Prvé sedenie babätka

diaszoky
5. feb 2024

Baby nasa dr nam povedala, ze aj ked sa mala taha na sed nemame ju doň davat.. Ani jej pomahat ale ked sa sama dviha mam ju nechat tak a nasilu dat lezat? Vraj ona sama ma
Sadnut cez sikmy sed a to kedy bude?ked bude mat kolko? Ma pol roka a nemam ju davat sadnut ani do sportiaku az kedy ? Pride miri divne nas mama ked sme sa davali domsedu cez pred nas posadila na ruky na par minut .. ako ste to robili vy?

nikdenikto
5. feb 2024

Áno presne tak, ako ti povedala lekárka, preto je lekárka 🙈 dieťa sa má posadiť samo, žiadne podporné vankúše a podobne. Ak chces dať dieťa do športového kočíka, väčšina má viac polôh, skús nejaký polosed možno.

Nechápem, čo sa nad tým tak rozčuľuješ,že kedy si akože už to bábo sadne. Ty si myslíš,že si bez podpory sedela už v 6 mesiacoch. Väčšinou je to tak v 8.

hederamonstera
5. feb 2024

@diaszoky nikdy som nic nerobila s dietatom dopredu ak to nevedel sam. Ono musi posilnit svaly a sam to spravit. Inak mu len zbytocne skodis, lebo ho naucis zapajat ine svalstvo ako ma.
Nebrala by som priklad vychovy nasich mam

erickatt
5. feb 2024

@diaszoky nechat drobca sameho. Max s nim cvicit ,ale urcite nedavat sadat , nedajboze oblozit vankusmi

ziarifka
5. feb 2024

@diaszoky robila som tsk, ako káže tvoja doktorka. Dnes už je o tom dosť článkov a štúdií. Dieťa najprv stvornozkuje, potom stoji a sedí až ako posledné. Nepomáhala som žiadnemu dieťaťu, toto sa musia naučiť samé svojím tempom. Jedine podporovať pretáčanie na bruško.

veronikaszabova
5. feb 2024

@ziarifka tak nasa isla nejako blbo - sikmy sed, sadla si, potom 4nozkovala a stala
A vlastne vsetky moje 3 deti sli v tomto poradi.

enoula
5. feb 2024

Dieta nema este pevne svaly ak nevie same sediet, ak ho das sadnut, je to velka zataz na chrbticu. Problemy sa neprejavia hned, ale za x rokov.. tym ze ho nechas, je motivovane sa potrapit, zapojit svaly a pride na to... Moze začať sediet o tyzden dva aj mesiac dva tri. Musis len vydrzat
Video od fyzio
https://www.facebook.com/fyziomamatt/videos/538...

martinusik91
5. feb 2024

Dieťa si ma sadnúť cez sikmy sed z polohy na 4roch okolo 9 mesiaca. To je podľa tabuliek. Doktorka ma pravdu. Kedysi sa deti dávali do pasívneho sedu, obkladali vankúšmi atď ale nie je to vhodné, lebo svaly a telíčko na to ešte nie je pripravené. Mam predcasniatko a už ma 10 rokov ale stále si pamätám tieto tabuľkové veci ktoré do mňa hustili doktori. Som prekvapená, že to už riešia aj pediatri takto. Je to super posun.

maryetta
5. feb 2024

Ano je to tak. Kazde dieta ma sice svoje tempo. Moze v jednom vynechat. Alebo si to obmenit. Ale tak ako s chodenim tak aj so sedom-az ked samo zacne. Resp stale nech robi dieta iba tolko kolko same dokaze. Nic viac rodic nemusi robit.

diaszoky
autor
5. feb 2024

@nikdenikto jedina ktora sa rozculuje si ty a navyse o vankusoch tu nebola rec dalsie premotivavane podrazdene mamicky ach 🤦‍♀️

dixitka
5. feb 2024

@diaszoky A ako sa ťahá do toho sedu? V tomto veku by mala byť prevažne na brušku, môže pivotovať, váľať sudy, prípadne sa plaziť, potom sa húpať na štyroch. Takže tam sa nemá o čo ťahať do sedu… V polohe na štyroch posilní bruško a chrbátik a bude pripravená na sed. Šikmý sed býva tak do 7,5 mesiaca (je to len orientačné číslo) a normálny sed s vystretým chrbátikom v 9 mesiacoch. A štvornožkovanie cca v 8 mesiacoch, čiže ideálne ešte prv, než si sadne.

eva233
5. feb 2024

1.Nedávať ju na silu ležať. Nechať ju prirodzene robiť to čo robí. Ak myslíš že je na 4 a sadne si dozadu na nohy tak ze ma nohy v písmene w alebo M tak áno treba ju napraviť a dat opäť na 4 alebo na brucho.... Ak leží na chrbte a ťahá si hlavu hore to neznamená, že si chce sadnúť. Lebo inak si neviem predstaviť ako si sadá...
2. A ako ti písali baby vyššie ideálne je prejsť si plazenie, stvornozkovanie, až nakoniec šikmý sed, stoj cez rytiera, otáčanie do priestoru až nakoniec sa sama pusti stojí a chodí... Nie je dôležité kedy to bude, ale ci si tým prejde a či to robí správne aby mala pevné svaly na chrbte a bruchu a neskôr nemala zbytočne problémy... Píšeš, že ma pol roka teraz je čas na plazenie, stvornozkovanie, sedenie tak okolo 8m najskôr....
3. Do sportiaku ju môžeš dat ale nie do sedu v 90 stupňoch, max nejaký polosed na 120 a pod...
4. Áno nás rodičia tak dávali ale ved aj fyzio ide dopredu. Preto dnes vieme, že choditka, tlačítka, videnie deti za ruky, davanie do sedu nie je dobre a správne pre chrbtové ani brušné svaly.... Preto dnes vidíš, že 30tnici majú problém s platničkami, krivou chrbticou, vpadnutymi členkami a pod.

diaszoky
autor
5. feb 2024

@dixitka je na nrusku ak pije mlieko lezi ma chrbatilu tak vtedy dihme hlavu a dviha sato meznamena ze ma byt cely
Den na brusku to by ani nik nevydrzal

martinusik91
5. feb 2024

@diaszoky mne sa napr ťahal za madlo v športovom kočári. Sily mal riadne. To mi tiež zakazovali. Musel byť v druhej najnižšej polohe v sportiaku, kým si sám nesadol.