Psy a strach z kočíkovania
Ahojte mamičky, myslím, že väčšina mamičiek bude mať asi podobný problém ako ja, preto by ma zaujímalo, ako riešite takéto situácie. Bývame s manželom dá sa povedať na dedine, teda nie je raritou, keď idem von, že stretnem na ulici voľne pobehujúceho psa, v horšom prípade "svorku" psov. Kým som nemala dieťa, nejako som to neriešila, teda vždy som mala pred psami bez majiteľov rešpekt, ale teraz mám z nich obrovský strach. Vždy, keď sa rozhodnem zobrať malú na prechádzku, natrafím na našej ulici na psa /psov a hneď sa otočím a idem nazad. Štve ma to, pretože teraz je vonku tak krásne a ja musím malú dávať preto spávať ku otvorenému oknu, keďže dvor ešte nemáme v takom stave, ako by mal byť. Hrozne ma to obmedzuje, ale keď si predstavím, že čo by sa mohlo stať, tak .... zvlášť keď skoro každý týždeň dávajú v správach, že pes napadol dieťa alebo niekoho zabil. Ako riešite tento problém vy ??? Existujú nejaké spreje alebo nejaké iné "pomôcky" (okrem palice haha), ktoré zaručene odoženú prípadných voľne pustených psov ???? ďakujem.
@ppetinka to myslis tulave psy?vsak bezne neutocia,skor sa ta budu bat a utecu..asi si nikdy nemala psa,ked ,mas take hororove vizie..prepac!?ak sa pes nebude citit ohrozeny,tak nebude utocit...ak sa tak velmi bojis, da sa kupit aj taka pistalka na odohnanie alebo sprej..s palicou co chces akoze robit? 🙄
@veriiii nebudes verit aj mne to vadi ked ani nemozes prejst po dedine bez toho, aby sa z kazdeho dvora neozyval stekot... a budu tie psy stekat jak ...nute aj ked idem s mojim psom uplne v klude po strede cesty 😠 a taky maly psi - to si kazdy povie vsak naco vychovavat nikomu neublizia, milacik moj to je a tutu mutu....
@veriiii Ano, stekajuce psy za plotmi dedin obtazuju, a velmi. Ved co uz to je za "moresy" aby clovek siel stredom ulice a spoza plotov okolo, neprijemny, doterny, vyafektovany stekot ho spravadzal ako "spalir" z oboch stran ako ide a este cca 10-20m ked prejde. Stekot sustvany, otravny, nervny, ako nadavky. Tie psy su odlozene zive hracky, ktore nie su vychovane, majitel sa im nevenuje. A takto to prejavuju, nieje to samozrejme chyba psov, ale tych majitelov ktori si daju na zahradu psa (vacsinou maju nazor ze do bytu nie, tam by trpel, SIC!), ale to ze to zdaleka nestaci a pes potrebuje omnoho viac uz akosi nevidia. 90perc. zial na nasich dedinach takto byva. Je to des a sucast nekulturnosti naroda!
Ako k tomu prijde mamicka ktora sa chce v tichu prejist aj s kocarom? To sa ma krcit alebo nikam nechodit ked nechce aby sa dieta budilo, aby si milospani psy mohli vrieskat ako pominuti? To uz maju psy vacsie prava ako ludia?
Fakt ze niektori majitelia psov maju ako nahradu za deti, bud kym deti este sami nemaju alebo ked uz su odrastene, takze toto meritko inych s detmi ignoruju (ake typicke, co sa mna netyka ignorujem). Mne to vadilo este za bezdetna, kym sme randili s muzom, tito "okrikujuci psy" a potom samozrejme aj s detmi- babetkami, ktorych tieto zive truby budili a potom deti plakali. Vychovala som 2 psov v byte, poriadne, nestekali, neskakali na inych, takze viem ze to ide, ale to aj treba toho casu a energie im venovat, nielen "ich mat", ako si niektori uplne neempaticki a obhrubli psickami namyslaju.
Este chcem dodat ze sa osobne psov nebojim, mam zdarvy respekt, ale zaorven aj sebavedomie, nakolko sa v etologii trosku vyznam a sama psov som chovala. cez to vsetko ma uz raz pokusal na sidlisku pusteny maly zurivy pinc, znicohonic dobehol za mnou zozadu kym som kludne a rovnomernym krokom kocikovala a zachnapol sa mi do nohavice a sklbal. Stacil mi pohlad do oci jeho orazenej majitelky, ktora sa tam obdalec rozpravala so znamou, ked som videla v jej ociach to IQ tykve, hned som videla ako je pes obrazom pana, ako to uz byva.
@ppetinka Ahoj ja tá chápem my bývame v Zlatých Klasoch a tu je psov a svoriek na každom kroku ale tu si ich už nikto nevšíma oni do tej lepšej časti dediny nechodia ale stane sa že sa aj tu ukážu mám kaser ale sama racej von nechodím na muža už jeden zaútočil nemal navyber ako Ho spacifikovať ...a este ked sme bývalí v Moste pri Ba tam naháňali moju.mamu na bicikli až do obchodu našťastie ju stihol tatko zachrániť takže psy su všade a nezodpovedných majiteľov pribúda ....
@horana Hlboko suhlasim. @veriiii 90% psov na novovzniknutych dedinach su frustrovane zvierata, s nedostatkom pohybu, pozornosti a aktivit na zamestnanie mozgu. Nie je cudom, ze potom nerobi nic ine, len vyvreskuje na dvore, lebo ved aku inu aktivitu ma? A preco to mame my susedia pocuvat? Preco mi budia psy deti v noci, vecer, cez obedny spanok? Preco mam osratu celu predzahradku, lebo susedia nechodia dalej, nez k susedovi na prechadzku? 🙂
Kazdy druhy sused si tu u nas kupil psa, same "vhodne" plemena do obytnej zony - polovne plemena, chrty, brazilska fila (!!!), retrievre, teriery. To su vsetko plemena, co potrebuju niekolko hodin denne behat, cvicit, uvazovat. Majitelia ich proste nechaju na dvore, najlepsie v koterci. Ze otravuju zivot vsetkym naokolo, ved co. A to je vrchol, ked sused berie na prechadzku svoje 60 kilove hebedo, nezvlada ho, pes ho vlaci hore-dole a skace po ludoch, vraj "Nebojte sa, on sa chce hrat." 😀
Je mi ich velmi luto, je to chyba majitela, ale je mi srdecne jedno, koho je to chyba. A preto chapem vsetkych zufalcov, co na susedovych psov leju vodu, hadzu piraty a podobne veci. Ja sama som sa k tomu (zatial) nedostala, ale nikdy nehovorim nikdy.
Nasi susedia si napr. kupili slovenskeho kopova. To je duric, prosimpekne, slachteny specialne na to, aby dokazal dlhe hodiny stekat. Chodia s nim von mimo dvora asi 2-3x do tyzdna, vylucne na voditku, lebo samozrejme nemaju cas na vycvik, takze im uteka. Co dodat? Clovek sa proste dozvie o intelekte ludi okolo seba castokrat cez psa, ze.
My mame psa, ale je vychovany, vybehany, cviceny a pokojny.
Hadam len autorke, aby si kupila plynovu pistol. Ale to vobec nie je zaruka, ze ju to ochrani, pretoze to moze psa len vyprovokovat. Takze len tie oficialne opatrenia, plus hadam volat policiu zakazdym. Alebo Slobodu zvierat, oni tiez odchytavaju tulave psy.
Ja som to riešila tak, že som si kúpila v poľovníckych potrebách Pepper spray a keby náhodou strieknem mu do očí. Neublíži to, iba to chvíľu štípe. Spray som si nosila keď som chodila kočíkovať alebo aj keď idem s našim psom na prechádzku.
vyskusaj, ci si ta ti psy vobec vsimaju, mozno ich vobec zaujimat nebudes 😉 Potom skus kontaktovat najblizsi utulok alebo KS (ak je normalna) v okoli, ci vedia, ze sa tam tulaju psy. Na dedine je vsak ten problem, ze vela ludi ma na zvierata dost primitivne nazory a postupne zistis, ze tulajuce sa psy su vlastne psy niekoho, kto ich chova asi tak, ze pes sa chodi domov najest a inak beha po ulici. Takze ja som sa takto poucila, ze tito tulavi psy na dedine vlastne casto ani tulavi nie su. Potom je to katastrofa, lebo clovek vlastne nevie, ci pes potrebuje pomoct, lebo je bez domova alebo byva za rohom. To by musel byt velmi sikovny a zanieteny starosta, aby vedel ludi vychovat k tomu, ako sa vlastne starat o vlastneho psa. (dalsia velka cast psov preziva cely zivot peklo na dvore s metrovou retazou a nevyhovujucou budou,takze tazko povedat, ci toto nie je este horsie). Takze by si mohla navrhnut aj starostovi, ci by nemal zaujem urobit trochu osvetu v dedine (mozno budes za blazna). Tak si kupis ten sprej, pre kazdy pripad.
@ppetinka Verim, ze mas strach. Ja som psickar, aktualne kocikujuci psickar 🙂 . Odporucam ti zaobstarat si kaser, mozno ti to da trosku kludu, ze keby daco mas nieco po ruke. Ja sa ani tulavych nebojim, vacsinou staci dorazne zavelit "vypadni" , este sa mi nestalo aby pes neodisiel.
Otazka - A co moze robit normalny clovek, ak mu susedov pes sustavne bez prestavky niekolko hodin steka pod oknami? Ked nepomoze rozhovor s majitelom, ani navsteva starostu? (Nie je to moj pripad, my sme sa nastastie ako-tak dokazali dohodnut so susedmi). Lebo ta otrava mne osobne vychadza ako jedine riesenie, lacne a ucinne. Nevyryvam, naozaj chcem poznat riesenie.
@bosoriak mne lezu na nervy ustekane psy tiez, presne tak isto ako vsetky ostatne hluky v case, ked moje dieta prave spi... Ale otravit psa?!!? boze, tak toto je uz fakt ze brutal riesenie- alebo skor neriesenie... a ked si sused kupi noveho psa, toho tiez otravis? Boze, to kde zijeme?! Vies co sposobuje jed na potkany? Posobi proti zrazaniu krvi, takze pes prakticky vykrvaca..... Nehovoriac o tom, ze je to trestny cin a absolutne nic neriesi...
To fakt toto?!
@ppetinka ahoj, nemám čas čítať všetko,čo tí ostatné zienky napísali,takže sa možno budem opakovať. Sprej\kaser je hlúposť, zafuka vietor a máš to vo svojich očiach... jediná účinná obrana je plynová pištoľ. Neboj, nie je to nič nelegálne,predáva sa to na občiansky od 18r. Niečo takéto: http://www.slaviaryby.sk/kategoria/zbrane-vzduc... Neboj sa toho, jedna investícia a máš po probléme. Mám to vyskusane a funguje na 100%.
@mabliss fuha ja si to neviem predstavit, nosit v kociku pistol, aby som ju mala po ruke, asi niekde v taske na kocik a co ked ju nahodou aktivujem ked budem vyberat plienku/vreckovku/nahradne oblecko pre dieta...?
@kvetinqa jedna vec je stekanie a hluky, druha vec je, ked ta alebo tvoje dieta ten nejaky pes realne ohrozuje, staci aby bola pootvorena branka a ten pes hned zdrha, je nebezpecny, nevypocitaleny, lebo je nevychovany, je to ine ako napriklad zvonenie na kostole, to ta nijako neohrozuje, ale nevychovany frustrovany pes je vazny problem.
@dazdovka ma to poistku samozrejme...je to bezpečne,odistis ju za 0,1 sekundy. Viem,že to vyzerá vselijak, ale je to fakt jediná účinná obrana. Ochráni Ťa a pritom zvieraťu neublizis,len ho "otapis". Veľa žien sa boji takýchto veci,ale ked svoju bezpečnosť nevezmeme do vlastných rúk,nikto nás neochrani. Nejaké vypisovanie starostovi a neviem kam je podľa mňa zbytočné...dnes ma psa hocikto a je im jedno,či niekoho ohrozujú..nehovoriac o tých tulavych.
@dazdovka miesas hrusky s jablkami. Ja som nikde nespomenula nebezpecneho psa. Reagovala som na stekajuceho psa u susedov... Resp. v pripade prispevku, na ktory som reagovala, na psa za plotom, ktory si dovolil stekat prave v case, ked sa dotycna vybrala so svojim dietatom na prechadzku v kociku... Akoze sorry, ale tolko neohladuplnosti a bezcitnosti som uz dlho nevidela...
@bosoriak o dva domy dalej maju susedia bernardina, ktory steka este aj na vietor. Moju dceru to budi pravidelne. Denne na neho nadavam, aj ked viem, ze problem je v majiteloch, ale este ani raz mi nenapadlo ho chciet otravit... Som stastna, ze nas pes nesteka. Nahodou by ho chcel niekto otravit... 😕
@horana @bosoriak Neda mi nevyjadrit sa k vasim prispevkom, aj ked koniec koncov s vami na 99% naozaj suhlasim. Ja mam dvoch psov, je to pracovne a strazne plemeno, obe maju absolvovany vycvik, jedna ma 6 skusok a druha 4. Cez pracovne dni maju cca 2,5 hodiny bud pracu alebo len klasicka prechadzka, cez vikendy a prazdniny samozrejme viac. Povahu maji faktiez obidve AAA (t.j. presne taka, aku maju mat). A ano, stekaju zakazdym, ked okolo nasej brany niekto prejde. Byvame na konci slepej ulicky, cize to je tak 1-2x za den, ale stekaju. A viete co? Bol to jeden z dovodov, pre ktory sme sa rozhodli zaobstarat si psa - aby ohlasil, ked sa bude diat vonku nieco nezvycajne. Susedov poznaju, tych si nevsimaju, ale uz nie raz sa stalo, ze nebyt psov, boli by sme o nejake veci z predzahradky (kam psy pristup nemaju) "chudobnejsi". Este raz zopakujem, ze je to strazne plemeno, ktore to ma jednoducho v genoch, ale zaroven vhodne do rodin k detom, ziadny nervak, cize podla mna hovorit o vsetkych psoch, ktori ohlasia, ked sa nieco na ulici deje, ze su to nevychovane psychicky labilne psy bez dostatku moznosti vybit si energiu je fakt scestne. I ked suhlasim, ze vacsinou to tak je, ale to skatulkovanie, vsak...
No myslim ze tato diskusia je velmi trapna. V prvom rade myslim si ze pokial ide o tulave psy , tie sa boja a pokial nebyvate v nejakej ciganskej osade, kde su ich urcite desiatky, ich uz malo vidno. Ja sama mam psa dokonca polovneho, a tym ze sa mu naplno venujem je kludny. Napriek tomu ze je poriadne vybehany si za plotom stekne. To je ale prirodzena vlastnost psov chranit si svoje teritorium. Myslim si ze pokial mate problem so susedovym psom da sa to nejako vykomunikovat.... Ale to ze sa mamicky boja chodit s kocikom na prechadzku? Ved za chvilu budu vadit susedia ze sa rozpravaju alebo vtaky ze stebocu? Netreba pozerat krimi noviny a podobne katasrofy a nebudete sa bat chodit po uliciach.... a hlavne neucte svoje deti hysterickym prejavom paniky ked sa nejaky pes zjavi lebo budu mat traumu na cely zivot....
@bosoriak ano, urevani psy aj mne lezu na nervy a naozaj postradam ich zmysel strazcov ak revu imrvere, aj ked sa nic nedeje. Ale to chce vychovat ludi, nie travit psov. To je vizitka ludi, ze maju nevychovane psiska. No ale na Sk to vidim ako beh na dlhe trate, uz som pisala co sme my za narod. Celkovo mame problemy s vychovou, ked uz aj pozdravit je nasim ludom zatazko tak co cakas od podaktorych majitelov psov.
@novotnazu s poslednou vetou suhlasim do bodky. S vetou o stekajucom psovi spoza plota nie. Chrani si svoje uzemie ako? Ze vyrevuva po ludoch, ktori su na verejnom chodniku? Toto nie je v poriadku, kedze ulica nie je ich teritoriom, ze ano. . A to som psickarka. Ale aby ma zakazdym oblafal cez plot nejaky neurvalec, za bieleho dna, ked si kludne idem po ulici, to je kapanek nad hranicu tolerovatelnosti. Na Zapade maju psov z inej galalxie ako slovaci?
@bonnie1 si moj clovek ,uplne Ta chapem.
@dazdovka plne s tebou suhlasim: psy z mesta prec.
Byvam v hlavnom meste a tu je to tiez o "hubu" 😠 Zistujem, ze v meste je viac miesta pre psov ako pre deti. Pod oknami mame aspon kusok zelene, ale pretoze je tam volny pohyb psa a same psie hovna, musime ist dalej. Rozhorcuje ma agornacia vacsiny majitelov, ktori su schopni sa este osopit na mna, co sa do nich staram. Boli by mi srdecne ukradnuti, keby si plnili svoje povinnosti. Keby som mohla, nariadila by som odobratie psa, ak by majitel "zabudol" upratat po svojom milacikovi alebo by pes nebol vycviceny posluchat na slovo. Cest vynimkam.
@veriiii predstav si, že psa mám, dokonca dvoch, máme ich zatvorené na dvore, takže nikoho neobrechujú a neobťažujú. Takže strach zo psov /vychovaných a ktorých je ich majiteľ v dohľadne/ sa nebojím. Starosť mi robia tie, ktoré vypustia majitelia z dvorov, sú nevychované, uštekané a budú ťa s brechotom prenasledovať aspoň ešte ďalšie 3 ulice ďalej, čo sa mi už stalo, našťastie som ešte nemala dieťa.
A súhlasím, uštekané psy spoza bránok sú otravné, deti nemôžu ani poriadne spať, keď pomaly z každého druhého dvora vyštekujú jak keby ich išlo rozdrapiť. Ich majiteľov by som nakopala do zadku.
@novotnazu 1. ja osobne som nerozoberala túlavých psov, ale voľne pobehujúcich, kt. majú svojich pánov ... a po 2. neviem, čo je na tejto diskusii trápne ... že ťa môže pes napadnúť je trápne ?? Mňa osobne ako dieťa napadol pes a to som mu nič neurobila. Ako decko som šla klasicky do školy a ten malý zmrd na mňa zaútočil zozadu a začal mi hrýzť do nohy ... ale to by si asi musela zažiť, resp. mať dieťa a potom pochopíš, že to nie je sranda, keď už nemáš zodpovednosť len sama za seba, ale aj za dieťa. ... psov s majiteľmi alebo na vodítku sa nebojím .. problém mi robia len tie, čo ich majitelia nechajú pobehovať po celej obci. A najlepšie je, keď sa začnú združovať do svorky ...
@novotnazu ak ti pride trapna tato diskusia tak, patris medzi tych neempatickych psickarov, ktorym su druhi ludia ukradnuti a uprednostnia zviera. Mala som cest sa s takymi arogantmi stretnut, a pritom z mojej strany nevzsilo nic negativne ani som neukazala, ze sa bojim. Presne ako hore pisu autorky aj tu je viac psov jak deti, takze na travnikoch su len vykaly a deti sa nemaju kde hrat, kedze psy su naozaj vsade. Je vsak uplne ubohe odsudzovat dakoho za to, ze sa boji!!!! Milujem vyhlasky typu "ved on vam nic neurobi"..A to vam to ten pes povedal!?!?! a ten, co pohryzol, tak ten povedal, ze ide pohryzt, ci co? Tato diskusia je o psickaroch, ktori nic nerespektuju a nedodrzuju zakony - z 10 psov tu ani jeden nema kosik, z 10 psov tu 7 nema ani len voditko a z 10 psov po 9 nie su odpratane exkrementy. Tak co a kto je tu trapni?! ak sa vam to zda trapne, tak tu neprispievajte! Mne dieta kriciace od strachu zo psa, ktory mu steka do tvare nepride trapne! Ta mamicka na zaciatku neriesi stekot spoza plota. Verim, ze niektorym musi riadne vadit aj to, ale to aspon nikoho neohrozuje aj ked otravuje (hlavne ze v panelaku nenormalne vadi ludom hluk od deti alebo zazeraju ked dam dieta cikat vonku. Ale psy mozu vsetko, ved je to len zviera....). Sposobilost daktorych ludi mat psa by ma zaujimalo ako preverili, lebo podla ich spravania teda sposobili nie su.

pri stretnuti s volne pustenym cudzim psom je velmi dolezite nenadvazovat s nim ocny kontakt (dobre je mat na sebe slnecne okuliare, ked ti to robi problemy), lebo ho moze vyhodnotit ako vyzvu na suboj. Za druhe, treba sa spravat sebavedomo, neukazovat svoj strach. Tak ako sa v pripade ohrozenia robia ine zvierata vacsie zjezenim srsti alebo zmenenym postojom tela, urob to aj ty...kracaj vzpriamene, rozvazne, "vytas" svoj hrudnik.
Ja zijem v DE, volne pustenych psov je tu ako safranu, ale obcas sa stane, ze na nejakeho bez majitela natrafim a vtedy je mi zakon o psoch na dve veci...