Som v nemocnici s bábätkom a iné dieťa tu už 3 hodiny vrieska
Baby ja nie som urcite nejaka neempaticka svina, skor urcite naopak...som so svojim babatkom v nemocnici treti den...4 noci som absolutne nespala....pred 3 hodinami priniesli cca 3 rocne dievcatko romskeho povodu...v zivote som nepocula takto vrieskat dieta a to uz mam 4 deti...pocula som ako sa sestricky hadaju s rodicmi toho dievcatka nech ju tu nenechavaju samu, lebo vrieskala uz pri prijme....odisli a nechali ju tu samu..mne puka srdce a placem spolu s tym deckom ale hlavne aj od mojho vlastneho vycerpania...konecne mi dcera spinka po 4 dnoch uz od osmej...a ja padam na hubu od unavy naozaj a teraz sa uz vobec neda spat...niektori ludia by deti nemali mat...chcela som sa len vykecat...prepacte...este spomeniem ze to diwvcatko je skoro na opacnom konci chodby ako ja...je to sialene...urcite uz musi odpadnut a zaspinkat ale vydrz ma na tak male dieta fakt brutalnu...aj vy ste sa stretli s niecim podobnym pri hospitalizaciach? Ja ich mam za sebou naozaj velmi vela...ale takto vrieskat dieta som veru este nepocula
@julish poznám viacerých vzdelaných úspešných rómov, ako sa im to podarilo vyštudovať a začleniť sa do spoločnosti na tomto,, rasistickom " Slovensku? Poznám róma čo má stavebnú firmu ako je to možné keď je tu taký rasizmus? Ako to že napr. Peter Polák je dokonca poslanec aj jeho syn a tiež sú rómovia? Ako to že Cigánsky diabli sú tak úspešní alebo Kmeťo band? Ako je to možné na tomto nenormálne rasistickom Slovensku??? Na Slovensku je rasizmus len výhovorka pre neprispôsobivých aby si mohli robiť čo chcú a nikto im nič nemôže lebo hneď je rasista!
@nika523 detto, poznám jedného, čo má vlastnú veľkú farmu so zvieratami a robí dodávateľa domácich produktov na okolí, ďalší tiež firma s nákladnými autami, manželov kolega veľmi šikovný elektrikár a jeho brat jeden robí v automobilke a druhý dokonca hraje vo filharmónii,... a to sú len tí, čo poznám osobne, nehovorím o tých, čo z počutia.
Treba vedieť rozlišovať slušne žijúcich, zarábajúcich, snažiacich sa (áno, kvôli predsudkom to majú ťažké, ale snaha tam je) a potom tých, čo ... ani neviem ako nazvať túto skupinu. Čo sa nestarajú o seba ani rodinu, nepracujú, často agresívni a vandalizmus im nerobí problém, žijú zo štátu/nás, kradnú, ničia, a ešte budú nadávať, ...
Vôbec to nie je o rasizme.
@nika523 je tu aj rasizmus. Samozrejme casto je to aj vyhovorka na akukolvek vytku voci tym neprisposobivym, ale v praxi aj ti uspesni romovia, ci len bezne zaradeni a pracujuci, musia prekonavat vacsii odpor a mat vacsie usilie aby dosiahli, to co bieli.
zase som pocula, ze casto tym uvedomelym romom, hadze polena pod nohy , ich vlastna komunita. Mnohi neznesu aby sa niekto vymanil z ich bahna a cyklickej generacnej bezutesnosti. Takze ti romovia , co chcu zit inak, maju to tazke z oboch stran...bieli im nedoveruju, vlastni im zavidia a podrazaju ich.
@negymama neviem mám dosť známych aj kamarátov rómov, na strednej škole som mala dvoch spolužiakov rómov, dokonca som mala priateľa róma a nikde som rasizmus nevidela, dokonca si myslím že to majú jednoduchšie lebo keď je róm kus múdrejší tak hneď je asistent alebo sociálny pracovník alebo niečo čo sa točí okolo pomoci rómom a všade sú uprednostnovaní, učiteľka v škole si nedovolí niečo povedať lebo hneď bude rasista, tak isto na úrade u lekára, všade je to tak
@nika523 áno, mestskí rómovia to majú o niečo ľahšie. Ale čo tí, ktorým zobrali domy bieli gadžovia počas vojny a vysťahovali ich pod lesy? Čo tí, ktorých ani na pohovor nezavolajú, keď vidia ich priezvisko... Čo tí, ktorým ani vysoká škola nestačí na to, aby ich zamestnali ako asistentov, radšej vezmú starostovu neter... Prepáč, ale ako Rómka o tom viem svoje! Ty si prekážky, ktoré ti denno-denne servírujú, predstaviť nevieš. Ako ti zakazujú v škole hovoriť tvojím jazykom napríklad. V tomto príspevku sa dalo zamerať na hocičo iné, napríklad na to, že nejakej mame vadí plač iného bábätka... ale nie, všetci len riešia, že je Rómka (aj keď autorka napísala asi). Odporúčam jednu knižku: https://www.martinus.sk/?uItem=1469331
@nika523 a ako by si sa ty cítila, keby si na svojich pleciach niesla predsudky druhých a nedalo by sa s tým nič spraviť? Vieš, aká to je frustrácia? Že sa potvrdí to, čo ti vravela už tvoja babka, ktorá prežila holokaust, - od gadža nič dobré nečakaj. Ako by si sa cítila? Ako by si motivovala svoje deti, aby sa učili... načo? ke´d ich ani na pohovor nezavolajú, hoci by boli najlepší kandidáti. Otoč si to, kokos.
Jazyk je zaklad. Kde sa clovek uplatni s romstinou? Prisla som tu sama z Ciech a rozpravam po slovensky, kedze tu zijem. Mam tolko informacii o zneuzivani systemu, ako sa im vsetko priklepne, len nech je klud a nech ostanu, tam kde su. Proti slusnemu cloveku nema nikto nic. Ale neviem pochopit ako niekto moze zdemolovat cele sidlisko a tie nase panelaky pritom stoja roky a su pekne a okolo ziadny odpad, ale kvety a rastliny..
@nika523 a ako si Romovia z osady maju zabezpecit hygienu a vzdelanie? Uvedomujes si ake narocne je pre jednotlivca vymanit sa z tej komunity? Ako tazke je zit a vyzit pre jednotlivca, ktory je sice odhodlany, ale zrazu pride o rodinu, kamosov? A este sa bude mat aj problem zamestnat. Plus to vzdelanie. Najviac plasticky je mozog maleho dietata. Kto tie deti v takom prostredi rozvija? Co z nich potom bude neskor? Proste to je zacarovany kruh, ktory sa bez vonkajsej podpory a systemoveho riesenia nebude dat pretat. A ano, stale ostanu ludia, ktorym to bude sumak a bude zit nadalej rovnako. A mat predstavu, ze sa teraz cela komunita nejako pozviecha je utopia. Oni uz ziju nejakym sposobom xy generacii.
@la_dolce_vita Napríklad sa to dá tak, že ľudí z dediny, z rodinných domov planými sľubmi presvedčíš, vezmeš im ich domy a nasťahuješ ich do králikárne, všetkých naraz... to sa stalo na Luníku 9 a už pár rokov sa to mení k lepšiemu, generácia potrebovala vyrásť. Ich domy im však už nik nevráti.
@la_dolce_vita vzdelávanie v materinskom jazyku je dôležité preto, aby sa optimálne rozvíjal mozog, aby nám deti neprepadávali v prvom ročníku, aby ich nezapisovali do osobitných škôl, odkiaľ nemôže nikdy k maturite (no obec na nich viac zarobí, lebo je vyšší normatív na hlavu)... neznamená to, že sa po slovensky nenaučia, naučia. Všetko toto je normálne vedecky vyskúmané a funguje to v zahraničí, len my sa tvárime, že riešime jadrovú fyziku. A inak s rómčinou sa uplatní úplne hocikde, tak ako aj s inými menšinovými jazykmi - je to naše kultúrne bohatstvo.
@julish Nikdy som nepocula o domoch Romov, krivdy sa diali a nielen im, ale nikto normalny nezdevastuje nieco, co dostal len tak za nic, bez snahy a pricinenia. Alebo nezije nelegalne na cudzom pozemku v nelegalnej stavbe. Skoda reci..
@la_dolce_vita Z dedín ich vysťahovali počas slovenského štátu, nič im nevrátili, ostali bývať tam, pod kopcami (ktoré sú obeťou prívalových dažďov), do dedín sa už nevrátili... Máš pravdu, o rómskom holokauste a o tom, čo sa im dialo počas vojny, sa málo hovorí, nič sa o tom neučí. Prečítaj si, keď ťa to zaujíma /zjavne áno): https://www.martinus.sk/?uItem=1469331
@la_dolce_vita a o vzniku Luníka https://svusav.sk/storage/uploads/publikacie/pd...
aha, takže majú právo všetko zničiť a zneužívať systém...
@la_dolce_vita to píše kto? Pozri, ak chceš pochopiť, čítaj, ak chceš opakovať stokrát premieľané, nečítaj a opakuj.
@la_dolce_vita mimochodom, najväčšími poberačmi sociálnych dávok sú jednotlivci, nie viacpočetné rodiny. nemáš za čo
@julish obhajujes neobhajitelne... mne je to jedno, ale realita aj tak ostane realitou..
@vreckovka2 áno ja viem že je to ťažké, rozumiem tomu že róm z osady si ťažko zabezpeči hygienu a vzdelanie ale to je o inom to musia vyriešiť kompetentní ale oni to riešiť nebudú lebo by nemali na čom zarábať, ja som písala že nie preto ho nezamestnajú že je róm a pre jeho farbu pleti ale preto že nemá hygienu a vzdelanie nie pre jeho rasu takže to rasizmus nie je a všetko toto si uvedomujem že aj keď sa v tej osade nájde nejaké percento tých čo by chceli normálne žiť tak je to ťažké ale nie kôli rasizmu a tých čo chcú žiť normálne je málo
@vreckovka2 a neviem či si bola niekedy v osade, ja veľakrát a sú tam aj normálne murované domy s kúpeľňami s vodou, sú tam aj rodiny čo majú doma čisto, poriadok a vodu a postarané pekne oblečené deti, nie všetci žijú v chatrciach, v chatrciach žijú najväčší fetaci, čučari a preto žijú v chatrči a majú tam aj deti a títo sa nestarajú
@vreckovka2 tí ktorí sa snažia nesedia na riti s čučom v ruke tak majú aj domy aj slušné deti a doma čisto, nie každý v osade býva v chatrči
@la_dolce_vita Realitu máš opísanú v odkazoch, ktoré som ti poslala: jeden je životný príbeh prvej vysokoškolsky vzdelanej Rómky, druhý odkaz je vedecká práca sprístupnená širšiemu publiku. Či len tvoj pocit a názor je realita realitová? OK, chápem, nemá každý mentálne kapacity
@julish cakala som, kedy pridu urazky, ale v pohode 🙂) pekny den este 🙂
@la_dolce_vita urážka? kde? otvor si linky, je to povabne citanie, nepokazi ti to tvoje hygge
@erikavesela hej, som taká sprostá, veď som predsa cigánka a podľa vás, gádžov, sme sprostí, či?
@cicaica ja za to nemozem, ze nevies citat a laskavo mi nenenadavaj...nadavaj svojej matery, fotrovi...

@julish toto je podľa teba rasizmus? Podľa mňa je rasizmus ak niekoho odsudzujes alebo utočíš na neho kôli farbe pleti alebo rase ale tu som nič také nepostrehla, tu sme odsudzovali matky a rodičov pre to čo robia so svojimi deťmi a preto ako sa správajú nie kôli farbe pleti, ak by to robili nerómske matky tak by sme ich tak isto odsúdili, takže neoháňaj sa tu s rasizmom, ináč vždy keď sa na niečo poukáže čo je zlé a týka sa to Rómov tak už sa začnú oháňať rasizmom, rasizmus bude ak pôjde slušná rómska rodina a my na nich budeme nadávať že fuj cigáni len preto že majú rómsky pôvod ale myslím si že nikto tu z diskutujúcich ani ja nikoho takého nepoznám čo by toto spravil, tak sa konečne prestaňte oháňať rasizmom, stačí slušne žiť a bude všetko ok