icon

Púšťate deťom televízor?

16. sep 2023

Púšťate deťom televízor keď chcete si niečo porobiť alebo sadnúť si na chvíľu?
Máme skoro 3,5 ročnú dcéru, chodí do škôlky.
Keď sme doma ona chce ísť na ihrisko sa hrať alebo doma dá hrať s nami. A to sa nedá stále byť vonku na ihrisku alebo stále jej asistovať pri hre.
Predsa chceme niečo si porobiť aj doma navariť upratať alebo si oddýchnuť po práci.
Von sama nemôže ísť ešte je malá. Dvor nemáme bývame v činžiaku.
Teda dosť často jej púšťame televízor rozprávky alebo na YouTube videá.
Minule pršalo tak sme boli celé dni zavreté doma. Ju nebaví chodiť von po daždi že skákať do kalužov.

Strana
z4
henka123123
18. sep 2023

Ano pustam.ale len v slovenskom jazyku.ceske a pod nie...take spievankovo.smejko tanculienka..

duppka13
18. sep 2023

Do takeho pol roka nepozerala absolutne vobec nic, ked sme my pozrali tak som ju otocila tak aby nevidela (ked sa este nehybala sa to dalo) potom tak 5 minut denne. Od toho roka viac, rano po ranajkch pozera rozpravku to uz uteka si sadnut na svoje miesto lebo vie ze bude rozpravka. A potom po veceri chvilu. Pustim jej netflix tam nie su ani reklamy a odlozim ovladac bokom. Mobil do ruky jej davam iba ozaj v nevyhnutnych pripadoch ked sme trebars niekde na obede a chcem aby bol 5 minut klud. Teraz ma 1 rok a 8 mesiacov vyzaduje si TV coraz viac. Snazim sa to obmedzovat ale nemyslim ze je to zas nieco zle. Vela sa aj naucila z toho aj nove slova. Nasa rada pozera ked pustim zvierata to su na youtube take dlhe bud so zvukom zvierat alebo s hudbou a ona hovori ako aa volaju.

ciapockacervena
18. sep 2023

Nie, nemáme televízor 🙃. Občas si pozrú rozprávku na pc, ale inak väčšinu času trávime aktívne vonku (prechádzky, bicykel, výlety do prírody..). Keď potrebujem doma ,,kľud”, najskôr ich dobre vyvenčím 😝 a potom sa pekne hrajú sami doma.

simona20201309
18. sep 2023

@damira90 to nič. Každý sme nejaký. Inak aj prodigy sú kapela niečo ako ramstain nie? To si jej ešte neskúšala púšťať?
Nič si z toho nerob ze nemôže na koncert. Sú rôzne rockove festivaly, tam som videla aj malé bábätka. Skus juvziat tam, určite si to užije ✌️

simona20201309
18. sep 2023

@henka123123 tak ale berieš na vedomie ze tvoje deti nebudú v AJ lepšie ako učiteľka???

barbie2023
18. sep 2023

Áno, mam dve deti. Druhá je babatko takže jej nie, ale prvá od tých 2 rokov občas pozerá TV. Večer normálne pred spaním kuká večerníček a cez víkend ranné rozprávky a je napriek tomu šikovná aj v ZŠ a miluje aj prírodu a hry vonka. Nevidím na tom nič zlé, aj ja som kukala ako dieťa TV. Treba len rozlišovať co dieťa pozerá a ako dlho. Myslím, že 2 h denne akčné rozprávky nie sú v poriadku ak je to na dlhodobej báze. Ale keď napr prší tak jej pustím aj "celovečerný " animak pre deti. A potom sa ide normálne hrať alebo si aj číta knihy, kreslí..
Ideálne je keď je viac detí a vedia sa zahrať spolu, ale iné je keď je dieťa jedináčik. Podľa mňa sú mobily väčší problém ako TV.

damira90
18. sep 2023

@simona20201309 Fu prodigy su uz besný bývajú aj mimo .. títo maju 60 a videla som tam deti 7 rocné maju ajna stranke. Ale to bol chlapec ktory plakal ze ho rodicia pretlkali uplne lebo plakal od radosti. Ked narastie trocha pojdeme 🙂 len to že tam pustaju dymovnice a ohen tak zato sa bojim. A pústaju to vsade aj na sedacky .
Kazdopadne ja som pocula aj ze ked pozeraju priestorové hry také deti nie hnusnéa le priestorové vraveli mi ucitelia ze im to pomáha pri sledovaní pri priestorovom vnímaní.. občas pozre aj také kde policajt ide a hladá nejakú vec. Take priestorové ale myslím ze by to deti nemali pozerať dlho aby nebola závislost ze vkuse vkuse ....

damira90
18. sep 2023

ale stále myslím ze TV je lepšie o tisic percent ako TABLET hry a mobil.

simona20201309
18. sep 2023

@damira90 no niekomu to škodí viac, niekomu menej a niekomu to uškodiť až príliš

beadygirl18
18. sep 2023

Nie nepúšťam (2 roky a 3 mesiace) ale tiež mi je jedno kto si o tom čo myslí, že nepúšťam...Takisto keď niekto púšťa, je mi to jedno, veď je to jeho vec, čiže nerieš kto si čo o tebe mysli, nikdy 😉 Hlavne, že každý vie, čo robí a prečo to tak robí a vyhovuje mu to 😉

henka123123
18. sep 2023

@simona20201309 cudzie jazyky sa budu ucit s ucitelkou v mš.zš atd...sama logopedicka mi povedala ze mam pustat len slovenske..ci piesne.rozpravky atd.kym sa naucia materinsky jazyk

gerrwie_girl
18. sep 2023

Samozrejme. Moj ma 5 rokov a aj na tablet kuká. Už ma z toho aj poriadnu anglickú slovnú zásobu takže na niečo to je dobre 😀.

inaemre
18. sep 2023

@henka123123 tak taku blbost som uz davno necitala 😅 Ak je dieta zdrave (neviem preco ste boli u logopedicky) tak sa praveze v rannom detstve nalepsie a najlahsie nauci cudzie jazyky. Moje dievcata hovoria 2 jazykmi pekne plynulo a anglictinu k tomu mali uz v skolke. Kazdy dalsi jazyk sa im bude ucit lahsie

henka123123
18. sep 2023

@inaemre jeden je autista(5r) druhy zdravy(3r)...pozeravaju len slovenske spievankovo a pod..napr.co je aj to spievankovo anglicke tak nechce ho ani ten mensi pozerat..

simona20201309
18. sep 2023

@henka123123 mne je to jasné. Ja s tebou absolútne súhlasím. To bolo ironicky na tie reakcie ze aké super ze vie po anglicky z telky.
Škoda reči niektorým vysvetľovať a argumentovať. Naozaj škoda.

simona20201309
18. sep 2023

@inaemre blbosť hej? Toto sú jasné odporúčania logopediciek, psychologiciek. Výskumu reči sa venujú odborníci veľmi dlho a precízne. Takže blbosť je presne to co trepes ty. Ak niekto ma na jazyky talent, tak sa naučí plynule aj 4 jazyky aj v 15r. To, že sa niektoré deti naučia od narodenia 2 ..3 jazyky tak to je tým, že žijú v bilingválnych rodinách
To ze sa dieťa naučí skôr farby po anglicky z TV ako po slovensky od vlastnej matky to je skôr hanba a nie hrdinstvo. Ale najväčšie zlo na tom je to, že presne z tých anglických rozprávok majú deti recove vady. Dnes začína byť výnimka, ak dieťa rozpráva pekne. 1roc na ZS z 20deti ma 14 nejakú rečou vadu. Ale áno... vedia farby po anglicky....
Dám 10ruk do ohňa, že jej deti :@henka123123 majú peknú reč a sú ďaleko popredu pred tými super anglickými hovoriacimi deťmi
Dnes je prioritou cudzí jazyk a je úplne normálne, že dnešné deti vedia po anglicky oveľa lepšie a skôr, ako sme vedeli my.
Takže prehodnoť, či chceš aby tvoje dieťa vedelo najprv materinsku reč od svojej matky alebo po anglicky z TV

inaemre
18. sep 2023

@simona20201309 skus si o tom nieco precitat kym napises uplne od veci hluposti.
Je vedecky dokazane ze ak dieta do 3 rokov vyrasta viacjazycne, tak sa vsetky jazyky ukladaju v inej casti mozgu (tam kde sa uklada materinsky jazyk) ako jazyky ktore sa nauci neskor.
A ja nepisem ze sa ma niekto jazyk ucit z telky...Toto si si sem doplnila ty.

simona20201309
18. sep 2023

@inaemre cela téma je o pozerani tv a o uceni sa AJ prostredníctvom rozprávok....
Viacjazycna rodina = bilingválna rodina. To v príspevku spominam nie? To je neporovnateľne s učením sa jazyka z TV
Čítaj s porozumenim.

andreatytler
19. sep 2023

Mame 4 rocneho syna. TV ho vobec nezaujima. Som rada. S muzom sme mavali TV zapnutu cely den, ale odkedy sa narodil sme ju pustali len ked spal. Nepotrebujem mu zapinat TV aby som si navarila, alebo vypila kavu. Robim to vsetko s nim (aj tu kavu pijeme spolu (je to skor cokolada ako kava). Von ideme aj ked prsi, ci uz skakat do mlak, alebo do herni.
Ale asi ked mal 1 rok sme mu zacali vecer pustat videa aby sme mohli ocistit zuby a stal sa z toho vecerny ritual na ktory som doteraz nevedela najst nahradu, takze pozerame videa kazdy den asi 15-20 minut. Najradsej sa pozera na videa seba sameho co sme my natocili za tie 4 roky.😀 Snazim sa pozerat tie videa s nim a komentovat a debatovat o tom co tam je aby to nebula len bohapusta pasivna show.
K tomu ze: "Aj nam pustali TV a sme v poriadku" by som povedala asi to ze to je vas nazor ze ste v poriadku. Ci by to o vas povedalo aj okolie je uz otazne.
Napriklad mate pocit ze je doma blbe prazdno ked vam nejde telka v pozadi? To je cudne.
Napriklad moj svagor mal rozhovor so svojou zenou o rozchode (velmi zle obdobie mali) a prve co sa opytal ci si moze zobrat svoj TV a ked povedala ze ano, ine ho nezaujimalo.
Ked zacal nas syn chodit okolo nabytku, mojho muza ani nenapadlo urobit nejake bezpecnostne opatrenia proti tomu aby na seba nestiahol skrinky a policky, ale okamzite nepriestrelne zabezpecil TV aby sa k nemu dieta nedostalo.
Moj muz aj svagor by povedali presne to iste ze su uplne v poriadku a nemaju ziadnu ujmu z toho ze sedeli pred TV ale ja to vidim ako su obaja namotani na tu telku. Maju to doslova ako modlu.
A pozrite sa na to ako sa ludia spravaju ked kupuju novy dom. Vojdu do prazdnej obyvacky a prve co si urcia je ze kde bude telka a podla toho usporiadaju zariadenie obyvacky.

andreatytler
19. sep 2023

Autorka, pozri si tento prispevok od odbornicky tu na konikovi. Celkom dobre tam vysvetluje dopad pozerania TV malymi detmi. Skutocne to nie je dobre a radsej namazat dietatu na veceru chleba s maslom ako u dat teplu veceru s tym ze musi hodinu stravit pred telkou.
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediate...

maciatkolulu
19. sep 2023

@inaemre pokiaľ má dieťa rodiča ,ktorého materinský jazyk je iný ,tak je fajn ,priam nutnosť,aby sa dieta ucilo,ale toto trápne slovenské cumenie na rozprávky v aj ,blabotanie slovenskeho rodica prisernym prízvuk na dieťa v aj...je na dve veci. Na nesprávne zafixovaný cudzy jazyk a na zaplnenie čakárni logopedov. Žijem v Rakúsku a teda ešte som nevidela rakúskeho rodiča púšťať anglické pesničky,alebo skrecat na decko v angličtine,iba bilingválne rodiny ,v rôznych jazykoch. Za to na sk vidím veľa detí,vo nevedia riadne Slovensku,majú problém so sykavkami,rrrrrr a o gramatike pomlcim

inaemre
19. sep 2023

@maciatkolulu tiez zijem v Rakusku a v kazdej skolke do ktorej deti doteraz chodili mali anglictinu integrovanu v beznom dni. Deti mi chodili aj do sukromnych, aj do statnej skolky vo Viedni a v NÖ. V kazdej skolke bola anglictina popri nemcine.

Nepustam detom doma nic po anglicky, ale vedia toho dist zo skolky. Starsia si vkuse spieva anglicke pesnicky.

Strana
z4