Odplienkovaná dcéra a denné nehody
Ahojte.
Potrebujem radu. Dcérka má 2r.a 4 mes.a už 5 mesiacov bola odplienkovaná. Už cca 2 mesiace aj na noc. Problém nastal (keď si tak spätne premietnem), keď mi začalo byť zle v aktuálnom tehotenstve, mala som na ňu menej času, viac som spala, viac trávila čas s jej tatinom a s babkami. Trvá to cca 3 týždne. Odvtedy, ako to celé začalo, tak si začala “cvrkat” do gatiek, prestala sa pýtať. Keď niekde bola, pocikala sa, keď sa jej opýtali či jej treba alebo poďme sa vycikat, nechcela. Robí to len cez deň, noci sú suché. Cely čas jej vysvetľujem, že je moja prvá, že som tu pre ňu, že ju ľúbim najviac na svete, skúšala som aj Urinal s kapucinkou, aj kúpele, lebo som si myslela, či náhodou niekde neprechladla… nezabralo. Ale nevykazovala žiadne iné známky prechladnutia. Keď si aj cvkrne, tvári sa, že nič, ďalej sa hra a zadržiava.. Až kým s ňou nejdem, nedám ju na nočník a už ide prúúúdom. Dávam ju pravidelne, ako predtým, pred a po niečom, ale aj dnes ocikala pól izby a ja som už bola totálne zničená…v klude som zas zopakovala, že sa cika do nocnika, opakujem to vkuse. Robí to aj von, že si cvrkne a drží ďalej, iba sa potom chytí, ze mokré. Ja neviem, čo mám robiť. Nestretli ste sa s tým niekto? Čo vám pomohlo? Rozmyslam, že zájdem aj za detskou, zoberiem moc, aby som niečo nezanedbala náhodou. Snažím sa najviac, ako viem. Žiaľ, neviem jej dať teraz maximum, keď sama meliem z posledného. Ďakujem Vám!
@nikolka232 mne to pride, ze si pyta Tvoju pozornost, ktora jej chybala.. .
Co keby ked bude pocikana prisiel otec?
Alebo naspat plienku a vziat nejaku vyhodu. Ved bola velka slecna, co sa pytala..
Odplienkované dieťa je také, ktoré samo povie treba mi cikať, vydrží, kým sa ne posadí na wc/nočník. Ak cikala, keď si sa jej stále pýtala, tak ešte odplienkovaná nebola. Neviem, ja by som jej dala plienkove nohavičky a trénovali by sme ďalej.
Aj moja sa presne takto vratila k plienkam. Odplienkovana ked mala 2 roky a asi 3 mesiace a sama chodila, ked jej bolo treba (akurat ma volala, lebo si nevedela stiahnut leginy), a zrazu zlom zo dna na den nehoda, ucvrkavanie (najprv som jej otestovala moc, ci nema zapal). Normalne som jej vratila nohavickove plienky a po dalsich 3 mesiacoch sa odplienkovala "zas" a uz natrvalo.
Tu som si vsimla, ze pretrvava nazor, ze len prepana nevrat plienky, ale skor zalezi od dietata a ako ste na to sli.
Mali sme to podobne, keď už začala chodit do škôlky. Väčšinou tie nehody boli iba malinké, no zadrziavala, nechcela ísť na záchod, chcela sa dohrať alebo neviem čo. Dokonca sme mali asi 3 take fázy, že sa to vrátilo. Najskôr nám pomohlo dávať jej nálepky ako odmenu (i keď som proti takému odmeňovaniu, no bezradnosť), potom ani to nezaberalo, napokon som už prestala v istom momente riešiť (boli iné starosti), len sme brali nahradne veci, prezliekli a ani neviem ako, prešlo to. Mne prišlo, že vysvetľovanie, ani pýtanie sa, či jej treba, všetko bolo zbytocne. Ak nemáš síl, nervy, dala by som asi tie plienk.nohavičky ako píšu a radšej buďte obe viac v pohode.
Ak bola odplienkovana tak, ze sa sama pytala na wc, tak mohlo prist obdobie, ze si uz je ista, ze to ovlada a hra je dolezitejsia ako cikanie a mysli si, ze este vydrzi. Stava sa to. Mali sme tak so synom. Ked som sa ho spytala, ci mu treba cikat, tak odpoved bola nie, aj ked uz sa mrvil a bolo zjavne, ze mu treba. Kamoska psychologicka mi poradila, nech mu poviem "vies, kde je zachod", ked budem vidiet, ze mu treba. Trvalo to tak 2-3 dni a zacal behat na zachod s vetou "viem, kde je zachod". Cize nevodit, nepytat sa, len oznamit zachod. Ak bola "odplienkovana" tak, ze si ju v urcitych casoch davala cikat, tak odlienkovana nebola.
Dcérka vedome zadržuje moč, až kým nevydrží = psychický problém. Takže najskôr za to môže to odlúčenie od teba, môže sa o teba báť, respektíve o seba, že sa jej už nevenuješ. Nemá to nič dočinenia s tým kedy a ako bola odplienkovaná.
a bola odplienkovana tak, ze sa sama pytala, ci si ju posadzala? z textu to nie je uplne jasne.
@deedol áno, bola odplienkovaná sama, odložila plienky, že ich už nechce nosiť.. a ani teraz nechce. Jednoducho plienka bola u nás od začiatku odplienkovania no go.
Sama sa pýtala, kričala, že ide na wécko, vie si stiahnuť gate, len som ju vždy prišla utrieť. Zrazu nič.
Dcérka vedome zadržuje moč, až kým nevydrží = psychický problém. Takže najskôr za to môže to odlúčenie od teba, môže sa o teba báť, respektíve o seba, že sa jej už nevenuješ. Nemá to nič dočinenia s tým kedy a ako bola odplienkovaná.
@denkabemommy a čo mám teda robiť ? Vysvetľovala som, hovorím jej, že som tu pre ňu, že je moja prvá a vďaka nej som sa stala mamou, stále chodíme von, akurát doma som viac “na gauči” .
Ja by som asi nepoukazovala na problem, len prezliekla a ide sa dalej. Ani by som jej nezdoraznovala ten nocnik, ona to podla mna vie. A sustredila by som sa na nas spolocny cas a pripravu na surodenca, lebo tam je podla mna problem.
@denkabemommy a čo mám teda robiť ? Vysvetľovala som, hovorím jej, že som tu pre ňu, že je moja prvá a vďaka nej som sa stala mamou, stále chodíme von, akurát doma som viac “na gauči” .
@nikolka232 ľahnúť si napríklad miesto gauča k nej na zem a hrať sa s ňou, ja viem, nie úplne komfortné ale pomôže jej to. Tiež som bola v druhom tehotenstve na rizikovom, tak som pol dňa ležala so synom na podložke 🙈. Alebo sme sa hrali na lekára a ja som ležala na gauči on ma ošetroval, kúzelne čítanie sme čítali veľa. A donekonečna ju uisťovať, že ju ľúbiš, postupne aj nejak pripravovať na situácie, ktoré nastanú -toto veľmi citlivo, aby si to vedela predstaviť.
@nikolka232 neupozornovala by som na to prezlec a neries
Ani buduceho surodemca nespominaj

a bola odplienkovana tak, ze sa sama pytala, ci si ju posadzala? z textu to nie je uplne jasne.