Skúsenosti s depresiou po pôrode
Ahojte som po porode uz 3 tyzden.vzdy som tuzila po dietati.je to moje vytuzene dieta.no po porode som hned na druhy den dostala uzkost:( snazila som sa to predychat aby som vedela sa o maleho postarat.
Nerozumiem tomu,ze som sa tesila na matrerstvo a zrazu aj teraz mam uzkosti,pochybnosti a na toho maleho cloviecika pozeram a pytam sa ako to ja s nim zvladnem.
Preco nemam hned take to mamickovske puto...som zufala:( mate s tym niekto skusenost?
@nikolkastrbova ono je rozdiel len samotná úzkosť , obavy či sa vieš postarať o bábo a popôrodná depresia....obavy sú uplne prirodzené, ale všetko sa naučíš.....ak ide ale o úzkosť ako takú či popôrodnú depresiu - tak to rieš cez lekára....najskôr môžeš skúsiť také prírodné veci Persen, Sedatif, MagneB6 ale ak to nebude prechádzať prípadne sa to bude zhoršovať určite antidepresíva....neboj vzťah s drobčekom si postupne vybuduješ🙂 ak by sa ti úzkosti zhoršovali alebo neprechádzali hneď k doktorovi, prechodne ti nasadí antidepresíva....ono tieto začiatky sú veľmi náročné, hlavne ak má mamička "náročné dieťa", únava a nespavosť sa prejavia aj na mamičke.....ak máš doma nespavca a krikľúňa(👶)kludne požiadaj o pomoc mamu, svokru,sestru,kamarátka,manžela - denne nech ti ju zoberú aspom na 2-3hodinky na prechádzku a ty si oddýchni - žiadne upratovanie, pospi si alebo si len tak poseď pri knihe alebo káve....kluden si odsaj mlieko a jedno kojenie dá muž flašu s odsatým mliekom a ty si pospi alebo vybehni s kamoškou na kávu.....spokojná mama - spokojné bábo....ak si nervózna alebo nespokojná ty - prenáša sa to aj na bábo
@nikolkastrbova väčšina žien tým prejde je to taká zodpovednosť za človiečika, že je to na celý život, že musíš....že to je tazke....únava, radosť, obavy všetko zmiešané spolu.
Čo najviac spí, ak sa Ti dá.Depresia by to bola, až, keď by si nespala, nejedla, plakala bez príčiny trocha dlhšie.Porod je pre ženu najväčšie fyzické a psychické vyčerpanie a to "puto "čo čakáš nemusí prísť hned v takej sile ako si čakala.Ver tomu, keby Ti ho teraz zobrali hneď by si vedela aké puto už máte.Kazda zodpovedná inteligentná žena má obavy, strach čo a ako bude....či to zvladne
Vobec ani ja som nemala ziadne puto pri prvej dcerke, ved len furt skriekala, to sa nedalo vystat, ja som ledva zila, co som skoro nic nespala, vynervovana, znicena. Podla mna je vela zien, co neciti to puto hned. To sa moze postupne vybudovat. A neboj, zvladnes to, hlavne je, zabezpecit prezitie, to zvladnes, zvysok je uz bonus 🙂
U mna to bolo velmi podobne, ja som po porode necitila absolutne nic, az som z toho bola zhrozena, prislo mi to strasne cudne... Do toho prebdene noci, zrazu totalna socialna izolacia, problemy s kojenim... ach no presli sme si kadecim, aj som dost plakala. Ale mozem ta ubezpecit, vsetko sa postupne zmeni k lepsiemu, kazdym mesiacom to bude lepsie a lepsie, treba len vydrzat prve tazke mesiace. Ja si teraz zivot bez dcerky neviem predstavit a lubim ju najviac na svete🙂 To mamickovske puto sa vytvori ani nebudes vediet ako. Drzte sa!
@nickpick bodaj by to tak bolo.Lebo preto som nestastna a myslim si,ze som neni asi dobra mam.Proste som si to predstavovala inak a je to moje prvorodene dieta tak asi to bude aj tym,ze som vyplasena zo vsetkeho.
@mogaa ano je to velka zodpovednost a mam uplny respekt pred malinkym.ja som sa aj pred tehotenstvom liecila na agorafobiu takze som antidepresiva brala no ako som otrhotnela tak som ich vysadila,no asi ich musim znova nasadit.Lenze sa bojim ako to zvladnem s liekmi lebo zaciatok je vzdy tazky pokial si telo zvykne.Rodinu mam super ponahaju mi vsetci a moj partner uplne.takze to som rada a aj napriek tomu to nezvladam,teda psychicky myslim.Tak velmi chcem byt v poriadku aby som si vychutnala to moje nale vysnivane babo
@bociandy dakujem krasne a nech sa tvoje slova naplnia nic ine si neprajem.je to tazke proste iny zivot aky som mala a tym,ze malinky ma v kuse koliky tak jeho plac mi ide roztrhnut srdiecko:(musim si len zvyknut a nechat cas nech nas uplne zblizi s malinkym🙂
@lucyluv Ja to iste vobec mi nechuti jest,unavena som.je to velmi narocne a obdivujem kazdu jednu mamicku od teraz.Proste malinky stale place kvoli kolikam takze skrieka v kuse:( chudanko malinke a mne potom ide srdce puknut
@nikolkastrbova takto treba ísť k lekárovi, lebo pravdepodobne kojíš....nasadí ti antidepresíva ktoré budeš môcť brať aj pri kojení a nastaví ti nižšiu dávku.....treba mu povedať aké si brala a aké si mala zo začiatku ťažkosti a hlavne že kojíš....je pravdepodobné že ti nasadí niečo uplne iné a v minimálnom dávkovaní.....nemá význam cítiť sa psychicky zle a k tomu náročné obdobie po pôrode....ono je to náročné aj keby si bola psychicky ok....a ako som už spomínala - zapoj rodinu nech ti malého občas povarujú, pokočíkujú a ty sa vtedy venuj sebe.....čo sa týka domácnosti a varenia - rob len to čo zvládaš a stíhaš, žiadne naháňačky a výčitky že sú neumyté riady alebo si nevarila - najprv bábo, potom mysli na seba(ak treba kludne si cez deň pospi s malým)potom domácnosť....
@nikolkastrbova ak si uz lieky brala aj, ked na nieco ine, tak moze byt, ze zataz, zmenu zvladas horsie....aj bez porodu sa clovek citi zle, ked je nevyspaty, v strese.davaj mu kvapky na koliku
@nikolkastrbova nesmies si to tak brat, hoci bola som taka ista, clovek chce tomu malemu pomoct a nema ako a je z toho uplne zroneny.
Mne teraz pri druhej pomaha dudel, teraz som 2t po porode. U nas je to troska zacarovany kolobeh, ona sa nakoji a ide spinkat. Potom po hodine zacne zo spanku pucit, prdiet, kakat a chce sa upokojit na prse. Ale to jej uz nedavam, lebo potom to sposobovalo dalsi zacarovany kruh bolesti bruska. Takze skusam ju nejak ochlacholit, uhrkat, davam dudel, niekedy to trva aj hodinku, kym sa puci. Ale potom zase zaspi a ked sa uz zobudi, tak pekne zas na prso ide. Zatial takto bojujeme. Plus davam probiotika probiomaxik, nech trosku podporim crevnu floru ako mozem, samozrejme necakam, ze ju hned brucho prestane boliet. Prrventivne uzivam laktazan, keby mala problem s mliekom co jem, ja skusam vsetko mozne, hoci ked je clovek vycerpany, nevidi vychodisko, ale po chvilke relaxu, spanku sa treba znova postavit na nohy. Niekto ma tu urcite sprdne za ten dudel, ale ja som si kojenie na poziadanie uzila dost pri prvej dcerke, za mna teda toto neni cesta. Niekedy zas na psychiku moze pomoct prestat kojit, teda ak kojis. Ak mas pri sebe rodinu, ktora ti pomaha, mas to najvacsie stastie, treba si verit, ze to spolu zvladnete, ci uz s liekmi alebo bez. Velmi silno ti drzim palce.
@mogaa no musim ist k lekarovi kedze ja som bola viac rokov liecena:( proste ja tie lieky musim brat aby som bola ok.Uz mi odvhadza mlieko:( za den si malo odsajem a kedze malinky sa narodil ako 4060 gramovy tak on je hlados tak od zaciatku sme museli dokrmovat.takze poviem urcite kekarovi o odsavani aj ked si myslim,ze za chvilu uplne nebudem mat mlieko.moja rodina je fajn,pomozu mi stale a nemusim ani moc varit ani nic kedze byvame u svokry.Sice stale je v praci ale aj tak to pomoze.Musim sa hej asi aj odreagovat a vypadnut niekde na kavu s kamoskou alebo neviem...ale hlavne to musim doriesit s mojim lekarom aby som boka kludna a stastna a mohla sa venovat a uzivat si malunkeho mojho...
@eliska13 Hej brala.uplne zmeny ja vzdy tazko znasam:( ano davam mu kvapky uz 2 den a zatial nic moc nezaberaju..:(
@lucyluv Dakujem krasne🙂 fuha tak aj ty si uzivas s malinkou.my sme mali zaciatok super malinky papal a spal a bol v klude no posledny tyzden ma tie koliky a od vtedy je to take na nervy.ja mu davam dudel tiez no ked ma nervy tak ho vypluje hned...moc ho nechce.aj my stale ho hojdane na rukach,rozpravame mu,masirujeme ho no ked pride to bolenie bruska tak nic na neho neplati pokial sa mu neulavy a stale dokola.No verim,ze raz prejdu tie koliky a bude v klude vacsinu dna a nie v kuse plackat.kojit nekojim.za den si odsajem ledva 60ml a to mu davam tiez...odchadza mi mlieko a to aj kvoli mojim uzkostiam urcite:(
@nikolkastrbova hlavne to neber tak tragicky.....račej spokojná mamina (aj keď na AD)a dieťa na UM ako nešťastná mamina a kojené uplakané dieťa....teraz si po pôrode, ešte sú u teba hormonálne zmeny, všetko vnímaš citlivo do toho plačúce dieťa, nevyspatá unavená mamina - no celé zle...pokiaľ je to veľmi zlé, choď k doktorke - na to najhoršie obdobie prvých pár mesiacov nasadíte AD a potom ich skús postupne vysadzovať(po porade s lekárkou)...ak mávaš úzkosti, si unavená, nevyspatá, zle znášaš plač maličkého ešte ti to môže prerásť do depresie a to nechceš...neboj ak doktorka zhodnotí že to nie je na AD tak ti ich nedá, prípadne nasadí len minimálnu dávku(aj kvôli kojeniu), takže sa toho neboj a rieš to
@mogaa ja vzdy vsetko tak beriem,uplne stale ja sa hned opustam ale nechapem to,ze si to cele uvedomujem a aj tak ma premahaju tie uzkosti a myslienky negativne.Zajtra chcem ist k lekarovi mojmu psychiatrovi sa poradit,ze co tak som zvedava...je mi to jedno ci ich budem brat hlavne nech malinky je v poriadku a nech zo man neciti,ze nieco nie je v poriadku.Len coho sa obavam je nastup na tu liecbu:( vzdy dlho trva zvyknut si na lieky a tym padom zas myslim na to ako sa postaram o maleho aj ked priatel rodina mi pomahaju no budu musiet byt so mnou stale pokial si zvyknem na lieky.
@nikolkastrbova prikladaj si ho co najviac a ty miesas umele mlieko a svoje?
@eliska13 ano miesame lekarka nam kazaka dokrmovat
@eliska13 ale vacsinou uz ma umele kedze ja mam malo mliecka
@nikolkastrbova UM nech ťa vôbec netrápi, lepšie je napapané dieťa z UM ako kojené a hladné.....bábo môže mať reflux alebo nevie stráviť dané mliečko,,,pediater ti nenavrhol vyskúšať inú značku UM? najprv porieš seba, potom skús zmeniť malinkému mlieko, je možné že ak začal piť viac UM tak sa prejavili problémy s trávením(tam jedine skúsiť inú značku, prípadne dať probiotiká a napr.espumisan aby ho nenadúvalo....to ti poradí už pediater....
@mogaa mliecko ani neriesim a tiez som toho nazoru,ze hlavne nech je spokojne napapane dietatko,no on sa napapa a za chvilu pride taky rev lebo to brusko ho boli.mame aj my kvapky na koliku sab simplex no ma ich len od vcera.sme boli u lekarky a hovorila som jej to no o zmene UM nic nehovorila len nam dala tieto kvapky plus probiotika.
@nikolkastrbova počkaj pár dní a keď nepomôžu tie kvapky a probiotiká, skús zmeniť mlieko...ale treba vydržať aspom 4-5dní či uvidíš zmenu....a kludne je možné že bude musieť piť to bezlaktózové....ono zatiaľ počkaj a uvidíš...aké dávaš mlieko? Nutrilon?
@mogaa ano nutrilon.Hovorila mi lekarka,ze mam pockat aspon tyzden ci tie kvapky pomozu
@nikolkastrbova no viem že lekári odporúčajú Nutrilon ale veľa deťom nesedí....pár dní počkaj a aj to neprejde skús Sunar alebo Bebu
@mogaa nutrilon papa vlastne od narodenia a myslis,ze teraz by mu zacal vadit?
@nikolkastrbova no keď si doteraz aj kojila a teraz máš menej mlieka tak mu dávaš viac UM...takže čisto teoreticky to môže byť UM..tie probiotiká sú tiež na lepšie trávenie...Neterka má 21rokov a teraz sa jej prejavila intolerancia na laktózu- nevie stráviť mlieko a 20rokov nemala žiadne ťažkosti...
@mogaa no moje mlieko ma len jedenkrar za den co si odsajem,inak ma UM.No hej aj moja znama to mala az v neskorom veku tak ako tvoja neterka

@nikolkastrbova osobne si myslim ze to puto sa medzi matkou a dietatom postupne vytvara, su iste zeny, ktore hovoria o laske na prvy pohlad, ale toto je vysostne individualne, ja som tiez necitila vesmirny vybuch a zamilovanie sa do dietata ihned po porode, ak si racionalnejsi typ, mozne tiez potrebujes cas, ta laska bude postupne rast a rast a to puto sa urcite vybuduje...