Som zlá mama?
ahojte...neviem, či to je len také obdobie, ale mám pocit zo seba, že niesom práve najlepšou mamou, aj keď by som ňou chcela byť. Ako vidíte v mojom profile, mám tri malinké deti. Ide o to, že by som sa im chcela maximálne venovať, ale varím, upratujem, a to mi zaberá dosť času...stáva sa, že na nich niekedy aj kričím...Miško mi v poslednom čase robí hrozné nervy.. ...všetko ničí....stále neičo vyvedie...chce len sedieť na linke a pomáhať mi pri varení, keď mu vezmem varešku tak sa rozčúli, krčí a potom aj ja kričíma 150 ďalšich príkladov by som mohla menovať...ľudia, stále pozerám v telke, v časpoisoch ako sú mamy k svojim deťom milé a stále láskavé...aj ja som , ale nie vždy...chcela by som sa vás opýtať, či som sama v takomto "stave" alebo je nás viac...milujem svoje deti a chcem im to najlepšie, ale stale cim dalej tym viac mám pocit, že im dávam príliš málo...a že to nezvládam..a bonus : manžel príde domov z práce a ja prestávam pre ne existovať...normálne mi to niekedy pripadá, že ma neznášajú...ked sa napríklad udrú a idem im to pofúkať a pomojkať ich, tak ma len odstrčia a ťahajú sa k otcovi
:( ako to mám zlepšiť? poradte. dakujem
@penelope81 tak v prvom rade by som radikálne usmernila tých ostatných. Možno sú starí rodičia na rozmaznávanie, ale všetko má svoje hranice. A ak to jednoznačne znižuje tvoju autoritu, tak nieže ti skáče po hlave dieťa, ale tí ostatní. Toto ja veľmi dobre poznám, aj boli na mňa svokrovci urazení, keď som si povedala a aj hovorím svoje, ale je len jedna možnosť, že oni budú zdieľať s tebou/vami vaše výchovné postupy. Oni svoje deti vychovávali ako oni chceli, tak aj my to tak robíme!!!!
aj ja ho pomojkam ak pride za mnou nehovorim ze nie ale co vidim u inych deticiek sa akoby viac lutovali...to nie je mojou vychovou ale tym ze on je taky...moc nerad aj pusinkoval ucim ho na to pusu ak ideme spat ci vstane ci odidem ci pridem spytam sa ho ci lubi maminku a podobne.vela krat sa stane poviem polub mamicku postiska ma a spyta sa staci? hehe len ma mrzi ze napriek tomu ze sa mu venujem hram sa s nim blaznim ....mi zle padne ak sme na navsteve udrie sa a ide za otcom...vo vacsine pripadov idu deti za mamickami...neviem..
@jarunka111 presne toto je ten problem ze sa snazim o nieco co mi druhy kazia a toto je najhorsie pretoze to dieta vnima skor to ze otecko ak mu zaplacem mi da vsetko,alebo babka dedko..no maminka nie.tak ak povie nie stoji si za svojim samozrejme ze sa skor taha tam...len maminka chce dobre a predsaje najhorsia a toto ma mrzi
@penelope81 deti majú viac rozumu ako si môže niekto myslieť. A je jasné, že idú tam, kde dostanú všetko, čo chcú. Ale zopakujem, toto musíš riešiť s babkou, dedkom.....je to ťažké, ale neviem ako inak.
@jarunka111 ja viem ale je to tazky boj no ja sa snazim byt dobrou mamou a to ze druhy mi to kazia je mi len luto ale snad si to raz moje dietatko uvedomi ze mu nechcem zle a dalsia vec nikdy mu nepoviem razne ze takto to bude a basta dam mu vybrat.cize je to o dohode a kym som snim sama to funguje a sme obidvaja spokojny akonahle je tam treti sa to cele obrati proti mne.
@anavila never tomu ze v telke su matky vzdy mile a tutkave ... a myslim ze nielen na sr ale aj celebrity v zahranici zdvihnu hlas na deti.... proste to patri k tomu ...
A je 100x lepsie kricat na deti ako mat na kazde dieta 2 pestunky a proste ich dat pestunkam a ty si zi! O tom materstvo nie vobec. Vid priklad Lena Soosova z Markizy .... mas pocit ze je lepsia ako ty lebo po 3 mesiacoch od porodu sla spat do markizy? Ze decko niekde odlozi a potom vyhlasuje ze ake to je super dieta a ze chce mat este aspon 3 deti ( ktore urcite dopadnu tak isto...odlozene k niejakej pestunke).
@anavila pozri na Britney 🙂 už bola u nej aj sociálka 😀 😀 😀 a pozri sa na Suri Cruise, aká je tá krpatá rozmaznaná .. najstaršiu dať do škôlky, nech si už zvyká na kolektív a pre Miška kúpiť detskú kuchynku a nech varí spolu s tebou, ibaže on bude variť vo svojimi hrnčekmi
@penelope81 akoby som videla seba, ked som mala 3-4 roky, bývali sme u maminej mamy, teda u mojej babky a ked sa mi nepáčilo, zliezla som dolu schodmi za babkou a tá mi dala, resp. uvarila čo som chcela, babka sa veľmi starala do mojej výchovy, ved ona (teda ja) tak veľmi chce .. treba proces prevýchovy ostatných ľudí začať čo najskôr, s manželom si určiť pravidlá, aby ste boli za jedno a ostatní nech v súvislosti s malým konajú podľa vašich usmernení .. ak nebudeš s mužom za jedno, tak sa zbytočne snažíš.. ty niečo povieš, on vezme malého ku starkým a tam otec povie, že tú čokoládu ktorú si malému ráno zakázala, môže a bude to ich malé tajomstvo, ktoré mamičke nepovedia
@lili_mia hmmm a o tomto to je ze sa nevieme dohodnut.vlastne ked sme doma vsetci a muz povie nie na to zacne maly revat a nakoniec mu to da lebo sa mu nechce pocuvat ako place.tak mu potom vzdy poviem sa necuduj ak sa ti v obchode hodi o zem za hracku na ktoru nebudes mat a bude ti tam vystrajat...
@penelope81 plače až tak strašne, že nevie odpútať jeho pozornosť? napr chce cmúľať kľúče, vezmeš mu ich a spustí rev, tak dám inú hračku, alebo vezmem na ruky, proste odpútam pozornosť od kľúčov, ktoré rýchlo skryjem .. nezaberá ani to, alebo ani na to nemá manžel trpezlivosť?
@mahalo nebudem sa vyjadrovat ku vsetkemu. nemyslim ze sa kocky urazili za tvoj nazor, skor sa im zda smiesny kedze skutocnost je ina 😉 joj ake som ja mala nazory a presvedcenia ako ty, joj ale ako rychlo ma presli. pisala si o nejakej kamaratke co mala 6deti a aky boli stastny. moja mamina mala 5deti, nikdy sa nestazovala, vzdy vsetko zvladala, vzdy bolo vsetko take dokonale ALE teraz ked je na dochodku, ver ci nie, vracia sa spätne a opisuje svoj zivot ako jeden hrozny kolotoc. jedine co ju drzalo pri zivote bola laska ku nam svojim detom. takze to ze si videla tu znamu taku vysmiatu neznamena ze ten zivot mala taky aj ked si s nou nebola 😉 skutocne zistis ked budes mat dieta 😉 a to neber v zlom, ja tvoj nazor beriem, sama sa snazim relaxovat v podobe mne dostupnom ale ja si to mozem dovolit 😉 a tie tvoje prispevky su napisane tak nerealisticky....
@anavila joj moja zlata a snad by si nechcela byt stale vysmiata a kludna,v tip top stave domacnost a este aj pri troch detoch a este takto krasne po sebe 😉 nie si zla mama, si uzasna mama, a to ze vidia len ocina...ty si im okukana, na teba sa mozu spolahnut v inych veciach, ocko je pre nich nieco co nemaju casto, nieco co musia vyuzit kym je s nimi 😉 drz sa....
@penelope81 ako tak citam mam pocit ze citam o sebe ale ja som razne kroky uz spravila 🙂 musis prevychovat ostatnych. my byvame v jednom dome ako moji rodicia a brat len kazdy mame svoje zivoty, vchody, kuchyne, kupelnu. mala k nim raz za cas chodieva a casto sa stavalo ze prisla domov "rozmaznana". dlho som musela prevychovavat nasich. myslim ze tvoja vychova je fajn (teda z toho co mozem precitat), ale nesmu ti ju kazit ostatny tym ze maju na to iny nazor. ty si mamina, ty urcujes pravidla. nasi uz vedia ze ak "prehnane" mojkali malu za hluposti a dali jej vsetko co chce tak dostanu riadne vyhubovane odomna tak sa naucili krotit sa a zatial nam to funguje super 😉 len zas ja mam vyhodu ze moj muz je na mojej strane a mame rovnake "vychovne metody" 😉
Ahoj mamicky, oteckovia,
ak by ste mali zaujem podelit sa so mnou o skusenostiach v rozvodom konani a o uprave prav voci detom (a o úlohe kolizneho opatrovnika), posielam Vam link na moj anonymny dotaznik.
Píšem diplomovú prácu, v ktorej sa zaujímam o názory ľudí, ktorí prešli rozvodovým konaním a riešili aj úpravu práv a povinností k ich deťom.
Anonymny dotazník - Úloha sociálneho pracovníka v rozvodovom konaní, je zamerany na skusenosti a nazory na rozvodovu problematiku. Dotazník je anonymný a bude slúžiť len pre účely mojej diplomovej práce.
Veľmi by ste mi pomohli.
Dakujem, Katarina
Link na dotaznik:
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...
@penelope81 ty si písala o mojom synovi...osobne som sa predtým nestretla s tak neprítulným dieťaťom pokiaľ sa mi nenarodilo...
od narodenia sa nechcel pritúliť, žiadne klokankovanie, žiadne ležanie dole bruškom na mne...rev a rev. nosiť sa na rukách to ano, ale hlavičku si odmietal čo len priložiť.teraz má vyše roka a trošku sa to zmenilo-občas na rukách si priloží hlavičku na sekundu ku mne, na ruky sa pýta aj na kolená ale maznať sa to nie.
čo som sa naplakala! v sebe som hľadala vinu,v pôrode, v strese v tehu...hovorila som si veď to predsa nie je možné veď malé deti potrebujú telesný kontakt,čo ak bude autista?(nie je).náhodou som prečítala článok od prof.matejčeka(známy český psychológ)a tam bolo že cca25% detí je prirodzene netúlivých.problém nastane ak sa stretne túlivý rodič a netúlivé dieťa(a aj opačne).to sa stalo v mojom prípade.
myslím,že takéto deti sú skrátka menej zamerané na pomaznanie, stačí im prítomnosť blízkej osoby a nepotrebujú sa s ňou výrazne telesne kontaktovať.
nuž, nie je mi to príjemné, trápi ma to ale čo narobím?keď sa hrá ho pobozkám, pritúlim a nečakám to už od neho.tých pár chvíľ čo prišiel sám mi je vzácnych.sám sa túli iba keď sa bojí-u lekára a tak.
ale smutno mi je strašne...iné dieťa nebudem mať a chýba mi to ☹
nie je to tvoja chyba.
@mandragora22..... jej to poznam🙂jak u nas 😉
Ahoj babi....ani neviete ako sa mi ulavilo že v tomto niesom sama.Mám 2 malé deti -malá bude mať 3 roky a malí 9 mesiacov.A zase tu bol den a hlavne večer ked som kričala lebo sa nevedela malá vmestit do kože a robila bordel napriek tomu že asi desať krát som povedala že to má upratať a zrovna som musela kričať a dat jej na zadok za čím nasledoval plač,ked išla spať tak znova a znova nasledoval krik.A celé to potom dopadlo tak že som asi pol hodiny plakala a hovorila si že som zlá mama.A ked ma neviem prečo napadlo pozrieť sem či tu niečo v tomto smere nenajdem ta som našla a normálne sa mi ulavilo.Lebo presne ako to tu hovoríte v časopisoch sa stále usmievajú a všetko ide super až je to podozrivé.Ja mám smolu v tom že moja mama a aj sestri sa na mna vykašlali a nemá mi kto postrážiť deti ked to potrebujem tak veľa vecí vybavujem s 2 detmi.Svokra mi aj postráži ale býva dalej takže to nejde vždy ked to potrebujem.....doslova čakám kedy malá pôjde do školky aby som sa malému viac venovala lebo teraz to vôbec nejde....ked sa chcem malému viac venovať tak malá chce hento a tamto a začne nervačiť lebo to nieje hned.Dneska za to ako sa chovala som jej nepustila na Barandove Animáčka....aby vedela ža ked niečo urobí tak to má aj následky a trest.Tak strašne by som potrebovala vypadnúť aspoň na pol dňa,ale zatial sa to nedá lebo manžel odchádza skoro ráno a vracia so o 20tej alebo aj neskor,takže nemám šancu.A tiež tu kde bývam nemám maminy ktoré majú deti také malé,všetky kamarátky majú už pubertákov alebo dospelé deti som totižto staršia mamina...je to tažké ale ked tu čítam vaše príspevky teraz viem že to zvládnem,musím sa viac ovládať a bude to dobré.....
no dúfam že aspoň trochu to bude dobré........ 😒 😒
Ja mám len jedno a práve mám obdobie ked si myslím že to všetko nezvládam ☹ malá mi akoby robí naschvál kedá sa prebaliť jačí reve zuri potom ja kričím nerváčim a nakoniec vždy to ľutujem a aj si porevem že som zlá matka ked takto kričím a nerváčim ☹ ale inak sa nedá proste som nervák...snažím sa ale vždy mi urobí naprieky akoby neviem či ma obdobie vzdoru ale je to des..k tomu ked jačí v noci aj hodinu som k.o bez šťavy depresívna neviem čo mám už robiť ☹
tiez niekedy nevladzem. potom kricim, nepravom, a potom potisku placem... sme len ludia. so vsetkymi dobrymi a zlymi vlastnostami. zle sa snazime eliminovat, nie sme vsak 100 %. je podla mna prirodzene, ked deti vidia svoju mamu aj vycerpanu a so slzami v ociach. to patri k zivotu. nemoze sa na nich vzdy len usmievat. akoby potom zvladli vypate situacie niekde inde medzi inymi ludmi? aj toto je pre nich skola zivota.
ja mam dvoch synov a tiez su dni kedy som akoby zla mamina :((( ale ked je toho niekedy velmi vela a deti sa len hadaju vrestia robia naschvali... :( a tiez okolo vidim usmiate mile maminky a citim sa fakt akoby som bola dost zla :/
ahojte aj sa tak citim maly je niekedy strasne zly napriklad dnes 😢 cely den, este som dnes aj upratovala cely dom no mala som dost vôbec ma nepocuval len robil zle a tak uz som aj nanho kricala a potom som toho lutovala no ale fakt dnes nemam svoj den navarit,hodit do pracky,upratat vsetko aby bolo hotove a este utekat nakupit no tak som sa tesila az si sadnem a dam si v klude kavu,a ked mu nieco zakazem alebo dostane po ritke tak sa ide stazovat tatinkovi a je potom ja som ta najhorsia 😒
@tepka ahojček, čìtala som tvoj príspevok, úplne na mňa sedí... tiež mám jedno dieťa, ale som práve v období akejsi ponorkovej choroby z materskej... ten stereotyp, všetko rovnaké, žijeme na dedine, nemám kam chodiť, auto si berie manžel do práce každý deň. Nezvládam aspoň mám ten pocit malej povahu, je ťažké s ňou niekam ísť, neznáša kočík, už ani v nosítku nechce byť, bojí sa nového prostredia, chce byť len doma, nehovoriac o druhých luďoch, nemôžu sa na ňu ani pomaly pozrieť a hneď začne plakať. Nemá mi kto pomôcť. Žijeme so svokrovcami, ale už sú starí, majú 76. Malá je mrzutá, nervózna, plače a ja s ňou. Viem, že matkin nepokoj sa prenása na dieťa, ale prasknem až keď ozaj už neviem co s ňou. Vymýšlam nové hry, zábavu, usmievam sa ňu, ale nič nezaberá, až keď mi dojde fantazia a sila snažiť sa, vtedy to jednoducho príde a vybuchcem, začnem plakať a vyčítať si, že to nezvládam, že keby som vedela čo ma čaká radšej dieťa nechcem, viem, že je to hnusné a treba sa pozbierať, ale niekedy som už ozaj v koncoch.
Ako sia máš ty, po tej dobe? Už to prešlo čo si písala?
@tepka ahojky viem že je to starší príspevok len by ma zaujímalo či sa u Vás niečo zmenilo...ja mám totiž dcérku a neviem či chcem druhé dieťa ..teda momentálne sa nato necítim vôbec ale okolie akosi očakáva vrátane manžela že by bolo aj druhé (ved som zdravá a máme dom tak nemôžem mať predsa len jedno dieťa) neviem nikde nájsť témy kde je toto riešené že žena sa bojí mať daľšie dieťa teda konkrétne druhé. Píšem Vám preto že máte len jedno dieťa a píšete že toho máte dosť. Ja nechápem ako to zvládajú tie maminy, čo majú dve tri deti. Ani teraz nemám na seba akosi čas ani na nejaké koníčky...a neviem si predstaviť že bude ďalšie dieťa veď bábätko treba kým nechodí skoro stále pestovať a kojiť a uspávať a čo to druhé trojročné...neviem si to predstaviť a bojím sa tehotestva a že ešte viac priberiem a situácia vo svete je tiež tak alarmujúca že neviem ako to bude o pár rokov. Prosím povedzte mi že je tu niekto kto má tiež podobné obavy alebo dilemy. 😒 😒
@luna303 ahoj aj ja som písala tepke nižšie príspevok a myslím že veľa matiek sa tak cíti len niektoré o tom nehovoria. Ja som tiež z dediny a nešoférujem takže viem o čom rozprávaš. Viem že časom sa to vyrieši ale zatiaľ neviem len to asi prekonať ...človek vraj časom zabúda na to zlé. Paradox je že na staré kolená si budeme myslieť že to bolo najkrajšie obdobie nášho života. Mne zas chýba dáka kamarátka s ktorou by som mohla chodiť von a pokecať. 😔
@stanustek ahoj v prvom rade nikto tá nebude môcť nútiť do toho však keď bude čas budeš to tak cítiť ty nie okolie ale ty..a teraz k tomu že tiež som si to myslela nič som nestihala kým som mala jedno dieťa a veľmi som sa bála ako to bude ale bola som prekvapená ako to zvládam akonáhle som mala druhé všetko sa otočilo stiham omnoho viac ako predtým a po druhom babu musíš byť aj trošku sebecka dokonca mám viac energie ako pri prvom zvlášťne 🙂 a potom ti je uz pár vecí aj jedno nieje dokonalý poriadok no boooze však sa uprace ..ale uznávam niekedy Mam dosť a vtedy pekne zavolám svokre ktorá mi vždy rada pomôže..alebo sestra a ja idem vypnúť ..
každé dieťa potrebuje súrodenca. to je v prvom rade. a myslím že ak zvládnes jedno, zvládneš aj dve. neboj. a sú to iba tri roky a už budeš zarezávať v práci. potom budeš spomínať ako bolo dobre doma s deťmi 🙂)))))))) ja som práve po materskej a veru žiadna sranda. radšej by som bola doma s nimi ☹
@laurica123
díky ešte uvidím ako to dopadne zatiaľ prevláda dilema a panika musím sa rozhodnúť kým malá pôjde do školky lebo sa nemám kam do práce vrátiť...snád sa vo mne dačo zlomí. Mám pocit, že nepatrím k mamičkám čo si to vedia časovo zariadiť a naplánovať a potom akosi nič nestíham a stále som unavená aj keď spánku mám dosť. Nemám sa ani komu vyžalovať mám pocit že každí má akosi veľa vlastných problémov a nevníma ma.. A ako to zvládaš keď sú deti choré? Problém je že malá sa nedá nadlhšie varovať a pýta sa domov. A ráno ako ju vodíš do školky kam dáš zatiaľ to malé? Takéto detaily akosi neviem pochopiť.
@anavila Paci sa mi, ako si to uprine napisala a ver, ze nemusis mat ziadne vycitky svedomia. Kazda mama zvysi hlas, pokarha a je to prirodzeny jav. Darmo Ti bude niekto opisovat, ze sa to da inak. Dieta reaguje na intenzitu hlasu matky a tak si uvedomuje, ze si nemoze dovolit vsetko. Tvoja vychova speje k tomu, aby si nemala rozmaznane deti, ale deti ktore vedia, co mozu a co nie. Suhlasim s Tebou.

@penelope81 Ahoj,zrejme chodí za otcom,lebo vie že on ho uteší. Myslím že mojkanie patrí k deťom,my sa mojkáme každý deň a často,a podľa mňa je to viac ako kúpiť mu čo chce,práve tak sa deti rozmaznávajú. Ja malú poľutujem,keď spadne,keď plače,hocikedy.Aby vedela,že vždy sa má na koho obrátiť,kto ju pochopí a uteší. Každý si robí po svojom,radiť ti nebudem,ty vieš najlepšie čo je pre tvoje dieťa to naj.