icon

Skríkla som na dieťa, veľmi sa zľaklo a prestalo plakať

relaxx11
27. mar 2021

dnes sme čistili zuby nášmu 16mes. synovi a stala sa nepríjemná vec.
čistíme mu ich tak, ze sedim na zemi roztiahnute nohy on ma medzi nimi hlavu, prisadnem mu ruky a "bojujem". x mesiacov sme skúšali prosit, dohovarat, vysvetľovať, trpezlivo,... nepomohli.skončilo to pri tomto. cistime jemnou detskou curaprox kefkou, jemne, ale dôsledne.
reve pri tom ako tur, netrvá to vzdy dlho, ale musím čakať kedy pri placi otvori usta a strcim mu tam kefku. keď ju náhodou nejak jazykom vytlačí, tak znova cakam 2 minúty kym otvorí v tom reve usta, a rýchlo pokračujem.
no dnes sa stala nepríjemná vec. uz som z toho tak psychicky ubita že dnes ako reval vrieskal uz mi dosla za tie mesiace trpezlivosť a zvreskla som aj ja. snažila som sa na 2 sekundy napodobniť jeho rev, ale asi pochopíte ze take zvresknutie dospelého ma trosku ine grády a iny ton.
dostávam sa k jadru veci. zasekol sa, prestal plakat, začal zajakavo smrkať, vyplašene pozeral, zlakla som sa aj ja, muz hned panika ze co s nim je. vyletelo zo mna No nič zľakol sa a bude koktat. viem bolo to hlúpe ale matky ktoré raz za cas vybuchnú a "zlyhaju", ma pochopia ze ked je zena uz psychicky vyčerpaná, tak povie a urobi aj to co nechce. muz ho hned takého vyplaseneho zajakaveho zobral na ruky, dal mu mojkaca a ukludnil ho. ja som odisla z izby.
nechcem sa tu dohadovať ci maly bude naozaj koktat (zatial nekokta), ale zaujíma ma vas názor na to ake nasledky to v ňom moze zanechať. stalo sa to uz v minulosti asi 2x bežné pocas dna ked som uz bola na konci s nervami, urobila som to zvreskla som, potom som plakala lebo mi to došlo luto aká som otrasná mater... proste nechcem to uz opakovat, ale viem ake extremne citlivé a vnímané su deti v tomto veku a zvlášť aj moj syn. zaujíma ma názor mamiciek ktore majú trebárs rovnakú skúsenost a maju väčšie deti ze si aj ty to prešli. ale samozrejme ďakujem za každý názor.

Strana
z8
nika23t
27. mar 2021

@relaxx11 vopred sa ospravedlňujem za moje slová, ale nepríde mi normálne takto umývať zuby tak malému dieťaťu. Ved taky drobček vôbec nevie, prečo si ich vlastne ma umývať. Dat mu do ruky kefku, nech ju zuzle, ak sa dá, doumyvat hravou formou, ja som cistila malej a ona mne (ona ústa otvorené dokorán, ja som len trochu vycerila zuby). Jasne m, že kričí a plače, keď na ňom sedíte... Ja by som robila to isté. Ja viem, že sú chvíle, kedy naozaj strácame nervy a zvýšime hlas, aj mne sa to xkrat stalo. Ale prídu oveľa väčšie výzvy ako umyť zuby a potom co bude? A netrápilo by ma zajakavanie, lebo z toho pravdepodobne vyrastie. Ale určite by som na Vašom mieste trochu ubrala a zjemnila. Možno aj syn bude potom ľahšie spracovateľny.

hsara99
27. mar 2021

juj nechcem byť zla ale ked som si to umývanie zubkov predstavila až ma striaslo... skúste trochu zvolniť :/

pribinak
27. mar 2021

Prestaň !! Toto je otras! To radšej pár dni neumyt zuby ako toto robiť. Veď mu vyrobia traumu a odpor na cely život.

krasnysen
27. mar 2021

🙉 však keď leží a vy mu čistíte, sa čudujem, že sa ešte nezadusil slinami, vodou, pastou, takýmto štýlom, si tie zuby nebude chcieť umývať nikdy

karhu
27. mar 2021

skor bude mat traumu z toho cistenia zubov doteraz, ako z dneska

emv
27. mar 2021

Nedočítala som to ani dokonca. Ty nie si normálna.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
berenika39
27. mar 2021

to nemyslíš vážně, že ne.....zkus si představit, jak se u toho cítí, jak mu je....víš, co tím, co děláš, můžeš způsobit? Dítě není tvůj majetek, je to někdo, kdo ti bezmezně věří a kdo se na tebe spoléhá.....tohle není čištění zoubků, nechce se mi to psát - ale musím - to je týrání.....prosím, v zájmu toho dítěte - přestaň s tím. Nechápu. Tvoje dítě - to mu děláš?
Jinak rada - aby to nebylo mimo téma - normálně mu dej kartáček, at to zkouší, at se s ním seznámí, v tom věku je čištění sice důležité, ale ne tak, aby bylo dítě psychicky v pytli....

janulik2008
27. mar 2021

To je tak ze tak to odporuca jedna pani zubarka na insta tusim ze za kazdu cenu umyvat zuby aj ked bude dieta vrieskat

ysseba
27. mar 2021

Podľa mňa to v ňom zanechá odpor k umývaniu si zubov. Viem, že primárne sa pýtaš na niečo iné. Tak ti odpoviem - podľa mňa mu táto situácia nijak neublížila, nebude koktať kvôli tomu ani nič iné. Ale.... Nejde život. Ide o zuby, ktoré tak či onak vypadnú a hlavne ide o NÁVYK. A ak ho budeš nútiť umývať si zuby tak, že mu prisadneš ruky a on bude revať. No neviem.... Podľa mňa je dôležitejšie to, že sa zoznámi s kefkou. Že vždy pred spaním si tie zuby umyje. Aj keď to nebude umývanie v pravom slova zmysle. Ale proste ten návyk - pred spaním sa umyjú zuby. Mysli na to, že v tomto veku ide o návyk. Týmto štýlom mu to jedine znepríjemníš

zuzipolo
27. mar 2021

To nemyslíš vážne,že mu takto umyvas zuby..z toho bude mať traumu,nie z toho, že ti praskli nervy..presne ako sa píše vyššie,dáš mu kefku do ruky,on žužle a skúša,ja som si s dcérou spoločne umývala zuby aby videla čo robím a potom dočistila.. samozrejme,že nie vždy chcela,ale pochopila,že musí - časom..nie raz sme boli v kúpeľni aj pol hodinu (to sme len zuby čistili)

maminkadeticiek
27. mar 2021

No nedramatizuj,nakricis sa nanho este dost o tom pochybujem najmenej.Vrieskat po nom takto nemusis ale o nic tragicke nejde,kazdej z nas niekedy ujdu nervy,nevycitaj si to,nabuduce si das pozor.Ine ma zaujalo-preboha to mu takto umyvas zuby???To je sialene!!Zblaznila si sa?Dcera si umyvala bez najmensieho problemu od prveho zubka od pol roka vzdy pekne otvorila pusinku.Syn-1 a pol roka- nechce.Niekedy si ich neumyje vobec,lebo zatne usta a bez sance a inokedy musim vymyslat vseliake divadielka aby som dokazala aspon par zubkov.Ale takto???Skus to fakt prehodnotit.Samozrejme zuby cistit treba ale otazla je ze ci to za takyto synov stres stoji a garantujem ti ze tie zuby nevypadaju ak trochu zvolnis.

xjakubikovak
27. mar 2021

@dominika1988 to fakt si myslid že 16 mes. Dieťa si dokáže samo umyť zuby iba tým že odkuka od rodičov?? 🙄😂

mima1
27. mar 2021

Precitala som len kusok 4riadky... ty si normalna? Tebe nedat do ruk ani tu kefku nie to este dieta prepac. To sa ti fakt zda normalne ?

xjakubikovak
27. mar 2021

@relaxx11 no tak ja som asi tiež za šibnutu ale radšej umývať za revu ako neumyvat vôbec a potom v dvoch rokoch riešiť pokazené zuby a anestézu u zubára lebo také malé dieťa samozrejme nebude spolupracovať.
Nás mal tiež také obdobie ale teraz je to už celkom ok, rozprávky celkom pomohli🙂
A k tomu skriknutiu, no čo stane sa, je ešte malý ale odpravedln sa a vysvetlí mu to.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
dominika1988
Autor odpoveď zmazal
mima1
27. mar 2021

@xjakubikovak no keby trosku dieta poplakalo este ok. Ale teda ten opis ako mu ich cistia to je zamna dost drasticke. Byt to dieta tak tu mamku neznasam uz davno

xjakubikovak
27. mar 2021

@dominika1988 no ako myslíš, ja si zuby umývam hádam aj pol hodinu, všetkými možnými kefkami a teda musím si dávať pozor aby bol každý zub riadne vyčistený takže za mňa to 2.5 ročne proste samo nemôže zvládnuť poriadne.

hedan
27. mar 2021

Áno, nervy prasknú občas každému, to je v poriadku. Následne sa musíš ospravedlniť, že si to nezvládla, aj dieťaťu! To je dôležité, vysvetliť, že ťa to veľmi trápi, keď tak plače, že si potom smutná aj ty.
Teraz som si predstavila, že som tvoje dieťa, blíži sa umývanie zubkov. Cítim strach, žalúdok mi zviera, chce sa mi plakať z bezmocnosti a to som dospela. Nie! Už to takto nerob, prosím ta! Sadni si pred dieťa, vysvetli mu, že si ideš ty umyť zuby, nech sa pozerá, že to nič nie je. Na druhý deň mu skus podať kefku, keď nič, tak nič. Nedramatizuj to, nezomrie! Bude to dlhšia cesta, lebo si to pokazila sama. Držím vám palce, len ho už netráp, prosím!

berenika39
27. mar 2021

@xjakubikovak to je už přes čáru, nejen pro dospělého, natož pro prcka.....

xjakubikovak
27. mar 2021

@mima1 nie každé dieťa je také že spraví čo ku povieš... Môj to tiež robil, skúšali sme všetko, proste ani za svet si nechcel dať tie zuby umyť a čuduj sa svete už si zvykol a nemá žiadnu traumu a ani si nemyslím že by ma neznášal.

hipuska
27. mar 2021

K tým zubom. Môjmu synovi umývam zuby nápodobne. Má rok a už sa mu robia kazy. Takže si nevšímaj matky, ktorým deti stoja s otvorenými ústami. A k tomu vresku, nič mu nebude. Nepoznám matku, ktorá takto nevybuchne

xjakubikovak
27. mar 2021

@berenika39 no tak ja som radšej za tých pár minút revu ako potom si vyčítať že ma pokazené zuby.

luccija
27. mar 2021

@relaxx11 celý ten opis a vyjadrovanie je hnusný.Deti sa učia formou hry a opakovaním.Nikdy nepochopim kŕmenie nasilu, umývanie zubov, drilovanie učiva a podobne pikošky, ktoré matky robia deťom úplne ponizujuce.
Mala si v roku zobrať plyšovú hračku a hrať sa na čistenie zubov mackovi, sebe, dieťaťu zábavne a nie prisadať ruky a bojovať.Alebo dať nálepky za odmenu zase 16 m dieťa nie je tak malé.Ved to dieťa musí mať v sebe takú zlosť, že mu robíš niečo nasilu.Aj ja som docistovala samozrejme aj hrala všelijaké divadlo, ale radšej by som jej zuby nechala zhnit ako robiť toto.Koktavy nebude skôr sa zľakol tvojej reakcie

123andy123
27. mar 2021

ked mal nas maly tak ako tvoj len zuzlal kefku, take male deti maju velmi vela slin, ze si nimi vycistia tych par zubov. Nas ma teraz 4 roky a nema ziadne problemy si zubami. Netreba z toho robit tragediu. Zatial nech sleduje ako si vy umyvate zuby a neskor to bude chiet aj on

beata_k
Odpoveď bola odstránená
tamvtme
27. mar 2021

Ja tiez umyvam takto zuby a nie, nebojim sa, ze bude mat mine dieta traumu....od prveho zubka si nechala pekne cistit a potom sa v istom veku sekla a ani za svet...radsej takto ako nechat zuby pokazit...a ano, na zaciatku bol rev, teraz ma 19mesiacov a ked vezmem kefky a zavolam ju, ze ideme umyvat zubky, sadnem si na zem, ona sa sama da do tejto polohy a aj otvori pusinku, neplace, nebrani sa a este si s usmevom zatlieska, ked skoncime a ja ju pochvalim 😉 a ku kriku, mne tiez obcas prasknu nervy a kricim, ale vzdy sa jej ospravedlnim a snazim sa vysvetlit, co sa stalo

panelacikova
27. mar 2021

@relaxx11 k umývaniu zubov sa vyjadrovať nechcem, mojej som dávala kefku na "hranie" asi od polroka, žužlala ju pár minút každý večer, kým som si ja umyla zuby. potom som jej čistou vodou "premyla" jej jeden, dva, neskôr viac zubov, až si na to zvykla tak, že od roka si sama "čistila" bez problémov zuby. a nechala si mnou dočisťovať. neviem si predstaviť takéto metódy... držať dieťa medzi kolenami? divné. to už pri takom reve by som radšej capla na plienku ako ho takto držať, ale to je tvoja vec... vyjadrím sa ku kriku.... chalan proste ostal zaskočený, že konečne po ňom niekto zvrieskol. dovtedy bol zvyknutý vrieskať iba on. koktať nebude, neboj sa. akože, ja chápem tvoje rupnuté nervy, stane sa. len celý ten proces, ktorý tomu predchádzal, je fakt divný. skús to menej násilne, skús, nech je s tebou v kúpeľni, umývaj si zuby aj ty, on nech si žužle... postupne snáď dôjdete k dohode 🙂 držím palce, materstvo nie je med lízať. len pokoj a chladnú hlavu, aby sa to už nevystupňovalo u teba... držím palce

luccija
27. mar 2021

@relaxx11 alebo mu daj zrkadlo nech sa pozerá ako si čistí

Strana
z8