icon

Od akého veku púšťať deťom televíziu?

27. mar 2025

Kebyze pozera naucne programy a rozpravky.

balerina2025
27. mar 2025

pozerala od malinka resp telka bola zapnuta.

kavasmliekom
27. mar 2025

Moje deti od začiatku. Nie vyslovene, že sedeli pred telkou. Ani som ich nezabavala tým, že ich posadí aby som si mohla porobiť. Ale vždy bola zapnutá telka. Teraz majú 4 a 5 rokov a pozerajú spievankovo, labkova patrola, niekedy rozprávku, púšťame pesničky a tancujeme. Niekedy si pustíme dokumentárne o zvieratkách, planétach atď.

balerina2025
27. mar 2025

@kavasmliekom co televizor, ale treba polozit otazku, odkedy deti maju tablet a hry....

komplikovana
27. mar 2025

Neurologovia odporucaju obrazovku cim neskor, tym lepsie. Priblizne od 3rokov. Detsky mozog sa dovtedy vyvyja a pozeranie do obrazovky podporuje pasivitu a nie kreativitu.

balerina2025
27. mar 2025

@komplikovana 🙂 ked si pomyslim ako maju deti v ruke tablet uz v kociku ....

kitycat
27. mar 2025

Asi od roka umyvam zuby s videom z telefonu 😅
Telku ked mi bolo fakt nanic nejaku rozpravku s easy grafikou. Pozerame futbal aj hohej, takze TV u nas ide ako pozadie dost casto, ale nesedi pri tom cely program

ivangeline
27. mar 2025

Nemáme tv. Od 2r majú pol hodinu nejaké videá.

eternity24
27. mar 2025

Moja pozerá cca od roka. Ale nie tak…. U nás nebeží telka non stop, hráme sa, staviame puzzle, niečo tvoríme, čítame. Ak si chce pozrieť rozprávku, môže jednu denne. Keď bola menšia nevydržala dlho. Bola to možno jedna, dve krátke rozprávky za den. Teraz a uz 5 a keď je chorá, alebo he zle počasie, môže jednu rozprávku v klasickom trvaní 60-90 min. Od 3 rokov chodí do škôlky, takže bežne je to rozprávka večer pred spaním, od tých 3 rokov pozerala stále Hádaj ako ta mám rad, o takých dvoch zajačikovi, išli večer 2 časti po sebe, tie si pozrela a potom sa slo spať. Teraz uz pozerá trošku z dlhej rozprávky, napr polovicu a druhu polovicu dopozera zajtra. Ja si nemyslim, že tv je škodlivá, hlavne ak ma dieta popri nej dostatočný program, čas na hru, aktivity vonku. Každý den tých 30-40 min a vo výnimočných prípadoch, ked je chorá , alebo sa neda ist von je to aj hodina a pol, no to veľmi výnimočne.

kiki68
27. mar 2025

Nas asi od 2 rokov, ale to tak skor bolo zapnute nieco ako detske pesnicky. Teraz uz ma 4,5 a to dokaze pozerat paw patrol a rozne veci. Ale vacsinou iba rano, ked ma nejaky cas pred skolkou, potom uz sa nic take nestiha

minesasubu
27. mar 2025

ja som začala od 2r rokov puštať a aj tak to ma obmedzené na 1 hodinu denne
máme veľa aktivít mimo domu a kedže začal že nespi cez deň tak ta hodka mi padne vhod aj mne na oddych

deedol
27. mar 2025

nieco som si nacitala ohladom vplyvu na mozog (aj ked je tv len v pozadi, co inak aj ja osobne nemam rada) a nepozeral nic do 3r. potom velmi zriedka, potom mal obdobie, ze denne cca 20 min (okolo 4-5r), teraz ma 7r a zase nepozera vobec, teda len ked je chory. jeho to ani velmi nebavi pri tom sediet. nema ani mobil, tablet a pod.

simona92101
27. mar 2025

@eternity24 tu rozpravku miluje aj moja dcera,aj knizku mame,naozaj velmi pekne spracovana.

slavomira236
27. mar 2025

Syn videl telku skoro kedze sme byvali v malom byte kuchyna spojena s obyvackou. Mladsia do 2 rokov ani nevedela ze telka existuje. Bo li sme v dome cez den na prizemi obyvacka s telkou na poschodi. Telku som cez den nepozerala tak ani ona

dannieja
27. mar 2025

Vôbec nepozerá. Vo veku takmer 6 rokov pozerá tak dve-tri rozprávky ročne (na Vianoce).

dominikamacakova
27. mar 2025

Asi od 8 mesiacov 😅😅😅

simona20201309
27. mar 2025

Prečo si robíš prieskum? Chceš sa prispôsobiť väčšine? Ak ti tu každá napíše že od narodenia idetelka nonstop tak zapneš aj ty?
Je na túto tému dosť článkov. Precitaj si knihu Klub nerozbitnych deti. A podla toho sa zariad....
Všeobecné sa odporúča od 3r, 5-10 min. Tie rozprávky sú schválne také krátke.
Nikdy nepustaj telku ako pozadie. Nikdy.

lossless
27. mar 2025

Od cca 2 rokov, ale len u starých rodicov. Doma nepozera vobec, v piatky videa na youtube.

eternity24
27. mar 2025

@simona92101 áno, aj my mame knihy. Krásna rozprávka, veľmi mila.

elzu
27. mar 2025

„Screen free until 3.“
https://bildschirmfrei-bis-3.de/en/why-screen-f...

Pokaslala jsem to u prostředního děcka, ten koukal drive, lituju toho dodnes, protoze doted bojujeme s nasledky. Treti dite smelo koukat teprve od 3, tak jako to prvni.

ladivina
28. mar 2025

@eternity24 môžem sa opýtať teda že čo robíte cely deň ? Ja malého nedokážem tak zabaviť a hrať sa s ním no a tv ☹ si pýta hneď ako vstane riadne má to štve lebo má len 14 mesiacov a pýta pustiť tv , tak mu pustím aké ide o to že Kuka potom ideme vonku na 1-2h a keď sa vrátime zas chce tv ☹
Mobil tablet nehrozí ani náhodou ale neviem ako ho zábavit, snažím mu čítať , kocky , všetky hračky na koberec ale aj tak bude stále ukazovať na tv , nechcem aby sa mi to vymklo z pod kontroly … dik

ladivina
28. mar 2025

@elzu
@elzu môžem sa opýtať teda že čo robíte cely deň ? Ja malého nedokážem tak zabaviť a hrať sa s ním no a tv ☹ si pýta hneď ako vstane riadne má to štve lebo má len 14 mesiacov a pýta pustiť tv , tak mu pustím aké ide o to že Kuka potom ideme vonku na 1-2h a keď sa vrátime zas chce tv ☹
Mobil tablet nehrozí ani náhodou ale neviem ako ho zábavit, snažím mu čítať , kocky , všetky hračky na koberec ale aj tak bude stále ukazovať na tv , nechcem aby sa mi to vymklo z pod kontroly … dik

kavasmliekom
28. mar 2025

@balerina2025 tak to nedám. Muž dal raz synovi mobil, aby si pozeral fotky, ukázal mu ako listovať a odvtedy reval jak najatý že chce mobil. Museli sme ho dlho zabávať, aby zabudol. Ale tam my nie sme na mobiloch pred deťmi ani keď sme spolu. Spoločne chvíle su nám vzácne

deedol
28. mar 2025

@ladivina no kedze si uz zvykol, v prvom rade musis ty vydrzat a nepovolit, nezapnut tu telku. potom sa zacne nudit, mozno bude trucovat, ale nakoniec ho aj tie hracky zacnu bavit. ak mozes, odloz telku do inej izby. 14m dieta do tyzdna-dvoch zabudne.

yanni
28. mar 2025

Fuha, to uz tak skoro ucite na tv? Nase najmladsie maju Takmer 10 a 6 rokov a tv nepozeraju prakticky nikdy. Tablet nemaju. Starsia Ma mobil ale obmedzenie 1 hodinu medzi 7:00 a 14:00 (cez vikend je zablokovany uplne) a to ho v skole aj tak nemozu pouzivat. Keby nechodila na gympel 11 km od domu Autobusom, Tak by ho vobec nepotrebovala.

yanni
28. mar 2025

@ladivina uz to pod kontrolou nemas. Aby 14 mesacne dieta len co Rano otvori Oci pozeralo tv? Moje ked mali tolko, ani nevedeli co je tv. Zatrhni to cim skor, lebo budes mat s nim este velke problemy.

elzu
28. mar 2025

@ladivina zatni zuby a vydrz to par dni absolutne bez TV, bude se vztekat, vyzadovat, je to tezke, ale vydrz, pomuzes mu i sobe, ve 14m TV nepotrebuje vubec k nicemu, nechape souvislosti toho, co sleduje, ani to nedokaze zaradit, kognitivne ho to nikam neposouva, mozek se prepne do pasivniho modu.

Kdyz potrebuji neco udelat doma, tak Theo ted ve 4 poslouchá kapitoly knih a ruzne pribehy.

Kdyz byl mladsi, tak jsme si proste hrali- staveli, bourali, auta, micky, vkladacky, puzzle, vlacky, kolejnice, magnety, ruzne kreativni veci- placani barev, trhani papiru. A fakt hodne casu jsme travili venku, aby me z toho doma nejeblo.
Ja totiz fakt nejsem rodic, co si rad hraje, trpim u toho. To radeji předčítám, zpivam, tancim, vyrabim, jdu ven, běhám s kočárkem.

balerina2025
28. mar 2025

@kavasmliekom presne aj u nas.

eternity24
29. mar 2025

@ladivina Ahoj, ty nemusíš dieťaťu vymýšľať program. Dieťa sa ma hrať aj samo. Tvoj je ešte malý, moja ma uz 5. Ale teda ja mám toto pravidlo, že jedna rozprávka denne a dosť. Aj moja si hocikedy pytala zapnúť TV uz rano, tu sa človek snaží ju prehovoriť, ale ked to nejde, zapnem pod podmienkou, že večer uz nebude. Potom večer sa namiesto rozprávky v tv čítajú knižky. Aké činnosti robiť s dieťaťom? Staviame puzzle, hráme karty, pexeso, staviame stavebnice, ideme von , kreslime, omaľovánky, niečo strihame a lepíme, akebo si číta knihy s albi perom. Alebo sa hra aj sama. Alebo ju zapajam do upratovania, ma rada ružovú, dostane ružovú handru a utiera prach napr. , alebo chce vysávať, ked vysavam ja, tak ju chvíľu nechám a potom dovysavam za ňou. Polievame kvety. Varíme spolu, rozbíja vajíčka a tak. Základ je jednoducho tu telku nezapnúť, dieťa si nájde činnosť aj samé, nemusíš mu robit animátorku 24/7. Tak ako si tvoj zvykol na telku, tak si aj odvykne. Len to chce čas a nepoľavit. A jasne, že také malé deti akože ešte tvoj, nevydržia dlho pri ničom, päť minút sa hra s jednou hračkou,potom už vyťahuje inu. To je normálne, treba mať trpezlivosť a naučiť dieta si po sebe hračky upratať. Zo začiatku ich môžete upratovať spolu. Nachádzať do boxu alebo kde ich ma…