Samostatné dieťa, ale nie pri matke
Ahojte žienky, mamičky, mame doma trošku problem, synček ma 2 roky a 2 mesiace a je teda uplne samostatny, sam papa, nemosi plienky, poupratuje si po sebe hracky, ALE akonahle je so mnou sam, tato jeho samostatnost ide prec, chce plienku, ked papa, chce aby som ho krmila, hravky nepoupratuje, a teda nie ze by to bolo, ze povie maminka a ja urobim, aj mu poviem, ze vsak s tatkom, s babkou to robis vsetko sam, ja chcem vidiet toez alo to vies a tak, ale on uplne sceny a jedovačky …. Cim to je? Ze pri mne je takyto? Co s tym robit? Mate niekto podobnu skusenost? Ďakujem
@anjelicek26 ano, tiez som si vravela, ze chce moju pozornost, len teda nerozumiem, lebo vsak s nim som doma a cely den sa mu venujem všetko…. Že prečo len pri mne toto robi …. Manzel mu povie a v momente ide a mne nadava, ze ja z neho robim nesamostatneho, ze ho obslakujem 😞
Ale take male dieta ma na to obskakovanie este narok... navyse zacat fakt verbalne toto otacat, pomoz mi, dones mi, ukaz mi, plus chvalenie... motivovat k samostatnosti - tym ziskanim si pozornosti... u nas to vzdy fungovalo... a funguje dodnes...
@anjelicek26 ďakujem 🙂 vyskusam, ano ja si tiez myslim ze ma este narok, mozno prave aj preto pri mne je taky, ze si to uziva, lebo u druhych to obskakovanie uz nema …. Mamzel mu neuhne, cize on preto asi aj tak poslucha, lebo to vie, ze u neho si nepomoze …. Ale skusim urcite aspon čiastočne, aby aj pri mne bol samostatnejsi ….
On je vekovo este polovicne babo...clovek si to uvedomi, az ked ma potom dalsie dieta, ake uz mal neskutocne naroky na to "najstarsie" v tom istom veku...
nepovoliť, to je jediná cesta. Nedať plienku, nekŕmiť, neuprace hračky=idú do koša.
Buď sa necháš vydierať a zametať so sebou, alebo si syna usmerníš - je to na tebe.
Pozornosť samozrejme synovi venovať, to je bez debaty, ale nie formou toho, že budeš veci robiť zaňho, lebo to budeš robiť až do dôchodku.
Aj moja bola taka, pri niekt veciach lebo vedela ze pomôžem spravím, pomohlo vydržať a nesravit za ňu, ale nebolo to zo dňa na deň.
Ono ty mu tu plienku das, aj ho nakrmis, ze? 🤗 A to je cele. Pri tatinkovi nema dovod, lebo vie, ze ho krmit nebude. 2r som nekrmila uz davno davno, vedel to sam, tak preco mu tu samostatnost brat. Skor ako ty pises, vola po pozornosti, tu by som mu 2x denne vyhradila polhodinku, ale taku tu iba a len pre neho a jeho zaujem, ziadna kontrola mobilu, pozeranie telky, nic len ty a syn a hra, aku on chce. A zvysok dna samozrejme priebezne plus povzdbudzovat ho aj v samostatnom hrani. Ked sa nasyti tou "vyhradenou polhodinkou" nebude mat potrebu pytat si pozornost krmenim a plienkou. V tomto veku zacnu na seba putat pozornost aj negativnym spravanim, a to len preto, lebo nie su nasytene. Nekrm, nedavaj plienku, a pojde to. U nas inak toto fungovalo pri dlhych prechadzkach. So mnou pekne presiel vsetko, ziadne pytanie sa na kona ani po 4km. Tatinko nosil po kilometri 😅 lebo sa pytal, a prosil a bol straaaaaasne unaveny ❤️
@anjelicek26 ale to nie je o naroku na obskakovanie ❤️ ak raz dietatko dokaze same papat a je odplienkovane, tak ho nebudem krmit a nedam mu plienku, aj keby zrovna rok a pol malo. Lebo to dokaze a hlavne, dokaze to pri kazdom a pri maminke, ktora ho nakrmi aj vrati plienku, to robit nechce. Lebo je to pohodlnejsie. Nekrmim od 13m,lebo sa krmil sam, ale mala som tak "problemy" s babickami, lebo len ho krmit a krmit este v 2r. Lebo je malyyyyyyyyy. Ale na co, ked bez problemov papal sam? 🤗
@marzuz89 akoze skusam aj ja na neho, ze mu nedam tu plienku, nebudem krmit, ale on sa tak jeduje, ze nakoniec vzdy potom ustupim, lebo mi zacne uz hadzat lyzicku o zem a podobne ….. skusim teda ako pises uplne pol hodku jemu, lebo vsak venujem sa mu stale, ale behom dna doma aj upratujem, varim atd atd …. Nie je to na 100% asi len on ….
@marzuz89 tak ja som spravila chybu, ze som to robila, lebo povedal maminka a tak som mu vyhovela, teraz ked chcem aby to robil saaam, tak sa mi jeduje strasne a nechce to akceptovat 😞
@sense budem musiet asi tie jedovacky vydrzat no, asi sa inak nedaaaa ….
Ved toto, ze detom sa venujeme cely den, ale popri niecom. A tak je to super, ved musia vidiet, ze sa vari, upratuje, ze to nie je "same". Aj ich vedieme k upratovaniu, k pomoci v kuchyni, vela vela veci urobia s nami ci my popri nich. My stale nieco spolu, 80% casu, zvysok sa hra sam a ja mozem pit kavu ci cokolvek porobit. No ked sa obzriem, vidim, ze som sa s nim vlastne nehrala. Myslim tak, ze klapky na oci, usi, nevnimat nic len polhodinu hru s legom a synom. Napriklad. Tak to musim robit vedome, zastavit sa, pol hodku sa hrat takto a zvysok dna zase ideme spolu, ale bezne veci bezneho dna. Ale vela robime aj pracovne zosity, vyrabame, citame knihy. Ale nie je to taka ta obycajna HRA. Potom je nasyteny a uz ma zvysok dna nepotrebuje 😅😅
A inak hranice cim skor nastavis, tym lepsie. Lebo zatial hranice nefunguju. Ak povies nie, on sa zacne hnevat a ty spravis, to je to najhorsie. A cim dalej, tym vacsim a dlhsim krikom sa bude dozadovat, lebo vie, ze po kriku nasleduje ANO. Ked budes odolavat pol hodinu, on bude pol hodonu kricat. Lebo je tak nauceny, ze len vydrz, kric, dup, a pojde to. Toto vnimanie musite zmenit. Mat hranice aj pri ostatnych veciach. U nas krasny priklad - kolaciky, kase, miesto obeda. V zivote som nedovolila, nepopustila. Teraz jeho hnev (opravneny, aj ja by som radsej krupicovu kasu ako kuracie stehno 😅) trva 5minut,ja mu ho uznam, ze rozumiem, ze by radsej kolacik, no nemozem mu ho dat teraz, az na olovrant, ked bude mat spapany riadny obed. Hotovo, sadne za stol a papa. Ale tu z fora, aj zo zivota okolo, viem, ze vela deti tu sladkost dostane, lebo "krici, tak co s nim". A maminka potom reaguje - nemas take dieta, tak nevies. No ja viem, ze kazde dieta, ktore nema nastavene a dodrziavane hranice, by bolo rovnake. 😉
@marzuz89 ano, presne my spolu nakladame mycku, vykladame, vesiame oprate veci a podobne …. Ale vyslovene ze by sme sa hrali pol hodinu sami s legom alebo skladackami alebo niečo, niekedy aj nie, ideme von tam mozno na ihrisku, ale tam zasa stretneme nejaku kamosku a hra sa s nou napriklad …. No musim to skusit a uvidim, ci sa aj toto zlepsi, manzel mu da jedlo a lyzicku a je sam, ani nepipne a pri mne maminka maminka a ked nechcem tak jedovacky
Neviem čo od neho čakáš keď zakaždým po revaní ustúpiš a spravíš to za neho, on nemá dôvod svoje správanie meniť. Ocinko na jeho rev nereaguje tak vie, že ma smolu. To je jediný rozdiel.
@marzuz89 ano, treba tie hranice nastavit a bohuzial neustupit, no skusim to, snad sa po jednom dni nezblaznim 😂😂😂
veľmi dobre ti to @marzuz89 vysvetlila, drž sa toho. Ja ešte dodám, že ten proces kým to pochopí nepotrvá deň ani dva, to bude aj pár týždňov, takže naozaj to bude chcieť veľmi pevné nervy z tvojej strany. Ale mysli na to, že to robíš nie len pre seba, ale aj preňho.
Ak hodí lyžičku o zem, podám mu druhú. Ak zahodí aj tú, tak odchod od stola a dostaneš až ďalšie jedlo v poradí. Znie to možno kruto, ale od hladu za tie dve hodiny neumrie a rýchlo pochopí súvislosti.
Ano, zblaznis sa po 1 dni. A to teraz myslim vazne. Pretoze tu vytrvalost, ktoru ti syncek predvedie, si este nezazila. Bude kricat, pokial neustupis. A ty ustupis, vies, podla coho to viem? 😉 Pretoze to nie je tvoje vnutorne rozhodnutie, nieco, co chces sama. Vidiet to na tom, ze to chces "skusat". To sa neskusa. To je dlhodoby proces. Uvidis vysledky tak po tyzdni. Len ci to vydrzis 🙂 to je naozaj cele. Muz nema problem hranicu zadat a dodrzat dlhodobo, tak syncek vie, ze u neho nepochodi. Zadavanie hranic musis mat v sebe od zaciatku, a syncekovi ich urcovat od toho 1r, napriklad. Ak raz povies nie, tak NIE to musi zostat, aj keby traktory padali. Ale to neuvidis za 1 den. To dieta sa toez musi naucit brat ta vazne, on ti to verit nebude snes ani zajtra ani pozajtra. Potom zbystri a uvidi, ze to myslis vazne. Dalsie dni to aspon skusi. Moj ma 3r a "3r" mame nemenne hranice, no aj tak skusi. Neuspeje, je kludny, lebo to aj tak vedel popredu 😅😅😅
@marzuz89 no zatial drzim dnes 😂 cikal len do nocnika bez plienky zatial …. Hadzal lyzickou, tak nepapal, tak uvidime ako dalej 👍
@sissy27 ano, asi sa treba nastavit, ze proste neustupovat a hotovo a toho sa drzat kazdu cenu ….
Držím palce ;) nie je to jednoduché, tiež sme si tým prešli, ale treba vydržať.
tiež si myslím, že skúša... lebo pri maminke si môže dovoliť... 3,5 ročný synovec to robí doteraz... že sa chce nechať kŕmiť... ale ked nevidí mamu, tak ho to ani nenapadne a papá sám, lebo vie, že by inak ostal hladný ... :D a to isté robí a s ostatnými vecami, ktoré si spomenula...
ak to dokáže sám, nevyhováraj sa na nárok na obskakovanie... v takom prípade to budeš robiť, keď bude mať aj 3 aj 4 :D :D
je super, že je samostatný, podpor ho v tom ... 🙂

Podla mna upratovanie dvojrocneho dietata s maminkou je viac ako dost ;) Co sa tyka plienky tak urcite nevratit, ale viac chvalit tu samostatnost, ze ide sam, pod ukaz mi to, si sikovny! Rovnako pri jedeni, pod nakrm maminku, alebo aspon spapaj desat lyziciek (pocitaj s nim) a potom bude krmit maminka, on chce jedno jedine - tvoju pozornost ;) A "nesamostatnost" znamena intenzivne maminku pre seba ;) Ono ho lepsie motivovat, upraceme spolu kto odlozi viac hraciek vyhrava, alebo doupratujes sam - a potom mame cas vytiahnut vodovkove farby... ale dvojrocne je na taketo psychologicke hry este relativne male 😂