Ročné dieťa stále vykrikuje a zúri

tejkaa
29. jún 2023

Ahojte dievčatá, mám s malým ( 13m) posledný mesiac dosť problém, čo sa týka kriku, zúrenia. Chápem, že je teraz obdobie, kedy to detičky teraz robia + regresia, ale malý to robí veľa krát bez zjavnej príčiny. 24/7 len kričí, a z ničoho nič. Napr. hráme sa spolu, som pri ňom a zrazu skríkne, ale z 0 na 100, alebo sa hrá s kockami a zrazu ich začne hádzať z ničoho nič. A opakovane. Nie je to pri situáciách, kedy si niečo vydobíja. A nepomáha nič. Ani nono slovne, ani nekrič, ani ukázať nono prstom, ani pst na usta, ani odísť, ani pekne povedať, že nekričíme, ale on ešte nechápem nič z toho (nono podľa mňa áno, ale na just spraví zle) som z toho už zúfalá .. prvé ráno otvorí oči a už kričí .. doma nekričíme, snažím sa k nemu pristupovať jemne, hlas dvíham málokedy. Treba toto obdobie proste iba ‘prežiť’, alebo ešte niečo skúsiť?

miimss
29. jún 2023

@tejkaa odporúčam si prečítať nejakú knihu o vývoji mozgu malého dieťaťa 🙂 veľmi veľa sa tam dozvieš prečo to dieťa robí a ako reagovať/nereagovať. V skratke dieťa sa vyvíja do 6 rokov emocionálne čiže racionálny mozog ešte nefunguje. Jeho správanie je úplne normálne. Môže pomôcť odpútanie pozornosti na nejaký hračku, knižku atď. Upozornovanie že robí čo nemá je istým spôsobom tiež putanie pozornosti. Mne to dosť ozrejmila kniha Rodičovstvo je veda 🙂

andreatytler
30. jún 2023

@tejkaa Podla mna u vas zacalo obdobie vzdoru. Zacne kricat z nejakeho dovodu a ked to zakazes, pokracuje v kricani, lebo si to zakazala. Robi to naschval.
Nebud zufala. Je to zdravy vyvoj.
To ze z nicoho nic zacne hadzat kocky a kricat je asi preto ze ho to prestalo bavit. Skus odsledovat tie dalsie situacie kedy krici. Ak nema nejaku poruchu, tak deti maju vzdy dovod. Je este tak maly ze nerozumie svojim emociam a hlavne nevie ako na ne reagovat.
Kocky ho prestanu bavit. On nie ze nevie povedat: "Uz ma to nebavi.", on ani nechape co citi. On nevie definovat svoje pocity, lebo je to vsetko pre neho nove, nezname a tym padom desive. Jedinne co vie je plakat a kricat. Tym prejavuje svoje emocie. Ako by si sa ty citila keby ta nieco velmi rozplakalo a tvoj partner by na to reagoval tak ze by ti prikazoval aby si prestala plakat a bola ticho?
Skus mu ukazat pochopenie pre jeho emocie. Povedz: "Tie kocky ta uz nebavia ze? Nahnevali ta, ze? Chces robit nieco ine, ze?
Ked davas prikazy hovor o sebe. Namiesto: "Nekricime", povedz: "Nechcem aby si krical". Namiesto: "Kocky sa nehadzu", poved: "Potreujem aby si nehadzal kocky".
Nenehaj ho sameho a neignoruj ho ked ma amok hnevu. Je to pre neho narocny a desivy zazitok, kedy potrebuje tvoju oporu. Ak to urobis, das mu na vedomie ze ho mas rada, len vtedy ked je dobry. On potrebuje vediet ze ho mas rada bezpodmienecne.
Nesnaz sa ho v tom hneve objimat, alebo drzaj ak to nechce.
Zachovaj klud a pokoj aj ked je to tazke. Tym mu modelujes ako spravne reagovat. Ak budes ty kricat a budes nervozna a zuriva, iba tym podporis jeho zurivost.
Vysvetluj emocie. Pomenuj ich. "To co si prave citil bol hnev."
Nechaj ho prejavit emocie (plac, krik), ale koriguj nevhodne prejavy emocii (bitie, kopanie, nicenie veci). Ponukni alternativu za nevhodne spravanie. "Nechcem aby si ma kopal. Mozes si silno zadupat nohami"
Pozri si internetovy kurz Nevychova. Mne velmi pomohol.

dusankomoj
30. jún 2023

@tejkaa aj môj to robil a zistila som,že to bola frustrácia. Už vedel čo chce,ale nevedel to povedať mne. Takže sa logicky jedoval. Keď sa mu rozviazala papuľka,tak nervy na 90% ustali. Napr.staviate kocky a rozkričí sa= určite si dala kocku inak,ako chcel. Daj mu ju do ruky a naveď ho,aby ju položil on. Držím palce,treba iba vydržať😉