Odplienkovanie dieťaťa ako zdroj stresu pre rodičov
Ahojte, nejdem pytat radu asi sa len postazovat. Mam doma 2a pol rocneho a rozhodla som sa ze uz je na case dat dole plienku, od septrembra ide do skolky. Mam este dvoch starsich synov a u vsetkych je to odplienkovanie jak cez kopirak- jedna katastrofa a utrpenie pre mna. Toto akt. Odplienkovanie: nocnik najprv nechcel ani vidiet, uz tam aspon sedi, ale vacsinou tam neurobi nic. Je schopny tam sediet hodin bez efektu a len co ho dam dole vycura sa 5 cm od nocnika, alebo hocikde inde len nie tam. Teraz sedel zas na nocniku hodinu a led zisiel dole vycural sa na stolicku. Ja nerozumiem co sa odohrava tym detom v ich malych hlavickach ked toto robia. Robili mi to vsetci, obcurany som mala cely byt, len nie do nocnika. Kym sa to naucili tak hadam aj mesiac presiel. Takze nas caka opat ta ista tortura ktoru neznasam. A ano viem ze nemozem chciet aby sa to zo dna na den naucil, kem mal plienku 2 roky. Len proste toto je jedna cast materstva ktoru absolutne nedavam 😵💫. Potesi ak sa pozdielate prip. Ak ste to mali podobne, ako ste to psychicky zvladali.
@tamta Teoria je dobra. Ak dieta v 6-7 mesiaci pevne nesedi, je to preto lebo to rodicia silne zanedbali a netrenovali s nim sed. Ten treba zacat v 3-4 mesiaci.😀
@nikoletka_h dakujem 😉, uz sme si dali pauzu. Sama som prisla na to ze fakt to nema zatial
Zmysel.
Ak nesedí, bude sedieť neskôr a vtedy treba usádzať na nočník. To nie je žiadna filozofia, ale skúsenosti. Odplienkovanie do 1,5 roka musí byť samozrejmosťou, inak si zvykne na púšťanie do plienok, pretože potrebu cíti, ale nemusí a vôbec si pomočovanie, atď prestane úplne uvedomovať. Bude pre dieťa samozrejmé špiniť do plienok a odmietať nočník. Často sa násilne zdráha sadnúť naň. Pohodlnejšia je plienka a tak je to problém do 3 - 4 rokov.
Počkať, je apríl a do škôlky ide v septembri?
Nie je táto tortura zbytočne dlho vopred?
Veď jún a horká v lete, to pôjde samo skoro
@andreatytler dakujem velmi pekne za super rady 🙂
A pomôže čakať do septembra? Je to už veľké dieťa, ktoré je rozumné, potrebu už dávno cíti, vie, čo robí. Podľa známeho pediatra Dr. Spocka dieťa pred druhým rokom je plne vedomé, čo robí , ale zvyklo si na plienku a inak nechce. Je to len a len schválnosť z jeho strany, že sa vymočí po odchode z nočníka na protest, že to nemohlo urobiť do plienky. Ono v tom veku sa už vie aj pýtať a tiež povedať, že mu treba. Ak dokáže iné veci, dokáže aj pýtať sa, ale nechce. Predpokladám, že už vie aj niečo rozprávať. Isté je, že si je plne vedomé, čo robí a robí to naschvál. Predsa dieťa, ktoré rozpráva, vie si pýtať to, čo chce, vie povedať, čo chce robiť netreba špeciálne učiť pýtať sa na nočník ako nemluvňa, ono to je schopné.
@evkatk Akoze dieta by sa mohlo vycikat do nocnika, ale je nahnevane na mamu ze mu zobrala plienku a vie ze ju to vytoci ak sa vycika na zem a tak vyuzije kazdu prilezitost ako ju nahnevat? Taketo pomstychtive a zakerne myslenie maju dospelaci. 2.5 rocne dieta miluje svoju mamu celou svojou dusou a urobilo by pre nu vsetko. Neexistuje aby sa mesiac zakerne naschval pocikavalo niekokokrat denne len preto aby urobilo mame naschval a nahnevalo ju.
Ja som mala takyto blok a nikdy nezabudne na to ako velmi som si priala aby som sa mohla vycikat do nocnika, ale akokolvek som tlacila, tak to neslo. Bol to pre mna obrovsky stres a mama bola presvedcena ze to robim preto aby som ju nahnevala a to ma bolelo najviac zo vsetkeho.
To nie je o zákernosti. Dieťa jej nie je schopné. Ono takto protestuje, že nemôže vykonať potrebu do plienky, na čo je zvyknuté a nútia ho na nočník. To je protest proti nočníku a nie zákernosť.
Vycikať sa na zem, je veľmi drahý špás. Veď za každým je treba vymeniť aj podlahu. Nestačí to len zmyť. To by sa v tej miestnosti nedalo už bývať bez výmeny podlahy.
@evkatk vymenit podlahu??? Preboha a to preco? Milionkrat sa mi tu pocikali deti, stena tiez a nikdy nebol problem to umyt🤷 nechapem aka vymena podlahy hrozi. Jedine, ze ma niekto stare prastare nelakovane parkety. A absolutne nesuhlasim, ze dieta, ktore sa uci na nocnik to robi naschval. Kolkokrat sa dieta zabudne pri hre, nechce od niecoho odist a potom sa postavi a bum, ide to🤷 nestihne dobehnut a nie to este povedat. Ved je to dieta preboha🤦
@evkatk ani jedno z mojich deti som nenutila na nocnik. A hla nemali ani dva roky a obe sa same rozhodli, ze plienku nechcu. Proste bola nepohodlna🤷 nezabudnem ako 20mesacny syn mi behal po byte s paklom plienok a vravel: "plienky fuj, plienky do kontajnela". Kupili sme slipy a bolo. Nikdy som ani jedno dieta neposadzala v pravidelnych intervaloch, ani som sa nepytala ci im treba. Same povedali cikaaaat. Mala som nocniky v obyvacke, detskej izbe aj v kupelni. Kde sa hrali, tam mohli rovno sadnut. Alebo syn len zakrical a ja som dobehla, stiahla gate a podlozila nocnik pod pipika ked stal🤷 potom som len redukovala pocet nocnikov.
Áno, lebo tie deti boli správne vedené k tomu, že existuje nočník a nie až neskoro. Tu sa bavíme o dieťati, ktoré už má 2,5 roka a odmieta nočník a odporúčajú mamičky čakať do septembra, teda jeho 3 rokov a potom odúčať od plienok. Absurdné, veď takéto dieťa už riadne komunikuje, vie povedať, čo chce. Ak sa vhodná doba zamešká, posádzať treba aj v určitých intervaloch. Samo to nebude.
Práve že vymeniť treba hlavne tie najnovšie plávajúce podlahy nelepené (klik), pretože moč je tekutina a tá prejde hneď do jemných škár aj keď sú voľným okom takmer neviditeľné a potom pod podlahu a tam sa to kvasí v podložke podlahy a je z toho dlhodobo smrad, na ktorý si ten, kto tam býva, časom zvykne a necíti ho. No stáva sa to len zriedkavo. Je veľmi málo tak zaostalých a neporiadnych rodičov, čo dovolia dieťaťu vymočiť sa na podlahu. Predsa ak mením plienku, tak okamžite dávam druhú a nedopustím, aby sa čo len kvapka dostala na podlahu. Predsa nežijeme v chlieve. V dnešnej dobe staré, nelakované podlahy už nikto nemá, ale plávajúce, pod ktoré sa moč môže dostať, áno. Okamžite vymeniť podlahu je potrebné v tomto prípade aj z hľadiska hygienického.
Tak vyzerá, zw my už máme odplienkovane, celý deň bez nehody👍. Teším sa teším🙃. Pockala som, kým dozreje a šlo to úplne bez námahy, doslova zo dna na deň.
Držím palce všetkých suputníčkam🙂
Na str.435 knihy od Dr. Spocka (v AJ) je uvedená jedna zaujímavosť. Vraj dieťa okolo 2. roka začína si na plienku zvykať nie kvôli zvyku, ale začína pociťovať v teplej a mokrej plienke veľmi príjemný pocit. Čím je staršie, pocit je intenzívnejší a dieťa pri kladení na nočník, a mnohé aj pri prebaľovaní odmietajú to natoľko, že až chytajú hisáky, utekajú preč, len aby zostali v špinavej plienke. Preto mnohé nie je možné odučiť aj do 5. -6. roka, najmä u tých, ktoré nemusia do MŠ. Mnohým to veľmi dobre robí v pokakanej plienke a užívajú si to. Ten pocit zaniká medzi 5. a 7. rokom. Jediná prevencia je vraj skoro odúčať od plienky, kým sa ten pocit nevytvorí, teda do 2. roku už plienky nemať. To by ale vysvetlilo mnohé problémy rodičov, ktoré si nevedia vysvetliť.
@evkatk to ze je kniha v anglictine neznamena, ze je najlepsia. A druha vec, to je ten pan doktor, ktory sa narodil v roku 1903?? To hadam nemyslis vazne. Od tej doby sa posunula medicina omnoho dalej a aj psychologia. V tom case kedy zil este neriesili ani autizmus, adhd, pocity dietata a vnimanie jeho potrieb🤦
@aceris Inac je to fascinujuce ze ako odbornici urobili zaver o tom preco sa deti spravaju ako sa spravaju aj napriek tomu ze ziadne z tych deti im nikdy nepovedalo dovod. Ak ma dieta hisak pri prebalovani, znamena to ze sa mu v tej plienke paci. To ich vobec nenapadlo ze dietatu moze byt to prebalovanie neprijemne, alebo nudne, alebo proste len taky jednochy dovod ze v tej chvili robilo nieco co ho zaujimalo a mama ho zacala bez varovania prebalovat.
@martinka17 presne tak súhlasím s týmto názorom,deti sa odplienkujú samé,keď sú na to pripravené a chápu,čo sa s nimi deje

@evkatk ok a keď dieťa pevne v 6-7 mesiaci nesedí tak čo? Je retardovane, podľa tejto úžasnej filozofie? 😀