icon

Obvod hlavičky

27. apr 2023

Ahojte mamičky mam takú otázočku mala ma mesiac ma obvod hlávku 38cm pred dvoma týždňami mala tiež obvod hlávky 38 cm myslíte že to je v poriadku že ja za dva týždne nenarazil hlávka? Dr. Sa ka tomu nevyjadrila

mia_von_prag
27. apr 2023

Mohla to byť aj chyba merania.
Inak 38 cm v mesiaci je 90 percentil, takže hlavu má dostatočne veľkú.

cookie29
27. apr 2023

kazdy lekar meria inak. Uz sa mi stalo, ze sme boli u detskeho a poslali nas do nemocky a namerali cca 1 cm rozdiel...

autor
27. apr 2023

@cookie29 no neviem a tak snáď to je v poriadku keď nič nepovedala budúci týždeň sa jej opýtam na poradni ... a co vám potom povedali v nemocnici?

autor
27. apr 2023

@mia_von_prag ja práveže neviem aký by mal byť obvod lebo pri prvej som ani nevedela aký má obvod hlavy lebo to nepísali do knižky ale ma novu sestričku a ta to už píše

basska_b
27. apr 2023

A v porodnici mala kolko? Mojim vyrastla za prvy mesiac min. o 2 cm... ale urcite treba pockat este na dalsie meranie, o par tyzdnov mate isto dalsiu kontrolu

autor
27. apr 2023

@basska_b v pôrodnici mala 35cm ... a na poradňu ideme budúci štvrtok

mia_von_prag
Autor odpoveď zmazal
basska_b
28. apr 2023

Tak to je super 👍 ved o 3 cm podrastla. Moja dcerka mala hlavicku od narodenia nadpriemerne velku, rastla jej na 99. percentile (len 1% dievcat ma hlavku vacsiu) a sestricka mi hovorila, ze sa sleduje aj krivka rastu, napr. by bol problem, keby zrazu z mesiacu na nesiac sa hlavka prilis zvacsila.

autor
28. apr 2023

@mia_von_prag teraz som merala malej hlávku a namerala som jej 37cm

autor
28. apr 2023

@basska_b a môžem sa opýtať aký bol potom postup a s čím ste si prešli? Keď mala takú hlavky ...

basska_b
28. apr 2023

Sestricka hovorila, ze proste geneticky ma velku hlavku, ze to je oka. Ak by sa nahle vyrazne zvacsil obvod , mohol by to byt napr. hydrocefalus 😬

"prvým príznakom býva zvýšený rast hlavičky.
To je možné zaznamenať buď pohľadom, alebo pri preventívnych prehliadkach u pediatra, kedy obvod hlavičky presahuje normu. Jednotlivé kosti lebky sa môžu od seba vzďaľovať a vznikajú medzi nimi mäkké časti. Fontanela môže byť vyklenutá a napnutá."

Ja som videla dojciatko s hydrocefalom na Kramaroch na chirurgii a ta hlavka bola abnormalne velka 😢 ale nechcem s tymto strasit. To sa vas netyka