icon

Som v nemocnici s bábätkom a iné dieťa tu už 3 hodiny vrieska

25. sep 2023

Baby ja nie som urcite nejaka neempaticka svina, skor urcite naopak...som so svojim babatkom v nemocnici treti den...4 noci som absolutne nespala....pred 3 hodinami priniesli cca 3 rocne dievcatko romskeho povodu...v zivote som nepocula takto vrieskat dieta a to uz mam 4 deti...pocula som ako sa sestricky hadaju s rodicmi toho dievcatka nech ju tu nenechavaju samu, lebo vrieskala uz pri prijme....odisli a nechali ju tu samu..mne puka srdce a placem spolu s tym deckom ale hlavne aj od mojho vlastneho vycerpania...konecne mi dcera spinka po 4 dnoch uz od osmej...a ja padam na hubu od unavy naozaj a teraz sa uz vobec neda spat...niektori ludia by deti nemali mat...chcela som sa len vykecat...prepacte...este spomeniem ze to diwvcatko je skoro na opacnom konci chodby ako ja...je to sialene...urcite uz musi odpadnut a zaspinkat ale vydrz ma na tak male dieta fakt brutalnu...aj vy ste sa stretli s niecim podobnym pri hospitalizaciach? Ja ich mam za sebou naozaj velmi vela...ale takto vrieskat dieta som veru este nepocula

silvike
26. sep 2023

Ano, presne takto vytrvalo srdcervuco plakalo dva dni cca 4r. romske dievcatko pred 2mesiaci na detskom odd.v Presove. Tiez samo tam bolo. Zaujimave, ze s mensimi bielymi detmi bol vzdy rodic, kdezto s romskymi absolutne, ani jeden rodic. Deti ponechane tam, starajte sa sestricky :/ A presne, srdce ti z toho trha jak moze dakto take male deti takto nechat.

ahhola
26. sep 2023

@janetinka27

janetinka27

Dnes o 10:05
myslim, ze romovia maju nejaky "zvyk", ze zena hned po porode musi mat opat styk s muzom, je to v nich zakorenene. za normalnych okolnosti by nemocnica hned riesila, ze zena opustila dieta, ale pri romkach su zvyknute, ze sa k dietatu vratia, idu si totiz splnit svoju "povinnosti". co je pre nas strasne a nepredstavitelne, pre inu kulturu je to nevyhnutne, tie zeny su medzi dvoma mlynskymi kolesami, ked na nich tlaci komunita, ked tie zeny v tych zvazkoch asi nemaju velke postavenie. jednoducho drzia hubu a krok.

Ja mam inú teóriu o ich utekoch hodinu po pôrode, predstav si, ze máš "chyzu" pozlipanu z odpadu, na tom kúsok krovu s plechmi bez štítovych stien, na tom kraľuje satelit, vnútri piecka, 3 postele pre tucet ľudí, kasna, udupana dĺazka... A teraz prídeš do nemocnice s PVC, ktore sa suruje 2* denne, biele steny, vysoké stropy, relatívne ticho oproti zvukom osady.... Co spravíš, vydržíš pôrod a ideš na 4 dní do svojej diery, však gadzo je povinný sa postarať a živiť tvoj malý incestik🙃👶😃nič sa neposunuli ani za posledné dekády, co cumia tie telenovely...

erikavesela
26. sep 2023

@cicaica 😅😅😅...to myslis ako vtip, ze???...oni sa staraju o deti?😅😅...kolkokrat ani ich mena nevedia, nechaju ich obhryzt potkanom, utopit sa v potoku, hrat sa v odpadkoch a ty hovoris o starani sa o deti???😅😅...btw.mnohe ciganky to priznali

erikavesela
26. sep 2023

@julish 😅😅...boze, ako si len naivna

janetinka27
26. sep 2023

@ahhola uplne som tomu nerozumela, co si napisala. ale videla som niekolko reportazi pocas rokov, kde romky utekali z porodnice ku svojmu chlapovi, pretoze zena podla ich zvyku musi mat s muzom styk hned po porode. neviem, ci tie reportaze boli pravdive - ale takto to bolo nie raz prezentovane.

cicaica
26. sep 2023

@petulda333
To mi povedia Rómky? Pane Bože! A takto sa šíria bludy! Každá z vás údajne videla, počula, zažila...každá k tomu niečo pridá a je z toho diskusia na MK, ktorá k ničomu nevedie. K tomu ešte pridáte sociálne dávky, dokonca uz aj incesty a vymaľované. Každý má právo voľby - majte kopu detí a poberajte podľa vás astronomickú sumu od štátu alebo pracujte. Ale sa nesťažujte a nepodporujte tento skrytý rasizmus!

la_dolce_vita
26. sep 2023

@cicaica kiez by to boli bludy...

petulda333
26. sep 2023

@cicaica ake bludy? Ja som to pocula na vlastne usi!! Pocas tehotenstiev som bola niekolkokrat v nemocnici a kedze u nas je romov vela,tak som ich mala hned vedla a 2x dokonca na izbe. A ano,chodia za muzmi. A nechci vidiet a zazit to,co som ja s nimi zazila a kolko toho bolo. Robila som s nimi skoro 5r. Ja im davky nezavidim,nech ich maju,bez penazi ostat nemozu. A incesty su tiez realne,bohuzial. Zhodou okolnosti,vcera vysla sprava,ze romku v osade napadli 3 pubertaci a chceli ju znasilnit, najmladsi bol jej syn! Jedine co ja si zelam,ze raz nastane to,ze sa budu spravat civilizovane. Nekradnut (aby to necvakali nevinne predavacky a netrpeli tym podnikatelia), nerobit neporiadok vsade kam pridu, dat deti do skoly,spravat sa slusne.

cicaica
26. sep 2023

@erikavesela nie je to vtip. Sama som z 9 detí a z osady, najlepšie viem, ako to tam chodí.

erikavesela
26. sep 2023

@cicaica mozno u vas je to tak, vo vseobecnosti je to kvoli promiskuitnym chlapom

erikavesela
26. sep 2023

@petulda333 to je zial len sen

petulda333
26. sep 2023

@cicaica tak prid k nam do mesta a nakukni do osady tu. Uvidis sama

petulda333
26. sep 2023

@erikavesela to mi je jasne

ahhola
26. sep 2023

@cicaica berieš niečo za to, ze sa ich zastavas, si spokojná, ze v diere na východe je viac prvackych tried ako v Petrzke? V 90.este bola vola s tým niečo robiť, aspoň sa nebáť, neboli tu neziskovky tak sa dalo. Poštárka niesla do Rudnian 5 000 000sk....kto ti toto už dnes povie?

ahhola
26. sep 2023

@janetinka27 "kultúrny" sok... ona je zvyknutá na svoje 18.storocie,aj vtedy také brlohy možno neboli.

vreckovka2
26. sep 2023

@petulda333 tato problematika by sa mala riesit systematicky. Ale tam je tolko premennych a tolko veci, co v state zlyhava, ze pochybujem, ze to nejako poriesia najblizsie desatrocia. Riesit by sa vsak malo. Rozhodne ano. Nejedna sa len o Romov. Mnohe rodiny su dysfunkcne a ver, ze je ich obcas velmi tazke niekam posunut. Nemaju vzdelanie, pracu maju za minimalnu mzdu. Nemaju ziadnu financnu gramotnost. Mnohokrat nemaju ani mentalnu kapacitu. Maju 2 az 3 deti a tie su na tom este horsie. Tie budu mat zase deti a mas z toho lavinu.

enya00
Odpoveď bola odstránená
erikavesela
26. sep 2023

@vreckovka2 raz som citala teoriu a zacinam jej verit... skratke...ziadna snaha zmenitn to neexistuje...treba si uvedomit kolko ludia z toho, ze osady a neprisposobivych mame, zije...ziju z toho stovky ludia...dalsie stovky napojene nadotacie z eu...nik z nich nechce prist o pracu...navyse eu radsej bude nezmysly okolo ciganov dotovat...takto ich udrzi na 1mieste a nerozlezu sa jej po celej eu...

slovakboy
26. sep 2023

Ja som ležal na traumačke a vedľa v izbe ležal maličký Rómsky chlapček ktorý ešte sa len učil chodiť a pritom stiahol na seba televízor a zlomilo mu to nôžky obe. Zavesili mu ich cez závažie dohora zvislo a ležal na nositeľka len chrbtom nohy mal natiahnuté hore. Plakal cely čas občas prestal keď nevládal. Tiež ho tam rodičia nechali. Potom keď k nemu raz za tri dni prišla matka tak bol šťastný prešťastný a smial sa na ňu. Keď odišla bolo to hrozné. Sestričky sa tiež na ňu hnevali že ho tam necháva. Pacienti ho chodili utešovať aj sestričky vtedy bol trochu ticho ale inak furt plač. Pochopiteľné. To len rumunských detských domovoch deti ani bábätká neplakali pretože nik k ním nechodil. Dôsledok Cauceskovej politiky kde boli zakázané aj prezervatívy aj iná antikoncepcia aj interupcie. A tak mali množstva deprivovanych detí z ktirych sa stali často asociáli. Sorry za odbočku. To len aby si vedela, že plač dieťaťa je vždy lepší ako hrobové ticho. Viem že ti to nepomôže momentálne. Len trosku tomu dá význam. .

la_dolce_vita
26. sep 2023

@slovakboy smutné.... ja som zasa čítala o deťoch z gulagov, ktoré sa tam narodili vezeňkyňám. Neboli s nimi, boli oddelené od matiek a hoci bolo o nich ako tak postarané, nepoznali nikdy lásku, ľudské dotyky, proste len prežívali. Ani neviem, ako ich pomenovať, boli to chúďatá...

nika523
26. sep 2023

@erikavesela áno je to tak, nebudú to riešiť lebo sa na tom obohacujú všelijakí splnomocnenci a asistenti atď. Okolo rómov je toľko ľudí čo sa ja nich priživujú a tvária sa že im pomáhajú ale im tento stav vyhovuje

cicaica
26. sep 2023

@ahhola ako čo by som za to mala brať? A netušila som, ze v Rudňanoch majú ešte koruny. Ty sa zastávaš svojich a ja svojich. Ty nieco za to berieš? Možno tie koruny...

petulda333
26. sep 2023

@vreckovka2 no ved to mi je jasne,ja ani netvrdim,ze to su len romovia. No riesit by to trebalo,ale nie je to take jednoduche,lenze teraz ani nemaju snahu s tym nieco robit

vreckovka2
26. sep 2023

@erikavesela toto neviem. Do tohto nevidim, nemozem to hodnotit. Nemyslim si vsak, ze ich EU chce drzat na jednom mieste. V inych krajinach su donuteni prisposobit sa tym podmienkam, kde ziju. A dokazu to. Do coho vidim je to, ze mame velmi zle nastaveny a neprepojeny system - socialka-skolstvo-policia- zdravotnictvo a z nich vyplyvajuce institucie. Je kopec takychto deti a nemame s tym co robit, nech sa akokolvek snazime. Akokolvek som chcela riesit vzdy som v nejakej faze narazila. Toto nie je len o jednoduchych upravach. Potrebuje napravu system. Premyslenymi , postupnymi, casto aj prisnymi krokmi. A ani zdaleka nemyslim len Romov. Len ono Romovia maju jednu velku nevyhodu - vacsina ludi ich automaticky odsudi.

altaya
26. sep 2023

Príde čas, keď to tu bude vyzerať ako v Bangladéši. No kto vie, z čoho budú potom žiť naši obyvatelia...nepíšem spoluobčania, pretože občan je osoba, ktorá má nielen práva ale aj povinnosti. A tiež by ma zaujímalo, či má tento problém vôbec nejaké riešenie.

erikavesela
Autor odpoveď zmazal
erikavesela
26. sep 2023

@altaya ano...existuje...ale nikto do toho nechce ist...lebo peniaze z eu
Ale ps naslo riesenie🤮...zabezpecit vsetkym byvanie na naklady statu, zvysenie zivotneho minima, staranie sa o nich ako o male deti...
V podcaste " kde domov moj" (najdes aj na you tube) ps, sas, kdh a demokrati to krasne zverejnili...ale kto to bude financovat uz nepovedali...vsetci ale presne vieme, kto to bude...tak ako som chcela volit sas, su tymto pre mna nevolitelni...vypocuj si to..bude ti zle...ja sa pytam...kto mysli na tych, co pracuju ako kone a tento stat drzia nad vodou????...aha...nikto

julish
26. sep 2023

A takto sa žije Romom na Slovensku, stačí v príspevku spomenúť národnosť a už je tu stereotyp za stereotypom, všetky múdre ako rádio. A vraj nie sme rasistická spoločnosť.

slovakboy
26. sep 2023

@la_dolce_vita áno boli to chúďatká a vola sa to deprivácia. Pre dieťa je to trauma. Potom si zvykne ale už je poznačené na cely život. Mimochodom v Severnej Kórei toto robia, že detičky berú rodičom krátko po narodení a vychovávajú ich od predškolského veku v škôlkach kde aj spia a nocujú a nie sú s rodičmi. Indikrinuju ich a vštepujú do nich nenávisť proti Američanom a zapadu. Domov chodia na víkendy ale po niekolkoych týždňoch už nemajú s rodičmi vrúcny vzťah. Pri narodení je hneď do rodného listu uvedený pôvod dieťaťa a čím bude. Vojak sestrička robotník roľník smetiar alebo privilegovaná vrstva. Majú 51 kást a to kam bude dieťa patriť sa určuje už pri jeho narodeni a závisí to aj od jeho rodiny. Tresty sú tam dedične az do tretej generácie. Preto nikto odtial neutečie. Za utek je smrť a príbuzní idu do pracovného tábora. Spomínam na dokument ako mladú rodinu ktorí ušli aj s bábätkom chytil Číňania a vrátili. Rodičov popravili a dieťa šlo na vymývaciu výchovu. KĽDR je horor spoločnosť. Chorá ale skutočná. A môže sa ešte objaviť aj inde. Už aj Číňania, ktorí mi tvrdili že ti čo utečú sú len zlodeji pochopili a nadávajú na ten režim. Vojny a chudoba tvoriq take režimy. Putin je s nimi brat, tak asi vieme čo od neho mozeme čakať.

biela_sova
26. sep 2023

@1234321 ahoj prosim Ta, napis mi do spravy, o aku nemocnicu a ake oddelenie sa jedna. Je to novorodenecke?