(Ne)sedenie v 7 .mesiaci
Ahojte aktuálne ideme dneska od pediatričky no ja mám na ňu svoj názor… ale idem sa spýtať odkedy vám začali sedieť detičky lebo môj maly sa už pomaly chytá nie je to ešte úplne ono ale skúšame no lenže pani pediatrička povedala že to by už mal vedieť a že keďže to nie je ešte dobre sedenie tak že by som mala začať snim chodiť na rehabilitácie ešte poviem súkromne rehabilitácie lebo nás nechce poslať na štátne skr to že by sa mu tam nevenovali tak ako v tých súkromných lenže som slobodná mamička a nemôžem si zas dovoliť chodiť po súkromných klinikách viete mi povedať na to svoj názor alebo mi nejako poradiť ? Ďakujem
@nikvit ahoj, ja som detská lekárka a tiež mám 7.5 mesačné dieťa. Vôbec si z toho nerobím ťažkú hlavu, že ešte nesedí. Pokiaľ má záujem sa hýbať, loziť, pretáčať sa, nechaj bábo aj samé objavovať. Neboj sa posadí sa ti, keď bude mať dostatočne posilnené svalstvo. Preto je lepšie ho podporovať v lození/ štvornožkovaní ako v pasívnom posadení (t.j. že ho ty posadíš). Ak chceš na youtube nájdeš videá od fyzioterapeutiek, popr. Super je aj knižka od Evy Kiedroňovej Rozvíjaj sa dieťatko, z druhej ruky kúpiš do 5 eur. Súkromné fyzio si pýtajú dosť pálky, pri rodičáku je to náročné
@nikvit sedenie prebieha tak , ze dieta sa plazi a sadne si zo sikmeho sedu...dava ti sikmy sed? To by v 7 mesiacoch mal..sedenie je cas do 9mes , ak sa dovtedy neposadi, zvazit navstevu neurologa, ale inak do 9 mes ma cas...a to hovorim ako matka dietata,co cvicilo Vojtovku, cize tiwto veci ovladam
@nikvit ahoj, ja som detská lekárka a tiež mám 7.5 mesačné dieťa. Vôbec si z toho nerobím ťažkú hlavu, že ešte nesedí. Pokiaľ má záujem sa hýbať, loziť, pretáčať sa, nechaj bábo aj samé objavovať. Neboj sa posadí sa ti, keď bude mať dostatočne posilnené svalstvo. Preto je lepšie ho podporovať v lození/ štvornožkovaní ako v pasívnom posadení (t.j. že ho ty posadíš). Ak chceš na youtube nájdeš videá od fyzioterapeutiek, popr. Super je aj knižka od Evy Kiedroňovej Rozvíjaj sa dieťatko, z druhej ruky kúpiš do 5 eur. Súkromné fyzio si pýtajú dosť pálky, pri rodičáku je to náročné
@kykristi presne , Kiedronova je vyborba, aj jej kniha Nezna naruc rodicu, tam aj ukazuju ako dieta podporit v spravnom vyvoji a ako spravne nosit
@evcagabi ja som jej povedala že už sa snaží posadiť a ona hej ? A na surovo ho posadila 😂 a sa neudržal tak povedala no treba rehabilitácie
@nikvit a hlavne ho netahaj za ruky .. tak sa to nerobi, vygoogli si sikmy sed..dieta sa da na bok, oprie o laket. Ked ten laket vystrie, tak sa posadi. Nijako inak to nie je spravne.
To je aka stara pediatricka? Lebo nasa je sice starsia,ale skvela a vie aj tieto veci.
https://www.facebook.com/share/v/19Q5mRjHVY/
Toto si pozri.
@nikvit hlavne by som pohyb bábätká vôbec neriešila s pediatrickou. To je ako riešiť zápal čreva s gynekológom... Ak si chces byt istá, že bábätko sa správne hýbe, navstiv fyzioterapeutku. Určiteu robi komplexnú diagnostiku a ak bude treba, nastaví vám cviky na podporu správneho vývoja pohybového aparátu.
@nikvit hlavne by som pohyb bábätká vôbec neriešila s pediatrickou. To je ako riešiť zápal čreva s gynekológom... Ak si chces byt istá, že bábätko sa správne hýbe, navstiv fyzioterapeutku. Určiteu robi komplexnú diagnostiku a ak bude treba, nastaví vám cviky na podporu správneho vývoja pohybového aparátu.
@lucia245 to zas nie je celkom pravda.pricetny pediater vie...napr.nas upozornila hned v 6t ,ze dcera ma nabeh na hypertonus,lebo robi to a to a nerobi co ma... a odporucala neorolog.vysetrenie...
Bohuzial,nie kazdy pediater vie. Ale mali by a chvalabohu vacsina vie. No a potom, vzdy je moznost ist si po viac nazorov aj co sa tyka rehabilitacnych...
@lucia245 to zas nie je celkom pravda.pricetny pediater vie...napr.nas upozornila hned v 6t ,ze dcera ma nabeh na hypertonus,lebo robi to a to a nerobi co ma... a odporucala neorolog.vysetrenie...
Bohuzial,nie kazdy pediater vie. Ale mali by a chvalabohu vacsina vie. No a potom, vzdy je moznost ist si po viac nazorov aj co sa tyka rehabilitacnych...
@katrin21 väčšina pediatrov nevie
@katrin21 väčšina pediatrov nevie
@lucia245 mam inu skusenost a je ti lepsie ako kedysi.
Vacsina mamiciek napr zas nevie, ze barefoot su zlo a v zapadnej Europw tento osial maju davno za sebou s vysledkami takymi, ze to slovo nemozu ani pocut. Ale to je uz ina tema. Ortopedi , co sa zaujimaju o skusenosti zo zahranicia,vedia.

Nepomáhajú mu... vytvoríš mu zlý navyk ako si sadat - nie pritiahnutim cez palce ale ma si sadat sam z polohy na styroch.
Keď sa to spravi sam bude sedieť pekne rovno lebo bude na to jeho svalstvo pripravené. Na rady doktorky sa vykašli, všetky ti tu napísali ze to nie je správne.