icon

Som zlá mama?

anavila
11. jan 2012

ahojte...neviem, či to je len také obdobie, ale mám pocit zo seba, že niesom práve najlepšou mamou, aj keď by som ňou chcela byť. Ako vidíte v mojom profile, mám tri malinké deti. Ide o to, že by som sa im chcela maximálne venovať, ale varím, upratujem, a to mi zaberá dosť času...stáva sa, že na nich niekedy aj kričím...Miško mi v poslednom čase robí hrozné nervy.. ...všetko ničí....stále neičo vyvedie...chce len sedieť na linke a pomáhať mi pri varení, keď mu vezmem varešku tak sa rozčúli, krčí a potom aj ja kričíma 150 ďalšich príkladov by som mohla menovať...ľudia, stále pozerám v telke, v časpoisoch ako sú mamy k svojim deťom milé a stále láskavé...aj ja som , ale nie vždy...chcela by som sa vás opýtať, či som sama v takomto "stave" alebo je nás viac...milujem svoje deti a chcem im to najlepšie, ale stale cim dalej tym viac mám pocit, že im dávam príliš málo...a že to nezvládam..a bonus : manžel príde domov z práce a ja prestávam pre ne existovať...normálne mi to niekedy pripadá, že ma neznášajú...ked sa napríklad udrú a idem im to pofúkať a pomojkať ich, tak ma len odstrčia a ťahajú sa k otcovi
:( ako to mám zlepšiť? poradte. dakujem

andrema
12. jan 2012

ahojte, necitala som to tu cele, lebo tolko casu nemam 😀 , ale aj mna obcas strasne mrzi,ze na dcerku kricim...a hlavne vtedy,ked place ona...place strasne vela, teraz aj vzdoruje,ale ten plac je ako keby ju nieco naozaj bolelo a nevie prestat a ked zacne,tak aj pol dna jej trva kym sa ukludni...uz aj vyzera,ze je dobre a zrazu zasa sputi...vtedy mi uz niekedy rupnu nervy a kricim...snazim sa na nu pekne, nepomaha, kricanie tiez nepomaha....ale obcas mam uz pocit,ze nieco robi naschval...viete,ked mi teraz pri jej pokuse ju uspat povie,ze maminka plac a hnevaj sa..tak to ma uz nesmierne vytaca...ja sa snazim ju uspat, spievat jej, hojdat ju a ona ma tvrdo ignoruje a este mi povie,ze mam plakat...no nevytocilo by vas to? strasne ma potom mrzi, ze na nu nakricim a ona place a vyhrazam sa jej,ze ked neprestane,tak odidem z izby..to zacne este viacej plakat a ja mam stale viac potom vycitiek...snazim sa ju proste nieco naucit...ale mam pocit,ze som ta najhorsia,lebo ju necham chvilu plakat a nie je vsetko po jej 😒

lillah
12. jan 2012

@mirkita Straaaaasne sa mi pacila ta poznamka, ze su najedene, su ciste....lebo moje su ciste asi prvych 10 minut rano.... potom pridu ranajky a uz su len najedene 😀 A keby si ich dakedy videla.... jogurt po celej hlave a umyt ani za svet.... 😠

winipega
12. jan 2012

@anavila no ja mam tiez zo seba ten pocit,a pytam sa ci som zla mama 😢 mam deti "iba"dve,jedna ma 7r.je prvacka a druha ma 6mesiacov.A poviem ti ze nervy mam v kybli,lebo ta starsia je velmi tvrdohlava,ked jej 1000x poviem aby si upratala a urobila ulohy a ona nic tak ziapem aj ja 😠 Potom ma to samozrejme mrzi,ale v tej chvili sa prestavam ovladat.A ten bordel co tu mam,keby si prisla teraz tak odpadnes 😀 NIe nie si zla mama,si len clovek,to si hovorim ja ked uz som v koncoch a malinkej zapnem tv a idem si vychutnat kavicku 😉

lillah
12. jan 2012

@mahalo Asi si to myslela dobre ale nevyslo to.... Vies, ja ked som cakala prve dieta, tiez som si hovorila, ze budem stihat. Aj som si naplanovala aj rozpisala cas. Kedy budeme spat, kedy krmit, upratovat....a predstav si, ze mi kazdy den vyslo vsetko...este 2 hodiny relaxu....no ale papier vela znesie.... 😀 Narodil sa mi syn.... a z dvojhodinoveho relaxu sa stalo dojcenie. Zo spanku zehlenie a tak..... Konecne maly podrastol. Uz som mala rutinu zacala vsetko stihat a otehotnela som znovu. A zas tie iste plany.... tentokrat mi vysla len hodinka relaxu ale zato aj hodina jasenia sa so synom. Znovu prislo babo a plany sli von oknom. Hlavne koli tomu, ze mala je tzv. narocne dieta, ktore 10 mesiacov zo svojho prveho roku prevrieskalo. Za rok, sme mali len 2 noci ked za zobudila len 2x..... inak prezivam na 4hodinach spanku.
Upratovat treba lebo deti maju taku zalubu olizovat vsetko.....moja najradsej olizuje podlahu v kuchyni....normalne si lahne na brucho, prilozi tvar k zemi a vyplazi jazyk....fuj....
A ako pisu ostatne babulky..... pockaj ked budes mat babo...ono sa to lahko povie...urob pomazanku na veceru....muz by mi slahol ten chlieb s pomazankou o hlavu 😝 lebo po 12 hodinovej sichte sa potrebuje poriadne najest!

mahalo
12. jan 2012

lillah
Vidis ale existuju aj zeny ktore maju 6 deti a takto to zvladli 🙂 takze to nie je sci fi, je ich ovela menej..ale nie je to vymyslene 😉

mahalo
12. jan 2012

@lillah svet nie je jednofarebny

martina2001
12. jan 2012

@mahalo ako zas to nepochop v zlom, ja som si tiež predstavovala že budme mať aj druhé dieťa tak dobré ako prvé, no opak je pravda. Keď je malá hore vkuse si vyžaduje pozornosť, takže jej spievam, hráme sa, jašíme sa. Len deti mám dve a obe ma potrebujú, tak sa hráme traja, a keď malá spí tak sa venujem len malému. Je to tiež dosť náročné dieťa a má aj náročnu školu, navštevuje triedu pre nadané deti a to nie sú len úlohy, ale projekty a pod. Nemám pocit že keď chcem mať doma čisto zanedbávam deti, a že masáž mám len 1x za 2týždne? prežijem, že kaderníčka najnovšie chodí ku mne domov aby som to stihla? prežijem, a hodinku čo som u kozmetičky manžel kočíkuje malú, že som si stroj na cvičenie kúpila domov, aby som mohla cvičiť kedy to vyhovuje mne, tiež prežijem. A kontakt s ľuďmi mi chýba najviac, ale tak zas chodievam s malou denne vonku a stretávam ich, no je to iné ako v práci. Je to náročne byť matkou aj pri jednom dieťati, ty ozaj napíš mi o rok ako funguješ. Prvé dieťa som nemala ako 18ka a teórie som ovládala dosť, ale realita bola iná a teraz je to ešte horšie, teraz mám o 10rokov viac a malú ako 100čertov, no nemenila by som, ona vyrastie a ja si potom oddýchnem.

eaka
12. jan 2012

@martina2001 ale mne to pripadá, čítala som teda len Tvoj posledný príspevok, že si práve jedna z tých mamín, čo si to pekne zariadili...aj kaderníčka aj kozmetička aj fitko a dokonca aj masáž 🙂

martina2001
12. jan 2012

@eaka nooo ak si odmyslím 8hodín spánku 😀

svetielkoand
12. jan 2012

@mahalo ahoj, k tomu ze zeny stihli 6 deti - mame mnohodetne pripady v rodine, aj ja som z viac deti - mamy stihli ale na ukor najstarsieho dietata, ktore muselo predcasne dospiet a je pravda, ze ked je viac deti, tak nevyzaduju tolko pozornosti od rodicov, vystacia si viac-menej same, ale kedze nic nie je cierno-biele, vsetko ma svoje za a proti, takze aj ked niektore prispevky vyzneli, ze tu sa zeny, ktore maju deti nadradzuju a ty nemozes mat pravdu lebo nemas deti, skutocne to nebolo myslene zle, je fajn ked nam napises, ako si predstavujes ty ako to budes zvladat s detmi, mozno nam das inspiraciu, ale tiez nam prosim napis, ci sa to aj realne dari, pretoze sama vidis, ze viacere tu priznali, ze to planovali tak isto ako ty a zial nevyslo to, ci uz pre narocnost dietatka, ci uz pre malickosti, s ktorymi nepocitali a nejako ich zabudli zahrnut do svojho time-managementu. a k tym pomazankam - aj u nas su v oblube, ale skor na ranajky a pri detoch musis riesit aj detsku alternativu jedla, takze vela krat robim dva druhy ranajok ...

mahalo
12. jan 2012

@martina2001 ja neviem, ci to je take nezrozumitelne. Ja o voze a ty furt o koze. Ja hovorim, ze nie vsetky mamicky to maju tak, ako to mas ty, alebo dalsich 100 mamiciek. Urcite je takych mamicie ovela menej..lebo si to azda zasluzili svojou dobrotu, ale neznamena to, ze ked to mas tak ty a dalsich 1000 mamiciek, ze to tak maju vsetky mamicky na svete a ze niet ineho vychodiska. Uz som tu napisala o mojej susede..tak odchovala 6 deti.

mahalo
12. jan 2012

@svetielkoand ja poznam dievca ktora ma 12 surodencov 😕 a to nie su z osady, ci socialne pripady. Tam det 😕 predcasne dospeli. CO sa tyka mojej inspiracie tak u nej nikto pedcasne dospiet nemusel..v pubertne sa venovali okrem kamaratom a skole, uz len aktivnemu sportu a hraniu a hudobne nastroje. A voprd pre istotu odpoviem, ze neboli majetny, boli normalny priemer, len azda mali ine priority a nevyhadzovali peniaze 😕 do nepotrebnych veci. Musis aj nemusis riesit . Niektore deti ti zjedia vsetko..preco? Inak som uz napisala vsetko predosle. Neviem co je na mojom postrehu nepochopitelne. JA chapem ze sa vas to asi dotyka. Ja netvrdim, ze to nebudem mat presne rovnako pane boze. To co tu pisete k mojim postrehom je uplne od veci. Ale inak v pohodicke 🙂

jania023
12. jan 2012

@anavila Preco by si mala byt zla mama?lebo pokricis? 😀 Ale nie i mne niekeedy prdnu nervy na malu a to nielen pokricim ale aj caknem po zadku a to ju mam iba jednu 😀Pre deticky je otecko vzacnejsi lebo je v parci cez den a pridel len na chvilu sa s nimi hrat co je normalne ze teba odmietaju a idu za nim,neboj tak za rocik ta starsia zacne hrat na dve strany 😀 co nedostane u teba bude pytat u ocka a naopak 😀 Vychova to nieje len laska astarostivost ale niekedy treba ukazat detom aj limit a ked ho i napriek tomu prekrocia tak zasiahnut...Ja zijem v zahranici a tu je udretie dietata trestne 😅 takze ta havaed co beha vonku ti nehovorim,deti len tak z nudy vypalia parkovisko a dovod lebo mozu...a co rodicia?ohrazdaju sa odbou a ja zakonmi ze deti sa nemaju bit takte im to prejde a ide sa dalej bez trestu...Ja davam prednost byt tvrdsia na moje dieta ale zato z nej bude plnohodnotni clovek a som si ista ze casom bude aj ona mat take vychovne metody ako my..Takze ak sme zle mamy preto ze chcemem od scojich tedi poriadok a trochu sukromia na varenie ci pratanie tak sme vsetky zle mamy. 😀

svetielkoand
12. jan 2012

@mahalo niektore deti zjedia uplne vsetko, lebo im matky, aby mali cas na seba daju predcasne aj nevhodne potraviny a ak sa tej tvojej susedky starsie deti nemuseli venovat pomoci mladsim surodencom, ci uz s obliekanim, alebo s vodenim do skoly/skolky, pripadne nemuseli doma mame pomahat s upratovanim, (neviem ci ich mama bola cely zivot doma?) proste to nejdem riesit, pretoze ty vidis veci z vonku, bola si u nich maximalne na navsteve, ja som vo viac detnej rodine vyrastla, aj teta ma 4 deti, mama aj otec su tiez z viac surodencov, takze tymto koncim debatu s tebou, pretoze najskor si nas tu sfukla ze mame prist na to, preco vlastne mame potrebu stale upratovat a po par nazoroch inych mamiciek si to otocila na susedu SUPER ZENU a odrazu ty sama nevies, ci nebudes na tom ako ostatne mamy ktore maju deti a priznaju si, ze maju len dve ruky, jedny nervy a den ma vzdy len 24 hodin.

mahalo
12. jan 2012

Presne tak, ukocime to, lebo to vobec nema ziadny zmysel a onedlho by som ta asi musel urazit co by ma neskor mrzelo. Papa

jania023
12. jan 2012

@svetielkoand pokial zena nema deticky tak ma ruzove okuliare..Ja robim 10hod denne a stiham aj malu domacnost a vsetko ale zato manzel pomaha vari kedze je kuchar 😀 ale i tomu najlepsiemu rodicovy raz povolia nervy a na zaciatku to ze sa nevyspis a to vsetko okolo toho je zabijak..ja napriklad mam narok iba na 3 mesiace materskej no a potom do prace ci chcem alebo nie..tak to tu maju vsetke mamicky a nikoho nezaujima ze dieta sa v noci budi a ty musis rano vstavat do prace,proste porad si clovek ako chces 😉 no a som tu a som hrdna nato ze som to zvaldla 😉 ale naozaj zeny maju niekedy ruzove okuliare o starostlivosti o dieta..ruku na srdce mamicky ktora z vas nepokrici,netapne a nepraje si aspon pol dna pre seba raz za cas? 😀

jankavl
12. jan 2012

@mahalo
paci sa mi ze sa snazis pomoct a je mi luto ze to niektore mamicky nepochopili a beru to tak, ze ich kritizujes. mozno Tvoje navrhy nie su aplikovatelne presne do ich prostredia, ale do prostredia zadavatelky temy pripadne inej mamicky to aplikovatelne byt predsa moze 🙂.
ono su totiz dva sposoby pomoci zadavatelke temy. jeden je ten, ze povieme ze je to v poriadku, nie je zla mamina lebo ma toho strasne vela (co je podla mna pravda) a obcas aj my ostatne maminy pokricime na deti a nestihame. take pohladenie po dusi. druhy sposob je Tvoj, snazila si sa dat rady a riesenia situacie. obidva sposoby podla mna zadavatelke temy mozu pomoct.

lillah
12. jan 2012

@mahalo Moja babka mala 5 deti a teda z jej rozpravania viem, ze cas na relax nemala....ani na ziadnu jogu ci meditaciu. A teda by som chcela vidiet zenu so stiestimi detmi ako relaxuje ci cvici jogu.... ja mam len dve a jedine co cvicim je "akrobaticky rock & roll"..... som natiahnuta cez dve izby a oddelujem ich pri bitke, popritom varim a umyvam riad 😀 ....po suboji Titanov jedno utisujem hojdanim (rock) a druhe sa mi vala po zemi (roll).

lillah
12. jan 2012

@mahalo ale ved to ja dobre viem, ze svet nie je jednofarebny.... no pred narodenim deti sa mi zdal byt....vsetko bolo take doruzova... po narodeni deti do siva.... a teraz ked mi mala pri dojceni zahryzne do bradavky vidim vsetky farby...dokonca aj hviezdicky 😀
A inak z celeho srdca a uprimne ti prajem aby ti to planovanie casu a relax a meditacie po narodeni dietatka vysli...ked uz sa to mne a mnohym mne podobnym nepodarilo 😉
No a ked uz som taka zla mama idem vyplieskat deti za ten bordel co zas narobili (zartujem) .... he he he 😀

jania023
12. jan 2012

@lillah prid plieskat aj tu aj u nas ..tu mame side iba jedneho titana ale zato vie rozbombardovat 5 izbovy byt za 10min 😀

lillah
12. jan 2012

@jania023 jaaaj to si mala skor napisat....teraz akurat nemam cas....startujem vrtule, treba mi poupratovat... muzik pride o pol hodinu a ked nechcem aby dostal infarkt (on dost tazko nesie neporiadok) tak s tym musim daco porobit 😉

moniciak
12. jan 2012

Odpoviem len na otázku nie si zlá mama 🙂

m.i.r.i
12. jan 2012

@mahalo ja s tebou tiez uplne suhlasim...mam len jedno dieta...takze viem, ze s viacerymi by to bolo uplne ine..plne si to uvedomujem..ale stale mozem len suhlasit s tym, ze upratovat nemusim, varit sa da aj vecer a vari aj manzel....jedine co ja nemam je pomoc od babiek a tak, cize sme s manzelom na maleho sami..ale aj tak...telka u nas nejde vobec, maleho som este doteraz nenechala jedinu minutu sameho...vysavam raz tyzdenne v sobotu, ked ide manzel s malym von ( vynimocne druhy krat ked je nahodou viac spiny), vtedy utriem aj prach...varime vecer na 2 dni..teda kazdy druhy den je pokoj..pripadne ked maly spi cez obed tak uz na druhy den...vecer papame chlebik so zeleninkou, vela ovocia..lizatko zatial nepozname a verim ze este nejaky cas nebudeme a vobec nie doma..piskoty tiez nie..a to co maly necha po jedle pod stolickou kde papa zametiem za 5 sekund...este mat psa, tak mi to spapa....nie som z tych co pred Vianocami musia umyvat okna, zas pred Velkou Nocou a neviem kedy...urcite nezijeme v spine, ale neleskne sa mi dlazka...chapem, ze ked maju maminky na zemi vela omrviniek pri viacerych detoch tak musia aj castejsie upratat..ale prehanat to..mam kamaratku, co ma tiez jedno dieta a malu od malicka davala do ohradky, do lehatka a kazdy den drhne cely byt..tam sa da jest z tej dlazky..tiez posadnuta poriadkom..to je uz asi diagnoza🙂 a tiez priznavaju mamicky, ze je to pre nich forma relaxu..pre mnohe..ale pre mna nie...s malym upraceme po sebe hracky a knizky, ale vsetok cas vzdy venujem vylucne jemu, na striedacku s manzelom...
Vsetky maminky, aj zakladatelka maju ale moj obrovsky obdiv, ked maju 3 deticky a s takym vekovym rozdielom...uf...urcite ste ale uzasne matky..kazda jedna..!!!

lyongirl
12. jan 2012

@m.i.r.i ja ti asi závidím!!! 🙂, lebo ja mám tu upratovaciu diagnózu a nemôžem si pomôcť ☹
Povysávať musím, lebo mám 3 deti, 2 z toho behajú neustále po byte a špiny je tu neúrekom, ak by som nevysávala týždeň, tak by som biele ponožky asi nevyprala a to tiež deti nebehajú po byte s piškótami, ani lízatkom...
Po 4 dňoch v pôrodnici som prišla domov a mala som pocit, že na zemi je všetko, po čom moja rodina chodila vonku a MM mi hovorí, že veď oni doma skoro vôbec celé dni neboli, chodili až večer - vyspať sa a ráno vstávali do škôlky, ja nechápem, u nás sa tá špina asi množí 😀 😅
Tiež to mám niekedy ako relax, lebo deti mi dajú najviac zabrať asi psychicky, fyzicky to nie je až také zlé, až na niektoré dni samozrejme...
A tak trochu si môžem s tvojou kamarátkou podať ruku...
Neupratujem úplne každý deň, tiež varím na 2 dni, niekedy to jeme aj 3 dni, lebo ja mám takých nanič jedákov, ale špiny tu je stále hrozne, stále kopa prachu na záchodovej mise, na umývadle a vani, nechápem 😕

lyongirl
12. jan 2012

jednoducho ja tu stále vidím, že niečo treba spraviť, nič sa mi nezdá čisté, aj teraz, byt mám uprataný, ale zas mám v kuchyni riady neumyté, na zemi omrvinky, čo deti jedli, na stole tiež. Mladší sa napcháva v obývačke mandarínkami a tečie mu z pusy. Prach som neutierala pár dní, radšej naňho ani nepozerám a tak by som mohla pokračovať čo treba porobiť, pritom naoko tu je poriadok...

eaka
12. jan 2012

@lyongirl Teba asi kúpiť tmavé ponožky... 😉

erika115
12. jan 2012

ahoj aj ja mam tri deti a tiez to niekedy vyzera ze nic nestiham a tocim sa len okolo varenia. my sme to s manzelom vyriesili tak ze ked je doma tak ma nastarost zabavit deti je my jedno akym sposobom ja rychlo urobim svoje povinosti. a potom ideme niekam prec(plavat,korculovat sa, alebo hrame hry doma). to je moja rada.

anavila
autor
12. jan 2012

@lyongirl píšeš mi z duše :D

tehua
12. jan 2012

hehehe si ta najnormalnejsia mama na svete 🙂 🙂 🙂

to, co pises, je ako cez kopirak od 90% mam, co poznam. mozes pokojne spavat, fakt (teda ak sa da)

mirfa
12. jan 2012

@anavila vobec nie si zla mama. co Ta to napadlo? 🙂 ja Ta skor obdivujem ako to vsetko zvladas 🙂