icon

Prvý nočník pre 14 mesačného chlapca

lenkacee
21. dec 2020

Ahojte maminy, kedy ste zacali s prvymi pokusmi davat chlapcov na nocnik? Nas ma coskoro 14 mesiacov a premyslala som skusit aspon na velku, ked vidim, ze tlaci. Citala som vsak ze ideal je 18 mesiacov, leto a ked sa zacne zaujimat o wc a dokaze si sam stiahnut nohavice a pod. Je to moje 1.dieta,takze som neznala, poradte. A potom este aky typ nocnika? Vraj motivujuce su hrajuce a este pre chlapcov so zvysenym predkom. Mate nejaky odskusany? Dakujem za kazdu radu 🙂

biela_sova
22. dec 2020

@maximilie
@nelca84 Tato info ohladom zvieraca je overena nasim neurologom. Dovolila by som si nespochybnovat nazor pediatrickej obce.
Dobre sa tejto teme venuje tato stat:
Každé dieťa sa vyvíja inak. Rozumovo aj fyzicky. Preto neexistuje jednoznačná odpoveď na otázku, kedy ho posadiť prvýkrát na nočník. Niektoré bábätká sa dokážu vycikať aj pred dovŕšením jedného roka. Tu však ide skôr o náhodu a nie je výnimkou, ak v takomto prípade začne bábätko neskôr nočník rázne odmietať. Najvhodnejší vek na zaúčanie do tajov hygieny je medzi 20 – 28 mesiacom života, pretože práve v tomto období je už nervová sústava dostatočne zrelá na to, aby dieťa dokázalo ovládať zvierač. Väčšinou sa deťom darí najskôr „pýtať“ na veľkú potrebu, udržanie moču prichádza na rad neskôr.

nelca84
22. dec 2020

@biela_sova mna nemusis presviedcat, to bolo len na zamyslenie, ako je mozne, ze ti, co su teraz dospeli to dokazali rad-radom vsetci, lebo to je tiez holy fakt. Co na to neurologovia? Zazrak nad zazrak. 😉

maximilie
Autor odpoveď zmazal
ladyvi
22. dec 2020

@nelca84 ja napriklad pocuvam, ako vsetky deti v roku uz hovorili plynule, a v dvoch vsetky rad radom zdravili ludom, a ziadne sa urcite nikdy nehanbilo, a boli vsetky slusne vychovane 😂a nehodilo sa na zem tiez ziadne dieta za sociku. Lebo sa hadzali asi v jasliach😂

biela_sova
22. dec 2020

@nelca84 Nelka ja som nenapisala utocne, ja nie som laik, pisem Ti odborne. Co sa tyka nasej generacie rychlokvasenych cikacov do nocnika pred 18 mesiacom (kvoli nastupom do jasliciek), vies kolko je v tejto generacii pritomnych erektinlnych disfunkcii, inkontinencii a problemov so stolicou? Vela 🙂 Nejdem sa rozpisovat, pred Vianocami o neprijemnych veciach, kazdopadne je fajn odplienkovat dieta vez traum a s plnou jeho aktivnou (teda aj verbalnou )sucinnostou. Ze povie maminka, uz n3chcemnpleinku. Klobuk dole, ak toto 12 mesacne dieta dokaze.... take sa hladaju v populacii v promile 🙂 To som chcela len poradit autorke.

yanni
22. dec 2020

@nelca84 Spytaj sa rodicov, preco. Po prve, papežsky neboli beze, cize väcsina pouzivala latkove, ktore dieta viac vnimalo. Sucho, mokro, chlad atd. ci zacali viac uvedomovat.Po druhe, prave to posadzanie. Bolo to odsledovane. matka si dieta sledovala a vedela, kedy ma vcas dieta posadit. Pred prvymi narodeninami, doeta urcite nenaznacilo/nepovedalo, ze chce pipi. Väcsina z nas (ja nie) (40+ ) bola v jasliach. Tam mali intervaly, kedy decka vsetky posadili na serbel a nechali ich tam sediet. Nechali ich tam sediet: Decka boli pod psychickl<ym tlako, nedajboze by z nocnika utieklo. Moja teta bola v tych casoch sestricka (v jasiach robili nie vychovavatelky ale zdravotne sestry) v jaslich. Takze vieme ako to fungovalo. Ako som pisala, dieta musi na to dozriet fyzicky aj psychicky. Musis si same dat dokopy, ze to co tam dole citi, nieco znamienna a co to vibec znamienna. To ze ho ty posadis v tu prawu chwili, lewo si ymslis, ze uz hodinu necikal, tak to este neznamena, ze dieta si to naozaj uvedomuje. Jasne, ze ked si sande, tak to puste, kedze to sadnutie je prave ta poloha, ktora na to "nabada". Nase deti sa, alo som pisala, odplienkovali, chalani neskor, po druhych narodeninach, prakticky zo dna na den. Zacali chodit s rukou v rozkroku a kricat pipi (zijeme v zahranici). Dcery, starsia jednoducho v 17tich mesiacoch si sama vyzliekala plienky. A mam to tu vlastně čerstvé. Mladsia bude mat 2 roky a tiez v 18 mesiacoch bez plienky. Stale pri prebalovani jednoducho plienku enchcela. Tak som jej ju jedneho dna nedala. Po troch dnoch nehod a velkeho prekvapenia, ked je po nohach nieco tieklo, sme jej povedali, ze pipi. Do tyzdna bola sucha. Pochopila, lebo si to vedela dat dokopy. Teraz, ked niekde sme a vravi, ze pipi, tak vie aj podrzat, ked jej poviem, ze teraz nemame kde, ze musi vydrzat. A ano, vie co to znamena a nepocika sa. Doma je samostatna a bud ide na nocnik alebo sa vysplha na zachod. Vycura sa, utrie pipinu, oblecie sa. podotyka, ZIADNE posadzanie a zdlhave vysvetlovanie, hranie sa na nocniku, citanie kniziek na "hajzli" atd. u nas nebolo. U nas su tieto veci na vykonanie potreby a nie vysedavanie, popritom hranie sa, citanie alebo nedajboze, co uz tiez je v mode, pozeranie videi na mobile.
@lenkacee

maximilie
22. dec 2020

@biela_sova ja si dovoľujem napriek tomu utvoriť vlastný názor
Dúfam že v 2r budú plienky pre nás minulosťou ...keď už mám také výnimočné dieťa čo sa dokáže 4x- 6x náhodne vycurat každý deň 😂👏
Pred pár rokmi by výnimočná nebola, dnes je to výnimočné 😲🙄

yanni
22. dec 2020

@ladyvi Tak tak, a kevie si videla aso sa decka wtedy chadzali o zem. Ale za zavretymi dverami. A v jasliach. len tam to urobili jeden-dva krat a mali po chlebe. takže zo strachu to uz neurobili. To je přesně aj to iste ako to na SK este stale zauzivane spanie na obed. Vsetky decka rad radom. To ze deti su rozne a niektore od urciteho veku to spanie uz nepotrebnuju, to v skolke nikoho nezaujima. Ja si pravdu povediac, 5-6 rocne dieta, store spi 1-2 na obed a zaspi o pol 8 vecer a Drachme do 7 Rio ani neviem predstavit. A to mam tiez doma 5 rocnu. Ja som tiez nespavala. Nudila som sa v tom case a vymyslala v skolke hluposti. lebo len tak bezat hodinu bez pohnutka, tiez nie je bohvie co. Velmi dobre di pamätam ano som snurky z eRARNEHO PAPLONA POUVÄZOVALA NA TU SKOLKARSKU postel a potom tak dostala v skolke vynadane, ze som sa uz jednoducho bala a trpela aj do prichodu skola. lezala a robila sa, ze slim. utrpenie. Vtedy si ale nik nedovolil nieco povedat a niejako vytrrcat z radu.,

nelca84
22. dec 2020

Dievcata, ved mne je jedno dokedy budu mat vase deti plienky. Ja len hovorim aj ten druhy pohlad, ze vtedy to slo a dnes to nejde. My sme to zvladli a mne to staci, ano, bol to boj, vecne pranie, utieranie mlacok, aj gauc sme tepovali, ale vydrzala som. Vy robte ako uznate za vhodne. 😉

ladyvi
22. dec 2020

@nelca84 presne tak, ja si myslim, ze nejaka davka tolerancie v tomto musi byt, nie hanit inu mamu, co to robi inak. Aj chapem, ze to vela ludi rozculuje. Aj je na tom pravdy, ze sme lenivsi. Ja som leniva nacvicovat toto s malym, co som s dcerou robila. A uprimne poviem, presne v tomto obdobi som na nu zacala aj kricat. Dovtedy som nemala dovod. Ale ked sa po 3 mesiacoch prosenia,ucenia, vytrvalosti,5x za den vycurala do gati uz som mala nervy na dranc. A pokracovalo to dalsie 3 mesiace minimalne. Vsetko len preto, ze som mala pocit, ze uz by to mala vediet v jej veku. Tentokrat tu chybu neurobim a mozno to zasa bude dlhy boj, neviem. Obdivujem vsetky vytrvale maminy, ktore napriklad rano ako deti vstanu utekaju posadit deti na nocnik. My sa este 30minut valame v posteli 😂 az potom vystrcime nohy spod perin. A to uz je davno ciknute v plienke 😂

yanni
22. dec 2020

@maximilie a kolko ti ma dieta. Ako som pisala, moja najmladsia nema este dva roky a bez plenko, na vlastnu ziadost, je od 18tich mesiacov. Ale ona pekne rozpravala a bola zrela, vyspela a sama povedala , ze nie. A nevycika a nevykaka sa nahodne. Ona sama ide a vykona svoju potrebu. Zo zaciatku si poriadne nevedela stahnut a vytiahnut gate, tak len povedala pipi, neskor uz aj toto zvladla bez pomoci a odvtedy chodi sama. Zakrici akurat ked urobila kaka, to vie, ze treba ritku utriet. A toto vsetko bez stresov a zbytocneho vysedavania na serbli. V lete, mala rok a 7 mesiacov sme cestovali 800 km autom na SK. Bez plienky. Ked spala nepocikala sa. ked sa zobudila, kricala pipi. Ked som mohla zastat hned, tak som zastala. ked nebolo parkovisko, jednoducho som povedala, ze teraz sa neda, ze musi vydrzat. Toto sa neda naucit. Bud dieta ovlada prepojenie mozog-mocovy mechur, alebo nie. A toto ovlada VEDOME maloktore 12 mesacne dieta. To je rocne dieta vydrzi uz aj hodinu bez cikanie, je skor instink. Vedome, ked mu povies, podrz, tak vedome nepotrzi, lebo tomu maloktore dieta, aj vobec nejake, rozumie. To nie je ako naucit dieta tap tap tapusky. Toto deta opakuje. Telesne potreby a vela inych veci clovek musi ovlada sam. Naspamät sa to naucit neda.

biela_sova
22. dec 2020

@maximilie Tak to mas super, aj my sme tak zacali a poviem Ti, ta zima v overaliku vez plienky a bez nehody je super 🙂

yanni
22. dec 2020

@nelca84 no tak vela zabavy. Moje deti plienky uz nemaju a nikdy som nemusela utoierat mlacky a uz vobec tepovat gauc. A je na 7, 5 deti a 2 dospelaci, a nama vezne pranie. Periem najviac 2x do tyzdna. Aq eko vravim, najmladsia nema ani 2 roky. To vy ste stale len doma, ked utieras mlacay a stale preziekas? ALebo ked idet na pol dna, cely den voním mas za vagon šatstva so sebou? No nehrozí. Ja mam náhradní veci zo sebou, aj to len jednu garnituro, len ked niekde dalej cestujeme. Ale tak nakup vo vedlajsom meste nam uz trva pol dna. Nenosim nic a dieta bud vydrzi alebo niekedy sa vycura v supoermarkete alebo ked sme v lese, na luke atd (byvame v prirode este mimo dediny) tak si sama povie, ze jej treba. A to bolo u vsetkych tak.

yanni
22. dec 2020

@ladyvi haha, my sa tiez vyvalujeme v posteli. Akurat, ze moja mala vybehne zo swvojej izby priamo do kupelne, urobi co treba a pride (nooo casto aj bez gati s holym zadkom haha) ku mne a este sa pomojkame.

maximilie
22. dec 2020

@yanni ja sa tu odmietam naťahovať o tejto téme. Nezaujíma ma čo.robia iné deti, nevadí mi keď okolo mna behajú 3r s plienkami. V tejto záležitosti deti netrpia ani v jednom ani v druhom. prípade. Takže nech si to každá rieši ako chce. Ani jediný krát som moju nedržala nasilu na nočníku. Mojim cieľom nie je mať ročne odplienkovane dieťa, ale do 2 určite. Mne išlo o to, aby brala.nocnik za niečo úplne prirodzené, za SAMOZREJMOST. Ako keď si s nami umýva zuby. Ako keď jeme. Nepremýšľa nad tým že nechce ísť na nočník. Posadím ju, vycura sa, zatlieska si, vstávame. Keď chce kakať, posedí dlhšie, pohrá sa s čímkoľvek.naokolo. žiadna násilná forma..
A ak začne o pol roka trucovat? Tak začne,....a? Poviem o pol roka ako sme na Tom. Jasné že sa pocura a nepýta sa, ale mne nerobí problém ju posadiť za deň 5-6x , neobťažuje ma to, ani ju.
Ja som sa. Zapojila do tejto diskusie s mojimi skúsenosťami, a píšem ako to je u nás.to je vsetko

maximilie
22. dec 2020

@yanni a má 11mesiacov

biela_sova
22. dec 2020

@nelca84 Nelka ale povedzme aj B, kolko mam pod t iahou tej stupnej podmienky do jasli do 18.mes na deti kricalo a strasilo, len aby urchlili proces vyuky ma nocnik? Kedysi bolo rodicovstvo viac o drezure ako o cztahovej vychove. Aj lev v cikruse dokaze pod hrozbou mucenia preskocit cez ohnovy kruh, aj slon stat na kovovej lopte...ale je im to prirodzene?
Baby, ak to vasim detickam ide z ich iniciativy samym, gratulujem. Ak nie, nekricte n nich. Nedokazu pochopit zatial tak zlozity ukon. Ani na vas nikto nekrical, ked ste mali po porode funkcne uvolnene panvove dno a pti kychnuti ste si cvrkli. Kazdy sato nauci svojim tepmpom. Neporovnajajte deticky <3

nelca84
22. dec 2020

@yanni vsak ked sme nacvicovali, tak chodil bez plienky, aby vedel co sa stane. Jasne, ze sa stalo aj doma aj von, ze som nevystihla spravny cas a pocikal sa, logicky som to musela utriet a oprat, co je na tom nepochopitelne? Inak syn bude mat v marci uz 15 😉

biela_sova
22. dec 2020

@nelca84 Nelka o tom kricani nebolo na Teba ale babam co este neodplienkovali 🙂

nelca84
22. dec 2020

@biela_sova to neviem, ja ani brat sme do jasli nechodili

yanni
22. dec 2020

@maximilie Hned som si myslela. Mne je jedno, co robit. Ja som aj pisala s tym sedeni. Tvoje dieta moře byt v 12 rokoch "odplienkovane". ale len naoko. kedze ono vedeme bez pocurania sa nevydrzi. nechaj ju tak a neposadzak, key si ty myslim, ze by uz bol cas curat. Uvidis, kolko krat sa ti pocura a s prepacenim aj pos....Vela stastia s pranim. Ty sama teraz verejne priinavas, ze dieta posadit TY a nie ze ti dieta same naznaci, ze musi a ach chodi, ta ide tam, kde sa ta potreba robi. Ano dietami trzeba ukazał, ze cika sa tam alibi tam a nie vyzliect gate na prostred izby, lebo musim. Jedniducho 11 mesacne dieta nie je este ani fyzicky ani psychicky na tom tak, ze by chápalo, co a ako. mas len to jedno dieta. ked ich budes mat viac, skolakov homeschooling, ktorym treba este to co pomoct, popripade este aj ty nejaky homeoffice, domacnost k tomu a vsetko naraz, tak akurat budes mat tak cas sledovat dieta, a milion krat za nim behat a stahovat gate. Pri jednom a nijakich inych dolezitych povinnostiach mas cas gecko sledovat, pre mna za mna aj 24 hodin pro nom sediet. A tu nejde o lenivost. ja napr. ani pri prvém som nemala na toto cas. My sme stale boli an cestach, stale aj cele dni vonku, ebolo kiedy a kde posadzat aj 100 x za den. Ked bolo dieta zrele, prislo to samo. Odbornici sa zhodli na tom, ze aj ked je dieta velmi skoro bez plenko, uplne odplienkovane, cize den a noc a bez nehod, bez sledované a posadzania, jednoducho dieta uplne zrele, ktore to robi vedome, je v priemere az v 28mich emsiacoch. Jasne, su aj deti rychlejsie a poredstav si, aj pomalsie.

biela_sova
22. dec 2020

@nelca84 tak vseobecne bol ten uzus odolienkovat do 18.mes diktovany touto socio-ekononickou okoknostou jasli... vydate matky do 18 mes, slobodne do 2 rokov. Niekto nechal deti doma...tak ako dnes..no ta pomyselna hranica 18 mes ostala v spolocnosti rozsirena ako vseobecny hranicny vek bez plienky.

maximilie
22. dec 2020

@yanni ty sa staraj o svoje decka a láskavo mi nerád čo mám robiť ja s mojou ok? To že ty si lenivá tak to je tvoj problém. Moje dieta neserie, jasné?! A nepokaka sa, pretože kaká len do nocnika. To som spomenula vyššie. Takze moje posadzanie na nočník zmysel má, uvedomuje si a vie čo tam má robiť. To že ty si lenivá sledovať svoje dieťa, bohužiaľ je mi ľúto. Ja si moju budem sledovať. Ak máš z toho komplex že si v niečom horšia ako iné tak ok, ale nedokazuj si to tu na MK a konkretne na mne. Viem VELMI dobre čo robím a to čo robím si obhajim aj 1000x.

michalka4193
22. dec 2020

Podľa mňa je skoro záleží ci je dosť vnímavý ale komentár že už teraz je neskoro skoro ma pleslo odporúča sa okolo 2 rokov lebo vtedy sa dieťa učí ovládať zvierac a vecsinou už sú nato deti zrelé ans druhorodeny nebol počkám sme ešte po dvoch rokoch asi 3 mesiace a už to potom bolo zo dňa na deň čo tak chodil

biela_sova
22. dec 2020

@yanni
@maximilie Ano, je rozdiel zber mocu babatka a vedoma pouzivanie nocnika dietata. Ako pise Yanni.
Odplienkovanim sa mysli ako terminus technikus to, ked dieta samo rozpozna potrebu vypraznenia, sformuluje to do vety (pipu, cikat, eee, maminka ccem.cikat) a po oznamrna samo vyhlada nocnik ci wc redukciu alebo pisoarik, stiahne si (mozno za pomoci rodica) gate a vyprazdni sa. Rozdiel v nahodnom zachytavani mocu a samostatnom cikani/kakani je v tej prokativite dietata, teda ze ono povie, ze potrebuje na potrebu.
Maximilue super, ak to malinka dokaze komunikovat verbalne, tak si vyhrala <3

yanni
22. dec 2020

@nelca84 jasne, ze sa pocural. lebo nevedel vedome ovladat tuto potrebu.

maximilie
22. dec 2020

@yanni ešte keby to bolo opačne, že urážajú tie čo odplienkovali dávno tak útočia na tie čo ešte nevedia odplienkovane pochopím...ale že naopak, .... ✌️Toto mi nijak neberie....
To akoby by si mi hovorila- nečítajú jej rozprávky, nerozumie im ešte, neumyvaj jej zuby, ona to ešte nebude vedieť, nepomuvavaj farby v okolí, to je ešte skoro.... 👏👏👏ja som konečne až teraz na materskej pochopila vďaka MODREMU KOŇOVI prečo nám nastupuju do škôlky tak zanedbané, zaostalé, nevychovane deti.
A v neposlednom.rade. ,,NEODPLIENKOVANE"

maximilie
22. dec 2020

@biela_sova aha, a na to dieťa príde presne v 18mes blik blik v hlave a budeš kričať mama cikaat 😂
A áno, keď chce kakať robí aaaa.

biela_sova
22. dec 2020

@maximilie Maxi nie, reagovala som na moj post predtym, ze nasa generacia bola nutena sa odplienkovat do 18 mes. Zvacsa z prace sa deti dnes prirodzene odplienkuju okolo 1 rokov, plus rok minus pol roka. Zlate, a co hovori malinka, ked chce cikat? <3

maximilie
22. dec 2020

@biela_sova ja na mojej dcére vidím, že nočník je pre ňu úplne prirodzený, a preto si nemyslím, žeby som mala.mat problém ako moje kamošky, že naháňajú 2r deti po dome a nechcú im sadnúť. Už len to je pre mňa úspech.
Tak ma proste zaráža , že má tu niekto ide presviedčať, aká je to blbosť a zbytočnosť
Nemyslím konkrétne teba