Som zlá mama?
ahojte...neviem, či to je len také obdobie, ale mám pocit zo seba, že niesom práve najlepšou mamou, aj keď by som ňou chcela byť. Ako vidíte v mojom profile, mám tri malinké deti. Ide o to, že by som sa im chcela maximálne venovať, ale varím, upratujem, a to mi zaberá dosť času...stáva sa, že na nich niekedy aj kričím...Miško mi v poslednom čase robí hrozné nervy.. ...všetko ničí....stále neičo vyvedie...chce len sedieť na linke a pomáhať mi pri varení, keď mu vezmem varešku tak sa rozčúli, krčí a potom aj ja kričíma 150 ďalšich príkladov by som mohla menovať...ľudia, stále pozerám v telke, v časpoisoch ako sú mamy k svojim deťom milé a stále láskavé...aj ja som , ale nie vždy...chcela by som sa vás opýtať, či som sama v takomto "stave" alebo je nás viac...milujem svoje deti a chcem im to najlepšie, ale stale cim dalej tym viac mám pocit, že im dávam príliš málo...a že to nezvládam..a bonus : manžel príde domov z práce a ja prestávam pre ne existovať...normálne mi to niekedy pripadá, že ma neznášajú...ked sa napríklad udrú a idem im to pofúkať a pomojkať ich, tak ma len odstrčia a ťahajú sa k otcovi
:( ako to mám zlepšiť? poradte. dakujem
@mahalo nestotožňujem sa s tým, ja upratujem preto lebo to vadí mne, a nie preto že čo povie niekto iný. Mne vadia vlasy na zemi, malá sa tade plazí, alebo bežne je u nás veľa detí a hrajú sa na zemi, prach tak isto. Spýtam sa ťa tak o rok? Aj my dokiaľ sme boli dvaja tak som upratovala 2x týždenne, ale keď sú deti je to iné. Dúfam že to nezoberieš v zlom. A zato že vidím neporiadok nemôžem, a vadí mi to brutálne. Ja radšej budem o hodinu menej spať, ale budem mať poriadok, navarené, poprané a požehlené, a tým pokoj na duši.
k tomu treba priradit, ked sa babo vyvracia na podlahu, ked pride obdobie vyprazdnovania zasuviek a skrin...nasi sikovnici zvladli doteraz znicit vsetky zabrany, co sa predavaju na trhu.
@p.j.jacky náhoda je sviňa, ale tak stáva sa 😀
@p.j.jacky haha, nam bol nedavno umyvacku riadu - vstavanu opravovat, samozrejme, ani keby nebola vstavana, by som za nou neupratovala, co som komu urobila, ze? no ale takto sa za nu dostat je uz ozaj umenie, tak som tam ziadne poriadky nerobila. bohvie kolko rokov... no a on vravi ze: mate tu vela prachu (potreboval zistit volajake kable alebo co a ani ich v tom prachu nevidel, take fest kudoly tam boli) a ja mu hovorim ze: pockajte, donesiem handru, mozete to poutierat 😀 a on ze dobre. tak som dala handru a utrel to. ved musel, inak by neprisiel na pricinu, ale aj tak mi smiesne bolo. samozrejme, ze to nebolo tip-top utrete, ale ani som neriesila, opravil, umyvacku zasunul nazad a co tam spiny ostalo, to ostalo 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@svetielkoand ale to urcite, ale toto su take chytacky za slovicka..a nie som proti upratovaniu hehe..ale malo by to byt vyvazene..aj cas na deti, na jedenie, hranie, oddych..a cas pre seba..neviem si toto rozlozenie predstavit keby som mala 3 vysavat a niekolko x umyvat kazdy den. Tak ale aj mne sa to moze stat..nikdy nehovorim nikdy..ale budem sa modlit, aby nie 🙂 moja mama bola taka o boze moj viac bolo nevyhod ako vyhod, ze mi je Boj svedkom..ako v manzelksom vztahu ako a pre deti.
@mandragora22 wau 😉 najma za to, ze si si dala tu namahu to takto pekne vysvetlit 🙂
@mahalo Baby, ja mam jedno dieta a som rada, ze mu stiham navarit jest, ist s nim von a trochu sa spolu zahrat. A veru s upratovanim sa nekamaratim. Ved piskoty a lizatka u nas nepodavam, takze tych omrviniek a lepencov nie je tak vela.. A obcas kricim, a vzdy si myslim, ze to bolo viac ako bolo treba... Cas na vypnutie mam nulovy, lebo sme s malou cez tyzden uplne same... No neviem, ja som asi prototyp zlej matky 😀 😀
@stardust boze no a moja mala ma reflux,takze grcka vzdy a vsade a niekedy si ani nevsimnem a hned je nehoda.Ale mam kamosku a ona ma rocnu dcerku.Sedeli sme u nas v obyvacke.Moju malu som mala na kline za stolom a vyslo jej mliecko...ja som utekala pre utierku ze to upracem a pridem a stol cisty..hovorim utrela si to?A kamoska co? A vidim ze jej mala mala spinave rucicky a mamicka jej ich olizla a hovori,moja kam si to zasa dala ruky...juj nieco sladke a ja hovorim...to je adelkyna grcka..... 😀 😀 😀 😀 ches to aj zapit?papala mliecko a piskotky... 😀 😀 😀
@mandragora22 dakujem...perfektne si to napisala...jedným dychom... ja tu teraz sedim a citam tuto diskusiu namiesto toho aby som sa konecne odpratala spať, lebo zajtra zas kolotoč...no ale nedá mi to....ste super, baby
@p.j.jacky ty kokooooooooooooooos, to je iny brutal!!!! 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@anavila kasli na upratovanie, citaj dobre rady a oddychuj 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@mandragora22 a este by som k tvojmu prispevku podotkla jednu malickost a to ze, ked je clovek dlhodobo unaveny, tak mu bezne cinnosti trvaju ovela dlhsie, nez by ich zvladol normalne... tolko moja skusenost, muz na sluzobkach, potom dlhodobo v nemocnici, od unavy idem niekedy odpadnut a ked mam nahanat deti po byte, aby som ich obliekla, ked ideme von, tak mi to trva vecnost... najlepsie je, ze kym obleciem jedno, druhe sa zatial vyzlecie 😀
@anavila tak ti poviem mat 3 deti po sebe ako ty tak som rada ze dycham.. poviem ti len tolko co mne vzdy hovorila moja mama a v podstate mala pravdu .. krci po mne, hresi ma, hra sa somnou , upratuje mi, vari mi, hneva sa na mna, obcas aj facka letela.. ale to preto ze sa o mna zaujimala , ak by to nerobila vtedy by bol veeeelky problem ..
takze neboj nie si zla matka.. si uuuplne ale uuuuuuuuplne normalna..
@lenka_da hej, ja mam len jednu, takze pohodicka oproti tebe, aj to sa velakrat zapotim. u nas je to tak, ze kym ju obleciem, ja som zliata z potu 😀 😀 😀 a potom sups vonku do nadhernej zimy 😀
@mahalo no ja mam dve deti, 6 izbovy dom, manzela pracujuceho na 12 h zmeny a poviem ti, ze tu podlahu ci chcem ci nie, minimalne v izbe a kuchyni umyvam dva az tri krat denne 😕 jasne, ze zvysku domu staci raz za tri dni a k tomu relaxu - som rada, ked sa mi podari v noci napustit si vanu a polezat si v nej pol hodinu, cez den a vecer to stiham asi takym stylom ze rano si umyvam zuby, robim ranajky malemu, malu krmim, malemu pomaham s obliekanim, obliekam malu, hadzem riady z ranajok do umyvadla, obliekam seba, medzi tym zapnem pracku, obuvam malu, zapnem maleho, nasackujem ich do auta, zaveziem maleho do skolky a ked prideme domov, este je len rano a uz mam dost
@anavila no ja mam tiez vycitky svedomia ked z vlastneho pocitu neschopnosti, ci unavy nakricim na malu, je to normalne. Ale vtedy viem ze je cas odist z domu a byt sama so sebou. Moj mm robi tak ze ma dost volna, vtedy si vyberiem svoje osobne volno ja idem do prace, cvicit ci len tak po obchodoch . pridem domov s drobnostou pre oboch a som kludnejsia. Upratovanie take priebezne robim ako sa mi da, velke sobotne upratovanie za mna robi sikovna studentka, varenie mame s mm tak pol na pol, zehlim az ked to z kosa na pradlo pada, alebo len to co si chce mm obliect nasledujuce dni . A este jeden pomocnik na nezaplatenie co u nas beha kazdy den- roboticky vysavac. Najvacsi svincik mame vacsinou v kuchyni , kedze nase dieta chce stolovat same,. ked sa napapa spracem veci do umyvacky , vylozim stolicky zapne MUrka a ja sa idem s malou hrat. SKvela investicia
Ale baby aby ste si nemysleli.Niesom ziadna spindira.Prach upratujem raz za tyzden aj kupelnu.wc castejsie podla potreby a vysavam a umyvam dlazku aj 2x denne.Lebo omrvinky su vsade a stale a aj psik nieco nadroby a mala nagrca...no realita je vzdy ina ako odborne clanky.... 😀
Dobru noc baby 🙂) nie urcite sa neurazim..ja som cakala presne taketo nazory. Aj po tom co ste niektore napisali, nepochopili ste ma, lebo ste to hned zobrali ako utok na vas co mi je luto mozno som to malao sa vobec k niecomu milsie fomulovat, ja sa len na to pozeram aj z ineho pohladu..lebo vsetky tu mate rovnake pohlady a mozno by pre vas nebolo na skodu, pozerat sa na to aj inymi ocami a nebrat to hned ako utok a citit sa nadradene, pretoze mate deti a teda pravo sa vobec k niecomu vyjadrovat. Keby ste isli napriklad od poradne k psychologicke tak by ste ju pocuvali iba keby mala deti? To e totiz moj obor. Ak som sa niekoho dotkla, tak ma to mrzi. Urcite som nechcela spoyhbnit ziadnu mamicku..len odporuti, aby si mamicky nasli viacej casu na seba, aby sa mohli citit lepsie a sovju energiu rozdavat dalej 🙂 dobru nocku
inak moja teta ma 4 deti rok po roku (prve v 17 🙂 ) a ked som sa jej raz pytala, ze ako to tak super zvladla, tak mi povedala, ze to len na pohlad tak vyzera, ze nie raz plakali vsetky styri deti naraz - ci uz chore alebo v obdobi vzdoru a jednoducho ona si sadla k nim do izby na zem, poplakala si s nimi a isla dalej 🙂 a teraz su to uzasne zohrati dospelaci, ktori nesmierne lubia svojich rodicov a ja prave aj vdaka tomu tuzim mat velku rodinu 😵
a inak baby, ja tu teraz tiez sedim a nicnerobim, lebo jednoducho nevladzem a naozaj potrebujem aspon takto vecer vypnut. pritom je fakt, ze na vani mam asi dvojtyzdnovy prach, to iste policka, v ktorej mame zasadene umyvadlo, takze hanba mi, ale ja cez den nestiham, neda sa, dieta vyzaduje moju pozornost neustale a ked si pospi cez den hodinku, tak rychlo umyjem riad, alebo navarim, ak nemam este navarene, alebo proste dobieham vsetko mozne to, co je najnutnejsie, a co nemam sancu urobit, ked je ona bdela, lebo pri nej sa to ozaj neda. no a teraz, co by som mohla aspon ten poondiety prach poutierat, tak tu jednoducho kvasim a vypisujem romany 😅

@mahalo ja musim reagovat na niekolko tvojich "perli", ale ospravedlnuje ta to, ze este nemas ani jedno dieta, snad casom pochopis, ze nie je vsetko take jednoduche, ako to vidis teraz, takze:
"menej var a upratuj..napriklad na veceru urob len pomazanku s chlebikom a cerstvou zeleninkou" moja reakcia: ona ma tri deti, jednoducho musi uvarit ten obed a na veceru im nemoze dookola davat pomazanku so zeleninkou, nie su to zajace, su to deti, potrebuju pestru stravu, cize musi striedat, su to deti, ktore mozno velakrat spekuluju a ked chce, aby sa najedli, mozno musi niekedy urobit aj "dve vecere", pretoze niekedy sa pri dietati mozes aj roztrhat a nebude ti jest to, co inokedy zje mozno bez frflania, tolko k tejto vete, dalej:
"Pokial upratujes prilis, daj si pauzicku..poriadok nie je to najpodstatnejsie. Takto by si mohla ziskat trosku viac casu a mozno pokial mas zle tredenie casu, tak popracuj na tom. Takto by si teda mohla ziskat trosku viac casu..ale to ti nezaruci, ze sa budes k detom vediet lepsie spravat. Skus zacat medtovat, alebo zacni chodit na jogu. Ked to nie je pre teba, tak chod na prechadzku do prirody, ci si to vybi sportom..proste niekde kde sa mozes odburat a trosku odbremenit..potom sa ti skvalitni zivot, lebo sa budes lepsie citit a budu to citit aj tvoje deti." moja reakcia:
ja mam len jedno dieta, a az po jeho 18.roku zivota som si nasla cas pre seba. niektore deti totiz zvyknu byt napriklad hyperaktivne, niektore su casto chore, niektore su na matku naviazane tak, ze sa nemoze ani pohnut od nich, lebo by im obrazne povedane puklo srdce - tym detom, tak placu za mamou,
@anavila ma tri deti, co teda abolutne nechapem, ako jej mozes napisat prepac za vyraz, takuto kravinu... dalej....
"Baby ako tak poyeram ze vacsina z vas prehnane vela upratuje..rozmyslali ste preco? Ano je tam daka ta omrvinka tak ju treba hned povysavat." moja reakcia: z vlastnych skusenosti viem, ze pri dietati nemas cas ani upratovat, zrejme ma @anavila na mysli to, ze je naozaj potrebne umyt riad, ked chces z neho ty a deti opat jest alebo v nom varit, je potrebne pri troch detoch naozaj zo dva razy tyzdenne povysavat, preboha, ved tie deti tam ziju, hraju sa a lozia po zemi, nemoze si dovolit nevysavat dva tyzdne! mala zrejme na mysli to, ze aj prach treba raz za dva mesiace utriet, aby ho tie deti nedychali. pod pojmom upratovanie mala na mysli asi aj to, ze potrebuje oprat, a ver mi, ze pri troch detoch podla mna perie v jednom kuse, ak ma dietatko alergika - nahodou - tak mu musi pradielko aj prezehlit, pripadne prat zvlast v inom prasku, ako perie ostatne, takze mila
@mahalo kym nemas sama ani jedno dieta, tak prosim ta nevypisuj tu take "premudrale" rady, az raz budes "supermatkou", ktora vsetko stiha napriek tomu, ze chlapa ma na sluzobke, alebo od rana do noci v robote a napriek tomu, ze nemas v sirokom dalekom okoli nikoho, kto by ti pomohol aspon raz za cas s dietatom - detmi, ak budes supermatka napriek tomu, ze tvoje dieta ti v jednej sekunde vylezie na stol v kuchyni a vzapati na stol v izbe, lebo je jednoducho rychle, hyperaktivne a zive, a ty si pokojne sadnes, vylozis nohy a doprajes v tej chvili oddych, no a tych veci je milion, co by som mohla menovat, ak napriek tomu budes stale vysmiata, oddychnuta, namalovana, ucesana, vonava, tak potom sa ohlas a vsetky nas tu zbuzeruj, ake sme neschopne 😉 😉
@anavila si uplne normalna a teda.....pri troch detoch mal len a len moj obdiv 😉