Nechcem ísť na dovolenku s ročnou dcérou
Ahojte. S manzelom riešime dovolenku. Máme dcerku, ktorá bude mat v leto rok. Muž chcel isť na dovolenku autom do Talianska. Ja si to neviem predstavit, povedala som, ze ked tak podme niekde tu v okoli a s niekym. Ako to balenie, zabavanie malej tolko hodin v aute. To, ze tam budeme len my takze odpadá také urobte si aspon jeden večer v dvojici, postrážime Vám malu atd. Ja neviem ci toto mozem za mna nazvat “dovolenka”. Plus ešte nemá ani jeden zub a bojim sa, že ked doteraz nič taj to v tom lete už pride .
Chápete ma? Pripadne boli ste niekto takto a viete mi napisat skusenost uprimnu, či to za to stalo alebo by ste daky ten rok počkali? Dakujem
My sme chodili na stanovačky s polročnými deťmi, ale to asi nebude to pravé pre vás 😃
K moru by som sa asi netrepala s ročným dieťaťom, autom už vôbec,ale zároveň by som na dovolenku nešla "s niekým", aby mi strážil dieťa ...
My sme boli v Chorvatsku, ked bolo mladsie take male, cestovali sme v noci. Ale ano… dovolenka v pravom slova zmysle to nebola. Uzil si ju naplno starsi syn - skolkar. My sme vlastne tak klasika robili, co deti bavilo. Ale zas na taku uplne dovcu, ze fakt oddych sme my chodili bez deti… ked boli take, ze tyzden vydrzali u babky.
Na prvej dovolenke s dcérkou sme boli keď mala 11 mesiacov, šli sme do Chorvátska autom. Šli sme na noc tak cestu prespala, domov to iste. My sme si to užili, mala ešte nechodila tak sme za ňou nebehali, v mori sa jej veľmi páčilo. Boli sme my, sestra s rodinou s brat s priateľkou ale žiadne také ze by nám niekto malú postrazil. Sestrin malý dostal hneď angínu tak hneď leteli na pohotovost a brat sa nehrnie do starostlivosti. Keď spala doobeda zobrala som ju kocikom na prechadzku a sli sme do kaviarne a poobede keď spala, spali sme aj my a večer sme posedeli na terase a potom zas spat. Keď mala 2 roky tak som povedala ze s nou budem radšej doma lebo už chodila ako bludna ovca a samozrejme vždy opačným smerom. Minulý rok už mala 3 a to sme boli v Turecku letecky a to bola úplná paráda. Doteraz mala z toho žije, není dňa aby nespomenula ze by chcela ísť znova. My sme ale není tie typy co potrebujú vysedavat v baroch do rána, u nás jento fakt o tom oddychu 🙂
My sme isli 7-8h autom aj s 3 mesacnym, s rocnym, dvojrocnym a vlastne v akomkolvek veku. Cestovanie bolo des, to je fakt... ale tam sme si to uzili v ramci mozností... ono vsade to bude starostlivost o dieta, intenzivna este niekolko rokov, iba miesto bude iné... tvoj manzel zrejme netusí aký výdaj energie a psychicka a fyzicka zataz znamena okolo takeho dietata ktore uz neobsedí, no nerozumie co moze/nemoze, pripadne zuby/teploty/vracanie/hnacky.... tak nech na tom popracuje a potom planuje...
Ja som mala tak urevane dieťa, že jediný kto by sa z našej dovolenky tešil by boli susedia bývajúci doma pod nami, čo chudáci, keď sa chceli vyspať museli mať štuple do uší. By si určite užili ten kľud 😁
Autorka ty najlepšie dieťa poznáš, vieš či to bude priveľká záťaž, ak sa na to necítiš nechoď. A ak tak isto mimo hlavnú sezónu buď pred alebo po keď sa už ochladí a bude znesiteľne.
Ani ja som nechodila s takými malými deťmi. Nebola to pre mňa dovolenka. To balenie, zmena prostredia, zábavanie drobca, proste všetko okolo toho bol pre mňa zbytočný stres. Ale vynahradili sme si to, keď deti podrastli a vedeli spolupracovať, počkať, vydržať atď. To bolo už super.
Ja by som išla, však cestovať môžte aj na večer aby mala pospala... ú nás je skôr manžel proti, ale on preto, že mala si to ani pamätať nebude .. načo mu ja vždy poviem, že my si to však pamätať budeme a taktiež by to boli krásne spomienky 🙂
Chápem ta a za mna nie. Pre mňa by to nebola dovolenka, to sa môžem starať o dieta aj na SK. Obzvlast keby sa niečo stalo a bol potrebný lekar.
@katka700 a ako pise presne, teraz prevlácat doslova decka v perinkach v lietadle je chore. Jednak z toho to dieta nič nemá, a jednak letieť XY hodín s vrieskajucim dieťaťom je tiež "zazitok". Ale to už tie "super" matky nevidia, resp.nechcu vidieť.
My sme boli a aj s menšími deťmi aj viackrát v lete. Ale my sme akčná rodina. Muž bol rád, že si konečne môže užiť deti celé dni pri mori a ja som si mohla čítať a oddychovať. A ja som typ, čo nehľadá dôvody prečo sediet doma, ale spôsoby ako vypadnúť z domu., Boli sme aj autom aj letecky.
@lienka.7 nuž, každý sa môže rozhodnúť ako chce , a každý si svoje dieťa pozná🙂 keby bolo moje dieťa vrestadielko tak do lietadla snou nejdem :D samozrejme ani autom, ale inak predpokladám ze v Taliansku lekárov majú
@lienka.7 pre mna osobne, su vacsim "zazitkom" ako vrestajuce male deti, chlapi, co sa ozeru este na letisku, lebo letia prvy, ci druhykrat za zivot a bez ozratia by ich do lietadla nedostali ani parom volov. a potom cely let na striedacku hlucne chrapu, hlucne sa smeju a cestou na wc narazaju do spolucestujucich.a potom 8-10 rocne deti, co si lietadla standardne pletu s ihriskom a citia potrebu sa tam nahanat. cize, kazdeho z nas v lietadle obtazuje nieco ine.
Neisla som na dovolenku ked mala rok, z uplne rovnakych dovodov ako mas ty. Pre mna by to dovolenka nebola, navyse s takym malym dietatom sa ani na slnko nemozes vyvalit a vacsinu dna musis byt aj tak niekde vnutri a tam jej robit program
My sme leteli na Mallorcu keď mal syn rok a pol, a bolo fajn...mne pomohla už iba len ta zmena, vypadnúť z domu. Ja by som išla.
Je to vasa vec a rozhodnutie. Ja ti mozem akurat napisat, ako sme to mali my. S prvorodenym sme leteli na prvu dovolenku, ked mal 3. S druhorodenym sme leteli, ked mala 11 mes. Nebol ziadny problem. Ked boli deti male, dovolenka bola rodinna, to znamena, ze sme neriesili cas bez deti. Mali sme ine mentalne nastavenie ako tu autorka. Tym padom sme si oddychli. Samozrejme, ze je to iny typ oddychu, ako bez deti. Ale nikdy sme z dovolenky neprisli unaveni, nikdy sme ziadnu rodinnu dovolenku nelutovali. Bez deti sme zacali cestovat az o dost neskor.
Navyse, vyhoda rocneho je, ze (predpokladam) poobede spi par hodin.
Máš pravdu, pre mňa by toto nebola dovolenka ale plus práca, dieťa má len rok, to je pramálo na také cestovanie, vystavenie horúčavám pri mori. To vôbec nie je oddych.
Záleží od dieťaťa, ja som nemala rada tieto cesty, podľa mňa ročne dieťa nemá ani pri "mori" co robiť, žiadny zážitok v mori kupat sa o nicom, horuco,.... My sme chodili na balaton, rôznych welnessov v HU, atď.. cesta primerane dlhá ( nie dieťa som si nikdy v aute nezabavala) a podnebie tam akurát, aktivity primerane. Áno auto plne. Jedlo som mala naplánované, nepočítane z domu :D na mieste sa riešilo ovocie, zelenina. Spoločne večeri bez dceri nám nechýbali, už sme rodina. Keď sme neskôr išli s nou prvý krát na makarsku prehodili sme ju v pyžame do auta o skoro rano, spala až kým sme neprešli chorvátske hranice..tam sme mali raňajky o 8mej:D podľa mňa treba chodiť kade tade aby deti boli zvyknuté aj na zmeny. Ale začala by som bližšie a na kratšie, tak si na to zvykneš aj ty a urobíš si systém. A oddýchneš si potom aj s deťmi;)
Vždy záleží od toho aké dieťa je. My sa chystáme na jeseň s malou, bude mať vtedy rok, do Slovinska. Ja si na to trúfam, malá sa vozí v aute rada a ak by to nešlo, tak to nejako zvládnem. Veľmi sa teším, až konečne vyrazíme. Šla by som už aj hneď, ale furt je nejaká robota. Takže základ je, že ty musíš byť presvedčená o tom,že to dáte. Ak nie si, tak sa do toho nesil. Ale život je občas aj o prekonávaní svojho komfortu.
Určite nie si divná, nie nešla by som s takým dieťaťom. Ani letecky. Ja teraz zvažujem, či ísť so 4-ročným. To nikdy nepochopia rodičia, ktorí majú štandardné dieťa - všetko a hocikde zje a vypije, spí bez problémov 12 hodín denne, akceptuje zmeny, nemá rituály, kde ho dajú, tam je, atď. Takže za mňa v žiadnom prípade, nikdy. Pre mňa obrovské trápenie, žiaden oddych, ešte väčšie vyčerpanie než doma.
Tak moje deti neboli vobec ukazkove, obzvlast mladsia bola mimoriadne narocne dieta, napriek tomu sme kazdy rok isli na dovolenku letnu, aj zimnu a celkovo sme vzdy vela cestovali. Takze to nie je o tom, ake je dieta, ale aki su rodicia. A napriek tomu, ze bola takto narocna, tak sme si vzdy dovolenku uzili (a nikdy sme tam nemali ziadnu babku, ani nic podobne), a keby sa vratil cas, tak by som to robila presne tak isto. Ale ako som uz pisala v prvom prispevku, ak niekto pocituje z cestovania diskomfort, tak mu bude isto lepsie doma na zadku.
@dskjhfdlkdjhl suhlasim. Nasim caste a pravidelne lietanie navyse pomohlo aj v samostatnosti. Starsie lietalo od 16 aj same (studoval strednu v UK) a mladsie ma teraz 16 a uz ma na leto naplanovane, ze poleti aj sama ;)
@guudy Moja starsia dcera sama v 17-tich odletela na Novy Zeland (studijny pobyt), takze ano, aj toto isto prispelo k tomu, ze su obe deti hodne samostatne a zvladaju cestovat same a aj v pohode same fungovat.
My cestujeme iba po slovensku. A mne to staci 😂 ist 2-3hodky autom je nas maximum.
Úplne Ta chápem, navrhni mužovi nech ide sám s dieťaťom že sa na to necítis...uvidíš ako bude vyvádzať...my sme prvé roky riešili dovolenku na SK, Tatry, poľské Tatry, na pár dní. Úplne stačilo. Potom prišlo druhé dieťa a až keď mala najmladšia 4, išli sme do Turecka. Ale ani tak to nie je dovolenka klasická, furt dávaš pozor na deti, ktoré sú jak utrhnuté z reťaze bo sú v novom krásnom prostredí ...
@dskjhfdlkdjhl
@guudy Ako vaše deti jedli a spali v mladšom veku? Do tých cca 4-5 rokov
nie si divna ani trosku, ved kazda sme ina ...ak je to pre teba zataz nechodte....ja som cestovala s dcerou sama k moru od jej 6tich mesiacov...milujem cestovanie a milujem vypadnut zo slovenska cim castejsie a dlhsie tym lepsie 😊
My sme dobrodruzna rodina a s detmi cestujeme od narodenia. Minuly rok sme boli s 3detmi, 11r, 5r a 1r camperom v Spanielsku, 3000km. Nam to problem nerobi. Tiez jej isli zuby, aj horucku mala 1den, ale mala som vsetko potrebne so sebou.
Na dovolenku ano, autom nie. Ale nasa nenavidela vsetly cesty autom, rok revala a revala a revala ci 15 minut alebo 2 hodiny (a ano vsetko sme vyskusali), ani teraz ked uz vydrzi prerapotat 2,5 hodiny v autosedacke by som sa nodvazila dlhsiu trasu.
Ked nemala ani rok sli sme letecky (nie k moru), ked mala skoro dva sli sme letecky zas. Teraz paradoxne zvazujeme dovolenku na slovensku, ale je v zalohe aj nejaka poznavacka letecky.
Kazdopadne, je to len o tvojom nastaveni, ak uz teraz mas k tomu negativny postoj, tak to tak cele aj dopadne.
A nie nikoho nam netreba na strazenie ani neplanujeme brat nikoho na "vypomoc" v buducnosti, dovolenka je o nas vsetkych, o rodinnych spomienkach. Na rande chodime pocas roka ☺️
@zuzanockamt Moje deti boli mimoriadni nejedaci, takze aj s tymto bol problem, ale v ziadnom pripade nie vacsi, ako ked boli doma. My vacsinou chodime do apartmanu, kde som vzdy nieco jednoduche aj uvarila, ale vedeli sme v restauracii vybrat aj take, co im chutilo. Takze v podstate napriek vsetkemu, aj toto bolo jednoduchsie ako doma.
Divna nie si ak sa na to necitis. My sme s dcerou isli na letecku dovolenku az ked mala 2 roky. Ja som s nou trpela v aute aj keď sme isli len do Tatier. Do Chorvátska sme isli az prvýkrát autom pocas pandemie a to uz mala dcera 8 a syn 5 rokov - proste dlhe cesty nemali radi a poznala som ich
Na letecku dovolenku sme chodili s krpcami - na taku ost nechces? Za mna to bolo kratsie a zaujimavejsie aj pre dieta. Teraz to uz striedame...vlani Taliansko autom, tento rok Chorvátsko autom

Ani za boha
Dovolenky s malymi detmi su zemiakove brigady pre rodicov .
My sme so synom sli prvy x ked mal 4roky a sla s nami aj moja mamina. Mamina mala dovolenku pri mori a my sme si so starym aspon 2-3vecery z dovolenky ukradli len pre seba . A bolo nas samozrejme viac,takze lepsie.
Takze spokojny boli vsetci