Pretáčanie 13-týždňového bábätka
Ahojte, chcem sa opýtať poradiť.. maly má 13t, pekne sa pretáča na bruško od 11/12 týždňa. Celkovo je popredu vo veľa veciach.. Pediatrička chválila, že je šikovný, ešte srandovala ze taketo šikovne bábätka zvyknú byt vrcholový športovci. No na Facebooku má v jednej skupine vystrašili matky, ze to nieje zdravé, je to strašne skoro, mám ísť hneď k fyzioterapeutke. Že nejde o pretáčanie ale o prepadnutie … čo si o tom myslite ? Dosť má vystrašili
@deti95060810 ani ja som vôbec netušila o čo ide 😂 tak mi tam jedna mamička poslala nejaký článok z instagramu. Prikladám aj foto
@alickaf dolezite je, aby sa pretacal cez brusko (sleduj ho). Mladsi syn sa tiez zacal pretacat, ked mal 3 mesiace. A je v poriadku... Teda zatial. Stvornozkovat zacal ako 6 mesacny... Teraz ma 9 mesiacov a pomaly zacina chodit. Tiez mi to pride skoro... Ale vyzera byt v poriadku. Niektore deti maju velmi dobru hrubu motoriku. Ine jemnu motoriku... Kazdy vynika v inom. Vobec sa neboj, urcite je tvoj drobcek v poriadku.
Mne sa dieťa pretáčalo z chrbatika na bruško okolo 2-2,5 mesiaca. Ale z bruska na chrbátik až hodne neskôr. A aj o to ide. A začala chodiť bez opory v 9m. A dodnes je PMV popredu
@alickaf myslím ze to je skoro...aj keď u prvého si vôbec nepamätám ci sa pretacal a vôbec nelozil ale začal chodiť v 8 mesiaci....proste sa postavil a šiel, nechapala som vôbec...druhý sa začal pretacat v 5 mesiaci, a aj lozit začal v 5mesiaci
@alickaf Cize sa pretaca od 3 mesiaca? To udavanie veku v tyzdnoch je trochu matuce. Mna sa sama fyzioterapeutka pytala ci sa syn pretaca v 3 mesiacoch a ked som povedala ze nie, tak mu to sama ukazala ako to ma robit. Ale bol hypotonicky a zrejme ho to nebavilo, lebo sa zacal pretacat az ked mal 5 mesiacov. V 6 uz stvornozkoval. Tiez mi vravela ze spravne pretacanie je tak ze sa najskor zapajaju paze a hlava a nohy sa presupnu same. Povodne sa uci tak ze pretacanie sa zacina nohou.
Podla mna na pretacanie nie su nejake spravne a nespravne vzorce. Da sa to urobit roznymi sposobmi. Ak to dieta robi same, je to v pohode.
Uff ty si musela skoncit v podobnej skupine pseudo bio matiek ako ja :D tam sa tiez najde par hysteriek, ktore ked niekto sa tesi z nejakej veci, tak ju tieto hysterky vystrasia… zabuda sa, ze kazde dieta je ine, a byt druho a viac rodickou neznamena, ze ta matka ma automaticky vo vsetkom pravdu… mozno jej len sibe z materstva 😅
@alickaf ale prepadnutie je z bruska na chrbátik. Ak dobre rozumiem, tak keď položíš dieťatko na bruško a ono sa pretočí spat na chrbátik tak ide o prepadnutie. Ja si pamätám, že keď sa drobka prekročila z chrbatika na bruško tak po čase začala revat lebo sa nevedela dostať spat. Akože fyzio nezaškodí ale podľa mne je to normálne.
@alickaf mne sa môj 3.5 mesačný pretáča, nemal ešte ani 2 mesiace, keď s tým začal a nemyslím, že je to prepadnutie alebo omylom pretáčanie, lebo mi to robí naschvál. Aj keď ho dám naspäť, hneď sa ťahá znova na bruško, lebo je na ňom rád. A keď nechce, tak nejde. Celkovo všetko robí veľmi skoro (v porovnaní s tými ich "tabuľkami").
Chodíme aj k fyzio, no nie kvôli pretáčaniu.
Nestresuj sa, každé dieťa je iné, inak napreduje, iné spôsoby si hľadá,... Niektoré matky by chceli podľa tabuliek a ak to tak nie je, hneď je zle 🤦 pre svoju pohodu sa objednaj u fyzio, ale nemusíš sa báť, že dieťa teraz poznačené bude, že sa pretočí inak ako knižka káže.
@andreatytler áno pretáča sa od konca 2m
@alickaf To je fakt skoro, ale ak to robi sam, neriesila by som to. Co mi bolo povedane, vsetko co dieta robi same je dobre. jedinne ak sa stavia na nohy prilis skoro a snazi sa preskocit stvornozkovanie, tak tam je problem.

tak mám viac detí ,ale vôbec som nepochopila aké prepadnutie...
držala by som sa zatiaľ skúsenej pediatričky...