Rozprávanie u detí - oneskorený vývin reči
Maminky, poprosím vás o reálne skúsenosti ako začali vaše deti rozprávať. Syn má 2 roky a 8 mesiacov, rozpráva len svojou hatlaninou. Pediatrička vravela že za logopedom je ísť skoro. Aj napriek tomu som išla. Formou hry sledovala porozumenie. Rozumie všetkému, čo mu povedala to spravil. Vkladal tvary, priradiť farby a pod. Povedala že je to pravdepodobne oneskorený vývoj reči. Doma si čítame rozprávky,aj on svojou hatlaninou.
V septembri ide do škôlky. Zaujíma ma či ozaj sa deti v škôlke rozrozpravali? Ako to bolo s vašimi deťmi a v akom časovom rozpätí už rozprávali normálne. Ďakujem
mne
.
Ešte Ti skúsim poradiť jednu vec - ja som si u syna (ešte keď bol o dosť menší) všimla, že ho veľmi začali zaujímať knižky s obrázkami. Odvtedy si ho vždy vykladám na kolená a spolu "čítame", ako to on nazýva🙂 Máme veľa knižiek a vždy mu trpezlivo vysvetľujem jednotlivé obrázky, vždy sa k tým knižkám potom vraciame a ja zisťujem, čo si už zapamätal a čo je ešte potrebné sa učiť. Má veľmi rád aj akciové letáky, takmer všetko na nich už vie vymenovať a keď potom prídeme do obchodu, je nás na celý obchod🙂 S deťmi je potrebné neustále pracovať, mať s nimi veľkú trpezlivosť a keď si to dieťa vyžaduje, treba byť neustále naporúdzi. Ja mám napr. veľmi živého až hyperaktívneho syna, nepostojí, neobsedí... tiež možno už s ADHD, no prestala som to riešiť, hoci som to vlastne ani neskúmala. Prečítala som xy článkov o ADHD, niektoré body sedia s naším synom, niektoré nie...No ako píšu aj tu na MK, dnes sú živé deti takmer samozrejmosťou a ničím novým pod slnkom. Je pravda, že si vyžaduje všetok môj čas, sám sa nezahrá, mama tu musí byť preňho proste stále. A ja som sa už s tým zmierila. Aj keď nemám stále tip-top upratané, ale som s ním a on je spokojnejší. A to ADHD budeme riešiť neskôr, aj tak sa to vraj diagnostikuje až v školopovinnom veku.
@gir aj nas syn zacal rozpravat neskoro,mal presne 2,7roka,dovtedy si vystacil so 4slovami.Ale v priebehu mesiaca potom hovoril cele vety to bolo v auguste a v decembri uz spieval Mikulasovi piesen.Teraz je vysoko inteligentny,navstevuje 8r.gymnazium,vsestranne nadany.V rodine mame tiez dievča,co do 4,5 roka nehovorilo,resp.hovorilo hatlaninou,vytvorila si svoj vlastný slovník,napr.nuno bolo mlieko.Už je dospela,tiež je úplne v pohode. Ono to pride,neboj.Aj ja som to vtedy riešila a bala som sa,že nie je úplne v poriadku.Opak bol našťastie pravdou.
No, tak ti napisem z opacneho brehu. Moja dvojrocna dcera nehovorila. Nic. Obcas z nej vypadla nejaka slabika, rozumela vsetkemu, reagovala, len nehovorila. Ked som chcela od lekara papier k logopedovi, tak ma oznacil za premotivovanu matkz. A keby s nou logopedicka nezacala pracovat este pred tretim rokom, nerozpravala by dodnes (ma 12). Nie, nie je autistka, ma “len“ dysfaziu, ktora sa so stupajucim vekom da riesit stale menej az vobec. Takze som na rady: kasli na to, on/ona sa rozkeca, dost alergicka.
Syn keca od dvoch rokov a asi zacnem hladat odbornika na naucenie dietata tolko nemliet....
@gir Je to v poriadku, nemusíš sa báť. Tvoj syn doženie svojich rovesníkov veľmi skoro. Lekárka vie, prečo Ti povedala, že na logopédiu je ešte čas.
@gir ahoj, nasa dcera je v kolektive od 19 mes. Na rozdiel od jej brata ktory cisto rozpraval ako 2,5 rocny a Rko sa naucil kratko pred 3.narodeninami ona mala tiez svoju hatlaninsku rec, ked ako 3 rocna na jesen nastupila do statnej skolky...
Kazdym mesiacom ale u nej badat zlepsenie. Opakuje dost po bratovi, nove frazy u nej pocut, je to úplne ine dievca ako rok dozadu, v oktobri bude mat styri. Nie je to uplne ono, vela viet uplne komoli alebo tiez hatla, ale vyrazne sa posuva.
Pred mesiacom sme aj my prvykrat navstivili logopedicku a v prvom rade u nej pozorovala porozumenie... a videla ze rozumie, takmer vsetko co od nej chcela vedela co ma robit alebo odpovedat v ramci svojich moznosti. Budeme ju navstevovat pravidelne dalej. Povedala ze to je vyvojove, ze na svoj vek ma primeranu rec, mozno sa mi to vraj nezda, ale to je tym ze prvy syn bol v tomto mimoriadne sikovny a ona je uplne pozadu.
Badala na nej ze pouziva malo slovies a je to len o tom ucit ju to a opravovat, vstepovat jej to stale. Kolektiv urcite cosi pomohol. Tym ze je jesenna tak do skoly ide az za tri roky ako skoro 7 rocna co je v jej pripade velke plus a za tie tri roky verim ja aj dr ze sa ta rec uplne vyjasni
Nas syn prestal uplne rozpravat v 15 mesiacoch po povinnom ockovani, samozrejme nasa detska dr.to nenapise ani len do karty...koopec vysetreni, neurologia, psychologicka, foniatria, ocne ....v 2,5 rokoch zacal chodit do skolky i ked samotne ucitelky mali obavy ako sa s nim dorozumeju....okolo 3r sme zacali chodit k logopedicke ale nepacila sa nam a to nie este malemu, chodit k nej bol trest doslova. Tak sme potom na odporucanie dr. Janosikovej z BA ktora mala vylucit autizmus nam blizko nas odporucila specialnu logopedicku ktora si ho ziskala a napredoval, zacinali hrou a doplnali slova po slovach aby bola obohatena slovna zasoba kedze nechcel ani po mne opakovat...a kedze su skolkari kadejaky aj co sa mu vysmievali ze nevie rozpravat ostal samotar ...prelomilo to az dovrsenim 6 roku, mal odklad do skoly ale teraz na zapise nas prijali lebo videli zlepsenie ale museli sme mu vybavit do skoly asistentku, tak dufam ze sa mu bude darit je sikovny
@gir pisala som sem prispevok ohladom nasho syna....ale chcem len napisat ze nas s nikym v skolke nekomunikoval nakolko sa mu deti aj vysmievali ze nevie rozpravat....ucitelky kadejako ukazovali
@vecernica_katka ďakujem, pediatrička je fakt skvelá a uznávaná lekárka, výmenný lístok mi dala, pretože som ju požiadala ale povedala, že jej to príde zbytočné.
@gir ahoj. moj syn ma hypotoniu a oneskoreny vyvoj reci. Ja som chodila na logo so starsou ( ktora zacala plynule hovorit v 18tich mesiacoch ale suslala...)- logopedicka teda maleho poznala vlastne od narodenia - ked mal 2 a hovoril ledva par slov mi navrhla ist za vyvojovou psychologickou aby preverila ci ma poruchu reci alebo oneskoreny vyvoj - psychologicka mu robila profil - trvalo to cez 3 hodiny - zistila ze ma oneskoreny vyvoj reci - nasa logopedicka si ho teda k sebe zobrala ( keby mal poruchu musel by ist k specialnemu logopedovi ) - tiez povedala ze takymto detom sa to casom upravi, nemusi ale cisto, moze prilis neskoro etc. ... My sme teda s logo zacali v 2och rokoch - uprimne, maly ma teraz cerstvych 7 a este stale cvicime - hovori vsetky pismena ale este stale ich nema zautomatizovane ... Rko patri medzi najlahsie, jemu robia najviac problemy sykavky, hlavne zmakcovanie... tak teda cvicime a cvicime - veeelmi pomalicky sa to zlepsuje.
Co sa tyka skolky - moj nastupoval v 2och rokoch a uplne bezproblemov - on viac menej nerozpraval, v skolke bol najmensi a najmladsi, este plienkovany... napriek tomu take malinke slniecko , takze vlastne nikdy problemy v kolektive nemal. Je to ale taka povaha - sem tam v hadke mu jasne ze niektore dieta povedalo ze je babo, lebo nevie rozpravat, ci ze susle a podobne... on si ale z toho moc nerobil, odvrkol I'm nieco naspat a bolo vybavene, za 5 minut zase kamarati - totot ale suvisi suverene s jeho povahou... On nastupoval ako cerstvo 6rocny do skoly - opat najmladsi a viac menej najmensi, aj so svojim suslanim - k tomu sa uci v cudzej reci ktoru aktivne uplne neovlada - prvy rocnik sme sice zvladli - nebolo to jednoduche ale nejak sme to dali - v triede patri medzi oblubene deti, v svojej chlapcenskej particke ( kde je kazdy od neho najmenej o pol hlavy vyssi ) medzi tie alfa deti.
Ty si poznas svoje dieta najlepsie, vies ako znasa prehry, ako sa vie presadit v kolektive - myslim ze tak to bude aj v skolke... proste dieta introvertne, ci nie moc socializovane mozno bude mat problemy ak sa mu budu vysmievat ( fakt ale je ze aj keby bolo dieta najkrajsie, najmilsie a najkrajsie rozpravajuce na svete, aj tak by sa niekto nasiel, kto by sa mu za nieco vysmieval - tu treba podla mna dieta obrnit, pripravit ho na prehry... ), ak mas dieta otrle, co sa vie presadit, rado sa kamarati, extrovertne - tak mu podla mna nebude prekazat to ze sa recou nevie dobre dorozumiet ( moj syn sa napr. prvy rok v skolke kamaratil s chlapcom ktory po slovensky nevedel ani slovo - najlepsi kamarati zostali az do konca skolky....)
drzim palce aby si prijala spravne rozhodnutie... co sa tyka logo, podla mna skoro v 3och rokoch nie je moc skoro - niektore deti na rec naskocia same ( moja neter v 3och este nehovorila, v 3och a 1 mesiaci hovorila zrazu plynule a krasne cisto ), u inych nie ( moje obe prve deti potrebovali vyraznu podporu logopeda a poctive treningy doma niekolko rokov aby sa ich rec dostala na akceptovatelnu uroven...)
@charlie1980 ahoj. Popis my priznaky ake mal tvoj syn. On ta porozumie ci??
Baby prosím skúsenosti s centrom reči v Trnave?
Dobrý deň.Chcela som sa len spýtať či my neviete poradiť ako sa dávkuje Dologran u detí Odporučila nám ho logopedicka synovi lebo ma oneskorený vývin reči.Dologran -vitaminy a Dologran s Jodom.Dakujem
@amkekik8 Ahoj. Pozeram,ze stara diskusia,ale ak si este aktivna tu na MK prosim ta ako sa ti dcerka rozospravala? Zacala rozpravat v tej skolke?alebo ste riesili i nejake vysetrenia? Moja dcera ma 2r 7m a nehovori,resp totalne minimum slov ktore zratam na asi 1ruke.. Rozumie aj pocuje.
@katuskamala1 nám pomohol tebokan od neurologicky...dávala som aj rybí olej...začali sme s Aba terapiou,potom došla korona tak nič ...po začatí užívania tebokanu postupne začal hovoriť,vtedy mal 3 roky 3 mesiace...teraz v septembri ide do školy.chodime k logopedicke...už je to celkom dobre...ešte dotiahnuť R a L
@veronika1603 dakujem
Tebakon ste teda mali na predpis? Lebo pozeram,ze primarne nie je urceny detom,ci?
@katuskamala1 áno predpísala nám ho neurologička
@katuskamala1 Ahoj, dcérka rozprávala hatlaninou od roka a pol a nemala dobré porozumenie. Rozumela len základné výrazy, takže to je u vás iné. Tak ani neviem, či ti pomôže, čo napíšem.
My teda chodíme od 2,5 roka k loogopedičke (aktuálne má dcérka už 4,5 roka), máme za sebou vyšetrenie psychologičku, neurologičku. Chodí do klasickej školky ale tá jej osobne určite nepomohla.
Dcérka má ale narušený vývoj reči a som rada, že som logopédiu neodkladala. My sa fakt doma "učíme".
Aj moja dcérka mala v tom veku pár slov, ktoré používala možno 10 - kamienok, kvetinka, mama atd. Ale nerozumela mi také veci, ako "Ideme do obchodu, Obuj topánky". Takže záleží od týchto vecí.
Ja osobne vzhľadom na to ako dlho môžeš na prvé vyšetrenie čakať by som sa na logopédiu objednala. Radšej zbytočne ako neskoro.
@amkekik8 dakujem ti za skusenost. My sme uz na logopedii boli par mesiacov dozadu. Odporucala nejake rady,ale tazko aplikovat,ked rozpravat nechce vobec.. v auguste mame preventivku,tak chcem pritlacit na dr,lebo doteraz ma stale len ukludnuje,ze rozumie,pocuje,ze zdrava je ze len cakat...
@katuskamala1 Áno keď si si istá, že počuje a rozumie, tak pravdepodobne len neskôr začne. Ale sú spôsoby, ako to správne podporiť.
Stiahni si knižku "Kniha o detskej reči Katarína Horňáková Svetlana Kapalková Marína Mikulajová" je to napísané veľmi dobre a veľa z toho pochopíš, sú tam aj veľmi dobré typy ako reč podporiť. Nájdeš to aj na ulož.to
Okrem toho jej modeluj všetko, čo by si chcela, aby povedala. Napr. keď vieš, že chce jsť tak povedz za ňu "Papať" "Daj papať" "Chcem papat"
Keď pôjdete von a bude ti podávať topánky tak zase povieš "Podaj topánku" a uvidís, že po chvíľke sa chytí a sama začne tie výrazy opakovať. Keďže ti rozpráva len pár slov, tak určite modeluj jedno- max dvojslovné spojenia.
Inak ak máš instagram tak odporúčam profil ako jazykovko, logopedka jednoducho, logomamka.
Trošku som sa rozpísala, ale tak dúfam, že ti to pomôže alebo iným mamičkám, čo budú hľadať nejaké odpovede ako ja pred 2 rokmi. 🙂
@amkekik8 dakujem pekne.
@dadka_bb ahoj,okolo štyroch rokov. Začal si uvedomovať, že nerozpráva pekne, zamieňal si L a V a nevedel R a preto rozprával menej. Už je druhák, všetko sa upravilo, treba veľa rozprávať, vyžadovať odpoveď. Na stránke ZŠ Brezolupy je kopec materiálov, veľa som odtiaľ čerpala. Je druhák, R ešte nie je 100% ale v rámci školy navštevuje logopediu. Už len doťuknú. Želám veľa šťastia 🍀

@nini1010 mna stresovala dr.s vojtovkov lebo sa mi mladsia ne 3.5mes.nepretacala..a teraz.? Bude matv14mes..na rok sa naucila chodit(po tyzdni s snazila behat)kazde dieta je ine...niektore doeta vie uz napodobnovat zvierata a moja vie iba haf povedat..a to na psa prasa kacku..atd..vsetko je haf...to tera si tiez mam mysliet ze je autista lebo nevie napodobnovat zvierata ako ostatne deti?ako urcite ak to nejku mamicku trapi ze ich dieta v urcitom veku nerozpravaju tak nech to isdu dat skontrolovat..moze v tom byt njaky priblem ale aj nemusi...co si myslim ze väcsinou je "lenivost"drobcov...myslim si ze najväcsi problem je v tom ze rodic vie co to dieta chce co si pyta tou hatlaninou...tak na co by sa malo namahat ucit sa rozpravat?no ja si myslim ze to tak je...moj mladsia na vsetko povie E...a podla tonu hlasu viem co chce...co potrebuje..a este si aj prstekom ukaze...