Rontgen hrudníka malého dieťaťa
Ahojte so svojou 8mesacnou dcerkou som absolvovala rongen hrudnika lebo nas odmietli na pohotovosti vysetrit kvoli tomu ze som nevedela co presne zjedla - som bola vo velkom strese lebo som jej to chcela vybrat z ust ale namiesto toho som to zatlacila _ bola som v soku a na pohotovosti este aj s tym pristupom ze nas nechcu vysetrit...na rongene som ani nevedela kto je doktor a len som sa pytala ci to nie je nebezpecne - malej rongen spravili no mam teraz obrovske vycitky ze to bola velka zataz na jej maly organizmus a nasledky mozu byt az na dalsej generacii keze ide o oziarenie prakticky celeho tela ...vobec som pritom netusila ze deti do 5 rokov by rtg nemali vobec podstupovat a ani ma vobec na to neupozornilizezezezezezmale deti do 5 rokov vpodstate co som da docitala mozu byt az na dalsej _zenie a nie ze
@kaattkkaa prepáč ty nevieš čo ti 8mesačné dieťa zje a myslíš si že na pohotovosti ti ako dieťa vyšetria? tam jedine RTG aby videli či nezjedla niečo ostré alebo napr. magnet , niečo čo jej môže poškodiť črevá.....jej na pohotovosti môžu síce prehmatať bruško ale tiež nemajú rentgenové oči aby videli do bruška a čriev.....čo keby zjedla niečo čo jej môže poškodiť črievko alebo sa niekde zasekne? ako bez RTG by to zistili?
Môj syn mal 6 mesiacov keď spadol z postele. Ja som spanikarila a utekala s ním na radu pediatra na chirurgiu odkiaľ nás poslali na RTG hlavy. Vtedy to bolo ,,zbytočné,, ale veľmi som sa zľakla. Stačilo ho vtedy pozorovať, no na druhej strane bol ešte veľmi maličký. Pred mesiac bol na RTG pľúc. Nakoniec tam mal zápal. Takéto obavy počujem prvý krát. Veď žiarenie z RTG je nadstavené tak, aby bolo bezpečné.
Ahoj Katka, vidim, ze stres Ti stale pretrvava, ale klud. Najviac dietatku pritazi vynervovana a uzkostna mamicka, ja som presne taka ista, uplne Ta chapem. Vela deticiek musi z roznych pricin absolvovat RTG. Ovela horsie by bolo, ak by mala malicka nieco naozaj vdychnute a nezistilo by sa to a nasledne by sa jej z toho mohol rozvinut zapal pluc. RTG ziarenie je dnes vdaka modernizacii pristrojov cielene presne na miesto, ktore chcu vidiet. Neozaruje sa cele telo. Ziarenie je v pripade RTG minimalne. Ovela horsie by bolo CT, co niekolkonasobne vyssia davka ziarenia, ale aj to po uraze napr. hlavy musia absolvovat aj babatka. Pomaly ani neviem o dietatku v svojom okoli, ktore by nemalo do 5 rokov RTG, ci uz kvoli zapalom dychacich ciest, ci po urazoch hlavy, zlomeninach koncatin. Takze by bola poskodena vacsina deti. Moja dcerka mala dva rtg ako mala, netesilo ma to, ale bola som rada, ze diagnoza sa nepotrvrdila. Tak aj Ty sa hod do kludu a pripadne negativa ziarenia vykompenzuj kvalitnou stravou a pohodickou, nech dieta nema stres. Ten je ovela toxickejsi, ako RTG.
Môj syn absolvoval röntgen ako 12 dňový. Mal zápal pľúc (spôsobený rs vírusom, nakazil ho niekto na novorodeneckom) a ani som netušila, že by sa to nemalo. Lekári predsa vedia, čo robia.
Prosim ta, na to aby to nieco sposobilo by musels byt velmi casto ozarovana... a otazka: co si cakala ze na pohotovosti urobia s dietatom ktore bolo klinicky predpokladam ok len matka mierne mimo?😅
kľud... keď je rtg potrebný tak naň dieťa pošlú aj v mladšom veku ako 8 mesiacov... samozrejme že nie každý mesiac, ale tak zase také veci že následky na ďalšej generácii - to nieee prosím. Asi treba menej čítať 😉 Lepšie by bolo ísť do narkózy a na ct? Veď teoreticky mohla zjesť aj niečo nebezpečné,- nerozumiem celkom čo si čakala od lekárov keď sama si nevedela aký predmet dieťa zjedlo. Ja viem že stres je sviňa, ale tak treba vyhrabať posledné zvyšky rozumu a keď už tak vybrať menšie zlo nie?
No a už vieš čo dieťa zjedlo? - to len tak na okraj...
@kaattkkaa vies o tom, ze kym bolo dostupne sono, vsetky deti v 4.mesiaci absolvovali rontgen bedrovych klbov? Takze pravdepodobne aj Ty? 🙂
Naozaj netusim kde si nabrala tych 5 rokov 🙂 My sme boli myslim v 1.5 roku na pohotovosti, lebo maly skaredo narazil hlavou do zarubne. Tiez nas hned poslali na rontgen. A odvtedy uz asi 4x kvoli zapalu pluc. A stale este 5 rokov nema.
Ok tak ste ma trosku ukludnili lebo si myslim ze na pohotovosti by mali najprv dieta vysetrit a potom by mali rodicovi povedat ake su dalsie moznosti a nie rovno na rtg....ono sa to ukazalo aj tak zbytocne lebo po 2 dnoch vykakala supku z jablka aspon to tak vyzeralo....predpokladam ze sa jej to nalepilo na podnebie a potom to nevedela prehltnut...takze v mojom pripade by uplne stacilo keby mi vysetrili dceru ako prve
Moja dcera absolvovala rontgen pluc, ked mala cca 12 hodin a nema z toho ziadnu ujmu, takze sa neboj
v decembri som bola s 20 mesacnym synom v nemocnici na laryngitidu a tiez robili rtg pluc...bola som vdacna za to, lebo som aspon vedela,v akom stave je....vobec som sa nezamyslala nad tym, ze to moze byt skodlive...jednoducho ked to je potrebne, tak nieje co riesit...
@kaattkkaa a ako ti mali podla teba vysetrit dieta,ktore nieco zjedli ale ty nevies vlastne ani co to bolo?🤷♀️🤷♀️No vsade by ts poslali na rengen..
Moj syn bol na rtg ako 1- dnovy v celkovej narkoze...

@kaattkkaa keď som bola s trojmesačnou dcérkou hospitalizovana, tak jej stav si vyžadoval aby ju v priebehu dvoch mesiacov 2x rontgenovali. Ako v našom tak aj vo vašom prípade predpokladám, že lekári vedeli čo robia a prínos rtg prevažoval nad negatívami. Skúste sa radšej tešiť z toho že máte zdravé dieťatko...