Porodila deviate dieťa
Dobrý deň. Ak ste niektoré prednedávnom čítali na fóre o žene, ktorá čaká deviate dieťa https://www.modrykonik.sk/forum/1-trimester/mam-8-deti-a-som-tehotna-poradite/ , chcem vám s radosťou oznámiť, že sa jej v piatok, 5.12. narodil krásny chlapček. Mamička si dieťatko ponechá a s láskou ho bude spolu s ďalšími ôsmimi súrodencami vychovávať. Túto informáciu nedávam pre tých, čo ju chcú odsudzovať. Sama si toho už dosť vytrpela a viac ako "múdre rady" jej pomôže povzbudenie. Píšem tu aj preto, že sa blížia Vianoce, pri toľkých deťoch z jednej materskej budú asi veľmi skromné. Bývali manžel jej peniaze nedáva, terajší ich radšej prepije. Mamka je veľmi starostlivá, aj sociálka ju obdivuje, ako to všetko pri tých deťoch sama zvláda a že ako majú čisto. Preto ma napadlo, ak by jej chcel niekto pomôcť, napr. sa iste nájdu mamičky, ktorým ich ratolesti z nejakej veci vyrástli a nevedia, čo s tým, že by sme spravili radosť týmto detičkám. Najstarší syn má 16 rokov, dcérky 9 a 8 rokov, ďalší syn 6, dcérky 5 a 4 roky, syn 3, dcérka rok a najmenší chlapček sa práve narodil. Ak by vedel niekto pomôcť aj finančne, podľa svojich možností, budem len rada. Prípadní darcovia mi môžu napísať, pošlem im adresu mamičky. Za ňu a jej deti vám všetkým ďakujem. 🙂
Myslim, ze @pemasinika to napisala dost jasne. Nikto tu nie je zvedavy na dokonalych jedincov, ktori z vysky svojej moralnej prevahy dosli hadzat kamene. Ked ste take pysne, ako ste si to vy same skvelo zariadili, nikto vam to neberie, ani vas nekritizuje, ja vam to prajem. Ale ak nechcete pomoct, neviem preco tu palite kyslik.
ja budem hnusna., ale naozaj nevidim nic, kvôli comu by som tu zenu mala obdivovat.
jaj jej drzim palce, aby bola co najdlhse zdrava a vladala sa aspon ako-tak postarat o svoje deti.
a uprimne jej zelam, aby nasla svoje stastie.
ale obdivovavat ju nemam preco, to by som musela obdivovat vsetky pologramotne zeny z romskych osad, aj tie porodili kazda osem-devat deti.
Oveľa ľahšie je odsúdiť, povedať, že si za to môže sama, uľaviť si v diskusii a ísť si po svojom.
Ťažšie je pokúsiť sa pochopiť.
To, že vám, resp. nám sa život vydaril lepšie, je našou zásluhou iba čiastočne.
Nie každý hráme svoj život s rovnakými kartami. Niekomu sa podarí vytiahnuť si aspoň zopár dobrých kariet, niekto prehráva stále a každou ďalšou prehrou stráca motiváciu a nádej.
Viete, že existuje znásilnenie aj v manželstve/partnerstve? Viete, ako vyzerá duša týranej ženy? Viete, ako ľahko sa ňou možno stať? Viete, že tento štát, táto spoločnosť a ako vidno na tejto stránke, aj žena a matky samotné nemajú žiadne pochopenie, žiadne riešenie, žiadnu pomoc pre tieto ženy? Viete, že fungovanie azylových domov je väčšinou len ilúzia? Že právne predpisy o pomoci obetiam domáceho násilia fungujú len na papieri (najmä v sociálne slabom prostredí)? Že polícia Vás obvykle vysmeje?
Čítala som jej príspevok zo septembra a nevidím ju ako nejakú klasickú polinteligentnú socku, ktorá zo samej nudy"rozťahuje" nohy a robí si deti s idiotom len tak z plezíru. Je to nešťastná žena, vedomá si svojej zúfalej situácie a snaží sa ju zvládnuť najlepšie ako vie. Áno, má svoj podiel viny. Ale potrebuje pomoc. Možno o ňu žiadala aj po tom treťom dieťati a dostalo sa jej namiesto toho tiež len opovrhnutia a odsúdenia a tak sa ocitla pri dieťati číslo 9. Ak neviete zo seba dostať nič, čo by jej pomohlo teraz (aspoň milé slovo), tak je mlčať asi zlato.
@petulda333 pozerala si predminuli tyzden v siedmom nebi?kde cigánka mala 5 deti a cigán nevizeral žeby ju nútil spat snim takže tam bola čistá nezodpovednost,hudoba tam až pistala 😠
@zeleny_cajik - takze je to uplne nezmyselna diskusia. Pochopenia svojho konania sa jednoducho nedocka, lebo je...nepochopitelne. Neni to chvilkove vypnutie rozumu, ale pomylenie mysle a priorit po cele posledne roky. A vyzeru si to jej deti naplno. Rodicovske vzory zle a aj socialne zazemie zle, casu na ne malo, co z nich realne vyrastie? Nemyslim teraz idealisticky - ale realne? Ake maju sance? Tu jej nikto nepomoze, len ona sama. A nejake zobranie o veci inymi za nu tu situaciu vobec nezlepsi, len ju tu budu este viac prepierat ako socku a bude to zhorsovat verejne povedomie o velkych rodinach 🙄 Mile slovo tu nie je treba, kedze ona v tejto diskusii vobec nie je/nezapaja sa. Kazdy ma pravo na vlastny nazor. A bud temu nevytahovat - alebo pocitat zo vsetkym.
@zeleny_cajik mozno keby ludia nemlcali, tak by sa pani spamatala skorej, ako po 9tom dietati. (Ak sa vobec spamata). A prepac, z inteligentnejsich asi nebude, ked to nechala zajst az takto daleko. Alebo je potom nesvojpravna, ked si necha robit veci, ktore by s nou nikto robit nemal. Alebo je inteligentna az moc a cela tato tema je dokonaly priklad socialneho inzinierstva.
ja skutočne nechápem ako môžete niekoho súdiť,keď nie ste v koži toho druhého,neviete skutočný dôvod prečo je v takej situácii,všetko sú to len vaše dohady,zamyslite sa nad sebou,čo ste zač, zeleny_cajik to úplne vystihla,porozmýšľajte trošku nad jej slovami baby
@mamulienka30 Máš nejakú predstavu, ako si v aktuálnej situácii môže na sama pomôcť? Napadlo ti, že zrejme aj ona bola v prvom kole obeťou zlých rodičovských vzorov, nefungujúceho zázemia, chýbajúcej výchovy? Že kým si to uvedomila, bola možno už sama matkou? Že sociále slabé matky sú ľahkou obeťou a majú málo možností zmeniť svoju situáciu samy?
Je to začarovaný kruh. Keď sa naň budeme len pozerať a krútiť pohoršene hlavou, nič a nezmení a naše deti sa tu budú o 20 rokov vyvyšovať nad jej deťmi a ich zlými rozhodnutiami.
Systém ja ani ty nezmeníme, ale môžeme svojou trochou prispieť aspoň k zlepšeniu situácie jednotlivcov. Alebo ju aspoň nezhoršovať.
@zeleny_cajik - a zmeni sa realne co, ked im posleme veci a peniaze? Prosim v tomto mi odpovedz? Jednorazova pomoc vobec nic nevyriesi. Preto je tato tema uplne zbytocna. Situacia tejto rodiny sa nezlepsi nicim, jedine rozdelenim deti do viacerych rodin a okamzitou sterilizaciou ich matky, tolko moj nazor, nemusis suhlasit. Na tu sterilizaciu - na to jej rada prispejem, to bude konstruktivne do buducna.
@maslenka47 Ja neviem, ako to je. Práve preto sa snažím nerobiť nejaké odsudzujúce závery. Čo ak by som sa mýlila a slová vedia poriadne ublížiť najmä tam, kde už je bolesti aj tak dosť.
@mamulienka30 viem si predstavit pomoc ty"pu "dam jej pracu, spojenu s byvanim"
Napríklad moze dostat socialne byvanie niekde v seniorskom centre, moze opatrovat ludi. Ja neviem, len fabulujem. Jednorazovu pomoc tiez nepovazujem z terno, lebo jej pooze len na kratku dobu. OK, dostane oblecenie. a ked to deti vyrastu, co dalej > zase bude ziadat oblecenie ? (tiez priklad, jasne, ze to nebude tak skoro, deti to mozu nosit po sebe. aj ked, trvacnost handier tiez nie je bezbreha)
@mamulienka30 Nie, situácia sa nezmení. Ale možno dá nádej. Aspoň deťom.
Protiotázka: ako sa zlepší jej situácia (a situácia jej detí) po tvrdých a odsudzujúcich slovách? Čo čakáš, že urobí matka 9 detí bez možnosti sama ich uživiťˇ, aké má možnosti?
@zeleny_cajik - mozno matka dostane rozum a spravi kroky, ktore tento stav zmenia. Plakat tu ci plakat inde jej vobec nepomoze. Musi zacat zarabat a prestat rodit. A na tento ciel musi zacat pracovat. A ako pise @nyusika - moze robit z domu, opatrovat deti kym bude mat mladsie skolkarsky vek, potom moze robit cokolvek, aj ked len na pol dna, ale moze! Aj keby zachody umyva ci podlahy drhne v panelaku, proste aby si mala silu a chut pomoct sama! Toto je psychologicke vytiahnutie sa SAMA zo sraciek, nie, ze cakat ROKY kym mi pomoze niekto iny. a jediny prijem o ktory sa "postarat" je rodicak. Vies ako odsudit na nete je rovnako dobre ako ju tlapkat po pleci na nete - vysledok rovnaky - jej situaciu to nezmeni. A nadej? Neveris tomu ze nie... tato situacia... je/bola/bude kriticka dlho.
nemyslim, ze niekto ju tu odsudzuje. ale to, ze nehikame nadsenim je dost pochopitelne.
ked nedokaze deti uzivit, budu umiestnene do decakov, zial (teoretizujem, nepisem o konkretne tejto zene)
@musla12 a ako vies ze tuto pani niekto nuti???
Nepozerám v Siedmom nebi/ momentálne nemám kedy ale pred par mesiacmi som videla jeden diel kde ukazovali rodinu, nepamätám si presný počet detí, asi 6, jedno bolo veľmi postihnuté, malo hydrocefallus. Myslim že mali este jedno po nom, asi 2 ročné. Rodina bola v absolútnej hmotnej núdzi, nemali ani na elektrinu, otec nepracoval, stal sa mu nejaký úraz. Staršie deti sa vyjadrili že este ked to postihnuté dieta nebolo na svete už vtedy im financie nevychádzali... Nikoho nesúdim ale uznajte, je toto normálne, robit si deti donekonečne a prehlbovat aj tak uz existujúcu chudobu ????
@petulda333 lebo ten cigán nevyzeral žeby bol zli knej alebo k deťom
@musla12 ja sa pytam ze ako vies ze pani o ktorej piseme niekto k tomu nutil?tiez to moze byt len nezodpocednost!to ze napise prispevok este nic neznamena!
No fajn.. rozprudila sa tu riadna diskusia. Ale ako ocakavate, ze by sme mali pomoct? Stacia vianocne darceky pre deti? Alebo... ? Komu? Kam? Čo? Na co vznikla vlastne táto téma, keď nie zase na osočovanie/lamentovanie ?
A musím sa vyjadriť aj ja... k tomu čo tu odznelo.. poznam maminy s deťmi, ktoré "nevedeli" že čakajú 4.-5.dieťa... ale to bolo tak cca pred 15timi rokmi. V tejto dobe, nepoznam nikoho kto sa dobrovoľne vrhne bez výčitiek, rozmyslu vôbec do rizika, že by tu mohlo byť 4. s nie to ešte 9. dieťa.. veď preboha máme tu toľko spôsobov ako sa chrániť.. a to nehovorím o tom, že jej partnerské vzťahy ani financie nie sú vôbec postačujúce na aspoň trošku pohodlný život. Veď čo je to dnes materská???? V dnešnej dobe neuverím žene čo má doma 1.-2. deti že netušila že je tehotná, že nevedela ako sa chrániť a že túúúúžila po 9. dieťati... Ako bude daľej žiť? Existovať? Myslím, že nájsť si bývanie nemôže byť problém, že ano? PRoblémom sú financie... A no ja neviem... koľko je doma, akú prácu bude robiť... ale ako uživiť 9 detí napr. z 200-300EUR platu?? To je samo o sebe demotivujúce. Ja nechápem, neodcudzujem ale nechápem.. nie je mi jej ľuto, ani ju neobdivujem... "obdivujem" nezodpovednosť, ktorá vedie dospelých ľudí k niečomu takémuto... ako pise @dasenka26... k prehlbujúcej sa chudobe...
Ja si 100x rozmyslím, kým niečo čo mi zmení život urobím,bez rezervy a istoty by som neurobila ani krok dopredu... :/
@petulda333 jaj tí sa pytas na túto pani ja že na tú romku,lebo si to neviem ináč predstaviť len tak že to bolo nasilu ,a keď mám pravdu povedať tak ani moc tomu neverím že má toľko deti
@musla12 teraz sa neuraz ale nezda sa ti hlupe tvrdit ze romka ma 5deti z nezodpovednosti a ,,biela,, z donutenia?vide la somv zamenach manzeliek bielu co mala 15-16deri lebo ze ona chcela mat tolko a im staci laska,ona ani muz nerobili ale brali prachy od najstarsich deti...jej dcera mala dieta vo veku svojej sestry...ziju v 3iz.byte...chore....aj biele vedia byt hlupe a nezodpovedne!!!
Moj nazor 9 deti je strasne vela. Kym su male mozno je to v pohode ale ked to zacne vsetko chodit do skoly neviem si predstavit ako bude riesit potom financnu situaciu. Ale pokial viem lekar - gynekolog jej mal a moze navrhnut po 4 porode podviazanie vajecnikov. Pokial viem je to v tomto pripade zdarma. Maximalna nezodpovednost aj jej a aj jej lekara. Toto je cisto moj nazor.
sterilizácia musí byť povinná po treťom decku bez výnimiek!
@velkacica a to uz preco? 🙂) ved su ludia co na to aj maju... 🙂
@velkacica sorry ale poznam pary ktore maju viac ako tri "decka" a su sa schopne o ne postarat aj bez milodarov a dovolavania sa pomoci celej republiky, dokonca im platia take skoly o ktorych sa tebe moze len snivat - najprv rozmyslaj co rozpravas prosim ta
nie je to obdivuhodne vobec. obdivuhodna by bola vtedy, ak by spravila tomu razny koniec kedysi za tretim, stvrtym dietatom. Co je obdivuhodne na tom, ze si dva krat vyberie ozrana do vztahu a necha sa znasilnovat a terorizovat? obdivuhodne by bolo, keby ho kopla do prec.-
bol tu spomenuty alibizmus. ano, presne to je ten alibizmus. ja som skoncila tiez na ulici, sama s dvomi detmi, zo dna na den, nem,ala som kam ist, dobre viem ake to je pocitat centy na chleba a nemat co jest. ale nefnukala som ako taka ona pred neviem kym, nerobila som zo seba obet len aby mi niekto nieco poslal. ale toto obdivuhodne nie je, ze? obdivuhodne pre ostatnych je to, ze ma 9 deti a nedokaze prestat rodit, ani dvihnut hlavu a doriesit si veci, aby nerodila! a antikoncepcia??? mesacne 10 eur je stale menej ako zivit 9 deti. ci sa to niekomu paci alebo nie. alebo taka 5 eurova depo provera na tri mesiace, hm? ale nie, my tu budeme hladat dovody ako si ona nemohla dovolit to a ono a musela sa podriadit ozranovi, bla bla bla. dokedy???????????????????
@mawka ale ved podla toho jej prispevku co som citala, ona sa nikomu nepodriadovala, isla dobrovolne... ;) aby "mala pokoj"... kedze to nebyva tak casto, mohla si spomenut na to ze by "mohla" aj o tehotniet ak to bolo "necakane",,, a riesit antikoncepciu "po", alebo si aspon to tehotenstvo riadne skontrolovat.... je milion rieseni... 🙂 a milion vyhovoriek. Cakat na bozi zazrak/zasah sa nevyplaca, hlavne ak niekto "otehotnie uz, ked na nu chlap pozrie"... (citujem moju mamu, tak sa neurazte.. jej sa to osobne tykalo a poriesila to prave podviazanim)
Je mi divne ako je mozne, ze partner vsetko prepije, uz druhy.. prvy neplati... ved teraz vezmu cloveku aj vodicak ak neplati vyzivne :P keby mne chlap nedal ani cent na deti, ani sa na neho nepozriem, nieto mu este robit dobre.. zamkla by som ho v tej jeho izbe a moze tam aj zhnit... ak by som ho prave nevyhodila na ulicu.

@petulda333 tak ale to zas nevieš či len 1 dieťa nemala keď si druhého chlapa našla