icon

Nezvládam povahu a správanie mojej dcéry

30. nov 2022

Ahojte. Potrebujem poradiť od skúsenejších mamiciek pripadne tých, ktoré si tým tiež prechádzajú. Mam dcérku 8r. a synčeka 3r.
Problém je hlavne so správaním dcérky,od babatka veľmi náročná povaha,vkuse potrebuje aby sa niečo dialo okolo nej,vždy hľadá zábavu,vyzaduje pozornosť okolia,je veľmi energická, tvrdohlavá..toto len naozaj v skratke..ale čo má trápi že každý boží deň prebieha tak ze sa musíme prosiť (nakoniec to skončí hádkami, zákazmi a príkazmi lebo inak to nejde proste)aby...si urobila úlohy a nachystali do školu,...aby si upratala izbu...aby šla osprchovať lebo je veľa hodin,...aby sa nenaplnila po byte večer o 8ej...nerobila zle bratovi...
Priala by som si zažiť jeden deň keď bude všetko v pohode a nemusím sa s nou hádať a zvyšovať hlas...neviem ako nato.
Dokola jej vysvetľujeme však je to dieťa,nevie,nezazila..ale nanu nič neplatí..
Keď ju nechám tak,neomielam vkuse dokola tak proste ona si neurobil úlohy alebo polovicu vynechá,chodia mi poznámky a zle známky,, neosprchuje sa,,neumyje si zuby..
Jedine co ide bez problémov,ani nechápem preco/ako je ranajsie vstavanie do skoly..tam ide všetko po masle.no problem.
A ešte keď ma mega motiváciu tak si porobi veci aj navyše..
Ďakujem vopred za vaše postrehy

Strana
z5
zuzulka558
1. dec 2022

@mamutka pochopila som presne,nemôžeš sa báť dopredu možno len takýchto magorov lebo to je všade,,, ja chodím na prechádzku z malu okolo gymnázia, človek by si myslel ved premudrele deti,, no grazli prvého stupňa za bránu školy keď idú domov,,, samozrejme nie všetci

autor
1. dec 2022

@tiika samozrejme mi nejde o to aby ma na slovo posluchála, aj ja sa snažím respekto at ju ako osobnosť.. ale aby mala správne návyky.. chcem len aby z nej vyrástol slušný dospelý človek.. a ak sa aj nebude učiť na jednotky, ale aby sa vedela uplatniť, a bola samostatná..

autor
1. dec 2022

@tiika nechcem ani stratiť jej dôveru, toho sa tiež veľmi obávam,, že ma berie ako niekoho kto len prikazuje a zakazuje a časom sa mi prestane zdvorevoat..zatiaľ keď sa niečo stane tak vždy príde povie mi,spýta sa..a aj keď niečo vyvedie snažím sa fakt nekarhat hneď ale vysvetlím jej a poviem pod ideme to vyriešiť...pomôžem.poradim..takže aj keď mi povie niekedy zesom hrozna,a furt od nej niečo chcem..stále ma vidí ako oporu..o toto nechcem prísť.

18lucy11
1. dec 2022

@akvi tak super ďakujem za odpoveď. A môžem sa ešte spýtať týka sa to aj projektov,prezentácií,čitatelsky denník atd. čo im učitelia dávajú za domáce úlohy, to sa tiež ráta ako domaca úloha keďže to majú robiť doma počas svojho voľná, takže to tiež nemusí robiť???Ďakujem za odpoveď

mila19
1. dec 2022

@18lucy11 v ktorom je ročníku? Naživo si ani neviem predstaviť ako učiteľka odkomunikuje na triedu, keď sa ju náhodou iné dieťa opýta, prečo Janko nemá úlohu a nemá to za 5.
To by asi vyvolalo veľkú vzburu v triede.

akvi
1. dec 2022

@18lucy11 nič, čo má robiť doma, tak škola nemá právo hodnotiť. Zadať môže samozrejme, ale vymáhať nie. Je to o.i. aj diskriminačné voči deťom, ktorým nemá doma kto pomôcť. Nie je v poriadku, že deti, ktoré majú podporu rodičov, by mali za úlohy dostávať jednotky a deti, ktoré tú podporu nemajú, tak zlé známky. To isté projekty, všetci dobre vieme, ako sa niektorí premotivovani rodičia predháňajú, kto spraví krajší a lepší projekt, často je to ozaj práca celej rodiny a nie dieťaťa.
@mila19 myslím si, že takto by to nefungovalo. Čo ale funguje určite, je komunikácia. Ak rodičia odkomunikuju, že úlohy majú byť dobrovoľné a že si to ta želajú, tak škola sa minimálne zamyslí. V ČR kauzu DU otvoril pán, ktorý si na FB hovorí Táta parťák. A vo svojej škole dosiahol, že úlohy sa nehodnotia. Dala mu za pravdu aj ČŠI (inšpekcia). Ja som to otvorila u nás v triede a stretla som sa s pochopením učiteľky. Takže fakt je to len o komunikácii.

mila19
2. feb 2023

Ahoj, ako sa to u vás vyvíja ? Prehupli sme sa do druhého polroku. Celkom ma zaujíma či je u vás zlepšenie.

autor
10. feb 2023

@mila19 ahoj.chodime k psychologicke.je to veľmi na dlho,,ale asi sme prišli na príčinu jej správania...takže sa teraz snažím naučiť trocha inak s nou komunikovať.. psychologicka je skvelá a vo veľa veciach mi otvorila oči.. zlepšilo sa robenie domácich úloh, aj sa mi zdá kľudnejšia..

kashmala
22. mar 2024

Ahoj, keď so si prečítala skúsenosti s tvojou dcérou, je to u nás presne ako cez kopírak. Moja má tiež 8 rokov a správanie rovnaké. Chcela by som sa preto spýtať, aký pokrok u vás nastal po roku, či vám pomohla psychologička, či vám pomohlo niečo iné, alebo je to stále rovnaké. Vopred ďakujem za odpoved.

autor
23. mar 2024

@kashmala ahoj.k psychologicke teraz uz nechodíme.chodili sme cca polroka.ma stále ťažko zvládnutelne stavy..ma veľmi komplikovanú povahu
Sú horšie dní aj lepšie.so školou chvalabohu už niesu problémy.urobi si sama úlohy nemusím ju nútiť.sem tam sa stane ze zabudne na niečo. Keď ju už veľa krát v niečom napomeniem alebo ma horší deň a proste vkuse niečo vyváža tak s nou nepohnem ani keby co urobím.. nakoniec si len ja musím povedať že kašlem nato..zajtra bude lepšie.. synček už tiež vyrástol.. sú väčší partaci ale teda aj zlobu riadnu narobia..nechám ich a zakročiť až keď je niečo vážne..
Vieš,cele je to o prijatí dieťaťa také aké je..ukazovať mu ,napominat keď je niečo nesprávne..dovolenka dokola...držím sinpalce aby som v zdraví prežila je pubertu ešte a snáď už bude lepšie 😅😅😅

Strana
z5