačná dcéra a nie lebo musí ale lebo chce. Dieťa chce vedieť a chce byt užitočné 🙂 a kresielko a všetko toto je úplne v pohode. Ak si naňho vyčlenis 30-60 minút denne tak je to viac než dosť. My mame rozdelené 15 minút čítania rano, 15 minút hrania cez deň a 15-30 minút čítania pred spaním. Mame to takto od jej polroka.

marianeta
28. dec 2021

Inak odporúčam pozrieť si dokument Babies..

nikus88
28. dec 2021

Mam 3 deti no ani jednemu som sa nejako extra nevenovala..teda 2dceram vobec lebo som bola na ne sama a doma trebalo aj navarit aj upratat ci okolo domu porobit, no aj tak som sa vecer dockala vety.. " šak len doma sediš na materskej." Rozviedla som sa! Teraz mame s druhym manzelom synceka..tak take zakladne veci som mu ukazala aj naucila rozpravat..
No manzel sa mu venuje stale...a ked je so mnou,nevie sa hrat sam....co je chyba...ty si myslis,ze mamicky su od rana do vecera zazrate s dietatom na hracej deke? A kto navari,uprace povesa pradlo ci ine veci okolo domu...? Nic si nevycitaj...pohoda

heidy222
28. dec 2021

Nechat lozit Po zemi a objavovat je to najlepsie, co mozes pre rozvoj motoriky urobit. Ako Uz bolo povedane: Si jeho Mama, ktora je s nim a lubi Ho, to je vsetko co potrebuje, nemusi mat Profi animatora

marilora
28. dec 2021

@ariannazara pokiaľ nevrieska a nie je nespokojný je to fajn. Moja mala tiez sa gulala, valala na koberci alebo som ju mala v stolicke a ja som si robila svoje . To vyzadovanie pozornosti pride neskor okolo druhého roku zacnu mat deti obdobie vzdoru.