icon

Režim štvormesačného bábätka

mada888
22. aug 2021

Ahojte,.moja 4 mesačná dcéra pije umelé mliečko 5x.denne, 180 ml. Spolu s prídavkom na obed. Okolo 7,.10;30,.14,.17:30,.21:00 (často aj 20:30,.lebo je už dosť večer unavená a chce spinkat). Príde mi že večer končím dosť neskoro. Nechcem ju nalievať mliekom každé 3 hodiny alebo skôr. Pediater mi tvrdí že dieťa v tomto veku by malo papat už len 4x denne ale nemám skúsenosti že moje dieťa vydrží čakať tak dlho. Druhý problém máme so spaním. Dáva tie povestne 30 minutove mikrosiesty, potom sa ju snažím dookola uspavat. Mala by spať vždy po každom papani - nevydrží byť hore viac ako hod a pol. Aké mate vy skúsenosti?

Strana
z2
zemiakovysalat
22. aug 2021

@mada888 to mi vysvetli ako vieš naliať mliekom 4 mesačne bábätko. Lebo moja ma 5 mesiacov a keď nie je hladná tak neotvorí ani ústa, a vypluva...

gleep1
22. aug 2021

@mada888 ma cumlík? Deti nemajú potrebu cmúľať len kvôli jedlu ale aj kvôli psychikev upokojuje ich to a podobne. Ak náhodou cumlík nemá tak jej ho daj. Ak mala a nechce, skúšať rôzne tvary aj materiál (kaučuk silikon.)
Krátky spánok ma veľa deti. Ty len buď trpezlivá a skúmaj, skúšať.. Ten spánok sa deťom stále meni, za 2 mesiace bude už úplne inak ako teraz.
Hlavne naozaj nepozeraj na to “čo by mala” . Moja bola hore aj 3 hodiny, jej bratranec rovnako starý nevedel byt dlhšie než toľko čo píšeš- hodinu a pol. On zas vždy krasne spal 3 hodiny a bolo mu jedno kde bol, moja spala niekedy hodinu niekedy 3. Naozaj je každé dieťa iné a najdôležitejšie je sledovať to svoje. Daj jej papať koľko chce. Pokial nie je vyslovene veľký “tučko” neboj sa toho. Jej telo si pýta, tak ako dospeli, ak deti majú iný metabolizmus. Zachvíľku budeš prikrmovať, dáš kasicku a zasýti ju na dlhšie, možno bude spokojnejsia.
Je vo veku kedy by mala byt viac a viac spokojná a kedy by mal plač ustupovať.

skeblicka77
22. aug 2021

4 mesačne dieťa má jest 4x 🤔to co za novinku. Mam doma 10m a 2,obidvaja jedia 5x. Malý sa niekedy zobudí na mlieko aj v noci, teraz už len 1-2x do týždňa. Podľa teba ako dlho by malo vydržať, 4-5 hodín? Mam skúsenosti, že deťom sa režim ako tak ustáli v tom 6 mesiaci, niekedy neskor.

aceris
22. aug 2021

@mada888 preco mas pocit ze jedlo a spanok musi nadvazovat? mne sa take napr.nevyplacalo...lebo po napapani potreboval odgrgnut a niekedy aj pol hodinu po papani, cize logicky sa zobudil s revom ak zaspal...proste ked zacnem vidiet na dietati ze je unavene, dam spat a neriesim ci ma jest o pol hodinu ci hodinu alebo akokolvek..ak bude hladne, zobudi sa, ak nie, pospi dlhsie....mne prvorodeny napriklad papal najma po zobudeni, budil sa na hlad s placom...

zuvelyn
22. aug 2021

Uvedom si ze mas doma dieta a nie robota. Rezim je dobra vec, pre mna ba az ziaduca, tiez sme nastavovali rezim synovi od narodenia, ale nastavovali sme rezim podla neho nie podla toho co sme chcela ja. Vykasli sa pre boha na vsetky tabulky, clanky, statistiky a pocuvaj svoje dieta! Daj mu jest ked je hladne, daj ho spat ked je unavene, nie tak ako to tebe pasuje do harmonogramu. Syn pil v 4mesiacoch 120-150ml mlieka na jednu supu, ale urcite pil 6-7x do 24 hodin, ked nechcel prestal pit, babatka nie su ako my dospeli ze sa budeme ladovat jedlom aj ked nechceme. Uspavat dve hodiny? to naco je dobre? Ja som mala strop 15minut, nespal? dobre ideme sa hrat dalej, hoc aj len 10 minut.
Prisla si si pytat radu, tak tu neprskaj na zeny ktore ti radia dobre, lebo zatial vsety rady odmietas lebo niekde si citala neviem co...

mada888
autor
22. aug 2021

@gleep1 ma cumlík

mada888
autor
22. aug 2021

@zuvelyn ja píšem veľmi slušne a vysvetľujem ake je moje dieťa. Že spi malo a pýta jedlo ako pýta a že si myslím že takto končíme deň neskoro, okolo pol deviatej. Na nikoho neprskam, každú radu som si pozorne prečítala. Bohužiaľ, práve naopak - mám pocit, že má veľa žien obvinilo, že "nepočúvam" potreby dieťaťa, že si s ním vytváram zlý vzťah keď nerozumiem pravidelnosti a nepravidelnosti svojho dieťaťa. To mrzi najviac, každá z nás je dobrou mamou lebo robíme ako najlepšie vieme. Maj sa

jane1987
22. aug 2021

@mada888 naozaj suhlasim s dievcatami, co tu pisali vyssie....mam odskusane tie blbe tabulky a odporucania a vies na co su? Na H***o! Ako vazne, az ked som zacala svojho maleho ,,pocuvat", co si pyta, az vtedy sme zacali naozaj fungovat spolocne. Vidim, ze si trie ocka a ziva? Sup s nim do postielky.....Zobudi sa? Sup s nim s postielky, spievame si, rozpravame, hrame sa, davame na brusko......zacne si pchat rucky do ust a mrnkat? Dostane papat...vtedy, ked on chce a nie kedy ja....ono to fakt funguje...neriesim, kolko by mal ale kolko chce

mada888
autor
22. aug 2021

@zuvelyn ona pije skoro 900 ml na deň (cez noc spí až do 7), takze si to prepocitaj, máš to ako s tvojimi deťmi. Plus papa už prídavky, spraska toho požehnané. Dve hodiny neuspavam, max 10 min cez deň a v noci za cca 15,20 min spinká.

mada888
autor
22. aug 2021

@aceris nuž, papanie a spanie veľmi úzko súvisia. Dojciace ženy ti povedia, že moje dieťa niekedy také unavené že ani piť nevie, ani sa prisat. Nechce papať? Veru chce. Ale nevládze. Budí sa dieťa s plačom? Možno chce papať, máš pravdu. Alebo chce ďalej spať, len nevie na pocudovanie ďalej spať. Alebo chce byť s mamou alebo málo zlý sen alebo lebo proste len zle vstalo ako sa to aj nam občas stáva. Netýka sa to tvojho príspevku, ale mám pocit, či nie je fľaška náhrada za iné potreby babatka..? Moje dieťa nikdy plačom nevyžaduje papanie. Len medzi 3-4 hodinkou byť akési nespokojné, cmuka a osiva sa. tak dostane vtedy papať a tak pri jeho rytme končíme deň medzi 8 a deviatou...

borkavan
22. aug 2021

@mada888 je to tvoje dieťa, ked chce papať daj mu. Niečo je predpísané a niečo iné sa žije. A tie spánky... môj malý to mal tiež...30 minútovky..kokšo. 😀. Ale prešlo to a potom zas iný spánkový režim... Prispôsobuj sa malej. Môj malý do jedného roka, napr. zaspal o 20.30 h a presne o 24.00 h sa budil zas papať. A potom spal do 3.30 h a postupne ako rástol sa ten spánok predlžoval v kuse. A navyše 4-mesačné bábo ešte nemôže mať ustálený režim... je tu nové na svvete... všetko s učí... užívaj.

mada888
autor
22. aug 2021

@borkavan ďakujem. Tie 30 minútovky ma hnevajú lebo je po takých krátkych spánkoch nevrla a ja to.vidim,.že ju nič nebaví a nie vždy sa mi ju podarí uspat tak aby sa mi to neprekrylo s jej pocitom hladu. Babatka vraj naozaj spia v akýsi cca 45 minútových cykloch a nie vzdy úpadnu do hlbkoveho spanku kde si aj reálne oddýchnu. A treba im akosi "pomôcť" opat zaspinkat. Tak asi na tom budem musieť zapracovat...🙂 mám pocit že niekdy ju nutim spať,. že ju znovu 10 minút opat uspavam, je to trochu divné..🙂 ale snáď najde, ako píšeš, lepší rytmus bude spať tak dlho ako reálne bude potrebovať.

borkavan
22. aug 2021

@mada888 áno, tie 30 min. šlofíky bolo asi najťažšie a môj malý ešte grcal.... :D, takže to bolo asi tak, zaspal, zobudil sa, najedol, potom pol hodinu pogrckával na mojom pleci, chvílu sa pohral...fakt máličko a už som videla, že zas chce spať, lebo presne ako píšeš, bol taký nesvoj. On nebol nevrlý...ale videla som to, že už by najradšej spal. Tak zas uspávať... Niekedy aj polhodinu a niekedy zaspal hneď... Len sa nestresuj, proste uspávaj aj polhodinu, no a čo. Je to bábätko, treba mu pomôcť.

mada888
autor
22. aug 2021
aceris
23. aug 2021

@mada888 tie spanky sa casom predlzia...mne pospi viac len vdaka tomu, ze druhorodenu len nosim..alebo proste spi na mne ..od narodenia mi v postielke vydrzi max 10min a to si predstav co nastava za nervy po takom spanku🙈

mada888
autor
23. aug 2021

Najzaujímavejšie je že všetky viete úplne presne a vždy kedy je dieťa hladné. Plače? Moje neplače za jedlom, ani ráno, iba suchoce a keby že nemám povrchný spánok ani neviem že je hore. Začne mavat rucickami až keď mu dám podbradnik. Pcha si rucky do úst? Nuz, moje dieťa má rúčku v papulke stale, veľa slini, už mu idú zúbky. Je nervózne alebo akési nesvoje? Môže chcieť byť a mamou, zmeniť polohu. moje dieťa leží na brušku a vzdychá - je hladne alebo len nemá ešte rado tuto polohu ako mnohé iné deti? Občas mlaska, vtedy má hlad ale nie vždy to robí. Preto má také rozostupy. Pribera? Áno. Pytam sa svokry či moje dieťa hladuje, keď je také nenapadne v papani jesť a ona hovorí, že pf, keby hladovalo, by si počula iný rev! A k spaniu. Väčšina deťom 30 minút nestačí, česť výnimkám. Treba si niečo prečítať o detských cykloch spinkania a kedy upadajú do hlbokých spankov kde si reálne oddýchnu. Niektorým bábätkám v niektorom období treba pomôcť prehupsnut do ďalšieho cyklu. A mimochodom moja kamarátka má bábätko, to spalo enormne, až tak že nepriberalo. Trebalo ho láskyplné budiť. Čo je na tom "prirodzené". Asi nič, ale každé dieťa je iné. Moje pije 180 niekedy až 210 ml, 5x denne, od 7 do cca 20:30 a potom celú noc spí, a spi takto celú noc od 2 mesiacov. Majte sa a ďakujem všetkým ktorí boli ku mne láskavi a poradili mi bez toho aby ma odsúdili že som zlá matka.

mada888
autor
Odpoveď bola odstránená
mareka49
25. jún 2022

Nepíšeš aký je nočný spánok.

gleep1
Odpoveď bola odstránená
mada888
autor
Odpoveď bola odstránená
Strana