icon

Prečo nás ročné dieťa bije?

8. mar 2025

Ahojte, potrebujem sa poradiť. Máme druhé dieťatko, dcéru a odkedy vie sedieť tak nás ručičkami packá. Ťahá nás (mňa a jej staršiu sestru (4r)) za vlasy, šklbe nás, packá po tvári, po hlave, po rukách, po nohách, všade... Samozrejme jej to nedovolím, chytím jej ruky a poviem rázne NIE. Poviem jej, že to bolí. Staršia dcéra sa ňou nechá otĺkať, tej tiež hovorím nech jej chytí ruky a povie, že to nemôže robiť. Mladšia dcéra má momentálne 14 mesiacov, keď jej takto chytám ruky má z toho strašnú srandu a pokračuje. Niekedy úplne vidno ako od nervov packá, keď jej napríklad niekde nedovolím ísť. Ešte nechodí, len štvrnožkuje (vstávať sa začala v 10 mesiacoch). Samozrejme my ju nebijeme, nepackam ju.
Potrebujem sa poradiť, ako mám reagovať, čo mám robiť. Obávam sa, že neskôr bude biť iné deti, napr. na ihrisku. O tom som veľa čítala a nerozumela som tomu, pretože staršia dcéra nás nikdy nebila ani ne ťahala za vlasy. Také pacnutie od nej začala až v období vzdoru ale nikdy nie ako takéto malé bábätko.
Prosím ak s tým máte skúsenosti, prečo to mladšia robí? Čo máme robiť? Ďakujem. 🙏

lavender94
8. mar 2025

Neporadím, ale divím sa, že ju ešte tak poriadne nepacla staršia 😅 počkaj raz stratí nervy a hned jej dá poza uši.
V tomto veku moc nejaký trest nepomôže. Napada ma len odísť od nej. Jednoducho ked zacne biť, tak chytiť ruky, povedať nie a ísť z dosahu.

nikoleta999
8. mar 2025

Syn toto tiež robil ako 1,5 ročný a on bil aj seba a bolo to preto, lebo nevedel vyjadriť čo chcel ... Akonáhle začal komunikovať, tak to prestalo 🙂

majka1719
8. mar 2025

Jezisi maria 🙄🙄🙄... ma len 1 rok a uz si neviete rady. Co ked bude mat 3 a bude vzdorovat a hadzat sa o zem...zas sem budete pisat co robit? Razne NIE...A STALE DOOKOLA. Capnut naspat..nech vie, ze to boli. Ved urcujete vy ako to bude, dieta skusa. Neustupovat, trvat si na svojom. Ono nevie co robi do urciteho momentu a veku .

svokrinjazykmonika
8. mar 2025

Urobili ste z toho pre dieťa hru. Iba tak s vami komunikuje, je to pre ňu sranda. Neviem ale poradiť, nezažila som to s mojou

elanor
8. mar 2025

ona nechape, ze vas to boli. A uz vobec nechape, ze to nema robit. Ona sa hra. Lebo to jej packanie rukami vyvola reakciu - ty ju chytis, rozpravas na nu. Ona ma z toho zabavu.
Zbytocne jej hovoris, ze to boli. Ona nevie co slovo "boli" znamena. Dokial to nepochopi, zbytocne cele divadlo...
Musi pochopit, ze to co robi - boli. V rozumnej, korigovanej miere.
Cize pacne ta? Tak ju capnes naspat. Samozrejme nie celou silou, jemne, ale tak, aby ju troooosilku zabolelo, aby si to capnutie spojila s tou bolestou na sebe dokopy. A vtedy je ten spravny cas vysvetlovat - capnutie - boli. Ked niekto capne teba, boli to. Ked nieho capes jeho to boli. To sa nerobi.
A viac to neurobi.

michaela789
8. mar 2025

Toto je úplne normálne správanie malého dieťaťa. Ona to nemyslí ako útok. Nerobte z toho vedu, lebo keď ju to začne naozaj baviť len preto že po každom ťapnutí príde prednáška, tak potom bude problém.
Áno, chytiť ruky a neriešiť. Čo chceš od ročného dieťaťa, nejakú empatiu? Môj trojročný má v nej stále obrovské medzery...

januska12323
8. mar 2025

Vráťte jej to, ona nemá ako vedieť, že ťa to bolí keď len držíš ruky a kecáš okolo toho.

lavender94
8. mar 2025

Este ma teraz tak napadlo že chytiť jej ruku a capnuť ju tou jej rukou? Nie silno ale podľa mňa by to mohlo byť efektívne

eeffka
8. mar 2025

Bohuzial ste na nu makki, pride do skolky/ na ihrisko stretne dieta ktore jej nalozi naspat a bude tu tema moje dieta biju

tinka_1807
8. mar 2025

Môj syn to robil. V tomto veku si neuvedomuje, čo robi. Je to proste istý prejav hry, náklonnosti ... Ja som stále len zadržala ruku, pozrela do očí a povedala "nie, nesmieš". Ak to zopakoval, znova to isté a odišla preč na istú vzdialenosť. Postupne to preslo. Mimochodom cudzie dieťa nikdy nezbil, ani im necapol ani nič podobné ... On to zrejme bral ako prejav hry. Takže proste len trpezlivosť. Je to obdobie.