Porodila deviate dieťa
Dobrý deň. Ak ste niektoré prednedávnom čítali na fóre o žene, ktorá čaká deviate dieťa https://www.modrykonik.sk/forum/1-trimester/mam-8-deti-a-som-tehotna-poradite/ , chcem vám s radosťou oznámiť, že sa jej v piatok, 5.12. narodil krásny chlapček. Mamička si dieťatko ponechá a s láskou ho bude spolu s ďalšími ôsmimi súrodencami vychovávať. Túto informáciu nedávam pre tých, čo ju chcú odsudzovať. Sama si toho už dosť vytrpela a viac ako "múdre rady" jej pomôže povzbudenie. Píšem tu aj preto, že sa blížia Vianoce, pri toľkých deťoch z jednej materskej budú asi veľmi skromné. Bývali manžel jej peniaze nedáva, terajší ich radšej prepije. Mamka je veľmi starostlivá, aj sociálka ju obdivuje, ako to všetko pri tých deťoch sama zvláda a že ako majú čisto. Preto ma napadlo, ak by jej chcel niekto pomôcť, napr. sa iste nájdu mamičky, ktorým ich ratolesti z nejakej veci vyrástli a nevedia, čo s tým, že by sme spravili radosť týmto detičkám. Najstarší syn má 16 rokov, dcérky 9 a 8 rokov, ďalší syn 6, dcérky 5 a 4 roky, syn 3, dcérka rok a najmenší chlapček sa práve narodil. Ak by vedel niekto pomôcť aj finančne, podľa svojich možností, budem len rada. Prípadní darcovia mi môžu napísať, pošlem im adresu mamičky. Za ňu a jej deti vám všetkým ďakujem. 🙂
jeeej super, dalsi chalan do rodiny ,blahozelam 🙂 ked vychovava 8, aj 9 vychova. Nechapem to, ja mat tolko deti urcite to nezvladnem, ani financne ani psychicky. Prajem len vela stastia, vela sil, a snad aj vela peniazkov... 🙂 A tym babam co pisete,ze sa ma sterilizovat a podobne- zavist to asi nebude,lebo mamicke sa velmi zavidiet zatial neda - ale vase reakcie su aj tak velmi neludske. Vsak nikto nevie, ake to s tym chlapom ma, ci sa jej vyhraza, alebo co - do ich sukromia nikto nevidi tak by ste nemuseli hned kritizovat!!! S 9 detmi ju ani do ziadneho centra nezoberu- kde by ich vsetkych dali? takze velmi asi nema kam utiect. A sterilizacia je draha. Jasne, ani ja to nechapem, ale jednoducho sme ludia,idu vianoce, tak trosku pochopenia by ste mohli mat. Alebo teda radsej nereagovat a svoju zlomyselnost si vybit inde. Ved to nie je nejaka s prepacenim spinava romka, ktora rodi a o deti sa nestara. Vyssie je uvedene,ze pani sa o deti dobre stara, doma maju cisto, a vsetky ich miluje. Tak preco pre boha tolko zloby a odsudzovania. Tak ma viac deti a nema to lahke, toto vam vadi alebo co? Taky sme k sebe, nezhovievavi a nepriatelski, na zaplakanie. Inak, odkial ta mamka je? A ako im vlastne mozme pomoct? Oblecenie nemam,kedze dieta mam len jedno,a tam je asi u nich oblecenia dost,kedze videla som mamickin nick a tam pise,ze niektore veci maju aj nenosene,tak o veci asi nudza nieje. Teda co ine? ja jej prajem len vela stastia,a este raz silu, a samozrejme z deti aby vychovala plnohodnotnych ludi, aby z nich ked dospeju mala velikansku radost a boli jej deti oporou aj pomocou....tolko
@mima4 Nikdy nemôžeš porovnávať naoko dve identické situácie a reakcie ľudí, každý sme iný aj tie situácie môžu vyzerať podobne len na prvý pohľad. Že sa niekomu podarilo vymaniť sa zo zlého prostredia, z nejakého kruhu nešťastných udalostí, ešte neznamená, že to bude pre druhého rovnako možné.
Aby sme si ujasnili jednu vec: nie som (aj po mojich zlých skúsenostiach) zástancom pomoci "hádzania ulovených rýb", ako to nazvala @dai. Viem, že takáto pomoc je v nesystémová, nerieši nič a v konečnom dôsledku je kontraproduktívna, keďže obdarovaný si rýchlo zvykne a bude ju považovať za samozrejmosť a nárokovú zležitosť.
Ale je fakt, že mám vyššiu mieru empatie so ženami, ktoré boli vystavené nejakej forme týrania či zneužívania. Neviem, či je tomu tak v tomto prípade, môžem sa samozrejme mýliť.
Ak je to však naozaj tak, tak reči typu "preber sa", "je to tvoja vina", vôbec nepomôžu, naopak.
Jednak z vlastných skúseností, jednak preto, že som bola v kontakte s týranými ženami aj inak, ako cez toto fórum, viem, v akom psychickom stave je žena po rokoch týrania (v akejkoľvek forme). A hoci je tu veľa "dobre mienených rád" typu odíď, nesexuj s ním, nájdi si prácu na doma, zavolaj na neho políciu, spamätaj sa... viem, že keď sa tieto rady rozmenia na drobné, sú úplne o ničom. Polícia? Neochráni ju ani len pred tým, aby ju ten chlap zabil. Až po smrti vzbudí ako-taký záujem štátu a médií.
Mala som pred sebou ženy v podobnej situácii a reálne zmeniť ich situáciu, nie planými všeobecnými radami a heslami, ale skutočnými činmi, bolo neskutočne ťažké. Jednak z vnútorných príčin - po rokoch týrania je žena vnútorne tak zničená, zneistená a paralyzovaná, že nie je pomaly schopná urobiť ani rozhodnutie o tom, čo si oblečie a nie o to, či s deťmi odíde z domu, potrebuje intenzívnu psychickú podporu a liečbu, a dvojak z vonkajších príčin, spoločenských - u nás sa na tie ženy nenazerá ako na obete a neexistuje funujúci systém pomoci. Nemyslím materiálnej, ale tej ozajstnej - poskytnúť prechodné núdzové bezpečné ubytovanie (azylové domy sú u nás žiaľ zlý vtip, česť výnimkám), vytvoriť podmienky na dovzdelanie, prácu, psychoterapiu.... Ako som už písala, pokiaľ taká žena nemá rodinné zázemie, NIKTO jej nepomôže, každý si skôr kopne, v lepšom prípade sa odvráti a odignoruje.
Vždy sa treba pokúsiť preťať ten kruh a zmeniť svoj život a životy svojich detí. Ale nieje to čierno-biele ani jednoduché a hoci tu majú všetci veľa rečí, skutočné riešenie ponúka málokto.
Opakujem, neviem, aký je presne osud tejto ženy, ale preventívne jej nejdem nadávať, urážať ju. Načo? Ak je to nezodpovedná socka, bude jej to jedno, nehne to s ňou, natrčí ruku niekde inde, kde dajú a pre mňa je to mrhanie energiou a ak to je aspoň z časti žena, ktorá je obeťou, iba by som jej ešte viac ublížila. V mnohých príspevkoch je aj kus pravdy, ale aj tá sa napísať rôzne, tak, aby nevyznela urážlivo, aby padla na úrodnú pôdu.
@zuzka_puska ale aka že zlomyselnost, nenavist, nadradenost a podobne?? ake negativne reakcie? aka zloba??? ja som nahodou dobrosrdečný človek, milujem srandu, usmev, neznasam utrpenie.... a to že som mamičke navrhla sterilku??? vsak aj my mame tri deti, ja som ju tiež podstupila, lebo tiež som jedna z tých plodnejšich (PanBoh zaplat za to) vždy je lepšie deti mat ako nemat, detičky su zmyslom zivota všetkých nas žien aj mužov (vynimky su hovada) ale čo je preboha neludske na tom, dat sa sterilizovat, alebo použivat antikoncepciu??? byt na mieste jej starších deti a vidiet, čo moja mama stvara.........
no...moja mamina pochadza z 9tich deti...bola prva, babicka ju porodila v 16tich rokoch..nikdy nemali vela, ale vzdy sa o svoje deti starala...takmer všetci vystudovali vysoku skolu, su sikovni, maju svoje rodiny, babicka ma uz 18 pravnucat, vsetci sa o nu starame, mame sa radi a sme jedna velka rodina...myslite, ze teraz lutuje ze mala 9 deti? nie....a ano bolo to tazke, tiez zili z úst d ust...
az sa hanbim citat niektore komenty,ano, treba k zivotu pristupovat zodpovedne a vramci svojich moznosti
, ale tie deti su uz na svete, zbytocne viest sudy...mame vsetka česť že sa o ne stara najlepsie ako moze.... vidim ze vacsina z vas by ich odlozila...
@lvka V tej dobe ked rodila tvoja babička, bolo normálne rodiť v 16tich a bolo normálne mať detí viac ako sedem. Ľudia si inak nažívala, žilo sa skromnejšie, nebol tlak verejnosti, neboli obchody preplnené tovarom a babička nemusela vysvetloľvať deťom, že to nemôže kúpiť, pretože vtedy poriadne nemal nik, alebo mal čo si dochoval a dopestoval, nemusela chodiť na sociálku, kúrila drevom................ 🙂 :-
@romana19 suhlasim, a ked sa to zvladlo v trj dobe, zvladne sa aj teraz ;) detom vysvetlovala velakrat ze nemaju...a nakoniec, neviem ci je uplne najlepsie ze nase deti dostanu vsetko od vymyslu sveta, ucit dieta skromnosti tiez nie je na skodu 🙂
ja chspem, ze to nema lahke, chapem to velmi dobre, ale fakt ma mrzi ze sa pranieruje normalna mama, a take, co rodia deti za soc.davky, a nechaju ich behat hole po zime, fetovat a nechodit do skoly, to povazujeme za "normalne" ....
@lvka Prepáč, ale nerozumiem o čom píšeš. Keď budú tie deti hladné, tak im vysvetli, že treba byť skromný, ked bude treba platiť poplatky v škole, vysvetli učiteľkám, že treba byť skromný, ked sa pôjde na výlet prezentuj skromnosť. Ja nepíšem o nadštandartnom spôsobe života, ale o normálnom v dnešnej dobe. Takže časy, ked chodili deti do školy s tabuľkou a kriedou mali svoje čaro, ale nedá sa to porovnať.
poprosim adresu
@lvka skromnost a chudoba je rozdiel, obrovsky. I ked byt chodobnym nie je hriech, stane sa, ale nemat ziadnu snahu dostat svoje deti medzi ostatne do 21. storocia?! Predsa sme ludia, nie zvierata ze sa uspokojujeme kedykolvek akokolvek, cert tam po nasledkoch!
Baby uvedomte sa! Nikto si tu od nikoho nevynucuje pomoc. Kto chce nech pomôže a kto nechce nech ignoruje.Kritizovať a súdiť vie každý. To sa tu proste vždy musí niekto nájsť s blbými poznamkami. 😠
@andreasiskova3 ano, lebo pomoc sa neda vynutit. Ale tema je to kontroverzna, tak sa tu diskutuje, toto tu sa vola totiz forum.
@zeleny_cajik pekne povedané 🙂
@zeriempizzu diskutovať sa dá aj bez urážok
@andreasiskova3 vidis urazku nejaku?
@zeriempizzu Byť chudobný nie je ani hriech a ani hanba, ale byť chudobný so cťou.
@alexmianina ja ta chapem, tiez som racionalny planovaci typ a snazim sa problemom vyhnut, nie do nich skakat. Treba si vsak ale uvedomit, ze tato zena nesulozi a nerodi po racionalnej a zrelej uvahe ako my.
Toto su ludia, ktorych spravanie ma korene zrejme v ich rodine, vyberaju si nespravnych partnerov, uvazuju kratkozrako a jednoducho, skratka nemaju taky rozumovy a socialny status, aby si planovali a rozhodovali sa ako ti, co dostali uz rodiny devizy, ako na to. A ked uz su v tej situacii, velmi tazko z nej...predstav si ze by si sa mala len s dvomi - tromi detmi zo dna na den osamostatnit, platit podnajom. Tazko. Nieto bez pomoci, s deviatimi a bez prace, bez uspor. To, ze ju on nuti s styku, je viac ako iste. A ona ma smolu, ze je plodna.
Podla mna oni si nezapaluju sviecocky a nemasiruju sa bio olejmi, ze podme si urobit babatko, mam ovulku.
Je mi luto ze tak ziju, samozrejme ci niekto pomoze alebo nie, je cisto na nom.
Niekedy bol veľký počet v rodine úplne bežným javom. Ja to neodsudzujem, skôr obdivujem, že to táto žena vôbec popri všetkých problémoch zvláda. Peniažky nepošlem, lebo veľa nemáme ani my, ale oslovila som kamarátky a v priebehu budúceho týždňa dostanú detičky obrovský balíček, ktorý ich snáď poteší. 🙂 Veľmi jej aj jej detičkám držím palce.
@zeriempizzu je tu dosť urážlivých vyjadrení , ale keďže ty ich nevidíš tak by som ti ich darmo dala do pozornosti.
@pemasinika mozete mi poslat adresu, dakujem skusim nieco doma pozriet a poslat 🙂
este k tomu "povedomiu o plodeni a rodeni". Mam okolo seba zeny po patdesiatke, maju sice VS, co ich radi do kategorie vzdelane, ale o vlastnom tele vedia toho naozaj malo. Zistujem to v rozhovoroch o tehotenstvach, problemoch s plodnostou ich deti. Tieto zeny nejako otehotneli, nejako porodili, este vtedy na spolocnej sale predelene plachtou, precitali si khihu Nase dieta, robili ako vedeli, chyby aj nechyby. Nevedia nic o zakladnych biologickych pochodoch vo svojom tele, preco su veci ako su a ako to funguje. Dost sok pre mna.
Potom som stretla jednu mladu pani, ma tri deti za tri roky, pretoze si v pribalovom letaku neprecitala, ako funguje/nefunguje antikoncepcia pocas dojcenia. Vzdelani, mladi ludia, dobre situovani.
Co dodat? Vychova a vzdelanie o biologii cloveka mi pripada dolezitejsie ako tyranie deti exponencialnymi rovnicami.
dievčatá, niektorým z vás chýba pokora. Pokora k životu, pokora k človeku. Aj keď si naplánujeme svoj život podľa najlepšieho vedomia a svedomia, do minúty sa nám môže celý život otočiť a zrútiť. A nakoniec na tom môže byť matka s deviatimi deťmi, ktorá žije chudobne a z ruky do úst šťastnejšia a spokojnejšia ako všetky tie, ktorých život bol naplánovaný zodpovedne a v súlade s primeranými životnými podmienkami pre svoje deti.
Aj tie deti môžu byť šťastnejšie a v živote úspešnejšie ako deti vyrastajúce v primeranejšom prostredí. Žena, ktorá nikdy nemala a nemôže mať dieťa alebo žena, ktorá o svoje jediné dieťa prišla by možno prijala aj deväť detí, len aby naplnila svoju prázdnu náruč.
Nie všetci ľudia sú silné osobnosti, zodpovedné, životaschopné, sebavedomé a prezieravé. Možno tí, ktorí mali horšiu štartovaciu čiaru (ako táto mamina) potrebujú pár lekcií od života aby sa zmobilizovali, naštartovali a začali vnímať svoj život úplne inak. Nie je jediná, ani prvá ani posledná, ale verím, že to všetko zvládne.
@zuzkanik - teraz vazne NIKTO tu osobu nepozna osobne, ani jej rodinu, skutocne sa vam zda spravne posielat veci a baliky kvoli pribehu na par viet napisanych na nete? Mne to prijde bud odvazne alebo totalne naivne 😖 Predvianocna nalada a chut pomahat je vec jedna, ale toto ? No nic mna to nepali, len sa cudujem 😝
@mamulienka30 Stavím sa, že jej niekde schovaný další partner sedí doma s vyloženými nohami.
Som ochotná poslať gumičky a obrázkový návod na použitie. To veľké srdce dobrých mamičiek takejto žene značne vyhovuje, bez chrbtovej kosti, lebo normálne človek už pri druhom, treťom dieťati rieši otázku bývania a pod.
@mamulienka30 bolo by asi naozaj rozumnejšie napísať priamo tej mamine a spýtať sa, či vlastne oblečenie potrebuje. Ak potrebuje, posielať to, čo je potrebné a čo využije. Skutočne poslaním kvanta balíkov jej môže pribudnúť aj kopa starostí, čo s nepotrebným oblečením. Tá mamina je zaregistrovaná aj tu na MK, takže kontaktovať ju nebude problém.
@mamulienka30 nie som naivná, uvažovala som nad tým, či to nie je podvod, ale napokon som dospela k záveru, že keby aj, je mi to jedno. Veci, ktoré mám, už nepotrebujem, moju rodinu tým nijako neukrátim. Ak tým niekomu pomôžem, budem šťastná, ak ma niekto oklamal, je to jeho svedomie, ktoré bude hrýzť, nie moje. Za omnoho väčší podvod považujem napríklad rôzne finančné zbierky, kde sa len časť peňazí dostane ľudom, ktorí to naozaj potrebujú (napríklad UNICEF) a ostatné sa niekam "stratia". Do týchto zbierok rozhodne neprispievam a som za adresnú pomoc konkrétnemu človeku. Keď sa popálim a moje vyzbierané a darované vecí objavím raz niekde v bazári, možno sa poučím, ale potrebujem si v sebe ešte uchovať aspoň zrnko dôvery voči iným ľuďom.
napadlo ma že by možno pomohli plienky, to ide vždy najviac do peňazí a hygienické potreby(pre tie čo nevedia čo by pomohlo)....aj mne môžeš poslať adresu🙂 Mamičky je mi veľmi ľúto, a poznám podobný prípad, preto ju určite neodsudzujem ale obdivujem...a to že si aj 9 dieťa nechava, to hovorí o tom že je to milujúca matka a aj napriek ťažkému osudu sa rozhodla bojovať a nie vzdať sa...to čo by mala urobiť vieme všetci, ale urobiť to zrejme nieje také jednoduché ako si tu mnohé myslia...

@romana19 ale veĺmy zle nárok niesu lebo keby boli tak nemaju pc a internet