Nezvládam povahu a správanie mojej dcéry
Ahojte. Potrebujem poradiť od skúsenejších mamiciek pripadne tých, ktoré si tým tiež prechádzajú. Mam dcérku 8r. a synčeka 3r.
Problém je hlavne so správaním dcérky,od babatka veľmi náročná povaha,vkuse potrebuje aby sa niečo dialo okolo nej,vždy hľadá zábavu,vyzaduje pozornosť okolia,je veľmi energická, tvrdohlavá..toto len naozaj v skratke..ale čo má trápi že každý boží deň prebieha tak ze sa musíme prosiť (nakoniec to skončí hádkami, zákazmi a príkazmi lebo inak to nejde proste)aby...si urobila úlohy a nachystali do školu,...aby si upratala izbu...aby šla osprchovať lebo je veľa hodin,...aby sa nenaplnila po byte večer o 8ej...nerobila zle bratovi...
Priala by som si zažiť jeden deň keď bude všetko v pohode a nemusím sa s nou hádať a zvyšovať hlas...neviem ako nato.
Dokola jej vysvetľujeme však je to dieťa,nevie,nezazila..ale nanu nič neplatí..
Keď ju nechám tak,neomielam vkuse dokola tak proste ona si neurobil úlohy alebo polovicu vynechá,chodia mi poznámky a zle známky,, neosprchuje sa,,neumyje si zuby..
Jedine co ide bez problémov,ani nechápem preco/ako je ranajsie vstavanie do skoly..tam ide všetko po masle.no problem.
A ešte keď ma mega motiváciu tak si porobi veci aj navyše..
Ďakujem vopred za vaše postrehy
@18lucy11 DU nie sú povinné a to, že väčšina škôl porušuje zákon a úlohy hodnotí, za to si môžu rodičia sami, keďže s tým buď súhlasia, alebo s tým nič nerobia. Naše školstvo funguje vo svojom stereotype a zotrvačnosťou. Väčšina učiteľov a väčšina rodičov neovláda svoje práva a povinnosti. Hneď prvý bod školského zákona vymedzuje pôsobnosť tohto zákona a ten je vymedzený na čas tráveny v škole a školskom zariadení. Škola môže teda určovať, čo sa deje v čase vyučovania, nie vám zasahovať do času stráveného doma. Čiže DU zadať síce môže, ale nemôže jej nesplnenie nijako hodnotiť ani inak sankciovat. Škola ako institucia môže robiť len to, čo jej vymedzuje zákon.
No niečo podobné mam ja ale nie vždy, chvalabohu sama si píše úlohy atď ale jej všetko trvá aj keď jej stokrát poviem, u nás je utrpenie po 19.00 kým sa ide okúpať prejde aj 30 minút,, okúpať, umyť do pyzama dat trvá to do pol 9 🥱 ale ma povahu po manželovi salám parky uz od narodenia takže tu si nepomôžem 😅 ma 9
Ako travis cas s dcerou (iba vy 2) mimo toho casu, ked jej davas prikazy/zakazy, kricis na nu atd? Mozno to robi aj kvoli pozornosti, lebo vtedy jej ju venujes, ked spravi nieco zle a mozno je aj trosku roztrzita, ked zabuda na ulohy 🤷🏼♀️ pre prvorodenych je narocne, ked pride mladsi surodenec a teda je ulohou rodicov, aby tieto deti nemali pocit, ze su zrazu na druhej kolaji.
Toto co pises v uvode “veľmi náročná povaha,vkuse potrebuje aby sa niečo dialo okolo nej,vždy hľadá zábavu,vyzaduje pozornosť okolia,je veľmi energická, tvrdohlavá” moja dcera je taka ista, sice ma este len 3 ale ja som to vzdy povazovala za vyhodu :D je akcna, nie je pasivna, ma svoj nazor, za mna super 🤷🏼♀️
@natalala aj naša ma názor, raz ho vyjadrila na náboženstve hneď som mala správu na edupage 😅😅😅 nepovedala som jej nič, každý má iný názor a svoj tak nech ho ma
1. takuto metodu nechania dietata urobila moja sestra, ze to je na neterkinej zodpovednosti jej "zivot ", dala jej kopec kruzkov decko o 6 vecer chodilo unavene domov , nic nestihalo , zle sa ucilo , nosilo take bomby domov ze koniec, ----, ked som jej dohodvarala sestre povedala, ze to nie je moje dieta a ja sa nema starat do vychovy, sestra na nu nemala cas, lebo je mudr....teraz ma 15, nebavi ju absolutne NIC, je velmi apaticka, / ku nam ked pride so bola prekvapena ze sa velmi snazi , hrala sa a pomahala mi s detmi , aj sme robili stale nejake kreativne veci , /urcite by som dieta len tak nenechavala ----
2. ja mam podobnu dcerku idem na nu s trpezlivostou , nechce sa jej ucit, ale snazim sa ju pochvalit aj za uplnu blbost a ked donesie jednotky jej nieco kupim alebo jej nieco krasne kupim a poviem jej ze vidim ze sa velmi snazila ze mi urobila radost ---take narocne dieta je dost tazke ,
3. mladsia 5 rocna ide ako hodinky zatial, jej precitam ulohy co ma robit v pracovnom zosite a ide ...je to strasne indi vindi ...
4. s pratanim teraz mali dost dlhsie bordel , ale vymyslela som na ich toto ze som zobrala jeden obrovsky mech ako na smeti a zacala som im brat veci s tym ze som im pvedala ze im tie veci vyhodim , dala som im obom 10 sekund nech si to upracu , makali ako fretky lebo som bola vazna a mysleli si ze to bude fakt zle----potom som im pvedala ze si tie v kosi mozu vykupit napriklad, ze dcera dostae jednotku alebo ze precita nejaku knihu , tak toto tiez zabralo ..odvtedy uz nemaju bordel vcera mi akurat ta mladisa povedala mami vidis aky mame poriadok uz nemame rozhadzane hracky , lebo som im pohrozila ze kazdy vecer pojdem a ze pridu o najkrajsie hracky..-
inak s hrackami sme to pretriedili do takeho stadia ze kazdu jednu hracku novu kora pride musia vymenit za stare , a nemaju ich vela takze sa o nich riadneč bali ...vychova je makacka ...drzim palce
Mozno mimo temu, ale nase skolstvo zaspalo pred 200 rokmi a pritom za 20 rokov sa svet zmenil tak, ako za 200 nie. Dnesne deti maju mozog pretazeny viac ako psychiatricky pacient pred 40 rokmi. To co nazyvame porucha spravania mozno vobec nie je porucha spravania, to je nase vnimanie sveta, ze vsetci mame byt iba dobri, poslusni, vykonni, bezproblemovi. Kto vycnieva z radu, nemal by byt fackany, sputany, pranierovany, prevychovavany. Mame proste uplne nahovno nastavenu spolocnost a hodnoty a brutalne sa nam to vsetko vracia a este len bude.
@lenusiatko absolútny súhlas. Školstvo pácha v tomto momente viac škody, ako väčšina ľudí pripúšťa. Keď sa pozriem na vzťahy detí a rodičov v mojom okolí, tak 90% konfliktov vzniká kôli škole. Prečo asi.
@akvi pozri, áno, je to presne tak, napriek maximálnej snahe vysvetliť a pomôcť on dokázal všetko flákať a ignorovať, robiť spatne, či oklamať a zuby sa mu pokazili. Malé dieťa nie je uvedomely dospelák, kľudne nechá napr tie zuby tak, sak co... Lenže dospelák vie, čo hrozí a dieťa má rešpektovať, že v takýchto veciach ma naozaj posluchnut. Ty asi vychadzas z toho, že s každým sa dá dohodnúť a jednať v podstate tak nejak podobne. No nedá. Môj syn má diagnostikovany aspergerov syndróm, ale taky, že to na ňom nevidno. V podstate nemá problém, navonok, keď sme chceli niečo riešiť s psychologickou, povedala, že takychto ľudí bolo vždy veľa, len teraz sa tomu dáva diagnoza. Taka ľahká forma, že proste funguje a chápe inak, ale nemáš to s kým riesit, lebo v podstate nemá problém....
Mne netreba vysvetľovať o rešpekte, ja som mu voľnosti dala až až... Keď nosí poznámky za vyrusovanie a povedanie si svojho názoru, vie, že môže od rodičov očakávať kľudnú reakciu. Nikdy sme ho nenutili do krúžkov, ani do toho učenia. Brali sme to pohodovo. Naše školstvo beriem asi tak, že to treba len nejako prežiť, funguje to tam úplne debilne, jak pre žiakov, tak pre učiteľov. Lenže nemôžem dieťa nechávať zájsť priďaleko. Učiteľa bude rešpektovať a hotovo, keď je drzý na učiteľku, to ja neprejdem štýlom "ved ako povieš synku". Frajeriny medzi spolužiakmi, OK, to chápem, predvádza sa a poznámky za to už ani nepočítame.
Keď ho nechám štýlom "ako chceš synak" on sa nenauci nič a po ZŠ pôjde kam? Chápeš, že on by chcel ísť na strednú školu, ktorá by ho bavila, no nedá si povedať, že keď sa teraz nebude učiť, tak ho na nu nezoberú? Ja nepotrebujem, aby som susedam hovorila, že syn je právnik, doktor, manažér... Mne staci, keď bude šťastný, hoc bude aj stolár, či obuvnik. Lenže aj ti musia mať pracovné návyky a zodpovednosť. O to viac, keď chcú robiť sami na seba.
Lenže on ma fantastickú hlavu na matiku, tabuľky, toto v sebe par rokov do zadu uspal, lebo v škole ho odpudili od matiky. Keby zabral, mohol by ist na strednú niekam, kde ho to zase začne baviť. Viem, že ho bude mrzieť, keď skončí ako robotník za pásom, pričom v sebe dusi veľké nadanie. No jemu sa nechce učiť teraz a bodka. A mám to nechať tak? My ho nenútime chodiť na klavír, tenis, nič.... Co si vyberie, to podporíme, lebo ho respektujeme. Ja rešpektujem všetko živé, až natoľko, že som schopná sama seba obmedzovat, len aby sa mal dobre tvor, ktorého by iný hodil do koša. No ja som ho našla a ma pravo zit, tak ho podporim. Hádam nemyslíš, že si deti nerešpektujem. Len tuto nás prvorodený je ozaj tvrdá hlava a smeruje tam, kde sam nebude chcieť byť. Keby nebol liznuty tým aspergerom, predpokladám, že by sme boli v úplne inej situácii a nemala by som ti co písať, lebo by sa dalo veľmi ľahko aplikovať co píšeš. Je veľmi rozumný, vysvetlene by pochopil a rozhodol sa. Takto mu to vysvetlene z hlavy hneď odchádza, nemá tam na to oddelenie, ktoré by to uložilo ako podstatnú informáciu.
@mamutka ja mám tiež Aspergera, mne to vysvetľovať netreba, veľmi dobre viem, čo to obnáša. Zároveň môj je už takmer dospelý a nič z toho, čoho sa ty obavas, sa neudialo. Môj si robí skolu externe, zároveň chodí do práce. Prácu si našiel sám a napriek tomu, že zatiaľ nemá ukončenú SŠ, tak zarába viac, ako niektorí ľudia s VŠ. Našiel si prácu preto, lebo je dobrý v tom, čo robí, lebo nikto nezahasil jeho nadšenie a chuť učit sa. Našťastie to, čomu sa on venuje, sa v škole neučí, lebo ak by sa, tak by mu to nadšenie asi dlho nevydržalo. Na vysvedčení mával veľmi pestro vždy. Vôbec nedávam do súvislosti úspech v škole s úspechom v živote, práci a už vôbec nie s nejakou spokojnosťou a šťastím. Ja som nesmierne rada, že školské časy máme za sebou, pretože vidím, v akom stave školstvo je a mať teraz malé dieťa, do systému by som ho nedala ani omylom.
@akvi úspech v škole ja s úspechom v zivote vôbec nespájam, to si nemysli. Moji bývali spolužiaci, ktorí boli na strednej najväčší flakaci sa dnes majú najlepšie. Lenže môj sa nechce vôbec učiť teraz a pritom chce na strednú ktorá ho baví, no to už neviem ako poriesime.... Takto skončí na ucnovke, aby proste niekde bol. Veď OK, ak by raz študoval popri práci, fajn, to je úžasné. Len sa bojím co bude na tej ucnovke, či kde to skončí.
Domace ulohy su dalsi hovnomet, ktory v normalnej spolocnosti nema co hladat. Aj vy pridete po 8 hodinach prace domov a 3 hodiny dalej pracujete doma? Ako to tie male mozgy vo vyvoji mozu vobec zvladnut? A ake su to vobec ulohy? Same drvenie, biflenie, ucenie naspamat. Vobec sa neucia nic tvorit, premyslat, spajat suvislosti, nerobia nic s rukami, cely den sedia v jednom velkom osvetlenom openspace, kde kazdy reve, presadzuje seba. Moja dcera tak v skole vyhorela, prave preto ze bola poctiva, snazila sa byt najlepsia, ze jej mozog povedal stop a dovidenia, uplny burnout. Tlak na vykon hovadsky, same sutaze, olympiady, vsetci sme tu konkurenti, ziadna empatia, pocit bezpecia, Potom decka strielaju, beru sekery, rezu si zily, rodicia zas do vecera tiez vyhoreni v praci. Toto bude pribudat, nam nepomoze ziaden finsky model, lebo my ako spolocnost sme zamrzli niekde v 18. storoci. Preco deti idu nadsene do skoly a po par rokoch ju vacsina len potichu trpi, nenavidi, toleruje? Ako by sme my dospelaci vydrzali v praci, ktora nas nici 9+4 roky, pripadne ti najodolnejsi +5 na vysokej?
@natalala kričím nanu keď už neviem ako ju dostať k tej danej činnosti.. inak sa rozprávame samozrejme vklude.po škole sa porozprávame kto co robil,čo som robila ja,čo zaujímavé, nezaujímavé bolo v škole..zasmejem sa keď sa prihodilo niečo vtipne.. co budeme variť..aktuálne o prípravách na vianoce atď...pohladkám ju,popusinkujem a pochválim keď sa jej niečo podarí..
Vieš čo,jedna mamička mi tu spomenula adhd a jednu knižku.. prečítala som si na nete pár článkov a musím teda povedať ze to uplnesedi na moju dcéru, ani nechápem prečo som ma toto ešte nenapadlo..pritom sa to často skloňuje...
Akoby som citala o mojom 7 r.synovi. V 1.triede uplna pohoda a od zaciatku tohto skolskeho roka zazivame obdobne veci ako ty. Jednym zo zakazov je mobil, u vas tablet a tiez mu nechyba. Ine dieta by sa poucilo, moje nejak nie. My mame uz termin sedenia u detskej psychologicky, tak uvidime.
@engel76 aj ja som už jednu kontaktovala a akým na termín.zatial si skúsim niečo este prečítať a určite budetewba zmena prístupu z našej strany rodičov,keďže zavacsinu veci ona fakt nemoze..a ani my..ale vidím to už momentálne fakt nato adhd alebo add..
Autorka - ked si precitas nieco o Aspergerovom syndrome, aj tam najdes vela crt. Je dobre si citat o neuronetypickych detoch, aby si dokazala najst pochopenie. Ale je v podstate jedno, aka to je "diagnoza". Pre mna to nie su diagnozy v pravom slova zmysle. To nie je chripka, ze vylezim a je dobre. To je sposob fungovania a myslenia tych deti. Ak chces este dobre knihy, precitaj si aj G.Mate - Roztěkaná mysli. To je o ADHD, ale ja som sa tam našla tiež, kazdy sa v tom istym sposobom najde. Pretoze vsetci si nesieme nejaku zataz - traumu. A pretoze kazdy z nas je jedinecny. Tieto "diagnozy" vznikli aj koli potrebe skol napchat dieta do nejakej "normy". Lenze co je vlastne normalne? Kto ma tu patent na normalnost? No nic take podla mna neexistuje. Skola je bohuzial jedna z institucii, ktora vytvorila nejaku normu, do ktorej ked niekto nezapada, tak ma problem.. Ale ja tu normu nepotrebujem. Ja nepotrebujem, aby moje dieta sa napasaovalo do nej..A to ani by nemala byt uloha skoly. Je to cele pomylene.. malo by to byt presne naopak, skola by mala respektovat, ze deti su rozne a prisposobit prostredie tomu..
@akvi toho sa bojím, že si to akosi spájame (vdaka skúsenostiam viacerých ludi) s detmi, ktoré sú oveľa drzejsie a agresívnejšie ako je bežné v okolí. Ze tam veľmi veľa detí fajčí a berie drogy a pod. Je mi z toho smutno a nechcem hádzať všetkých do jedného vreca, ale také sú skúsenosti. Áno, fajčia už teraz niektorí jeho spolužiaci na ZŠ 👀 on je v tomto úplne rozumný našťastie. Ale bojím sa, pretože je veľmi citlivý a ak sa dostane do skupiny kde 95% ľudí má pohľad na život, že keď neslopes a nefajčís s nimi, tak potrebuješ do držky, to už môže byť sakra problém. Je mi jasné, že grazlov stretne hocikde, ale ide o ten pomer a šancu nájsť aj protipól a normálnu partiu. Teraz ma asi zožerie niekto, kto ma dieta na ucnovke a sú tam pohodove slušne deti. Sak bodaj by... Lenže keď vidím flakacov, čo ledva prelezu ZŠ, tak z ich reči a oči nemám zrovna pocit, že by som svoje dieťa tam k nim chcela supnut na par rokov
@mamutka rozumiem tvojej obave, ano, taketo povedomie o ucnovkach je v spolocnosti zakorenene, bohuzial... Je ale zbytocne sa obavat niecoho, co netusis, ako skutocne je, obraz si si vytvorila na zaklade nejakych kecov ludi... Syn mal uz na ZS v triede deti, ktore fajcili a pili. Ale to predsa neznamena, ze aj on bude. Ja som tiez v partii, kde sa pije a fajci. Ja nerobim ani jedno, ani druhe. Chapes, to nie je o tom.. Deti, ktore vyhladaju "zlu" partiu, tam je problem niekde inde. Vacsinou v nepochopeni doma. Hladaju prijatie inde, lebo ho nedostali od rodicov. Takze ak mas tuto obavu, tak sa pozri, ci davas to prijatie svojmu dietatu, alebo si na neho vkuse nahnevana, lebo neplni "normu" a ty si z neho sklamana. Preto pisem, ze vysrat sa na skolu (sorry za vyraz), pozeraj na dieta, na jeho potreby, nie na potreby skoly.
@akvi to nie sú kecy ľudí, to sú žiaľ skúsenosti. Ja sa nebojím, že on vyhľadá zlu partiu, a co sa týka podpory a pod, naozaj sa snažíme byt preňho partaci. Ja som mater, čo syna zavolá, pod na túru, 11 km, lesom, po tme kus, kecame.... Alebo, pod dame MTB, bicykle čakajú.. Ja nie som taká tá mamička ako ma byt podla normy asi... Podstatné co je, je ta obava z agresie a násilia, sikany, kde grazli nerešpektujú, že niekto nechlasta a nefajčí. Ale ze ho napádajú, lebo to odmieta. Je to len teoretická možnosť, lebo to tak bývalo, býva, iní to zažili... Tak preto tie obavy. Byt to tak samozrejme nemusí.
@akvi každopádne, táto diskusia a téma mi momentálne padla veľmi vhod, lebo už sme boli na pochybách, že sme boli až príliš benevolentni, že sme až moc rešpektovali mladého pána a vďaka tomu nám prerástol cez hlavu a sam sebe škodí. Vidím, že je takych deti až až, len nie okolo nás.
Jasne tazko posudzovat podla prispevku na koniku, ale podla mna je fajn aj ked rodic ide za psychologom, opise situaciu a dostane radu aky pristup k dietatu zvolit. Asi moj komentar nechtiac vyznel ako kritika, prepac. My tiez ocakavame na jar novy prirastok a mala je taka ista povaha ako tvoja, tak viem ze to nebude uplne jednoduche pre nu, ja som rovnaka a znasala som tazko, ked sa narodil moj brat a to uz som mala 10 🙈 drzim palce, nech sa to zlepsi 🙂
@mamutka ja ucnovku mam, nefajčíla som nepila tak som nebola ôk do kolektívu moc,,, zlomiť som sa nedala takých napríklad nepotrebovala som pri sebe v škole,,, koľky sú co maju ucnovku a po čase začali študovať alebo dokázali viac ako tí s VŠ
@natalala práveže ona je veľmi empaticka...a keď aj robí niečo nevhodné,je to preto ze to nevie ovládať.. nieže nechce,a naschvál.. teraz to už chápem takto..a ako to dokáže robiť zvládnuť aby nevynechal zakaždým.. to ešte neviem..to sa musím naučiť..
@natalala bože mobil mi prepisuje celé vety.prepac.
>>a ze ako to dokáže rodič zvládnuť aby nevybuchol zakaždým to ešte neviem..
Podľa tvojich reakcii usudzujem, že si super mama a tvoja dcera tiež. Len nejako si nájsť k sebe cestu. Ozaj je to práca viac na sebe ako mat za cieľ meniť ju. Zial naše školstvo už mohlo dávno prejsť transformáciou, ucit take veci a takým spôsobom, aby boli deti motivované. Možno je dcera v tomto úplne Ok, len systém nevyhovuje. No hygiena by boli pre mna hranice. Tam možno len reálne dôsledky ukazovať, pokazené zuby, páchnuci dych, smrtiaci človek, nejaké info o zubach, zubaroch,.. čo ja viem? Sama musí pochopiť. A kľudne správ harmonogram.. nejaký zábavný.. smiešne obrázky (zuby, sprcha, tvar, pyžamo..).. priraďovanie obrázku k popisu, ak to spraví..skôr ju prekvap, aby to nebol ako trest.
@zuzulka558 dufam, že si ma nepochopila zle, mne by vôbec nevadilo, nech by sa vyučil za čokoľvek, hlavne nech je šťastný. A ak chce potom ďalej študovať, prosím, budem len rada. Len sa po skúsenostiach z minulosti a zážitkoch iných ludi bojím, že tam narazí na väčší podiel grazlikov ako inde. Ostáva len dúfať, že to tak nebude. Veď niekedy viac zla urobí jeden agresívny debilko na vychytenej škole, ako desat zhulenych povalacov v nejakej partii. On vie co je správne a čo nie, je aj fyzicky zdatný, len je taky citlivejší a výsmech by bral dosť zle
Pokial je pre teba najdôležitejším cieľom poslušnosť, tak ti nebude vadit používať strach, donucovacie, tresty, krik, aby si ju zaistila. Pokial ale chceš vychovať dieťa, ktore sa bude chovať správne bez ohľadu na to, či si nablízku alebo nie, uvažuj v dlhšom časovom horizonte. To znamená namiesto trestu a vyhrážok naučiť dieťa správnemu chovanie, posilňovať vzťah medzi rodičom a dieťaťom tak, aby CHCELO plniť tvoje očakávania.
Zvol si spôsob výchovy aký chceš, aký cítiš, že je správny a aj keby výsledky neboli okamžite a stopercentne, ver sebe a svojmu rozhodnutiu, ver svojej dcére, že pride na to, čo je spravne, daj tomu čas, budujte pekne vzťahy, majte príjemný čas, nehrotte za každú cenu situácie a výsledok. Dôležitá je i cesta, keď budeš vidieť postupne zlepšenie si na oveľa lepšej ceste.

@akvi domáce úlohy niesu povinné podľa čoho to tvrdíte, lebo v triede mojej dcéry bežne ak niekto nemá domácu úlohu tak dostane rovno 5.