icon

Separačná úzkosť u polročnej dcérky. Kedy sa zlepší?

revikat
16. feb 2025

Dobrý deň, donedávna bola polročná dcérka spokojná a spoločenská, v 3 mesiacoch zvládla svadbu s cca 50 ľuďmi úplne v pohode, nechala sa ponosiť aj iným ľuďom. Posledné dva týždne je to ale masaker, stále je nalepená na mne, keď len zmiznem z dohľadu, plače na plné hrdlo. Roní slonie slzy, keď ju má na rukách jedna či druhá babka. V noci je aj 6-8x na prsníku, musí ma cítiť blízko seba. Nosím ju aj v nosiči, ale môj chrbát to nedáva celý deň.
Prosím vás, zlepší sa to? Vyrastú deti z takej separačnej úzkosti? Mám totiž pocit, že u nás to prišlo nejako skoro, a neviem, či aj z rastúcich zúbkov (von ešte nemá ani jeden) alebo z rastového špurtu môže byť takáto citlivá. Ďakujem pekne 🙂

ivka21
16. feb 2025

@revikat môj to ma už od 10 mesiacov a veru neprechádza moc teraz ma 17 m a stále chce byť len so mnou inak place

deti95060810
16. feb 2025

separačná úzkosť sa "stráca" - zmierňuje okolo roku dieťaťa...

andrea_82
16. feb 2025

Neboj, raz to urcite prejde. Sice netvrdim, ze okolo jedneho roka, ja mam skor opacnu skusenost. Medzi jednym a druhym rokom si synovia zacali uvedomovat svoju osobnost a prave vtedy ma potrebovali ako oporu a cudzich ludi sa zacali bat, resp. hanbit. Ale aj ked sa ti to teraz nezda, ten cas velmi rychlo leti, za chvilu bude dcera velka a ty si vydychnes.

michaela789
16. feb 2025

Samozrejme, že sa to zlepší... akože, v 14tich určite prso pýtať nebude 🙈 Prepáč za podpichnutie 😅
Nášho to prešlo okolo 2. roka asi ... Dovtedy mal problém aj s vlastným otcom 🙈 ale potom zo dňa na deň otočka a bolo po tom.

anavixy
16. feb 2025

Jasne, ze sa to zlepsi… a potom to pride znova a potom sa to zasa zlepsi. Je to narocne, ale patri to k normalnemu vyvoju.

titla
18. feb 2025

Ono to prejde. Kedy, to moze byt u kazdeho dietata ine. Moj syn napr. nemal prvu separacnu uzkost okolo pol roka, ale zato som si s nim uzila druhu separacnu uzkost, ked mal cca 1,5 roka. Potom sa to otocilo na len ocko a vylucne ocko (ked bol ocko doma, ani pozriet jeho smerom som sa nemohla).

revikat
autor
18. feb 2025

Ďakujem baby za skúsenosti 🥹 máte aj nejaké tipy ako to prežiť, ako doma aj niečo mimo drobcovho spánku urobiť? Ako si nájsť čas na seba? Či to až tak o 5 rokov? 🥲

nairia
18. feb 2025

@deti95060810 fuck, to u mojho este len nastupuje 😅
@revikat neboj, casom sa to utrasie, zvyknes si, prisposobis, najdes si system a mozno to bude lepsie. ja odkedy mam druhe, tak cas na seba si neviem najst. bud som s jednym dietatom alebo druhym, vecerne uspavanie, nepokojne noci, caste budenie, tak ani vecer nemame klud. a teda maleho nemozem nechat so starymi rodicmi ani nahodou. ked som s nim sama doma, pohoda. ked tu boli u nas akonahle som isla mimo jeho zorneho pola, uz bol v panike 🤷 takze ani len neskusam dufat, ze nechame deti s babkou a dedkom a pojdeme si s muzom niekam sadnut, lebo mladsieho sa "nezbavim". verim, ze ho to prejde coskoro, lebo sa desim nastupu do skolky