icon

Prečo je môj synček stále podráždený a plačlivý?

eva102
11. sep 2025

Ahojte, idem sa tu trošku vypísať zo svojej frustrácie a možno mi aj nejako poradíte. Vec sa má tak. Máme krásneho, zdravého takmer 13 mesačného synčeka, ktorý je od narodenia dosť náročný. Do 6 mesiacov sme si prešli skrytým refluxom a kolikami. Neskôr ho začali trápiť zúbky (do teraz má iba 2 ale poriadne sme si ich vytrpeli). Vždy bol taký nejaký plačlivejší a podráždenejší ale teraz posledný týždeň to začalo ísť ešte viac z kopca. Každý mi hovoril, vekom sa to zlepší ale ja mám práveže pocit že je to ešte horšie. Do teraz mi ešte ani raz neprespal celú noc (budí sa priemerne 4 krát za noc) a cez deň tiež moc nepospí takže ani ja nemám kedy si oddýchnuť. Nemôžem s ním ísť ani na prechádzku lebo keď ho dám do kočíka alebo trojkolky tak po pár minútach začne vrieskať. Skúšala som ho nechať nech sa vykričí ale on nie a nie prestať. Už sa s mužom aj hanbíme ísť s ním na prechádzku lebo každý po nás pozerá ako náš malý vrieska. Aj sa mu snažím všetko ukazovať, komentovať ale vôbec ho to nezaujíma. A to som si myslela že práveže sa malé deti radi pozerajú čo sa okolo nich deje. Kedysi ešte ako tak vydržal ale teraz už takmer vôbec. Zatiaľ nechodí sám. Doma je tiež večne upišťaný. Len sa po mne šplhá a plače kým ho nezoberiem na ruky. Keď sa hráme tak ho to baví chvíľu a zase len mrnčí. Už neviem čo mám robiť aby som ho nejako zabavila a aby bol trošku spokojnejší. Mala som kamarátku s ktorou sme chodili kočíkovať ale už s ňou radšej nechodím lebo aj tak malý len plače. Neviem prečo sa zrazu takto zmenil. Je to len nejaké prechodné obdobie alebo sa mám zmieriť s tým že má skrátka takú povahu? Viete prípadne poradiť ako sa z toho nezblázniť? Ďakujem

pribinak
11. sep 2025

Nejaké hernicky v okoli? Detské plavanie? Pohybový krúžok? Aby mal aj podnety aj pohyb a ty trosku kľud

eva102
autor
11. sep 2025
@pribinak

Nejaké hernicky v okoli? Detské plavanie? Pohybový krúžok? Aby mal aj podnety aj pohyb a ty trosku kľud

@pribinak bývame na dedine a nemám auto takže moc možností tu nie je. Jedine ho ešte baví hrať sa na záhrade ale teraz keď sa horší počasie tak neviem neviem ako to vymyslíme

pribinak
11. sep 2025
@eva102

@pribinak bývame na dedine a nemám auto takže moc možností tu nie je. Jedine ho ešte baví hrať sa na záhrade ale teraz keď sa horší počasie tak neviem neviem ako to vymyslíme

@eva102 ak máš možnosť napr nejaké baby plavanie, tak raz za týždeň to zvládneš aj busom

beata_k
11. sep 2025

@eva102 Nosic si skusala?

magic08
11. sep 2025

@eva102 ani netusis ako ti rozumiem a chapem ta. Presla som si uplne tym istym, mozno este horsim s najstarsou dcerou. Trvalo do jej 2 rokov, potom sa to postupne zacalo zlepsovať. No neporadim ti nic, len obrnit sa trpezlivostou a vydrzať. Viem ze to počuť nechces, no je to tak. Ja sa vlastne aj cudujem, ze po tejto skusenosti s prvou dcerou sme boli s muzom ochotní mať dalšie deti 🙂

eva102
autor
11. sep 2025
@beata_k

@eva102 Nosic si skusala?

@beata_k nosič nám od narodenie odmieta

eva102
autor
11. sep 2025
@magic08

@eva102 ani netusis ako ti rozumiem a chapem ta. Presla som si uplne tym istym, mozno este horsim s najstarsou dcerou. Trvalo do jej 2 rokov, potom sa to postupne zacalo zlepsovať. No neporadim ti nic, len obrnit sa trpezlivostou a vydrzať. Viem ze to počuť nechces, no je to tak. Ja sa vlastne aj cudujem, ze po tejto skusenosti s prvou dcerou sme boli s muzom ochotní mať dalšie deti 🙂

@magic08 tak to vás obdivujem 🙂 ja sa veru obávam že nás malý bude jedináčik

magic08
11. sep 2025
@eva102

@magic08 tak to vás obdivujem 🙂 ja sa veru obávam že nás malý bude jedináčik

@eva102 dalšie dve deti boli za odmenu, kedy som si matersku a to ze som doma s dietatom naozaj uzivala. Pri najstarsej to bolo peklo. Spavala len na prsniku 2x 20 minut denne, stacilo ze preletela mucha cez izbu a bola hore, tym 20tim minutam spanku predchadzalo minimalne hodinove uspavanie. Prechadzky v kociku vonku nehrozili, vrieskala v kociku akoby ju drali, vecne len na rukach, no paradoxne nosic neznasala, cize som ju po rukach vlacila vsade a kocik tlacila pred sebou. Najest sa, uvarit alebo len ist do sprchy nehrozilo, vsetko v strese a rychlo, lebo sa isla uvrieskat v postielke. No poviem ti, bolo to s nou peklo, no potom sa postupne zmenila, zacala byt rozumna, samostatnejsia, vnimavejsia a postupne to slo, No so spankom sme velmi dlho bojovali. (dnes ma ten maly terorista skoro 16 a je to jedno uzasne dieta) takze vydrz to, bude lepsie, naozaj

anonym_fdbab4
11. sep 2025

@eva102 ahoj, mam syna s podobnou povahou, ma 1,5 roka a niekolko amokov do dna, vzdorovity, so vsetkym je problem, vela mrnci, place, spanok katastrofa atd. Asi treba len pockat, kym z toho vyrastie. Nekricim po nom, nebijem ho, snazim sa trpezlivo vysvetlovat a potom si ponadavam, ked ide spat😀 spi malo, tazke uspavanie, ked zacal chodit po narodeninach, tak odvtedy len beha a beha a vsetko skuma. Mozem ti napisat ake veci s nim robim ja a mozno ta nieco zaujme. Baby plavanie, hernicky, chodi k bratrancom a sesterniciam sa hrat, chodime von, ihrisko, park, nakupy, varime spolu - to ho velmi nebavi, bavia ho samolepky, carbanie po papieri, hry s autickami a take drevene vkladacky, jednoduche stavebnice atd. Niekedy je ten den fakt boj a modlim sa aby skoncil. Vzdy sa to este zhorsi ked mu idu zuby, alebo bude chory. Kazdy jeden zub sme si tiez odtrpeli a sli mu za sebou, uz ma skoro vsetky a idu mu aj posledne. Vzdy mi je luto, ked sme niekde s kamosmi a ich detmi a tie su pokojne, neplacu a nase sa stale hadze o zem, prevracia kocik, vystraja a podobne. Podla mna nie vsetky deti su taketo a je to s nimi dost narocne. Drzim palce❤️ Ja verim ze sa to casom zlepsi.

anonym_fdbab4
11. sep 2025
@anonym_fdbab4

@eva102 ahoj, mam syna s podobnou povahou, ma 1,5 roka a niekolko amokov do dna, vzdorovity, so vsetkym je problem, vela mrnci, place, spanok katastrofa atd. Asi treba len pockat, kym z toho vyrastie. Nekricim po nom, nebijem ho, snazim sa trpezlivo vysvetlovat a potom si ponadavam, ked ide spat😀 spi malo, tazke uspavanie, ked zacal chodit po narodeninach, tak odvtedy len beha a beha a vsetko skuma. Mozem ti napisat ake veci s nim robim ja a mozno ta nieco zaujme. Baby plavanie, hernicky, chodi k bratrancom a sesterniciam sa hrat, chodime von, ihrisko, park, nakupy, varime spolu - to ho velmi nebavi, bavia ho samolepky, carbanie po papieri, hry s autickami a take drevene vkladacky, jednoduche stavebnice atd. Niekedy je ten den fakt boj a modlim sa aby skoncil. Vzdy sa to este zhorsi ked mu idu zuby, alebo bude chory. Kazdy jeden zub sme si tiez odtrpeli a sli mu za sebou, uz ma skoro vsetky a idu mu aj posledne. Vzdy mi je luto, ked sme niekde s kamosmi a ich detmi a tie su pokojne, neplacu a nase sa stale hadze o zem, prevracia kocik, vystraja a podobne. Podla mna nie vsetky deti su taketo a je to s nimi dost narocne. Drzim palce❤️ Ja verim ze sa to casom zlepsi.

@anonym_fdbab4 ja si vzdy poviem, ze je to dieta, nema zrely mozog, nemoze za to, nerobi to naschval, niektore tie amoky ignorujem, alebo sa len pokojne prihovaram, pomohlo aj napriklad dat mu vybrat, co si oblecie alebo nech mi ukaze vonku kam chce ist a tak

7lenka11
11. sep 2025

Hlásim sa. Moje obe deti boli také. Mladšia má 15m a teda je presne taká istá. No masaker. Večne nespokojné dieťa, pri ničom mi dlho nevydrží.. Akurat že už mam skúsenosť so staršou a viem, že vekom sa to upraví. Prvá bola tiež extrémne náročné babatko a teraz je to šikovná a moc rozumná škôlkarka.

eva102
autor
11. sep 2025

Ďakujem vám všetkým za odpovede 🙂 ja sa ho tiež snažím pochopiť a nekričať ale niekedy už je to fakt na zbláznenie keď s ním nemôžem ísť ani do potravín bez toho aby som mala stiahnutý žalúdok že čo tam zase predvedie 😁 . Asi si fakt treba dať len dvojitú dávku magnézia a vydržať 😁

ivulienka543
18. sep 2025

@eva102 Naša mala rok 26.8 a tiež len ruky aj kocik ju prešiel čo konečne mala mesiac dva také že ju bavilo sa pozerať. Tiež má dva zuby a teraz má asi aj spánkovú regresiu lebo niekoľko týždňov sa stále budí v noci. A ak idem čo i len na wc tak taký cirkus … tiež to už veľmi nedávame a dúfame že raz už príde obdobie že sa sama kúsok prehra - myslím tak že ju budem vidieť aj ona mňa ale budem môcť niečo robiť tak aby som ju nemusela mať na rukách. Chrbty nám to nedávajú

eva102
autor
19. sep 2025
@ivulienka543

@eva102 Naša mala rok 26.8 a tiež len ruky aj kocik ju prešiel čo konečne mala mesiac dva také že ju bavilo sa pozerať. Tiež má dva zuby a teraz má asi aj spánkovú regresiu lebo niekoľko týždňov sa stále budí v noci. A ak idem čo i len na wc tak taký cirkus … tiež to už veľmi nedávame a dúfame že raz už príde obdobie že sa sama kúsok prehra - myslím tak že ju budem vidieť aj ona mňa ale budem môcť niečo robiť tak aby som ju nemusela mať na rukách. Chrbty nám to nedávajú

@ivulienka543 súhlasím 🙂 a taktiež sa teraz malý v noci dosť budí. A to som si myslela že sa konečne vyspím 😁 asi to budeme musieť ešte vydržať

anonym_3b6967
19. sep 2025

Na zahradu softshellove gate, neskor bundu alebo rovno overal, nejaka capacky na nohy a moze sa hrat.. tak u nas fungovala jar a jesen (dieta zacalo chodiť v 1,5r) v pieskovisku, v hline (ano, bolo cele cierne az v plienke hlina), na deke, z deky, proste lozit, objavovat svet, trhat travu, kvety 🙈 prekladat kamienky do roznych nadob..
A plavanie odporucam aj ja, aj pohyb nam nastartovalo aj sa ucilo zmene prostredia, videlo ine deti