Prečo matky nechávajú deti spáliť sa na slnku?
Včera sme sa vrátili z Talianska. Počas dovolenky som si všimala, ako je veľa detí veľmi spálenych, skoro do bordova. Myslíte, že by bolo vhodné šíriť osvetu o ochrane pred UV žiarením? My sme sa celá rodina natierali 50+ celú dovolenku.
Mne na dovolenke z viacerých vecí zostával rozum stáť, aj sme sa presne o tomto s mužom rozprávali. Dokonca aj môjho syna zarazilo napríklad to, že mamička v šľapkách kráča od pláže po rozpálenom asfaltovom chodníku a za ruku ťahá snáď dvojročné bosé dieťa, ktoré až plače, úplne zjavne preto, že ho pália nožičky. ☹️😡 Alebo od kempu pribehnú dve deti, podľa odhadu tak 6 a 9 ročné a úplne samé sa idú kúpať a potápať do mora!!! 😳 Rodičia v nedohľadne. O tom natieraní ani nehovoriac, rodič natrie dieťa ráno a tým to považuje na celý deň za vybavené. 🙄 Ďalšia kapitola sú rodičia, ktorí nechajú malé deti ísť si samé nakladať jedlo. Dievčatko, čo ledva dočiahne na pult, si naloží 3 párky, pričom jej ďalšie 3 spadnú na zem... (Všetky spomínané prípady som videla tohto roku na vlastné oči.)
Mám tri deti, jedno biele po mne a dve hnedé po mužovi.. prvý syn biely pomne sa spali každý rok, nosí UV tričko, natieram ho pravidelne čuduj sa svete 50+ a pri mori sa aj tak vždy spali (doma nie) asi to bude tým že má jednoducho taku pokožku, nevychádza nikdy z vody a nedá sa úplne zabrániť spáleniu? Dve hnedé deti spálené nikdy neboli a natieram ich menej ako prvého syna.. takže skôr ako budeš niekoho súdiť skús zobrať v úvahu, že nie každý má rovnakú pokožku..
@simca06022011 minule som čítala že to s tým zvykanim si na slnko je mýtus a vôbec to neplatí.. my sme vonku stále, deti mám opálené celoročne a najstarší syn sa aj tak pripecie pri mori.. možno keby som ho volala von z vody kazdych 10minut a natierala tak tomu dokážem predísť..
@jana_eyre_2 tak na sebe mam otestovane, ze mytus to nie je... mozno by sa priskvaril viac keby nebyval opaleny... a hlavne slnko pri vode/mori je uplne ine. Mne napriklad nikde neopali nohy :DDD iba pri mori... nechapem...
Lebo niektori ludia chcu ukazat inym ze na nejakej dovolenke boli. A ak nepridu ako taky cernoskovia ako im to dokazu. My sme prisli domov po mesiaci v chorvatsku takmer ziadne opalenie- minuli sme asi 2 litre opalovaku. A ludia sa pttaju ci nam celu dov prsalo, a preco nie sme opaleni alebo sme ani na dovolenke neboli...... a naopak. Pred par rokmi som sa hlupo spalila pri praci vonku ked som sa vratila kolegyne boli urazene, ze som im z dovolenky nic nepriniesla a oklamala ich lebo som im povedala,ze asi na zahranicnu nepojdeme koli€ (- kupovali sme si nove auto) a kedze sa to stalo v aprili- musela to byt draha exotika🤦♀️
Áno šíriť treba osvetu sedlac Slovenska musí ukázať že bola na dovolenke, ja len 50 ku
@simca06022011 aj mne sa opalia nohy iba pri mori.. a pritom sa priamemu slnku vyhýbam ak sa dá..
Ja som, chvalabohu, spálene dieťa v mojom okolí nevidela a kedze ja sama mám veľa znamienok a rodičia ich mali aj zhubne, vždy deti natieram 50tkou. Aj po každom vyjdeni z vody nanovo.
@simca06022011 to myslis vazne tieto slova???
@jana_eyre_2 asi preto, lebo pri mori je iná intenzita (pásmo) slnečného žiarenia. Ja som totálny hnedokožec, no napriek prevencii som sa na Kube spálila (iná intenzita žiarenia a vzdialenosť- blízkosť k rovníku)
pamatam si,ked som bola decko-tak vela ludi sa naschval na dovolenke nechalo az spalit,aby bolo vidiet,ze boli pri mori...a mnohi tak robili aj tu-normalne som videla napr. ako si moja teta zlupovala kozu-vraj je to dobre-ze bude mat novu,krajsiu...este dobre ze osveta ako tak funguje...pri detoch to nechapem-hoci,myslim si,ze vela rodicov nechce patlat na deti vselijake kremy,predsa-aj to je chemia-ale neuvedomuju si asi,aka jemna je detska pokozka a ake to neskor moze narobit sarapaty...hlavne,ak maju znamienka...

@tanyag bezne to ludia asi nerobi 😄 ale sledujem na ig dermatologicku, ktora presne toto robi na dovolenke, samozrejme nie ako hlavnu cinnost ale proste ked je na lehatku a vidi nejaky opalovaci krem tak ho odfoti a prida s informaciami o nom na ig 😄 z jej pohladu celkom zaujimave… asi kazdeho uputa to “jeho”