icon

Rúška a izolácia - vplyv na deti

jaroe
6. feb 2021

Ahojte maminy, vcera som si na internete vypocula zaujimavy rozhovor so psychologickou ohladom vplyvu niektorých covidopatrení na ľudí od bábatka až po starobu. Bolo to veľmi zaujímavé a poučné, aj keď dosť znepokojivé. Hlavne čo sa týka napr. rúšok a malých detí. Ja to aktuálne vidím aj na svojom najmenšom, tvár cudzieho človeka v podstate ešte nevidel. Je to hrozné, ked sa mu v obchode, na ulici ľudia prihovárajú, síce milým hlasom, doširoka otvorenými očami, ale "bez tváre". Malý pozerá a nič, nemá na čo zareagovať. Školkari detto, tiež potrebujú vidieť/vyčítať emócie z tváre, oči a hlas nestačia. Je mi z toho celého smutno, aj mne ako dospelej už celkom chýbajú tváre a rozmýšľam ako to zarúškovanie vplýva na spoločnosť, hlavne teda ak by to malo trvať ešte mesiace, nebodaj roky...

Strana
z3
simsalabim
6. feb 2021

@jaroe ano, urcite to je neprirodzene, no v tejto dobe asi potrebne. Hadam sa toho cim skor zbavime. Ja som sa neraz zamyslela nad tym, ako som rada, ze nezijem v arabskom svete, kde by som takyo musela prezit cely zivot.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
hettinka
6. feb 2021

@jaroe ty dovolíš cudzím ľuďom, aby sa prihovárali v tejto situácii tvojmu ani nie ročnému dieťaťu niekde v obchode??? Ja by som take malé dieťa do obchodu ani nebrala teraz.
Určite je to neprirodzene, no najmä dosť nebezpečne. Drobec je maly, nauči sa neskôr. Do 3 rokov je ak tak najdôležitejšia mama a otec, rodina. Nie cudzí ľudia. Púšťaj mu radšej nejaké detské relácie v telke.

jaroe
autor
6. feb 2021

@hettinka no dovolim. Nehovorim, ze sa k nemu naklanaju na pol metrovu vzdialenosť ale 1,5 metra uplne v pohode. A pokladníčka tam proste sedí, to jej mám zakázať prihovoriť sa? Je to mile.

hettinka
6. feb 2021

@jaroe však máš 4 deti, podnetov má dosť.., o to by som sa nebála, že mu bude chýbať komunikácia s predavačkou v obchode. A radšej by som ho nechala postrážiť starším súrodencom, buď doma, alebo v kočíku vonku. V profile pozerám, že už máš veľkácov a do obchodu prebehla sama.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
hettinka
6. feb 2021

@snezienka33 ja som vždy mala vcelku nervy z cudzích ľudí, čo mali potrebu obzerať a dýchať na moje dieťa v kočíku, a zo žiadna korona nebola.

tenerifka
6. feb 2021

@snezienka33 nie vsade, v celom Spain su povinne od augusta 2020 aj na ulici, na promenade, na plazi (okrem kupania)....ano, mame toho uz vsetci dost

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
snezienka33
Odpoveď bola odstránená
lyci
6. feb 2021

na nasom 12m ziadne poskodenie z nosenia rusok nebadat a to 3/4 zivota prezil v ruskovej dobe 🙂

danica2711
6. feb 2021

@jaroe nepreháňaj! Nemám rada toto rozpitvávanie akejkoľvek situácie až do najdetailnejších absurdít. Veď doma je rodina bez rúšok, tak dieťa asi vie, že ľudia bežne nemajú len pol tváre, či? Kríza pominie, zložíme rúška a malé deti to prijmú úplne prirodzene, tak ako prijímajú väčšinu bežných vecí. To často len my dospelí (a hlavne psychológovia) z toho robíme veľké haló a dieťa len s úsmevom mykne plecom

tenerifka
6. feb 2021

@snezienka33 u nas to tak zaviedli preto, lebo ludia su nezodpovedni a nikto by nic nedodrziaval, ved v lete na tych plazovych promenadach to je hlava na hlave, aj ked paradoxne v lete sa covid siril najmenej.

tenerifka
6. feb 2021

@jaroe ja myslim, ze to nie je tragedia, deti su flexibilne a prijmu zmeny velmi rychlo, ved doma ruska nenosime, tvare vidia stale, a von sa chodi teraz minimalne

evaachesa
6. feb 2021

Náš syn má rok a 3 mesiace a do obchodu ho neberieme... buď idem ja, alebo muž. Tiež nechápem načo je dobré teraz ťahať deti po obchodoch keď nie sú nijak chránené, hlavne tak malé deti...nepoviem ak to nie je inak možné, ale keď ho má kto postrážiť? Deti to určite neriešia tak ako my dospelí. Zabudnú na to veľmi rýchlo...a určite je super keď má doma viac súrodencov, má teda aj ten celotvárový kontakt 😀

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
jankalukasova
6. feb 2021

Celkom by ma zaujimalo kolkym takymto prapodivnym studiam a teoriam dala corona prilezitost. Vzhladom na situaciu, to predpokladam pani psychologicka neskumala na ziadnej relevantnej vzorke deti....
Urcite je to neprirodzene ale stale bezpecnejsie... moje deti v obchode neboli uz viac ako rok. Od isteho casu chodim nakupovat sama, ked ich vecer ulozim. Je to podstatne jednoduchsie. Vynimku tvoria len velmi obcasne nakupy topanok a aj to sme naposledy zvladli bez nich.

marzuz89
6. feb 2021

@hettinka 9 mesačnému púšťať detské relácie v telke? Rada na nezaplatenie, naozaj 🤔

Na tak malinke deti tato situácia vplýva iba tak, ako to na nich prenášajú ich rodičia. Mame ani nie dvojročného, nijako sa pre neho situácia nemení 🤔

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
marzuz89
6. feb 2021

@snezienka33 😉 chápem. Môže pozerať teda aj historické dokumenty, nech sa teda rovno učí aj dejepis 🤣

9 mesačnému naozaj telka ani mobil nepatrí.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
marzuz89
6. feb 2021

@snezienka33 veru. Lebo keď stretne na ulici tigra v rusku, aby to mal dostatočne napozerane, aby vedel, o čo ide 🤣

matabb73
6. feb 2021

Ja si myslím, že to zbytočne dramatizuješ. Pre malé dieťa je najdôležitejšia matka a ostatní blízki. Žijeme dobu akú žijeme, nik si to nevybral a je dôležitejšie sa chrániť pred nákazou. Ja by som malé dieťa vôbec nebrala do obchodu. Predstav si, že by bola vojna. Tiež by sa ti zdali sociálne kontakty dôležitejšie ako zdravie? Moja dcéra má 12, už je doma niekoľko mesiacov a žiadnu traumu z toho nemá. Myslím, že veľa závisí od postoja rodičov. Ak to rodič dramatizuje, aj dieťa to znáša zle.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
6. feb 2021

@jaroe Mne to práveže momentálne úplne vyhovuje. Stále mi je v zime chladno a so šálom ako jediná vyzerám ako exot. 😀 Takto to aspoň nikto nerieši a mne je fajne teplo.
A deti to zvládnu. Doma sú bez rusok, v škôlke o chvíľku rovnako.
Jedine co ma mrzí sú zapaskovane ihriska. 🙄

marion09
6. feb 2021

@hettinka nie každý má možnosť nebrať dieťa so sebou do obchodu...či ho má zavesiť doma za gate na klinec keď potrebuje niečo vybaviť?

jaroe
autor
6. feb 2021

@jankalukasova tak ona nič neskúmala, situácia je to nová, nie je ešte veľmi čo skúmať. Len vysvetľovala, čo je pre dieťa a vo všeobecnosti pre človeka prirodzene

jaroe
autor
6. feb 2021

@snezienka33 moje deti sa tiež tvária, že sú v pohode, ale mám obavy, ako ich to poznačí. Ono keby to naozaj napr. v lete ako tak skoncilo

jaroe
autor
6. feb 2021

@jaroe tak hádam žiadna dráma, ale ak sa to bude ťahať ešte dva tri roky, nejaký vplyv to určite bude mat

jaroe
autor
6. feb 2021

@matabb73 ja som nepisala, že sociálne kontakty su dôležitejšie ako zdravie. Len sa snažím v rámci tejto nenormálnej situácie, zabezpecit pre svoje deti čo najviac normálnosti. Napr. nenosenim ruska v exteriéri na miestach, kde nikoho neohrozujem.

Strana
z3