Neposlušný trojročný syn. Ako ho zvládnuť?

miamia33
10. okt 2014

Ahojte maminky, obraciam sa na Vas s prosbou o radu, lebo niekedy uz neviem ako na mojho syna.. Mam 2deti- dcerka ma 6 a syncek ma 3roky, a o neho vlastne ide. 😀 Je az privelmi zivy, co je ok, ale ide o to, ze poslednu dobu, je to par mesiacov co neposlucha, aj k sestre byva drzy, buchne ju po hlave, potaha za vlasy a krici na nu ze je hlupa. Ona samozrejme spusti plac, lebo ju udrel a nadava jej. Aj mu to vrati a uz je bitka medzi nimi na svete. Uz robi aj to, ze buchne aj mna a povie si hlupa mama. ☹ Ked si dcera kresli, alebo sa s niecim hra, maly nabehne pokazi jej lego zhodi farbicky, roztrha papier. Spolocna aktivita je takmer nemozna.Pri vecernom citani mam pocit ze citam pre seba, lebo do seba zabrdaju alebo maly vystraja. Vobec nereaguje ked mu dohovaram, priklad nesmie otvarat a buchat so suflikmi v kuchyni-vyhadzovat odtial veci,vypinat a zapinat svetlo a mnoho dalsich veci, ak tak zareaguje az ked sa postavim a idem cielene za nim. A riesenie ze ide za trest do izby je neplatne, sicecsa omluvi a povie ze bude dobry ale za chvilu ide odznovu. Takze by som ho mohla do tej izby davat kazdu pol hodinu. 😠 Dnes mi dokonca pani ucitelka v skolke hovorila ze bez dovou bil deti, aj dal facku,mrzelo ma to ale naozaj neviem ako mu mam dohovorit aby to nerobil..To ze je neposedny a nevydrzi pozerat telku alebo sa s niecim hra 10minut dobre, len co robit aby neublizil druhym detom a posluchol, co smie a co nie.. naozaj neviem ako dalej, poznam aj jednu detsku psychologicku, aj som sa s nou rozpravala ale vlastne nic neporadila..myslim ze nejde o nevinnu surodenecku "rivalitu"..Maminky vopred dakujem za Vase rady a prispevky.

natalym
10. okt 2014

Ale to ma zarazilo, odkiaľ má to ,,hlúpa mama,,

katarinamarkova
10. okt 2014

@miamia33 ....dokopy nic ti neporadila......mna by zaujimalo co presne ti na toto povedala, co ti poradila?

jana_eyre
10. okt 2014

tak vacsina veci co pises mi pride celkom bezna na trojrocne dieta.. cele dni riesim nieco, co starsi nesmie, dohovaram, vysvetlujem, kricim a tak dookola.. tiez vela veci zaregistruje az ked idem za nim.. robili tak aj ine deti, co s nimi mam skusenosti - hoci nie mne - to bolo ale tym, ze som na nich davala len pozor, nebola som ich rodic.. k rodicovi si dieta dovoli vzdy viac ako k cudziemu..

zamerala by som sa na to, preco bije deti, teba.. skusila vyzistit, odkial to ma.. asi ti to tazko povie - pretoze to uz sam asi nevie, ale skusila by som to nejako odpozorovat.. co ja viem, niekto v okoli s kym sa stretavate sa tak nesprava?
inak dohovaranie plati iba take, ktore do "nemlatom" opakujes.. ja som niekedy ako pokazeny verklik :D opakujem dookola to, co by syn nemal/mal robit.. vacsinou to funguje po nejakom case sa nauci ako sa spravat..

miamia33
autor
10. okt 2014

@natalym no to netusim..
@katarinamarkova povedala to, ze skusa pokial moze a ze z toho vyrastie, aj to "schvalila" ze ho mam dat do izby..ale to nie je riesenie..

danula.ch
10. okt 2014

@miamia33 nestalo sa vo vasom zivote nieco, co by ho mohlo rozhodit? napriklad nastup do skolky, tvoj navrat do prace, nejaky zazitok, ktory by sa tebe mohol zdat byt bezvyznamny, ale pre neho by to mohlo byt nieco podstatne? opytaj sa ho, ci sa na vas hneva a preco. urcite to ma nejaky dovod, ak sa doteraz takto nespraval. mozno ale ani on sam nevie, co ho hneva. chodte spolu za nejakou psychologickou, ale za takou, co aj pomoze a dostane to z neho
ak nemam pri vecernom citani posluchacov, ukoncim citanie a ide sa spat 😉
ak teraz nastupil do skolky, ale sprava sa tak uz od leta, tak je mozne ze uz pred nastupom do skolky z toho mal stres. nas si napriklad obhryza nechty, ked chodi do skolky. ako zacali prazdniny, s tym prestal, ale uz koncom augusta s tym zase zacal

siska53
13. okt 2014

@miamia33 tak to ti naozaj vela nepovedala..dake konkretne rady ti nedala?
Nesuvisi to s nastupom do skolky?
Lebo nas sa nejak zhorsil,odkedy nastupill.
Taketo volaco,ze mu povies,ukazes,ako sa s tym zaobchadza? Ja viem,ze vies,ze on vie,ako sa to robi spravne...ale len tak,ukazat mu to..dalej..mozno chce,aby ste sa mu viac venovali..ja som to zistila pri malom..
Zavretie do izby..no..toto nzpouzivam,maly totiz vzdy reval,neupokojil sa a aj sa raz dovracal..skor sedenie na konkretnom mieste..upratanie skod...odobratie dakej vyhody..ja skor to pouzivam..a zas ked s dacim pomoze,tak mu podakujem..ci mu poviem,vidim,ze rad robis to a to..pochvalim ho pred rodinou...
Urcite z toho vyrastie,len clovek musi ist na to spravne..ja viem..dakedy sama rozmyslam,ci robime spravne...

Mozno sa poradte i s inou psychologickou.

barunka_1
13. okt 2014

Ahoj, aj my sme to mali😔 tiez som bola hlupa mamina (neviem kde to pocul). Tiez bil deti aj nas, ma o necele dva roky starsiu sestricku a k nej sa tiez spraval niekedy hrozne. Teraz mal 5 rokov a mozem povedat, ze sa to zlepsilo. Mame este slabe chvilky, ale uz nas nebije, vie sa pohrat so sestrou, aj ked niekedy sa pochytia (tak ako surodenci). Tiez si po nastupe do skolky zacal kusat nechty, takze mozno stres. Chce to vela trpezlivosti a dookola dohovarat a vysvetlovat. Cim je starsi, tym je to lepsie. Vela, vela trpezlivosti prajem.

betina1984
13. okt 2014

Ja to riesim teraz. Maly bude mat tri roky. Chodi do skolky aj so svojim dvojcatom. Paula je ok. On zacal skrabat deticky. Stalo sa to raz a ucitelky su na prasky lebo sa mama prisla stazovat ze ma skrabanec na ruke... tiez dohovaram vysvetlujem, len ci to bude mat nejaky uspech...

miamia33
autor
16. okt 2014

@betina1984
@barunka_1
@siska53 Ahojte, no dnes ráno som na prášky naozaj. Učiteľka mi povedala, že už aj deti sa doma na neho sťažoval, včera poskrabal na tvári spolužiačku aj mi odporučila psychológa, takže začnem hľadať niekoho, no koniec hanbila som sa jak pes. 😖 A najhoršie je, že takého ho nepoznám. Chodíme na ihriská na výlet, nikdy nebol agresívny voči deťom. Ja dúfam že to spolu s krpcom vyriesime.