Psy a strach z kočíkovania

ppetinka
12. mar 2014

Ahojte mamičky, myslím, že väčšina mamičiek bude mať asi podobný problém ako ja, preto by ma zaujímalo, ako riešite takéto situácie. Bývame s manželom dá sa povedať na dedine, teda nie je raritou, keď idem von, že stretnem na ulici voľne pobehujúceho psa, v horšom prípade "svorku" psov. Kým som nemala dieťa, nejako som to neriešila, teda vždy som mala pred psami bez majiteľov rešpekt, ale teraz mám z nich obrovský strach. Vždy, keď sa rozhodnem zobrať malú na prechádzku, natrafím na našej ulici na psa /psov a hneď sa otočím a idem nazad. Štve ma to, pretože teraz je vonku tak krásne a ja musím malú dávať preto spávať ku otvorenému oknu, keďže dvor ešte nemáme v takom stave, ako by mal byť. Hrozne ma to obmedzuje, ale keď si predstavím, že čo by sa mohlo stať, tak .... zvlášť keď skoro každý týždeň dávajú v správach, že pes napadol dieťa alebo niekoho zabil. Ako riešite tento problém vy ??? Existujú nejaké spreje alebo nejaké iné "pomôcky" (okrem palice haha), ktoré zaručene odoženú prípadných voľne pustených psov ???? ďakujem.

jabadaba
12. mar 2014

asi to chce trosku kludu, nie? Mam z tvojho popisu dojem, ze Ti strach a fobia prerastli cez hlavu. HLavne netreba zacat hysacit hned ako vidim psa. Spravy su plne aj inych neprijemnosti, tot pred par dnami zmizlo lietadlo... 😉

ppetinka
autor
12. mar 2014

@jabadaba no keby teba bez príčiny ako dieťa pohryzol pes, tiež neviem, ako by si reagovala .. 😀 Zvlášť keď ani nevieš čie sú tie psy ... kým je jeden, je to OK, ale keď je ich viac tak neviem neviem... a hlavne, ak je na ich čele vlčiak.

ppetinka
autor
12. mar 2014

@jabadaba eśte som zabudla napísať, že psy, ktoré sú pustené, ale majú v dohľadne svojho pána mi problém nerobia.

mamutka
12. mar 2014

dedinski psi su hadam zvyknuti vidiet matku s kocikom, nebudu ta napadat ako ufona. ak by sa tam mal vyskytnut utocny pes, akeho obcas vidno v spravach, tak ti proti nemu nepomoze nic. ale to vacsinou byvaju psi co maju za majitelov osoby co potrebuju prezentovat svoju moc velkym silnym plemenom a vobec nezvladnu vychovu. Vidis ci tam mate malych coklov, alebo nieco statne urcene akoze na obranu.
stava sa vselico ale nemozes zit v tom, ze ta nejaky pes akoze napadne a sediet doma.
zakladny problem je, ze mas nezodpovednych susedov a kazdy z nich by mal mat svojho psa doma. nepisem na retazi, to nie je v poriadnu, ale ho ma mat vychovaneho a doma na svojom dvore. Skus to riesit so starostom. a nech pokutuju ludi, co si psov pustaju na ulicu.
moju mamu napadal jeden maly dedinsky cokel ked vencila svojho velkeho pokojneho psa. normalne jej dorazal do noh. nemoze za to, nie on je blbec, clovek co sa nepostara o to aby nelietal po ulici je blbec. Dorazal a ked uz ju isiel chmatnut do nohy, povolila voditko. no co myslis ze bolo? velky chytil maleho pod krk, smaril ho o zem a pridrzal dovtedy kym malemu nedoslo, ze si uz nikdy viac nedovoli. ty nie si v pozicii aby si sa obranila ak by ta naozaj mal napadnut pes, ale ty, tvoj manzel a pod by ste mali miesto schovavania sa doma pochopit, ze to nie je normalna situacia a urobit na co mate pravo. Starosta je statny zamestnanec, vas zamestnanec, plateny z vasich penazi. Nechapem, preco nemoze na jednej dedine niekto tvrdo zaviest okamzity postih. Ved kazdy vidi kazdemu do hrnca, vedia ci su to psi. Tak sa stazuj a nenic si zivot sedenim doma

molka
12. mar 2014

@ppetinka existuje sprej na psa, ale je to niečo podobné, ako slzák, takže s ním treba narábať veľmi opatrne.
Inak si tiež myslím, že to netreba až tak preháňať, útoky psov nie sú zase až tak časté, je to skôr výnimka. Máš percentuálne oveľa vyššiu pravdepodobnosť, že ťa zrazí auto.
Mohla by si sa ísť sťažovať na obecný úrad, nech upozornia majiteľov psov, veď každý pes musí mať známku, takže ich majú evidovaných.

dazdovka
12. mar 2014

@ppetinka hlavne by som isla narobit humbuk za toto u starostu, nie ustrachane cakat, kym sa nieco stane.. Presne ako si, nahnevana, vylakana, sprav mu tam hystericky vystup a smelo kazdy den, nech vie ze je voleny obcanmi a musi riesit ich poziadavky (na bezpecnost v obci). Zajdi tam osobne, napis ziadost, ktoru musia zaevidovat a riesit ju, kazdy den si nahraj volne behajuceho psa, ktoreho stretnes na telefon a ak poznas majitelov tychto volne pobehujucich psov, zajdi za starostom a oznam mu, ak to nemieni riesit, najblizsie zavolas policiu.

Napriklad vo Svajciarsku nevidis vo dvore psa, nikde na dedine ta neobresu psy ked sa ides prejst pomedzi domceky, lebo tam clovek musi mat toho psa tak vycviceneho aby posluchal na slovo a nebrechal na hocikoho, nie to este aby sa tulal po dedine preboha, to by uz bol majitel vlaceny po policii a pokutovany s tym, ze by mu mohli odobrat psa a zamedzit mu este niekedy nejakeho mat.

jabadaba
12. mar 2014

@ppetinka ach tak, nespominala si v uvodnom prispevku, ze Ta uz v minulosti pes pohryzol. To chapem, ze mas respekt, ale panikarit ozaj netreba. Inac sa cudujem co robi vlciak len tak sam, na korze po obci. Mate tam predpokladam starostu, treba dat podnet na riesenie. Kazdy jeden majitel psa je povinny zabezpecit svoj pozemok tak, aby pes svojvolne nemohol len tak zmiznut a tarat sa bezprizorne po okoli! Takze rieste, to su dzedziny na slovensky sposob - bordel, spina a plot ako cednik. Ale treba sa ozvat a zjednat napravu. Neverim, ze TA nikto z obce nepodpori, sa podpiste viaceri. Hm?

ppetinka
autor
12. mar 2014

@molka v podstate sme mestská časť a ver alebo nie, 99 % psov nemá žiadne známky, nie sú evidované na MÚ

@dazdovka asi bude naozaj potrebné niečo urobiť, lebo poznám pár ľudí, ktorí tu boli napadnutí psami. Je to otrasné, ako si ľudia nevedia dať do poriadku svojich psov.

jabadaba
12. mar 2014

@dazdovka nielen policiu, ja by som pekne zamavala aj vyhrazkou mediami! Treba sa spytat pana starostu ci potrebuje obec reklamu!

ppetinka
autor
12. mar 2014

@jabadaba ako som písala, je tu viac takých ľudí, čo musia dokonca svojich psov brať inde venčiť, lebo tu by sa to neskončilo dobre .. dokonca poznám aj ľudí, ktorí boli napadnutí psami .. ale asi to nikomu nevadí alebo ja fakt neviem, či to nikto nemá strach, že raz prepne nejakému psovi a sa niečo zlé stane ?!! Na sídlisku čo by som skôr pochopila, že sa nájdu dementi, ktorí nechajú psa voľne behať, tak ich majú pekne na vôdzke ..ale tu si psy behajú kade tade.

ppetinka
autor
12. mar 2014

@dazdovka asi sa odsťahujem do Švajčiarska 😀 Aj keď brechajúce psy za bránami ma tiež vyplašia, ale aspoň viem, že sú za plotom .. a nie mimo neho.

jabadaba
12. mar 2014

@ppetinka o to lepsie, prevezmi iniciativu a ak pocas prechadzky narazis na niekoho o kom vies, ze bol napadnuty psom ci ma respekt pred vencenim toho svojho po vasom okoli, oslov ho, poziadaj o podpis. a mas to a potom sup k starostovi a nech raci riesit lebo mu spravis reklamu v mediach.

molka
12. mar 2014

@ppetinka kým sa situácia vyrieši, môžeš si kúpiť takéto niečo:
http://www.hermes.sk/obranne-plyny/caser-obrany...

cat
12. mar 2014

..keď bol moj syn malý, šiel proti nám pitbul, ja som úplne stuhla,ale on utekal ďalej a o pár metrov ho policajti normálne zastrelili, pred našimi očami, bolo to aj vtedy v správach..ten pes pár min. predtým dokúsal nejakého deda, tak ho naháňali. Odvtedy sa bojím, bez srandy. Keď vidím volne pusteného velkého psa, som schopná decko bárs aj vysadiť na strechu cudzieho auta, nech radšej dohryze mňa. Naozaj neviem ako sa tomuto my možme brániť..čo mám nosiť pušku?

jabadaba
12. mar 2014

@dazdovka no to mas nasu mentalitu a naturu - disciplina nam nic nehovori. Pravidla spoluzitia uz vobec. Je fakt, ze aj mna ako ostrielaneho psickara riadne ser...s prominutim, ustekane psy za branami. Akoze sorry, ale aby pes ako dement vyblafuval na kazdeho okoloiduceho po verejnej komunikacii, a to kde sme! Zlaknem sa ja, zlakne sa nas pes....a casto krat spoza plotov vyskakuju najma vlciaci ako sibnuti. To su nevychovane psy, toto sa vazne nikde inde nevidi. Ani to otrasne stekanie vsetkych naokolo. Mna by len zaujimalo ako vedia majitelia takehoto nervaka, ze sa nieco deje ked ten ich maly blb reve furt? Pointa strazcu je akosi v prdeli...

ppetinka
autor
12. mar 2014

@cat veď toto :/ nevieš, čo máš skôr ratovať - či seba alebo dieťa. Nevravím, stane sa, že niekomu môže ujsť pes, ale tu sú poniektoré psy, ktoré sa pravidelne každý deň túlajú. Ja osobne by som sa asi .... keby mi šiel oproti pitbul. 😖

dazdovka
12. mar 2014

@jabadaba no vies ako, kazdy chce mat steniatko, je to take mile, na dedine ho dostanes od znamych zadarmo a volako ho uz uzivis... Lenze druha stranka je, ze vacsina ludi uplne nan kasle, co sa tyka vychovy toho psa, na dedinach su tie psy extra zle vychovane, moja svokra sa zasmeje na tom, ako maju oni vzdy blaznive psy, ide ma z toho vykrutit. Svokrin pes jej pravidelne dotrha vlastne sliepky, kraliky a ona len mykne plecom, ze co uz ved je to pes a len sa zasmeje. Neznasam tu sprostu mentalitu, vsetci si svoju neschopnost postavit sa zodpovedne k vychove nejakeho ziveho tvora vedia lahko ospravedlnit.
Ale pes je selma, ma tlamu a nevychovany pes je nevypocitatelny, preto by som @ppetinka urgovala starostu kym by to nedal do slusnych medzi, skutocne je to nebezpecne a ak s tym nepohnes ty, teraz ked mas male deti, tak raz fakt to moze dopadnut zle.

jabadaba
12. mar 2014

@dazdovka to je ten nas laxny pristup ku vsetkemu..takze aj v pripade vychovy psov sa to prejavuje. 😠 Ale to chce aj riadne sankcie, bez nich kazdy mrdne plecom...

ppetinka
autor
12. mar 2014

áno, každý len mykne plecom a keď sa niečo nedajbože stane, tak sa vždy rieši len konkrétny človek a konkrétny pes, ale nikdy sa to neberie ako komplexný problém, ktorý nie je len v 1 dedine, v 1 časti mesta... ale všade. Bohužiaľ.

jabadaba
12. mar 2014

@ppetinka no, to si ziada zmenu celkovej mentality, ale to pojde velmi pomaly. Ak vobec. Kazdopadne zacat treba, vravim, starosta je na urade na to, aby vedel co sa deje, ak aj vie tak mu treba pripomenut, ze aj ini si vsimli a hodlaju riesit.

maribell
12. mar 2014

@ppetinka pokial stretnes potulnych psov kludne mozes zavolat na policiu nech ich idu odchytit ... ja byvam tiez na dedine a mame tu prolem s jednym psom ktory je agresivny ale ma majitela.. ale uteka im ..ja s malym chodime na dvor kym nieje manzel doma..potom ideme kludne aj von

adinka77
12. mar 2014

@ppetinka Presne viem o čom hovoríš.Máme ten istý problém,tiež bývame na dedine a bojím sa pustiť samú dvanásťročnú dcéru kočíkovať,tiež tu pobehujú kadeaké psy a nemyslím si,že preháňam,ale keď sa niečo stane už bude neskoro.Radšej ideme k babke,ktorá býva od nás 5km v malom mestečku a tam je to v pohode,len nedá sa takto chodiť každý deň.

ppetinka
autor
12. mar 2014

@adinka77 ja tiež, ak sa dá, tak radšej idem do mesta, ako tu sa stresovať a čakať, z ktorej ulice aké hovado na mňa vybehne.. fakt ešte sa mi ani raz nestalo, čo som sa vybrala kočíkovať, aby som nestretla niekde nejakého psa. Ide mi to už na nervy, že si ľudia nevedia zatvoriť psy za brány.

jabadaba
12. mar 2014

@ppetinka musis ale aj od seba zacat s tym kludom, pisala som Ti to ako prvu reakciu. Nemozes takto naprogramovana ist von, so strachom a v strese. Ty uz apriori ocakavas utok a to nie je dobre. Ani pre teba ani do buducna pre tvoje dieta. Pestovat si panicky strach zo psov nie je cesta. Riesit to treba, vies kde a ako, pisali sme Ti viacere, ale zacni fakt aj s tym odburavanim strachu, ktory si pestujes.

janka2273
12. mar 2014

@ppetinka
@cat
ja toto riešim " už dávno a šlak ma tráfa!!! A to bývam na sídlisku v meste..kam sa pozriem pes bez vodítka a náhubku!! A kúsok od nás je taký malý upravovaný lesík s detským ihriskom a plný les psov!! Ideme si so synom opekať a rútia sa na nás 2 hovädá a požerú všetko okolo a malý je tuhý ako kameň..prechádzame sa a oproti vlčiak bez majiteľa,idem po ulici,ďalší veľký pes...ja už fakt neviem??? 😠 ☹ Nikdy ma síce žiaden nepokúsal,ale pred veľkými rešpekt mám a proste sa bojím..a ked vidím z diaľky psa a slušne zakričím na majiteľa,aby si ho zavolal,ešte ma dodžube!! 😠 😲 😲
Tiež som pozerala niečo na psov,ale to je o ničom..tie rôzne spraye napr.--stačí aby zle fúkal vietor a máte to v očiach a v nose vy a dieťa a nie pes..je aj paralyzér na psy,ale čo budete čakať,kým na vás nejaký veľký skočí,aby ste o kopli elektrinou?? Mne známy poradil klasickú plynovú pištoľ,normálne do vzduchu vystreliť a tým hlukom odplašiť psov-je to legálne,ale ako by to preboha vyzeralo????Čo sme na divokom západe:DDD
Najjednoduchšie by bolo,keby si majitelia psov uvedomili,že niekomu môže ich pes aj naháňať strach a prekážať a hlavne,že majú aj svoje povinnosti!!
Inak minule som sa dočítala o takých vysokofrekvenčných odpudzovačoch,no ťažko povedať,či zaberú,alebo skôr nejaké to plemeno viac nerozzúria....

bonnie1
12. mar 2014

mas moju podporu.. moj brat je kynolog a nikdy nevies ze ako pes zareaguje na dieta..staci sekunda a nestastie je na svete..ja byvam na sidlisku a tu nikto nevodi psa na voditku a ti poviem same bojove plemena dookola :(
@dazdovka naco vychovavat psa na dedine? maju strazit majetok..mna vedia nastvat mestske psy bez nahubku obojku a seruce kade tade. prepac za vyraz ale v mestach je vsetko osrate..deti su vytlacene z travnatych ploch lebo kto chce vidiet dieta od sraciek? a este ma vedia fakt nastvat ze ich pustaju aj na detske ihriska..vsetky psi by som dala z mesta prec. bez debaty. nepochopim cloveka co ma v byte 2 dogy alebo ine velke plemeno..to je moj nazor . som milovnicka psou brat je kynolog ale aby zvierata boli kladene na piedestal a deti seginata co? kde sa maju hrat..??? prepac ze som sa tak rozohnila ale som uz z toho hotova..dieta mi von beha a ako mam 15m vysvetlit ze na travu nemoze lebo je tamn ovno? :(

dazdovka
12. mar 2014

No ja by som asi trvala na tom, aby starosta vyhlasil zakaz volneho pohybu psov na celom uzemi obce, pokial nema obec vyhradeny parcik, alebo nieco podobne pre psickarov. Hladala som zakon, ktory upravuje volny pohyb psov, ale nasla som len toto:
Zákon č. 282 / 2002 Z.z.
zo 16. mája 2002 ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov

Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:

§1 Predmet a pôsobnosť zákona

1.) Tento zákon ustanovuje niektoré podmienky držania psov
2.) Tento zákon sa nevzťahuje na služobných psov používaných podľa osobitných predpisov.1)
3.) Týmto zákonom nie sú dotknuté ustanovenia Občianskeho zákonníka a Trestného zákona a osobitných predpisov.1)

§2 Vymedzenie pojmov

Na účely tohto zákona sa rozumie:
a) zvláštnym psom pes
1. používaný súkromnými bezpečnostnými službami podľa osobitného zákona, 3)
2. používaný horskou službou .
3. používaný pri záchranných , lokalizačných a likvidačných prácach pri plnení úloh civilnej ochrany, 4)
4. poľovný,
5. ovčiarsky,
6. vodiaci,
7. počas výcviku alebo súťaže konanej podľa medzinárodného alebo národného skúšobného poriadku .
b) nebezpečným psom každý pes, ktorý pohrýzol alebo poranil človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak nebol použitý v nutnej obrane alebo krajnej núdzi, 5)
c) voľným pohybom psa bez vôdzky mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov; za voľný pohyb psa sa nepovažuje pohyb zvláštneho psa bez vôdzky mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov, ak je na základe výcviku ovládaný osobou , ktorá ho vedie .

§3 Evidencia psov

1.) Každý pes držaný nepretržite viac ako 90 dní na území Slovenskej republiky podlieha evidencii psov (ďalej len ?evidencia). Držiteľ psa je povinný prihlásiť psa do evidencie v lehote do 30 dní od uplynutia posledného dňa lehoty uvedenej v prvej vete v mieste, kde sa pes v danom roku prevažne nachádza.
2.) Evidenciu vedie obec.
3.) Do evidencie sa zapisuje najmä:
a) evidenčné číslo psa
b) tetovacie číslo alebo údaj o čipovaní psa, ak ho pes má,
c) meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu držiteľa psa.
d) umiestnenie chovného priestoru alebo zariadenia na chov, v ktorom sa pes na území obce zdržiava, ak sa umiestnenie nezhoduje s miestom trvalého pobytu držiteľa psa .
e) skutočnosť , že pes pohrýzol človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak nebol použitý v nutnej obrane alebo krajnej núdzi, 5)
f) úhyn psa
g) strata psa
4.) každú zmenu skutočností a údajov, ktoré sa zapisujú do evidencie, je držiteľ psa povinný do 30 dní od zmeny skutočnosti alebo údaja oznámiť obci, kde je alebo má byť pes evidovaný.
5.) Obec vydá držiteľovi psa zapísaného do evidencie evidenčnú známku psa ( ďalej len "známka" ) . Na známke sa uvedie evidenčné číslo psa, názov obce, kde je evidovaný, a údaj o tom, či pes je nebezpečným psom. Známkou držiteľ psa preukazuje totožnosť psa.
6.) Známka je neprenosná na iného psa. Odcudzenie, zničenie alebo stratu známky je držiteľ psa povinný do 14 dní odvtedy, čo odcudzenie, zničenie alebo stratu známky zistil, oznámiť obci, kde je pes evidovaný. Obec je povinná držiteľovi psa za úplatu , ktorá nesmie byť vyššia ako 100 Sk, vydať náhradnú známku; sumu ustanoví obec všeobecne záväzným nariadením.

§4 Vodenie psa

1.) Vodiť psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii, pričom je povinná predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá a zabraňovať vzniku škôd na majetku, prírode a životnom prostredí, ktoré by pes mohol spôsobiť.
2.) Vodiť nebezpečného psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je plne spôsobilá na právne úkony. Na verejnom priestranstve musí mať nebezpečný pes nasadený náhubok.
3.) Za psa vždy zodpovedá držiteľ psa, alebo osoba, ktorá psa vedie, alebo nad psom vykonáva dohľad.
4.) Držiteľ psa a ten, kto psa vedie, je povinný oznámiť svoje meno, priezvisko a adresu.
trvalého pobytu osobe, ktorú pes pohrýzol, ten, kto psa vedie, je povinný oznámiť osobe, ktorú pes pohrýzol, aj meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu držiteľa psa. Súčasne je povinný skutočnosť, že pes pohrýzol človeka, bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak nebol použitý v nutnej obrane alebo krajnej núdzi ,4) oznámiť obci, kde je pes evidovaný.
5.) Podrobnosti o vedení psa ustanoví obec všeobecne záväzným nariadením.

§5 Vydávanie všeobecne záväzných nariadení obcami

1.) Obec môže všeobecne záväzným nariadením vymedziť miesta, kde je
a) voľný pohyb psa zakázaný,
b) vstup so psom zakázaný.
2.) Miesta vymedzené podľa odseku 1 musia byť viditeľne označené.

§ 6 Znečisťovanie verejných priestranstiev

1.) Ak pes znečistí verejné priestranstvo výkalmi, je ten, kto psa vedie, povinný výkaly bezprostredne odstrániť.
2.) Obec umiestni na miestach, kde je voľný pohyb psa povolený, kontajnery vhodné na zhromažďovanie výkalov a zabezpečí priebežné hygienické odstraňovanie ich obsahu. Na kontajneroch musí byť viditeľne označený účel ich použitia.
3.) Podrobnosti o znečisťovaní verejných priestranstiev ustanoví obec všeobecne záväzným nariadením .

§7 Priestupky

1.) Priestupku sa dopustí držiteľ psa, ak:
a) neprihlási psa do evidencie,
b) umožní, aby psa viedla osoba, ktorá nespĺňa podmienky ustanovené v § 4 ods. 1 a 2,
c) neohlási, že pes pohrýzol človeka, bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak nebol použitý v nutnej obrane alebo krajnej núdzi, 5)
d) neoznámi odcudzenie, zničenie alebo stratu známky.
2.) Priestupku sa dopustí ten, kto psa vedie ak:
a) neohlási svoje meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu a meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu držiteľa psa osobe, ktorú pes pohrýzol,
b) nezabránil tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá,
c) neohlási, že pes pohrýzol človeka, bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak nebol použitý v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi, 5)
d) evidenčnou známkou nepreukáže totožnosť psa,
e) nerešpektuje zákaz vstupu so psom alebo zákaz voľného pohybu psa,
3.) Za priestupok podľa
a) odseku 2 písm. d) a e) obec uloží pokutu do 500 Sk
b) odseku 1 a odseku 2 písm. a) až c) obec uloží pokutu do 5 000 Sk
4.) Obec môže uložiť pokutu do jedného roka odo dňa, keď sa o porušení povinnosti dozvedela, najneskôr však do troch rokov odo dňa, keď k porušeniu povinnosti došlo.
5.) Pri ukladaní pokuty sa prihliada najmä na závažnosť a následky protiprávneho konania.
6.) Na konanie o ukladaní pokút sa vzťahuje všeobecný predpis o správnom konaní. 6)
7.) Výnos z pokút je príjmom rozpočtu obce.
8.) Ak sa držiteľ psa alebo ten, kto psa vedie, dopustí priestupku opakovane, možno mu uložiť pokutu do výšky dvojnásobku pokút uvedených v odseku 3.

§8 Prechodné ustanovenia

1.) Obce sú povinné upraviť vedenie evidencie podľa tohoto zákona do šiestich mesiacov odo dňa nadobudnutia jeho účinnosti.
2.) Držiteľ psa, ktorému vznikne počas šiestich mesiacov odo dňa účinnosti tohoto zákona povinnosť podľa § 3 ods. 1, splní túto povinnosť od 1. januára 2003.

§9 Účinnosť

Tento zákon nadobúda účinnosť 1. júla 2002.
1) Napríklad zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 171/1993 Z.z. o Policajnom zbore v znení neskorších predpisov, zákon č. 4/2001 Z. z. o Zbore väzenskej a justičnej stráže, zákon č. 124/1992 Zb. o Vojenskej polícii, zákon č. 57/1998 Z. z. o Železničnej polícii v znení zákona č. 73/1998 Z. z., zákon Slovenskej národnej rady č. 564/1991 Zb. o obecnej polícii v znení neskorších predpisov, zákon č. 180/1996 Z. z. Colný zákon v znení neskorších predpisov, zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 255/1994 Z.z. o poľnej stráži.
2) Napríklad zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 115/1995 Z.z. o ochrane zvierat, zákon č. 401/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov, zákon č. 140/1961 Zb. Trestný zákon v znení neskorších predpisov.
3) Zákon č. 379/1997 Z.z. o prevádzkovaní súkromných bezpečnostných služieb a podobných činností, o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov a o doplnení zákona č. 65/1965 Zb. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov ( zákon o súkromných bezpečnostných službách).
4) Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov.
5)§13 a 14 zákona č. 140/1961 Zb. Trestný zákon v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 248/1994 Z. z.
6) Zákon č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok).

dazdovka
12. mar 2014

@bonnie1 no ja som tiez z mesta, susedia o tri domy si naucili psa aby im nekadil po dvore tak, ze ho rano vypustia nenapadne na ulicu, on sa vykadi pred nas dom, najlepsie rovno na nas plot a ked ho zenieme prec bastarda hnusneho, preskoci plot do svojho dvora a je vybavene. Suseda sa nam nezdravi odkedy to s nou riesime, neotvara dvere, vyhyba sa... Volali sme na mestsky urad, boli u nich mestski policajti, susedia sa tvarili akoze to urcite nebol ich pes, ked sme ho nafotili a bol u nich znova policajt, odvtedy je psisko uviazany a suseda aj s celou rodinou sa nam vyhybaju. Slusne sme to riesili, no maju hanbu na mestskom urade, toto u nas pomohlo 😝
Kazda obec ma vo VZN, teda by mala mat uvedene povinnosti majitelov psov, ak ich nedodrziavaju, treba zavolat policiu a ta ma spravit odchyt na naklady majitela.
Treba fotit, apelovat na urady, aby to dohliadli, lebo niektori ludia by nemali fakt mat ani toho psa...

iva87
12. mar 2014

@ppetinka ja mam rovnaky problem, nie len u nas na dedine, ale aj v meste pobehuje kopec psov a to neprehanam, mam respekt, kebyze idem sama tak sa niekde prehodim cez plot 😀 ale co s dvoma detmi?? Aj minule sme isli na prechadzku a rovno pred nami usiel cez branku majitelovi vlciak a jeho reakcia? absolutny nezaujem, dalej si nakladal veci do auta, pes si behal kade tade po ulici a ja sama s dvoma detmi, idem dalej jasne, ze pes pred nami, tak som zakricala na majitela, ze ci si ho teda nejde chytit, pozrel na mna, ze a kde je, on uz bude daleko, hovorim nie tu je hned za zakrutou, tak sa vybral zarovno s nami, vravim mu ,ze nech sa nehneva, keby mu usla civava tak to chapem, ale nechat len tak pobehovat vlciaka, a vies co mi na to povedal, ze namam stresovat 😠 debil 😠

lila69
12. mar 2014

No zeny, tak vam teda aj ja poviem ako je to u nas. Mame domcek na dedine, resp. je to asi 5 domov a sused si kupil psika - bandoga, ktory ked bude dospely bude mat asi tak 70 kg co je o 10 kg viac ako mam ja a je to bojove plemeno pouzivane v amerike vo vazniciach na strazenie vaznov, ked zakusne - nepusti.
Plot nemaju a psa si pustaju na volno vzdy ked pridu poobede domov a beha hore dole. Uz nam dobehol aj do dvora a zhodil na zem mojho maleho (3 roky) na co som zvysila hlas na susedu nech si ho laskavo zatvori, pes ju mal v pazi a do voliery ho musel zavliect moj muz...
Plot nemaju, tak sme im kupili pletivo, stlpiky nech si aspon medzi nasimi domami daju a ostatok pozemku sme si provizorne oplotili sami.
Psa si dali sice vycvicit kynologovi a poslucha ale kto mi zaruci ze mu neprepne a ked vyjdem na plot na cestu na nepohryzie ked beha na volno? Mam teraz aj 5 mesacne babo a kocikujem akurat tak po dvore, este ze mame relat. velky dvor ale na cestu sa bojim ist a vychadzam zo dvora len tak, ze sme vsetci nasadnuty v aute.... 😒
No som z toho znechutena. Pre mna za mna nech si chovaju ludia aj dinosaura, ale nech si zabezpecia dvor riadnym plotom a ked idu so zvieratom von tak minimalne kos na papulu by mal mat.