icon

Od akého veku ste deti nechali spať u babky?

10. jan 2023

Mam 2 ročne dieťa a moji rodičia strašne chcú aby tam už spával. Ja sa na to absolútne ešte necítim, syn nezaspí bezomna, ani len s manželom. Ma ešte dosť zle noci, často sa budí. Vôbec ho nechcem vystavovať zbytočnému stresu keď to nie je nutné. Kedy ste vy dali deti spať k babke a boli ste s tým už v pohode?

Strana
z2
janba
10. jan 2023

Ked mal 3 roky,zacal chodit do skolky a sam chcel, spal u mojich rodicov. Vtedy tam prvý prvykrat spal dve noci po sebe, teraz obcas ide na 1 noc,ked chce on. Nesilime to.

petamich
10. jan 2023

nas maly spal u svokry, ked mal nieco malo cez rok, sli sme s muzom na svadbu s prenocovanim a nebrali sme ho so sebou a buduci tyzden budu u nas svokrovci tri noci, my ideme s muzom lyzovat, ma 1.5 roka

je na svokrovcov zvyknuty, ma ich velmi rad, samozrejme, ze sme to najskor trenovali, ze svokra ho napr. skusala kupat, uspat, potom s nim boli sami par hodin, ked sme sli na veceru, do kina a pod.

svokrovci vychovali dve deti, myslim si, ze zvladnu postrazit aj to nase, svokra vie aky ma rezim, ako je nauceny, co robit, ked spat nechce, co robit, ked sa zobudi v noci a maximalne s nim budu 1-2 hodky hore, ked sa v noci preberie, to sa stane aj nam 🙂 sam potom pride, vezme deku a povie, ze chce ist spat

kazdopadne ak by sa budil casto v noci, mal zle noci, tak to by som si tak trufla ist na vino 10 min. od domu 🥴 asi by som im ho tiez uplne nenechala, lebo to je stres pre obe strany

veronika729
10. jan 2023

Náš má 2roky 3m a minulý týždeň bol 1x na prázdninách 😀v noci sa tiež ešte budí, ale zvládli to skvele, prvý deň sa ani neopytal kde sú rodičiaa to je na nás dosť naviazaný... zdá sa mi, že deti to znášajú lepšie ako matky(u mňa určite)😅

zorkahorka
10. jan 2023

Myslim,ze na vianoce a mal 3,5 roka

nikpa
10. jan 2023

Keď deti chceli predsa. Nie keď chce babka alebo dedo. Toto je vec, ktorú nechávam na deti, keď povedal syn sám a dobrovoľne, že ide tak isiel. Dovtedy babky prosikali, otravovali ale nie, nepovolila som, nebudem ho nikam nasilu posielať spať lebo niekto iný to tak chce.

mimi_tami
10. jan 2023

Ak to tak necítis a nepotrebuješ, aby tam spal, nesil to.
Vidíš, že je to individuálne- niektoré deti spali dobrovoľne, keď už sami rozhodli, iné nevyhnutne. Najmladšia spala mimo domu z nevyhnutných dôvodov, keď mala 20mes, v tom čase už nedojcena, ale aj so staršími súrodencami. Na svokru je zvyknutá a má ju veľmi rada. Zvládla to super.
Starší spali u starých rodičov sami od cca 3,5r, počas letných prázdnin, keď sme obaja s mužom pracovali, rodičov máme obaja 300 km odtiaľ.

konikkon
10. jan 2023

Cez noc od 10. mesiaca. Dcéra je na babku zvyknutá, sú takmer denne spolu, babka má vytvorené podmienky ( posielka, stolička na kŕmenie a pod.), prespavačky fungujú super.

ku_uk
10. jan 2023

V 20 mesiacoch cca prvy krat, boli sme v zahraničí na 3 noci. Nepochopiteľne, ale za jeho cely život u nás doma neprespal celu noc, tam spal 3 noci od 19:30-7:30 bez prebudenia, ani caj nepýtal proste spal🙈 Obedny spánok čo doma vymsla, tak u svokry zaspal do 5 minút a spal 2 hodky. Najlepšie rozhodnutie to vyskúšať

biela_sova
10. jan 2023

Az odkedy sa dieta samo vypyta. Je to predsa len opustenie jeho istot, ktore ma v domacom prostredi a rodicov.
2rocna dcerka nasich kamosov bola "samostatna", chodila do jasli. Stacila 1 prenocovacka u starych rodicov, ked rodicia isli v lete na svadbu. Mala odvtedy musi stale vidiet mamu, zobrali ju uz aj zo skolky. Separacna uzkost taka, ze sa az mala pogrca. 1 noc im nestala za pol roka trablov.
Dieta si si porodila, aby si mu vytvarala pekny zivot. Nie, aby plnilo ocakavania starych rodicov. Nie je to ziva babika. Takze sa dosiroka usmej a povedz moju naj frazu: jablcko vtedy odpadne od stromu, ked dozreje🍎.
To moze byt o rok, o 5 rokov a mozno aj nikdy. Dietatko to rado vysvetli. Rozhodovat o dietati bez dietata je take nespravne. Ak potrebujes viac takychto rad, kuk na instagram na @barbora_bali 🙃

mirkovci6
13. jan 2023

Najmladsia mala prvy krat 2 mesiace, vsetky deti chodia k babke od narodenia, aj ked som kojila. Nechavala som babky aj dedkov, aby ich uspavali. Nie je problem ist z domu. Ked som isla do nemocnice nebol problem alebo ked ideme s muzom niekam na vikend, dovleceme k babke vsetky babatkove haraburdy, nikdy nebol problem.

mirkovci6
13. jan 2023

@biela_sova ak vytvoris istotu aj inde okrem rodicov nevidim dovod na separacnu uzkost.

aknamorka22
13. jan 2023

Podľa mňa to záleží od toho ake máš dieťa. Moje deti nemali problém zaspať hocikde, nemali žiadne separacne úzkosti. Žiadne uspavacie rituály. Zaspavali samé v postieľke. Prvý syn mal 3 mesiace keď sme ho nechali u starých rodičov na jednu noc. Teraz keď je starší (3 roky) išiel by tam aj na týždeň 🤷 často je to skôr o úzkosti rodičov a o ich nepripravenosti vzdať sa dieťaťa. Ja som bola normálne zo začiatku smutná, že má moje deti až tak nepotrebujú :D

1gabriela13
13. jan 2023

Ma 5 a ešte nikdy,a ani nechce. Keď jej nadhadzuju starí rodičia túto tému tak hneď povie že nie,že ona má svoj domov,svoju posteľ. Ja to ani nesilim. Este ani celý deň s nimi netravila nie to ešte tam spat. Som vôbec rada ak ku svokrovcom ju zoberieme lebo tam totálne nechce byť. Takže pre mňa ak tam nikdy nebude spat aj tak dobre.

biela_sova
14. jan 2023

@mirkovci6 ano, su deti a deti. Ak mas doma prisposobiveho extroverta, toto funguje. Ak je vsak niekto introvert, mozu byt stari rodicia aj zo zlata, aj tak to bude vnimat, ze je tam bez mamy. Ja som napr stara kofa, ale spatne, keby som si mohla rozhodnut za seba, nesla by som na prazdniny k starkym sama. Ani teraz. Akonahle po mna prisla na posledny tyzden prazdnin mamina, vtedy mi zacal raj na zemi. Paradoxne, dom starkych povazujem za moje najmilsie miesto pod slnkom. Krasne spomienky. Ale, ta mamina mi tam chybala 🙂 Takze na tento typ cloveka to neplati😇 Ale zase fajn, ze som taka, lebo deti mi hovoria, ze je super, ze im rozumiem 😁😁 Aspon nieco🙃

biela_sova
14. jan 2023

@aknamorka22 ahoj, ako som pisala o prispevok vyssie. Zalezi od extroverzie ci introverzie dietata. Pises, ze vasi by zaspali kdekolvek. No su deti, hlavne babatka, ktore fakt, ze nevidia mamu, znamena boj o zivot. Narast stresovych hormonov v krvi, poskodenie nervoveho systemu pri opakovanej skusenosti tohto typu. Nie je to ovplyvnene naladou ci uzkostou matky. Sme cicavce, je to jeden z najsilnejsich pudov. Tak naj je asi, ked da matka na vlastnu intuiciu, kedze pozna najlepsie svoje babo, a zariadi sa tak, aby ono bolo chranene. Nie, aby plnili ocakavania sirsieho pribuzenstva. Tychto pripadov na riesenie mam haldy. Kvoli 1 noci proti voli dietata sa z toho vylizava rodina aj 4-12 mesiacov.

haluzatko
25. mar 2024

@aknamorka22 separacna uzkost je vývojový míľnik, skôr je zvláštne, že si ňou dieťa neprejde.

Strana
z2