Som zlá mama?
ahojte...neviem, či to je len také obdobie, ale mám pocit zo seba, že niesom práve najlepšou mamou, aj keď by som ňou chcela byť. Ako vidíte v mojom profile, mám tri malinké deti. Ide o to, že by som sa im chcela maximálne venovať, ale varím, upratujem, a to mi zaberá dosť času...stáva sa, že na nich niekedy aj kričím...Miško mi v poslednom čase robí hrozné nervy.. ...všetko ničí....stále neičo vyvedie...chce len sedieť na linke a pomáhať mi pri varení, keď mu vezmem varešku tak sa rozčúli, krčí a potom aj ja kričíma 150 ďalšich príkladov by som mohla menovať...ľudia, stále pozerám v telke, v časpoisoch ako sú mamy k svojim deťom milé a stále láskavé...aj ja som , ale nie vždy...chcela by som sa vás opýtať, či som sama v takomto "stave" alebo je nás viac...milujem svoje deti a chcem im to najlepšie, ale stale cim dalej tym viac mám pocit, že im dávam príliš málo...a že to nezvládam..a bonus : manžel príde domov z práce a ja prestávam pre ne existovať...normálne mi to niekedy pripadá, že ma neznášajú...ked sa napríklad udrú a idem im to pofúkať a pomojkať ich, tak ma len odstrčia a ťahajú sa k otcovi
:( ako to mám zlepšiť? poradte. dakujem
ja som si zobrala inspiraciu z tohto vtipu...manzel odvtedy nehubuje na bordel doma.
Otec sa vracia z práce a vidí ako jeho deti sedia v pyžamách pred domom a hrajú sa v blate s prázdnymi krabičkami od pizzy ačíny, ktoré sú rozhádzané po celej záhrade. Dvierka na ulicu sú otvorené dokorán, tak isto dvere od auta, vnútri leží pes čerstvo vyváľaný v blate a nikde ani stopa po druhom psovi. Muž vojde do domu a uvidí ešte väčší neporiadok:
Lampa prevrátená a koberec skrčený pri stene. Uprostred izby hlasno hrala televízia a jedáleň bola zahádzaná hračkami a rôznymi dielmi šatníka.
V kuchyni to nevyzeralo lepšie. V dreze stála hromada riadu, rádio hralo na plné pecky, zbytky raňajok rozhádzané po stole, navrchu na utierkach leží mačka. Chladnička otvorené, psie žrádlo na podlahe, rozbitý pohár pod stolom a pri zadných dverách hromada piesku.
Muž rýchlo vybehol po schodoch, stúpajúc na ďalšie hračky a šlapajúc po oblečení.
Ale nezaujímal sa o to, len hľadal svoju manželku. Bál sa, že je chorá alebo sa jej niečo vážneho stalo. Videl ako popod dvere kúpelne presakuje voda. Nakúkol tam a uvidel mokré uteráky na podlahe, rozliate mydlo v hromade špinavého prádla a medzi všetkým ďalšie rozhádzané hračky. Kilometre toaletného papieru sa vinuli medzi tým všetkým a zrkadlo a steny boli pomalované zubnou pastou. Rýchlo sa otočil a ponáhlal sa do spálne, kde našiel svoju manželku, ležiacu v posteli a čítajúcu knihu. Pozrela sa na neho, usmiala sa a opýtala sa ho ako sa mal celý deň.
Pozrel sa na ňu a opýtal sa:
- Čo sa tu dnes stalo?
Usmiala sa znovu a odpovedala:
- Pamätáš sa, drahý, že každý deň, keď sa vraciaš z práce, pýtaš sa ma: Čo si, do čerta, robila celý deň?
- Áno, - odpovedal muž neisto.
- Tak dnes... som nerobila nič!
Moja mila, ved Ty mas toho pozehnane co sa povinnosti tyka. Keby si bola stroj na baterky, tak sa asi usmievas imrvere a nerozhodi Ta nic. Ale si len clovek, navyse mas skutocne velmi male deticky, hodne na kope, kazde jedno vo veku kedy tu mamu potrebuju neustale. Isto nie si zla mama, si len mama s urcitymi limitmi co sa energie tyka. A ked ta sa minie, je tazko sa usmievat, nevypenit a mat za kila napadov na hry. Aj trpezlivost ma svoje hranice a neda sa byt vzdy za kazdych okolnosti do koran vyusmievana. Ja mam deti dve a veru Ti poviem, ze momentalne mam pocit totalneho vyhorenia. Este jedno k tomu a ma picne celkom isto. A aj u nas je tatinko ten trpezlivejsi momentalne, a momentalne u starsieho dietata asi aj oblubenejsi. Ale je to tym, ze on strieda pracu s domacnostou a ten stereotyp kazdodennej rutiny ho az tak neubija. Predsa len trochu viac aj ten tvoj muz vypne co sa deti tyka, aj ked ma isto povinnosti a roboty vyse hlavy. Ale uz ta zmena prostredia, zaberu cinnosti a ini ludia naokolo s inymi starostami, to vsetko dost vyrazne pomoze odbremenit mysel. Kedze Ty taku moznost momentalne nemas a si v jednom kole, navyse je to stale o tom isto, plus velka zodpovednost za deti, tak to obcas dobehne kazdeho. Aj ja som si vela veci predstavovala inak, tiez ma sem tam napadli take hovadiny, ze nie som dobra mama. No som len unavena mama tak ako Ty. A pre svoje deti sme tie na,j aj ked na ne obcas zvysime hlas ci sme nevrle a unavene. V konecnom dosledku nas potrebuju aj ked sa to javi inak. 😉
@stardust toto iste som dala citat svojmu mg 😀 par krat som sa tak zachovala nevedomky aj ja-vazne som cely den nic dokopy neurobila......cely den som sa venovala malej a potom to tak vyzeralo 😉 .moj muz bol,je a bude puntickar,co sa poriadku tyka a nemam vacsich nervov,ako ked sa ma opytal,ze co robim cely den?ze on je narobeny,lebo maka v robote a ze ja som na "dovolenke".nenavidim pojem "materska dovolenka".......
@mirkave dnes sme sa akurát s kamoškou bavili na tom názve materská dovolenka, a zhodli sme sa že je zhruba pri jednom dieťati ale až po skoro 3rokoch 😉 no a to ide mamina už do práce
@mirkave no tak pojem dovolenka musel zaviest jedine chlap, ktory nema ani paru co obnasa celodenna starostlivost o dieta ci deti. Za toto by som veeeelmi rada autora pojmu nakopla do prislusnych partii. 😠 Rovnako by som vypenila nepekne aj na manzela ak by nieco take, ze co doma robim, vypustil z ust.
ja som mala dlho len jedno dieta, aj okolo neho som mala prace vyse hlavy a obdivovala som mamicky, ktore mali viac malych deticiek naraz, ako to super zvladaju...nebud na seba prisna, si pre svoje deti ta najlepsia mama, ak moze byt..oni nevedia, ze ine mamy su ine..ty si proste ich a ta naj...robis pre ne vsetko najlepsie ako vies a mozes...ked vyrastu, budes pre ne znamenat domov a to, ci si na nich kricala, ci nie, ci si bola unavena, ci vecne usmiata, riesit nikdy nebudu...lebo dostali vsetko - spoznali vsetky emocie...a nesuper s manzelom o deti, bud rada, ze ho maju radi, niekde to tak nie je a kolke mamy, by chceli...cely zivot riesime, ci sme dobre mamy a nasa odpoved by mala byt:tie najlepsie, ake len dokazeme byt
@lyongirl ha, ja ani prach nestiham utriet. Na kedy ked od rana je co robit v kuchyni! Pospratavam po byte naroztahovane veci a do hodiny su naspat. V inej zostave. No tak nejaky prach uz mam total na haku. pokial z neho nezacnem kychat ako sialena. 😀 Ako, staci, ze stiham v ramci mojho relaxu niekolkokrat do tyzdna povysavat, to ma bavi, pri tom sa odreagujem. Sem tam umyjem podlahu. Ale ked mladsie zaspi tak teraz mam dni, ze si pekne uvarim kavicku a zasadnem ku knizke, ktora ma velmi bavi. A vytrhne ma od nej az prebudenie dietata. Inak mozu aj kanony lietat.
@blueskyka krasne 😵
@stardust tak tak, par omrviniek na zemi ma nerozhadze. Ja ked idem povysavat tak vyslovene rada, mna to strasne bavi, ja viem som divna ale ked len toto.... 😀 normalne sa mi pri vysavani ulavi od takeho pretlaku zo stereotypu. No a vedlajsi efekt tohto posobenia je cisto na podlahe. 😀 A veru, co je omrvinka ci prach v porovnani s tymi nasimi raubirmi. Za tym mojim mladsim posledne tyzdne ani nestiham behat. Staci 5 minut nepozornosti a uz cosi robi z coho mam zimomriavky. Oci v kuse v strehu, to je heslo nasich dni momentalne. Takze radsej bud nenavarim alebo neupracem nez mat dieta s rozbitou hlavou.
tak ja som o 21:30 dokončila koláč pri ktorom poctivo pomáhal aj manžel, ktorý ešte medzitým upratoval hračky, nosil najmenšieho na rukách a umyl, dal do pyžama a uložil staršie deti, dnes naozaj pomáhal večer ako najatý, ale to asi na pol roka dopredu 😀. No a ja som o 21:45 okúpala najmenšieho a o 22 konečne spal. Ešte idem dať na koláč šľahačku a aha, ešte som pred okúpaním malého povysávala obývačku, chodbu a kuchyňu, susedia si myslia asi že mi šibe, o pol desiatej vysávať, ale nedalo mi to a ešte musím nachystať chalanom veci na ráno do škôlky a snáď sa aj do postele dostanem...no na jedného človeka je toho veru dosť, MM išiel samoška ešte o 21 hod do práce a to prišiel pre 19tou domov, furt je v robote, ale aspoň, že pomohol...
Ach veru veru kocky...kazda mame lepsie a horsie dni...si super mama,neviem si predstavit mat take malinke detuse,si hrdinka 😀
Aj ja kricim ,tiez si myslim,ze susedia nam pridu klopkat,ci sa tu nevrazdime navzajom 😀 😀
Najmensi je teraz vo veku ,vsetko vytahovat ,rozbijat atd atd...Tiez by som najradsej niekedy buchla dverami a vypadl prec...ale nejde to...a prejde to... 😉 Povyrastu a budeme na to s usmevom spominat.Vela sil Ti prajem !
@mahalo hm, no neviem ci nejako prehnane tu baby upratuju, ja napr. to rozhodne neprehanam. Ale! Pri lezunovi je dost potrebne mat pospratavane zo zeme cokolvek co moze lezun zjest, o co sa moze poranit ci inak si privodit nieco nedobre. Takze ono to v konecnom dosledku aj nejak vyplynie z vyvoja, ze sa clovek chape toho upratovania viac akoby mozno chcel. Nebavime sa tu predpokladam o upratovacich uchylkach ako lestenie kluciek, deratizacia savom vsetkeho a vsetkych a pod. , ze nie? Teda, aspon ja predpokladam, ze takto postihnuta tu nie je ziadna. Kazdopadne, ista uroven cistoty ci poriadku je ziaduca. Na to pozor, cakas dietatko, tak sa priprav, ze iste veci bude treba robit. Pri umelej vyzive uz len take neustale sterilizovanie flasiek a cumlov vyse roka....to mas ukon navyse v kuchyni. Vana tiez musi byt cista na okupanie mimina, no a ked zacne lozit, tak pozor na smietky, omrviny ci odstrizky z papierkov - moze sa nimi zadusit. Vlasy valajuce sa na zemi tiez nie su zrovna lahko stravitelne a ze padaju po porode ako dive... Kuchyna je fajn, ked je upratana aj ked deti nie su, a ked su neni bohvieco v maraste pripravovat batolaciu stravu. Atd. atd. Ja napr. osobne kaslem na navstevy a ich dojem z mojho poriadku ci neporiadku, ale tak jasne, ze spracem aby bolo aj kde si vobec sadnut. Treba vynechat asi take veci ako drchtenie okien pred Vianocami ci inymi sviatkami, tak s tym sa pri dvoch detoch zahadzovat je vazne strata casu a energie. Na to som aj ja uz prisla. Umyjem ked bude cas, chut a aj pocasie. Sa nezblaznim zo zaprasenych okien lebo Vianoce. Rovnako ako nepiglujem ponozky a podobne serepeticky, zehlim, ak zehlim 😀 len to najnutnejsie, kosele si zehli muz sam, ma dve packy, plne zdrave. No a takto sa cosi da eliminovat pokial ide o poriadok a cosi je zial nevyhnutnost vyplyvajuca z krizoveho vyvoja. 😀
Moja mama bola na nás 3 sama, aj nás poľúbila ale aj nakricala a aj sme dostali varechov.. 😀 (sa ani necudujem, boli sme jak certi..) atreaz sa na tom len smejeme, vztahy mame super. Ja mam deti dve, uz mam za tych skoro 5rokov vykricaný hlas, denne to iste riesim, stale ten isty kolotoc, 100x za den si prejem byt niekde sama pri mori, uz mi je aj do placu z toho vsetkeho..ale lubim ich a nevymenila by som ich..no tieto negativne pocity tiez doverne poznam.
@jabadaba no perfektne napisane a myslim, ze uplne vystizne!!! 😉
@jabadaba hahaha, ked ta tak citam, nie si ty tak nahodou "ja"? 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 furt mam pocit, ze nieco upratujem, umyvam a neviem co a pritom prach centimetrovy, podlahy take, ze sa mi pomaly papuce lepia - uz si to mozem dovolit, mne sa uz dieta neplazi, zato robi ine huncutstva 😀 😀 😀
no a neda mi nezareagovat k tym mamam, ktore mali kedysi 4, 5, 6 ......... 10 deti, zabudate tu na jednu vec mile damy (niektore), ze starsi surodenci automaticky uz ako deti prevzali spustu uloh, ktore robila bezne matka, kym nepovyrastli. ja som zo 4 deti. moja najstarsia sestra uz ako 10-rocna prala na virivke!!! neviem, ci vsetky viete, o aku pracku ide, islo o pracku, ktora pokrutila v 6-minutovom programe asi tak 6-7 kuskov pradla a potom to pradlo trebalo rucne vymachat vo vani 3x v cistej vode, vyzmykat, bud rucne, alebo v odstredivke a az tak sa vesalo. pralo sa aj 3-4 hodiny, kym sa vsetko popralo, co sa za tyzden nazbieralo. tot moja najstarsia sestra. ja som bola druha najstarsia dcera, ja som virivku "schytala" okolo 13.veku zivota. najmladsiu to uz obislo, ja som nasim podarovala automaticku pracku, dovtedy, kym som nezacala zarabat, na nu zial nemali.
to iste s dalsimi a dalsimi povinnostami okolo domacnosti. u mna bola samozrejma vec, ze ked som ako stredoskolacka prisla domov v piatok, vypratala som komplet cely byt, oprala som (virivka), potom v sobotu som zehlila a stale dokola. mala som nejakych 16 rokov, takze by som az tak velmi nevelebila matky, ktore mali 4.5,ci viac deti v minulosti, lebo je faktom, ze vzdy ti najstarsi si to "odniesli"... ale v dnesnej dobe je to o niecom inom. matky sa snazia mat deti hlavne jedno za druhym, aby mohli ist do prace a zarabat pre rodinku, a vtedy je to ozaj tazke, ked maju v priebehu 5 rokov 3 deti... toto ja obdivujem. nie je preco obdivovat matku, ktora mala v minulosti 12 deti (dokonca aj u nas v rodine je takyto pripad), pricom najstarsie 2-3 decka makali ako fretky od svojich 8-10 rokov... to len tolko k tomu, ako tu poniektore vychvalujete matky mnohopocetnych deti.... alebo ako to napisat.. ☹ ☹ ja som totiz jedno z tych "deti"..... ktore od malicka makalo...
@mandragora22 😀 ficime naplno len sa tak prasi.... 😀
a este musim podotknut k tym "mnohopocetnym" mamickam... snad az na par vynimiek ide o zeny z dedin alebo mensich miest, dnes sa uz malokedy stretneme s takou mamickou vo vacsom meste, kde je na vsetko sama. avsak ak je niekde na dedine ci mensom meste a ma okolo seba spustu rodiny, tak aj tie prve 2-3-4 deti v pohode "vypiple", pretoze pomoc rodiny a znamych je fakt neocenitelna. ozaj by som vysoko hodnotila mamicku 5 deti, ktora zije v meste, ma 5 deti v rozmedzi napr. 10 rokov, okolo seba nema ziadnu rodinu ani blizkych znamych, na ktorych sa moze obratit, ked potrebuje pomoc...a napriek tomu vsetko v pohode a s nadhladom zvlada...... tak pred takou ozaj klobuk dolu. no ale ukamenujte ma, neverim, ze taka existuje 😀
@mandragora22 svata pravda
@mandragora22 ja taku poznam! A ma tych deti 6, mala len otca a ten byval v Cechach..ona zije v Bratislave..svokrovci v Bojniciach a chodili len na navtevu a nie na vypomoc..dokonca sa urazila ked jej svokra doma navarila :D
@mahalo OK, ved hovorim, ze to je na obdiv, ale ja taku nepoznam 🙂 a asi ani nebudem... a na druhu stranu, neverim, zeby si "poriadila" 6 deti, keby prve, alebo prve aj druhe mala narocne 😉 my mame tiez susedu v panelaku, ma 2 chlapcov, uuuuuplne si uziva matersku dovolenku. starsi ma asi 4 roky, ten je pokojny ako anglican, so vsetkym jej pomaha, kazdemu sa prihovori, strazi a zabava este aj cudzie deti, nielen svojho mladsieho brata. mladsi ma nieco vyse roka, spava v kociku ako dudok (nasa v tom obdobi spala 2x denne po 20 minut), vonku o kociari ani pocut, vzdy len na peso a utekat a utekat... takze je to trosku aj o tom, ake tie deti mas.. ale ako som ti uz skor pisala, pride aj k tebe prax a sama uvidis, ake budes mat dieta-deti a na kolko si trufnes deti a ako to budes zvladat. a hlavne uvidis, ze je naozaj nevyhnutne kvoli tym detom ozaj ze tu podlahu utriet, flasky umyt atd atd, uz som ti to pisala... neprajem ti nic zle, ale myslim si, ze to nebude az take ruzove, ako si ty myslis 😉
si perfektna a uplne normalna...klobuk dolu 3 deti za sebou to uz je riadny zaberak...mne staci moje male sidlo a aj tak nic nestiham, lebo stale nieco musi robit a je nenormalne ziva ...ufff
ak si si nevimla nikdy som tu nehovorila o tom ako to mam ja, alebo ako to ja budem mat 😉 dobruu
@mahalo ved ja viem, ale adresovala som to tebe, preto som ti aj napisala, ze bohvie, co bude u vas 😉 😉 v kazdom pripade neverim, ze nechas svojho lezuna, aby "jedol" tyzdnovy prach a spinu 😀 😀 😀
@mandragora22 presne tak bolo...
moja mama mala len 2 deti, mňa a po 8,5 rokoch môjho brata... ja som vo veku 9 rokov, vedela, kompletne bráška poprezliekať, prebaliť, urobiť mu jednoduché jedlo a nakŕmiť ho... ráno som ho nosila do jaslí a škôlky a ja som putovala s aktovkou na chrbte do školy, ktorá bola vedľa, po poludní som chodila po neho... denno denne som s ním trávila veľa hodín vonku do jeho 6 rokov - a do mojej puberty ( resp. nástupu na gympel)... najskôr som kočíkovala, neskôr som "len" dozerala, ako sa vonku hrá... domáce práce ma neobišli a upratovanie neporiadku po ňom 😠 až dovtedy, kým som sa úplne neosamostatnila a neodsťahovala...
ja mám momentálne 2 detičky s rozdielom necelých 18 mesiacov a až teraz si uvedomujem, akou veľkou pomocou som bola pre mamu, už len tým, že som ho vzala na pár hodín von, ona vedela, že sa môže spoľahnúť a mohla robiť niečo iné, prípadne si trochu oddýchnúť - bez detí...
kiežby som ja mala dnes takú pomoc a nebola na všetko sama, tiež by som možno všetko ľahšie a pokojnejšie zvládala, bez kriku a bez stresu a následne bez výčitiek, ako som to "zasa raz nezvládla" 😔
@dejnas ja som tiez najstarsia a mam troch mladsich bratov, takze uplny suhlas s @mandragora22 a mozno aj vdaka tomu sa mi lahsie zvladaju moje zatial dve deti, takze teraz s odstupom casu viem mnohe ocenit, najma ked nemame nikoho "po ruke" co i len na hodinu tyzdenne.
a este
@mandragora22
@jabadaba
@stardust diky baby, konecne nemam pocit, ze len u nas sa ten prach mnozi zavratnou rychlostou a nie som divna, ak umyjem podlahu v kuchyni dva, tri krat za den ak treba 😉
@tehua jaaaaj... ale tak to by som ineho musela mat za muza aby upratal. On sa normalne prizna, ze v robote nic nerobil ale nepomoze mi lebo je unaveny. Ja musim mat energiu vzdy. A uz ani neriesim otazku...co si zas robila cely den? Iba mu poviem: sedela som na riti a pozerala telku 😝

@lillah nic v zlom, ale ked mu vadi neporiadok, tak nech zdvhne prdel a poupratuje. ty si urcite cely den nezapletas maslicky a nelakujes nechtiky, ze 🙂